Nee, de klimaatverandering in onze contreien geeft ons natte winters en droge zomers, straks gortdroge zomers. Dat lijkt me toch redelijk goed onderzocht intussen. Of dacht je dat de voorbije zomer nu plots de nieuwe normaal is en dat ons probleem van droogte bij deze dan ook opgelost is?
Strookt deze zomer met de klimaatverandering zoals we ze voorspellen? Absoluut niet. Deze zomer zal de geschiedenis ingaan als een buitenbeentje van formaat. Iets wat een keer in de 300 jaar voorkomt. Het equivalent van een heel strenge/harde winter. Je moet echt al ver teruggaan om nog zo'n afwijking te zien van de norm, naar beneden weliswaar.
Enfin, de oorzaak mag wel in de klimaatverandering gezocht worden. De opwarmende polen, waardoor de straalstroom hoegenaamd stil komt te vallen op een bepaalde plek en dat kan maanden aanhouden tot de polen weer afkoelen. Sinds ze deze lente op haar huidige positie ligt blijven we maar te maken hebben met noorderwinden, een windrichting die anders niet zo dominant is, en we al verschillende te koude maanden in de boeken hebben mogen schrijven dit jaar: april (koudste sinds 1986), mei, juli en augustus, en ook september begint te koud alhoewel een restant van een orkaan deze maand altijd nog aangenaam kan maken, evenals vier te natte maanden: mei, juni, juli en augustus. Maar de kans dat dat nog eens op zo'n nadelige positie is als deze zomer het geval was, is bijzonder klein. Deze winter zal ze weer bewegen, als ze wat hoger terecht komt heb je hier meteen weer een droge en warme zomer zoals de voorbije jaren.
Maar we mogen ons door het koudere zeewater mogelijks wel opmaken voor een droger najaar dan normaal, dus da's goed. Al zal het er wellicht weer heel somber aan toe gaan. Zeker als die noorderwinden nog een tijdje blijven aanhouden en de zon de kracht niet meer heeft om nog door de stratus te branden in de namiddag.
We weten idd nog steeds niet welke processen hier aan de basis liggen. Mijn aanvoelen - puur speculatie - is dat de mindere CO2-uitstoot van vorig jaar hier een rol gespeeld heeft. Dit jaar wordt dat echter weer goed gecompenseerd, dus de polen zullen volgend jaar weer sneller opwarmen waardoor de straalstroom vroeger gaat stoppen met bewegen en niet meer op de nadelige positie gaat komen als ze dit jaar lag. Mocht dit kloppen gaat de volgende zomer als vanouds weer warm/droog zijn.
heist_175 schreef:
Zowat de helft van Europa is weggespoeld, maar verder? Niets gebeurd
.
Nee, enkel kleine delen van NL, DE, BE, IT en CH. In de rest van de EU - zuid en oost-Europa - was het de ene hittegolf na de andere. Zelfs Scandinavië heeft een betere zomer gehad dan wij, in Oslo was het het voorbije weekend weer warmer dan bij ons. En Ierland ook!
Overigens was dat stagnerend regengebied een gevolg van een drukverdeling die absoluut niet normaal is hier in juli (ook niet met de klimaatverandering). Wel in januari, ja.