Want op de website van Proximus staat bij digitale infrastructuur ( ervaring thuis) "we gaan door met het uitrollen van de volgende generatie van kopertechnologieën -Ultra Vectoring-"
Heeft er al iemand thuis Ultra Vectoring ?
![Question Mark :???:](./images/smilies/icon_question.gif)
Alvast bedankt.
Beide investeringen kunnen naast elkaar bestaan.Sinna schreef:Waarom zou Proximus eigenlijk nog investeren in Ultra Vectoring als ze weten vroeg of laat toch op glasvezel over te moeten?
- er zijn nu 26.000 ROP kasten. Weet je welke investering dat zou zijn om overal nieuwe lijnkaarten (35b) in te stoppen?ahrand schreef:Beide investeringen kunnen naast elkaar bestaan.Sinna schreef:Waarom zou Proximus eigenlijk nog investeren in Ultra Vectoring als ze weten vroeg of laat toch op glasvezel over te moeten?
Een tussenstap is om alvast glasvezel tot aan de ROP's te leggen en er voor te zorgen dat niemand echt ver weg van een ROP woont. Dan kunnen ze de 'last mile' overbruggen met (Ultra) vectoring in afwachting tot de glasvezel effectief tot bij je binnen komt.
Bedrijven en appartementsblokken, maar dus inderdaad zeer beperkt. Bij appartementsblokken zullen er wellicht ook niet meer koperparen liggen dan appartementen in het blok.ahrand schreef:Twee fysieke aparte koperlijnen is een zeldzaamheid naar particuliere Belgische huizen.
In bedrijven zie je dat nog wel maar daarom is het een B2B aanbiedingen en geen B2C .
Ik snap je,philippe_d schreef: Ik ben sceptisch
Het bijplaatsen van die 100000 ROPS is nog steeds een veelvoud sneller en goedkoper dan iedere apparte aansluiting volledig te vervangen naar glas. Zo sceptisch ben ik niet, koperparen zullen nog wel even blijven en er zullen inderdaad ROPs moeten bijkomen om FTTC (fiber to the cabinet) te gaan doen. Het kan daarentegen wel zijn dat ze bewust 1 of meerderen technische vernieuwingen overslaan alvorens hier werk van te gaan maken.philippe_d schreef: - om ervoor te zorgen dat "iedereen" dichtbij een ROP woont (250m), dan heb je minstens 100.000 bijkomende ROPs nodig![]()
100% Dat zijn exact de omgevingen waar het plaatsen van meer rops een kostenefficiente hybride zijn tussen fiber (tot aan die ROPs) en koper (+-300-400m max) Om toch aanvaardbare snelheden aan te kunnen bieden. Het grote voordeel is dat er maar 1 fiber moet van de ene ROP naar de nieuwe, en op de plaats van de nieuwe ROP herneem je de oude koperparen die er al liggen. Bij rijhuizen is het inderdaad niet heel erg veel duurder om ieder huis ineens van fiber te voorzien, maar mispak je niet, ook daar is het nog steeds een veelvoud duurder. Vergeet niet dat je op dat moment ook fiber aan het aanleggen bent voor woningen die er misschien geen abonnement op gaan nemen, bestaande koperinfrastructuur gedeeltelijk hergebruiken is daarom kostenefficienter (grotere ROI). Ik zie ook graag grote snelheden verschijnen met speedtesten, maar laten we heel eerlijk zijn, het merendeel van de particuliere klanten komt de komende jaren nog perfect toe met 50mbit (vaak is degebrekkeige wifi, powerline, utp insfrastructuur de bottleneck, veroorzaker van instabiliteit, en niet de lijn zelf). Voor bedrijven is het een heel andere materie natuurlijk. Daarom zou Proximus eerst zijn pijlen moeten richten op alle industriezones en LMO parken in België voor wat fiber betreft.boonpwnz schreef:@kiwi
Zouden die extra rops juist handiger zijn bij afgelegen gebieden? Want in de stad kan je makkelijker voor 10 tallen of honderden klanten de stoep openbreken maar voor die enkelen die ergens in een klein dorp wonen etc is dat toch andere koek.
Ingrijpende wijzigingen ... valt nog wel mee.Kiwivogel schreef:Daarom dat de Proximus infrastructuur zich hier niet toe leent zonder ingrijpende wijzigingen.
Dat is gewoon historisch, hoe (vroeger) de telefoonkabels lagen ...cptKangaroo schreef:Is het retourpaar zo slecht dat men daar geen vectoring op kan toepassen? Het lijkt immers alsof men nu maar de halve/gedeeltelijke capaciteit van de aansluiting gebruikt als men beide paren sowieso aansluit?
Dat is wel erg ingrijpend he, dat wil zeggen dat ze voor iedereen die van die technologie wil gaan gebruiken moeten gaan graven en lassen. Stel je voor dat 50% van het proximus/OLO clienteel dit gaat willen, dat trekken ze niet.philippe_d schreef: Ingrijpende wijzigingen ... valt nog wel mee.
Op de locaties waar er 2 VDSL2 lijnen nodig zijn, moeten de lassers komen, en worden er 2 rechtstreekse paren gelast...
Wat ze aan het testen ?sbghannibal schreef:zo ver ik weet zijn ze wel aan testen
welke internetbox ?sbghannibal schreef: en zouden binnen kort en aantal mensen de internetbox
Die nieuwe kaarten passen NIET in de bestaande rops.ahrand schreef: ... de nieuwe RDLT-G kaarten van Nokia, die Ultra Vectoring mogelijk moet maken, te installeren in nieuwe ROP's.
Dat is ook een kaart die goedkoper is dan de vorige generaties omdat het processing/management functies op zich neemt waar vroeger nog aparte apparaten voor nodig waren.
Maar je hebt gelijk, vervangen van kaarten in bestaande ROP's zal inderdaad niet voor morgen zijn.