quovadis schreef:
luister dan eens naar Steven Van Gucht (de link die in de post staat). Blijkbaar heb je dit nog niet gedaan. Daar zegt hij duidelijk dat er minder kans is dat ze het overdragen naar elkaar en zeker ook naar ouderen toe. Maw kinderen die ouderen besmetten is iets dat niet vaak voorkomt dus ook uw riedeltje dat kinderen op scholen besmet raken en dan de ganse wereld besmetten klopt niet.
Dat hij zegt dat er "geen sluitend antwoord is op die vraag" heb ik gevonden, dat is gek want niet zolang geleden zei hij nog dat kinderen het bijna niet overdragen.
Graag had ik nog de bron voor jouw quote hierboven, nl dat er geen kans is (aka "zeker niet"). "Niet vaak voorkomen" is immers niet hetzelfde als "zeker niet".
heist_175 schreef:
Soms heb je het over de scholen (als gebouw, als instelling, ...?), soms over de kinderen (je weet wel, die 192-kinderen-studie
.
Het gaat over de scholen als gebouw, doch in de brede zin: het voornamelijk indoor onderbrengen van groepen van "random" kinderen met random volwassenen. Ook een klastrip per bus kan daar dus onder vallen. Kinderen zijn geen motor, ze zijn het slachtoffer van de motor die in de school draait.
heist_175 schreef:De scholen (gebouw, instelling, inclusief de kinderen, personeel) waren al open midden mei met een nog verdere versoepeling in juni (sommigen 1/6, anderen 8/6). Resultaat: nog geen rimpeling.
Omdat er weinig brandstof was, en de ramen volop open konden staan, en de scholen niet open waren alsof er niets aan de hand is zoals nu. We zijn hier al eens over gegaan.
heist_175 schreef:De kinderen, die zijn elkaar blijven zien natuurlijk. Zowel vanaf de schoolopening in mei, als de verderde versoepeling in juni én tijdens de grote vakantie: allerhande kampen mét overnachtingen (Chiro etc) alsook sport- en spelkampen. Resultaat: niets, geen verhoging, eerder een algemene daling (op Antwerpen na). Er zijn hier en daar gevallen geweest op die kampen, maar eerder sporadisch.
Jeugdbewegingen zijn evenzeer motor, maar hetzelfde als hierboven, geen brandstof. Ik wijs je er graag op dat het overgrote deel van de kampen in juli plaatsvinden, doorgaans (doorgaans betekent: niet altijd) gaat het kind eerst met de jeugdbeweging weg, en daarna op reis met de ouders. De kampen waar er incidenten waren vonden meer in de tweede helft van de zomer plaats, toen de brandstof er was.
Verder is het ook zo dat een kamp een vorm van afzondering is uit de wereld, het is niet alsof je dan met veel mensen in contact komt tenzij de kampdeelnemers. School stuurt je elke dag naar huis, op het OV en wat nog, avondactiviteiten, waar je brandstof kan halen om dan de volgende dag in de motor van de school voeden waarna de hele klas het meteen zitten heeft.
Tenslotte mag je er vanuit gaan dat de hele populatie op dag 1 van een jeugdkamp besmet raakt als het virus meegebracht wordt. Niemand wordt ziek, want allemaal jong. Eenmaal het kamp voorbij, is de kans hoog dat ze al niet meer besmettelijk zijn. Het is niet alsof ze elke avond naar huis gaan waar ze in volle besmettelijke fase het gezin kunnen aansteken.
heist_175 schreef:En we zijn nu 8 weken ver in het academiejaar en nog steeds draaien de scholen, mochten de scholen dé motor zijn (gebouwen, instituten, personeel, ... kies maar), dan zaten alle leerkrachten nu ziek thuis, wat we niet zien.
Euhm, nee, we doen het niet goed nu. En niet alle leerkrachten zullen ziek worden, dat is nu eenmaal de aard van de ziekte.
heist_175 schreef:Stel u voor dat Ben Weyts had geluisterd naar uw schoolhaar, oa gebaseerd op 192-kinderen studie, hoeveel leerachterstand (tussen leerlingen van dezelfde klas én tov andere generaties) zouden we al gerealiseerd hebben op die 8 weken?
Het zou ~twee weken geweest zijn tot het criterium van Sciensano bereikt werd (geen brandstof meer). Dus veel minder van vorig schooljaar. Nu hebben we duizenden doden, miljarden euro economische schade, en laat ons rond Kerstmis nog eens terugkomen op hoeveel leerachterstand er tegen dan gerealiseerd zal zijn dit jaar. Dat je actief deze piste als de meest wenselijke verkiest, snap ik niet en zal ik nooit snappen. Doden, schade, en straks >2 weken leerachterstand verkiezen boven 2 weken leerachterstand