In Polen zijn ze al wakkerder dan in Nederland. Daar beseffen ze dat een kerncentrale financieel niet haalbaar is.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20201026_97967618
Polen stort zich in onzeker kernavontuur
Polen wil nieuwe kerncentrales bouwen om van steenkool af te kicken, maar geen enkele privé-investeerder wil zijn vingers verbranden. ‘Zulke centrales werken prima, maar zijn financiële rampen.’
Daarom heeft de Poolse overheid beslist om nu zelf het roer in handen te nemen en ze heeft de Europese Commissie gevraagd om staatssteun te mogen geven voor de bouw van de nieuwe centrales. ‘Het is vandaag gewoon onmogelijk om een kerncentrale te bouwen zonder overheidssteun’, zei Piotr Naimski, de verantwoordelijke staatssecretaris, vorige week.
‘Zonder standaardisering en innovatie kunnen niet genoeg kosten worden gereduceerd om kernenergie competitief te maken met andere opties’, besloot een toonaangevend onderzoek van de Amerikaanse MIT-universiteit enkele jaren geleden. Ook Nederland onderzoekt het potentieel van zulke kleinere ‘kant-en-klare’ reactoren. Maar die zijn nog niet voor morgen, terwijl de transitie weg van fossiele brandstoffen niet kan wachten.
De discussie over het al dan niet openhouden van de bestaande reactoren is een achterhoedegevecht.
https://www.standaard.be/cnt/dmf20201022_97664253
Toen het Nederlandse parlement recent nog opperde of er toch niemand geïnteresseerd was om een nieuwe kerncentrale te bouwen bij onze noorderburen, reageerde van alle Europese energiebedrijven alleen het Franse staatsbedrijf EDF positief. Ze zagen dat volledig zitten, mits ze een renteloze lening kregen van de overheid en een gegarandeerde energieprijs voor de komende halve eeuw.
Dit systeem van overheidsleningen en gereguleerde prijzen, in het jargon een regulated asset base (RAB), is de laatste strohalm voor de nucleaire industrie. Een RAB wordt gebruikt om essentiële infrastructuur zoals elektriciteitsnetwerken of waterleidingen financieel te ondersteunen. Zulke zaken vergen veel investeringen, en zouden tegen marktconforme risicopremies nooit rendabel zijn.