Nood-communicatiesysteem voor burgers & uitzendingen overheid

Onderwerpen die nergens anders thuis horen en toch eerder technisch van aard zijn? Post ze hier!
Plaats reactie
Gebruikersavatar
WalterB1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1890
Lid geworden op: 22 jan 2010, 18:59
Uitgedeelde bedankjes: 150 keer
Bedankt: 133 keer

Inspiratie naar aanleiding van de overstromingen ...

Een van de nieuwsbrichtjes was het verslag dat burger melde waarschuwings-SMS'en te krijgen voor de overstromingen 3 uur nadat hun huis onder water stond. Wat juist daar het probleem was weet ik niet.

Ook was er het nieuws dat communicatie heel moeilijk was in die zone omdat de GSM-netwerken niet beschikbaar waren. Weet ook niet wat daar het probleem was. Fake nieuws, overbelast, weggespoelde zendmasten of bekaling. Stroompanne & geen back-systeem.

Wat het ook is of was;
Het hebben van een back-up communicatie systeem wanneer de gewone platformen offline zijn of zeer zwaar overbelast lijkt mij wenselijk. Iets dat het mogelijk maakt korte tekstberichten van burger naar burger te sturen. En om als overheid informatie beschikbaar te maken aan burgers.

Je zou denken dat met de huidige technologie wel iets in elkaar gestoken kan worden.

Wat denken jullie?

Mijn idee/concept;
- maak een app, een 'België'-app die nuttig is voor bepaalde zaken in het dagelijkse leven. Misschien 'Itsme' samenvoegen met die app. Zodat heel veel mensen die app hebben. Een 'app voor noodgevallen' gaat bijna niemand installeren.
- geef die app een communicatie-functie. In de normale modus enkel om de berichten die nu verzonden worden via BE Alert te ontvangen. Zodat mensen het concept om communicatie te ontvangen via die app gewoon zijn. Die communicatie zou hybride moeten verlopen. Via gewone dataverbinding indien beschikbaar. Maar ook via peer-to-peer; via bluetooth - wifi-direct. Dat is het back-up systeem voor wanneer het internet down gaat. Of toch lokaal down is. Dat is enkel tekst, extreem gestript. Teletekst-stijl.
- In noodsituaties komt de functie actief automatisch om tekstberichten te kunnen versturen via peer-to-peer naar andere gebruikers. Die functie komt actief door een timeout als die X periode offline is of wanneer er een activatie instructie komt via het peer-to-peer netwerk.

Ik heb vroeger al eens met een peer-to-peer berichtencliënt zitten spelen. Dat werkte wel maar is zeer traag. Waren wel zeer weinig cliënten actief. Hoe meer cliënten in het netwerk hoe sneller. Of het bericht faalt omdat het na X hops de doelcliënt niet heeft kunnen vinden en het bericht te oud is geworden. Of het komt aan en via het netwerk komt een bevestiging van aflevering toe bij de verzender.
bruma
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1674
Lid geworden op: 06 jan 2014, 13:45
Uitgedeelde bedankjes: 41 keer
Bedankt: 80 keer

Wat ben je met een app als je geen netwerk hebt?
Een netwerk is electronica draaiend op elektriciteit en laat nu water de grootste vijand zijn die zorgt voor een kortsluiting, zelfs van een back-up systeem
Gebruikersavatar
WalterB1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1890
Lid geworden op: 22 jan 2010, 18:59
Uitgedeelde bedankjes: 150 keer
Bedankt: 133 keer

Je moet natuurlijk wel een werkende smartphone hebben. Of eventueel een computer met de juiste software. Minder dan dat kan niet echt.

Maar netwerk; dat is nu juist de bedoeling, concept, van zo'n reserve peer-to-peer netwerk. De app op die smartphones gaat zoeken via wifi en/of bluetooth naar andere smartphones en data uitwisselen. Een decentraal netwerk. Zo weinig mogelijk data, zo compact mogelijk. De ene smartphone geeft aan de andere data door. En verder en verder. Tot het bericht dat in het datapakket zit uitkomt bij de juiste smartphone.
ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8445
Lid geworden op: 28 jan 2012, 18:22
Uitgedeelde bedankjes: 164 keer
Bedankt: 618 keer

Alles wat op internet, of gsm masten werkt, gaat miserie geven.
In noodgevallen gaan gsm masten *altijd* overbelast zijn.
Lokaal internet gaat vaak plat liggen of overbelast zijn.

Er is een goeie reden dat nooddiensten op Tetra radios zitten, *inclusief* hun pagers.
Er is zelfs een noodcommunicatiegroep van radioamateurs, die zich bezighouden met het opzetten van relais stations in noodsituaties.

Een app gaat dus nooit doen wat je ermee wilt bereiken.
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

Er zit al een nood-functionaliteit in iOS en Android. VS verplicht dat. Als ik naar de VS ga met iPhone van hier, dan ontvang ik die berichten. Niets houdt België tegen van dezelfde technologie gebruik te maken. Het is gewoon een broadcast van een tekstbericht met een speciaal statuut over het GSM-netwerk (dat je desnoods de operator kan verplichten te prioritiseren). Hoe simpeler hoe beter met zo'n zaken. Canada gebruikt het AFAIK ook. Men kan bepalen dat er enkel naar telefoons in een bepaalde regio een bericht gestuurd moet worden, of men kan nationaal een bericht sturen. Je moet je er niet voor inschrijven, alle smartphones in de regio krijgen het bericht te zien.

Bij ontvangst van het bericht maakt de smartphone ook een niet te missen geluid wanneer er zo'n waarschuwing verstuurd wordt. Het bericht blijft ook boven alle andere notificaties staan zolang het niet bevestigd wordt (of vervalt).

Hier meer informatie: https://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_Emergency_Alerts - Liever dat dan elk land weer maar eens z'n eigen ding.

In de VS is de overheid ook technisch in de mogelijkheid om berichten over radio en TV te sturen (zelfs over satelliet radio) en daarnaast zijn er ook nog sirenes - voor zover ze nog bestaan want ze worden meer en meer afgebroken. Er zit dus altijd wel iets van elektriciteit bij, ik kan me niet inbeelden hoe het zonder kan. Pannes kunnen met generatoren opgevangen worden, sirenes kunnen ook een tijd op batterij draaien.

Hier werkt BE-ALERT afaik enkel via email/sms, telkens zonder speciaal "prioriteit" statuut. Bovendien zijn de berichten afhankelijk van hoe je je ingeschreven hebt en niet waar je werkelijk bent (vb voor Antwerpen thuisgemeente ingeschreven, dan krijg je nooit berichten voor Oostende ook al ga je een dagje naar de kust). Voor blinden is er ook de mogelijkheid om opgebeld te worden dacht ik.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4340
Lid geworden op: 05 mei 2006, 16:05
Uitgedeelde bedankjes: 249 keer
Bedankt: 331 keer

ITnetadmin schreef:Er is zelfs een noodcommunicatiegroep van radioamateurs, die zich bezighouden met het opzetten van relais stations in noodsituaties.
<sarcasme on> Dit lees je niet in de MSM </sarcasme off> :wink:

http://www.southgatearc.org/news/2021/j ... europe.htm
http://www.southgatearc.org/news/2021/j ... floods.htm
https://www.iaru-r1.org/2021/amateur-ra ... rn-europe/

Meer achtergrond:
https://www.uba.be/nl/onthaal/b-ears-nieuws

Eens te meer is de slogan "Ham Radio is the only fail safe communication system in the world!" van toepassing. Een generator/battery + zender(s) + antennes (of koperdraad) zal altijd werken op ogenblikken dat telefoon/GSM/internet er uit ligt.

Hier is het uitzonderlijk maar in streken waar orkanen, tyfoons en aardbevingen regelmatig voor komen is men zich bewust van de mogelijkheden en flexibiliteit van amateurstations.
Bye, Maurice
https://on4bam.com
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

Ik was aanwezig bij de ramp op Pukkelpop destijds. Ook daar was er geen GSM meer te gebruiken door de massale pogingen om allemaal tegelijk te bellen. Ik nam een foto net na de bui en pas nadien viel me op dat werkelijk iedereen op de foto met zijn GSM in de weer was. Pas toen we op weg naar huis en al ettelijke kilometers van het festival verwijderd waren was er opnieuw service.

Kortom, bij rampen van dergelijke omvang is zo'n systeem waardeloos. De berichten van de overheid kunnen wel preventief werken zolang het netwerk het nog niet begeven heeft.
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
edwin.d
Member
Member
Berichten: 87
Lid geworden op: 14 sep 2012, 23:15
Uitgedeelde bedankjes: 3 keer
Bedankt: 8 keer

De hulpdiensten hebben, of hadden een eigen netwerk, nl Astrid

Maar dit zou vernieuwd moeten worden en dat kost geld.

Blijkbaar is er beslist, na de aanslagen in Brussel, dat de GSM operatoren een bepaalde bandbreedte moeten beschikbaar stellen voor de hulpdiensten.

Ja als het netwerk dan plat ligt, zoals het geval was na de overstromingen, dan heb je er ook niet veel aan.

Vroeg of laat gaan ze de radio amateurs toch nog nodig hebben.

Mvg
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

Denk dat het eenvoudigweg gewoon geprioritiseerd moet worden, a la QoS.

Zie de oplossing die ze in de VS gebruiken op de GSM-netwerken, enerzijds is dat een vorm van "broadcast" wat al heel wat zuiniger is, en daarnaast krijgt het ook prioriteit over het andere verkeer.

Dat lukt omdat het een bericht met een speciaal statuut is. Als de overheid - zoals ze nu doet - gewone SMS-jes gaat blijven sturen, unicast naar elk toestel apart dan nog, gaat het idd veel moeilijker verlopen om dat te differentieren van ander verkeer.
Stroper
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1749
Lid geworden op: 24 aug 2011, 10:27
Uitgedeelde bedankjes: 87 keer
Bedankt: 140 keer

Als de masten vernietigd worden bij een natuurramp, zoals bij de huidige overstromingen het geval is geweest, is het mobiele netwerk(en eventuele voorbehouden bandbreedte) natuurlijk waardeloos.
Bij terrorisme of zeer lokale rampen(bv. Pukkelpopstorm) zou je eventueel nog kunnen werken met voorbehouden bandbreedte voor hulpdiensten en eventueel SMS om familie/vrienden te verwittigen.
Blijft nog over:
Satphones: slechts geschikt voor de happy few wegens zeer duur en indien de natuurramp een zonnestorm is, is het mogelijks ook waardeloos.
Hamradio: kennis is vrij beperkt verspreid onder de bevolking en kostenplaatje is vrij duur voor iemand die het alleen in nood wil gebruiken.
on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4340
Lid geworden op: 05 mei 2006, 16:05
Uitgedeelde bedankjes: 249 keer
Bedankt: 331 keer

Stroper schreef:Hamradio: kennis is vrij beperkt verspreid onder de bevolking en kostenplaatje is vrij duur voor iemand die het alleen in nood wil gebruiken.
Het is dan ook niet de bedoeling dat "Jan/Maria met de pet" allemaal hun eigen zender hebben maar in een noodsituatie kunnen radioamateurs er wel voor zorgen dan er communicatie is van/naar een getroffen gebied (waar alles plat ligt) naar/van een gebied waar nog wel alles werkt. Er zijn ongeveer 5000 radioamateurs in België, als 10% daarvan zich de eerste dagen inzet kan dat veel verschil maken.

In België zijn we inderdaad weinig bekend, meestal worden we geassocieerd met "CBers" of "vrije radio". In de US zijn radioamateurs wel bekender bij het grote publiek, vooral omdat de pers aandacht schenkt aan wat ze doen bij orkanen en andere rampen. Ik denk dat het geleden is van de Herald of Free Enterprise dat de Belgische pers ons nog vermeld heeft.

Ter info: twee keer per jaar houden de radioamateurs een "fieldday" wat eigenlijk een oefening is om onafhankelijk van het net en vaste constructies contacten te maken.
Bye, Maurice
https://on4bam.com
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

Stroper schreef:Als de masten vernietigd worden bij een natuurramp, zoals bij de huidige overstromingen het geval is geweest, is het mobiele netwerk(en eventuele voorbehouden bandbreedte) natuurlijk waardeloos.
De bedoeling is natuurlijk dat je de waarschuwingen uitstuurt VOOR het noodlot toeslaat, zodat de mensen kunnen evacueren/voorzorgen nemen. In het geval van de overstromingen dus om de doden te vermijden - alhoewel de overheid in kwestie ook te laat gereageerd heeft. Dat wil dan ook zeggen dat je mensen gaat waarschuwen die geen gevolgen gaan ondervinden (maar enkele kms verder dan weer wel).

Als je pas het uitstuurt wanneer de mast al vernietigd is, ben je veel te laat, en niet alleen voor de mast.

Wat meteo betreft zou het er op neerkomen dat het KMI rechtstreeks de functionaliteit kan gebruiken zonder dat er nog een of andere bureaucraat daar een groen licht voor moet geven op het moment zelf. Iets wat weer veel moed vereist van de politici die liever zelf beslissen om te evacueren (helaas - doorgaans veel te laat). Het zal dus duidelijk moeten zijn dat de berichten van het KMI geen evacuatieplicht bevatten maar slechts adviserend zijn.

In casu zou een groot deel van het land - ook Vlaanderen op het westen na - dan een waarschuwing gekregen hebben 2 weken geleden toen die regenzone dagenlang stationair bleef hangen boven ons land met de overstromingen tot gevolg. Want dat resulteerde op voorhand al bij het KMI in de meeste regio's in een code rood voor neerslag - iets wat ze anders niet vaak moeten publiceren.
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

CCatalyst schreef: In casu zou een groot deel van het land - ook Vlaanderen op het westen na - dan een waarschuwing gekregen hebben 2 weken geleden.
ga je dan geen onnodige paniek organiseren als je 2 weken gelden heel A'pen mee verwittigd dat de Schelde misshcien overloopt?

en via app?
dan is alle bekende miserie voorgeprogrammeerd
naast alle communicatie dat door de regen crasht zijn er nog de klassiekers in dat wereldje

login, registreren, paswoorden, gebruiksonvriendelijkheid, compatibele gsm en software, ... en al de rest waarom het nu al zo vaak miserie is
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

CCatalyst schreef:De bedoeling is natuurlijk dat je de waarschuwingen uitstuurt VOOR het noodlot toeslaat, zodat de mensen kunnen evacueren/voorzorgen nemen. In het geval van de overstromingen dus om de doden te vermijden - alhoewel de overheid in kwestie ook te laat gereageerd heeft. Dat wil dan ook zeggen dat je mensen gaat waarschuwen die geen gevolgen gaan ondervinden (maar enkele kms verder dan weer wel).
Je moet toch echt onder een steen geleefd hebben om de vele waarschuwingen van het KMI gemist te hebben hé.
En dan is er nog een Europees netwerk van waarschuwingen etc.

Het probleem bij de recente watersnood was niet het waarschuwingssysteem, maar wel wat er met de waarschuwingen gedaan is.
In dezelfde orde: zelfs na het sturen van SMS'jes (unicast of broadcast), zijn er massa's mensen die vertikken om te evacueren. Tja...
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

1207 schreef: ga je dan geen onnodige paniek organiseren als je 2 weken gelden heel A'pen mee verwittigd dat de Schelde misshcien overloopt?
Niet echt, het dient vooral om de mensen op te roepen de berichtgeving in de media te checken waar een en ander verder verduidelijkt wordt. Dat zet je dan ook in het bericht.
1207 schreef:en via app?
Nee, via WEA "Wireless Emergency Alerts". Een softwarefunctionaliteit die in elke smartphone zit die hier verkocht wordt - meer zelfs, ze is by default ook geactiveerd - maar gewoon niet gebruikt wordt, jammer genoeg. Geen app te installeren, niets te registreren, alles is al voorzien.

Nadeel is dat je beperkt bent tot het zenden van tekstberichten. Geen afbeelden oid. Maar dat moet om de belasting zo laag mogelijk te houden. Dat gezegd zijnde, de berichten kunnen best lang zijn. De Canadese overheid stuurt ze altijd uit in 2 talen tegelijk - Engels en Frans.
heist_175 schreef: Je moet toch echt onder een steen geleefd hebben om de vele waarschuwingen van het KMI gemist te hebben hé.
Ikzelf heb ze gekregen via de notificaties van de KMI app. Ik bekijk amper of niet de media hier. Zonder app zou ik het niet geweten hebben.
heist_175 schreef:En dan is er nog een Europees netwerk van waarschuwingen etc.
Idd, maar wie kent dat.
heist_175 schreef: In dezelfde orde: zelfs na het sturen van SMS'jes (unicast of broadcast), zijn er massa's mensen die vertikken om te evacueren. Tja...
We moeten ook niet ontkennen dat bepaalde overheden rijkelijk laat - of gewoon te laat - overgegaan zijn tot evacueren. De beslissingen om te evacueren staat uiteindelijk los van het waarschuwen. Het eerste is KMI, tweede is lokale (of nog provinciale) overheden.
R2D2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1170
Lid geworden op: 20 aug 2015, 15:07
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer
Bedankt: 67 keer

Ik ga niet ontkennen dat de overheden (meervoud inderdaad) wellicht te weinig gedaan hebben. Maar het voorstellen alsof er op voorhand geëvacueerd kon worden is niet juist. Want wie moest er dan juist evacueren? KMI gaf aan dat er lokaal uitzonderlijk hoge hoeveelheden regen zouden vallen. En dat lokaal kon overal zijn in de oostelijke helft van België. Je kan moeilijk een half land gaan evacueren.

Bovendien kan/mag het KMI enkel voorspellen wat er uit de lucht komt gevallen. Wat er op de grond met die neerslag gebeurt of zou moeten gebeuren, daar heeft KMI geen bevoegdheid want ook geen expertise over. Natuurlijk zijn er de hotspots: lager gelegen gebieden maar dat was deze keer geen voldoende info om precies te voorspellen waar de vloedgolven zouden komen. Die stortbuien waren zo lokaal dat ook andere gebieden onderliepen, die nog nooit watersnood hadden gezien.

Technisch gezien zouden radioamateurs een rol kunnen spelen voor communicatie in een rampgebied (na de ramp dus). Maar dan zou dat permanent moeten opgenomen worden in de trainingen en oefeningen van de hulpdiensten zodat die communicatie ook nuttig kan zijn voor de hulpverlening.
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

Dat voorspellen van de natuur werkt niet omdat de natuur nu eenmaal onvoorspelbaar is.

Dat probleem was er ook met Pukkelpop. Er waren toen ook buien voorspeld die hevig konden zijn maar dat die net over het terrein gingen passeren en zo uitzonderlijk hevig gingen zijn kon niemand weten. Het zou ook schoon geweest zijn mocht men +60.000 man evacueren... voor niets. Bij de eerste druppels waren velen blij voor de verfrissing na een broeiend hete dag.

Dit WE hadden we 2 geweldige zonnig dagen maar op dag 3 was er midden in de wandeling een bui. Even wachten in een buskot en checken bij buienradar en KMI. Max 20 minuten regen stond er, dan droge periode. Wij wachten mooi 20 minuten en checken dan nog eens. "Periode van hevige regens" staat er dan doodleuk... WAARDELOOS!
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
R2D2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1170
Lid geworden op: 20 aug 2015, 15:07
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer
Bedankt: 67 keer

Dizzy schreef:Dat voorspellen van de natuur werkt niet omdat de natuur nu eenmaal onvoorspelbaar is.
Er zijn veel weertypes en luchtgesteldheden waarin forcasting en nowcasting zeer goed werkt(e). Wat zich op dit moment voordoet is meer dan duidelijk een gevolg van de klimaatopwarming. Er is enerzijds de onvoorspelbaarheid omdat de algoritmes van de weercomputers dit gewoon nog niet kennen. Maar vooral ook het frequenter worden van meer extreme weersomstandigheden waartegen we gewoon geen verdediging hebben door hun natuurkracht.
Jens
Starter
Starter
Berichten: 14
Lid geworden op: 01 dec 2008, 22:53
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
Bedankt: 1 keer

The European Flood Awareness System verzond al vanaf za 10 juli waarschuwings updates naar de autoriteiten in België, Duitsland, ... maar veel werd er vervolgens niet mee gedaan...
https://theconversation.com/europes-cat ... ong-164818
CCatalyst
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6659
Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
Bedankt: 386 keer

Het is beter dat de informatie zo veel mogelijk ter beschikking gesteld wordt van de mensen.

De "autoriteiten" zijn doorgaans niet competent om daar mee om te gaan. Onze politici zijn zeker niet competent, dit zijn mensen die geen enkele ervaring hebben met crisisbeheer en hun partij dienen ipv de mensen.

En als je dan ziet hoe die kritiek meteen van Di Rupo afglijdt als hij 2 weken later voor het eerst pas een bezoekje brengt, dan weet je dat hij er alvast niets uit zal leren.

Maar soit on topic: systemen zijn er dus al, men moet ze enkel nog willen gebruiken.
stevos
Plus Member
Plus Member
Berichten: 109
Lid geworden op: 04 okt 2002, 20:52
Locatie: Mortsel
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer
Bedankt: 6 keer
Contacteer:

Hulpdiensten hebben nu reeds voorrang op het Proximus netwerk, indien ze "Blue Light Mobile" van Astrid gebruiken, dit is een simkaart met voorrang op Proximus netwerk, maar als dat onbereikbaar is of betere dekking van andere provider, schakelt die daarop over.

Dat het Tetra netwerk op termijn zal verdwijnen is zo goed als zeker. Wellicht pas na 2030 wel.
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

De info bij de mensen brengen is geen betere oplossing. Wie gelooft dat Pepinster spontaan zou ontruimd zijn nadat enkelen een bericht te lezen kregen dat de meesten niet eens kunnen interpreteren?

Dergelijke problemen wijzen op de noodzaak voor goede en sluitende procedures. De info wordt verspreid maar er zijn onduidelijke procedures die de efficiëntie benadelen. In ALLE crisissen is het belangrijk dat er zo weinig verdeeldheid is in niveau's en bevoegdheden en dat de procedures dus zo eenvoudig en helder mogelijk zijn.

Er zal een onderzoek komen naar wat er precies is gebeurd en waar er fouten zaten in de procedures of de uitvoering ervan.

Anderzijds kan men ook niet ontkomen aan de vaststelling dat dit soort fenomenen nooit helemaal kunnen opgevangen worden, dat zou een enorme ommekeer in onze mentaliteit en ruimtelijke ordening vergen die veel slachtoffers niet eens wensen.

De natuur denkt niet in haalbaar of betaalbaar, de mens past zich aan of wordt geconfronteerd met de echte rangorde in belang en kracht.
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

CCatalyst schreef: Niet echt, het dient vooral om de mensen op te roepen de berichtgeving in de media te checken waar een en ander verder verduidelijkt wordt. Dat zet je dan ook in het bericht..
ik snap waar je naartoe maar nu blijkt dat 200 vd 260 waalse gemeenten beroep kunnen doen op het rampenfonds + nog ettelijke Vlaamse rond de maas.
dat is gewoon half belgie, hoe wil je die op voorhand waarschuwen?

ik woon op het gelijkvloers en als ze zeggen extreem veel neerslag dan weet ik ongeveer wat er komt en heb ik een bepaald verwachtingspatroon. in de meest extreme gevallen borrelt mijn wc al eens ( zo om de 2 à 3j)

als dan mijn kot ineens een meter onder water staat? da verwacht ik echt niet en daar zal ik bij geen enkele waarschuwing vanuit gaan om eerlijk te zijn (tot nu toe althans)
Gebruikersavatar
bralm
Member
Member
Berichten: 76
Lid geworden op: 30 jan 2011, 19:31
Uitgedeelde bedankjes: 29 keer
Bedankt: 3 keer

Even een artikel teruggevonden van 2018, dit artikel geeft de indruk dat de hulpdiensten ieder "GSM" netwerk kunnen gebruiken en dat het klassieke ASTRID netwerk uitgefaseerd zal worden.

Het Pukkelpop drama gebeurde echter wel voor de introductie van 4G in België. Tijdens de aanslagen in Brussel waren het de hulpdiensten die gebruik maakten van WhatsApp om te communiceren. Daardoor lijkt het LTE netwerk toch wat robuuster te werken tijdens crisissituaties. Maar ik heb toch mijn twijfels of 'Blue Light Mobile' technieken zoals VoLTE, Vo5G of VoWiFi gebruikt.
krisken
Moderator
Moderator
Berichten: 19634
Lid geworden op: 07 nov 2006, 12:11
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Uitgedeelde bedankjes: 1863 keer
Bedankt: 1003 keer
Contacteer:

BLM gebruikt 4G en 5G. Onder andere de tablets die je in bijna elke wagen vind zitten daar op.
Echter wat ben je met die tablets als je niet kan communiceren, omdat er geen dekking is dankzij power outage bij een overstroming?

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = EDPnet + OVH
GSM = Orange Go Extreme + Scarlet Red
TV = TVV App + Netflix + Disney+ + Streamz
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti
Plaats reactie

Terug naar “Allerlei”