Die kerel van Knack neemt het toch niet al te serieus met zijn factcheck hé .Sinna schreef:Ter info: Knack Factcheck: Nee, je moet vanaf 2022 niet betalen voor elke stroompiek boven 3,15 kW
We checken drie elementen uit het bericht van De Witte (= de PVDA'er die de nieuwe tarieven van de VREG aan de kaak stelde)
Het is dus eigenlijk nog erger dan dat je voor elke piek moet betalen: je betaalt op een maand méér omdat je 1 keer een piek hebt getrokken.1) Zal je voor elke stroompiek moeten betalen?
Hoe vaak je hoge kwartiervermogens bereikt (door veel elektriciteit tegelijkertijd te verbruiken), maakt niet uit, zo blijkt uit de FAQ van de VREG. Alleen de hoogste piek per maand telt. Van de laatste twaalf maanden worden die pieken opgeteld en daar wordt een gemiddelde van genomen. Dat zal bepalen hoeveel netkosten je moet betalen.
Niet 'elke stroompiek' zorgt dus voor een hogere factuur. Alleen de hoogste stroompiek (gedurende een kwartier) per maand heeft invloed op het jaarlijkse gemiddelde dat de kostprijs van de netkosten bepaalt.
Dus ja, als je meer dan 3,1kW trekt (gedurende een kwartier), mag je door de VREG meer betalen dan nu.2) Is er sprake van een piek vanaf 3,15kW?
'Er is sprake van een piek vanaf 3,15 kW', schrijft De Witte. 'Het klopt niet dat iedereen die een piekvermogen groter dan 3,15 kilowatt veroorzaakt "meer" zal betalen', zegt Vandezande van de VREG.
(...)
Waar komt dat cijfer dan vandaan? 'Dat is het huidige piekvermogen van een gemiddeld gezin, zo bleek uit steekproeven die wij lieten uitvoeren', zegt Vandezande.
En dan de conclusie, vermoeder heeft de VREG reclame moeten inkopen bij Roularta (niet noodzakelijk in Knack) om ondanks dat het kristalhelder is dat de PVDA'er het correct had, toch tot een andere conclusie te komen. De journalist was zeker aan het brossen bij de lessen Logica en de hoofdredacteur aan het slapen toen hij het stuk herlas?3) Zit je boven 3,15 kW als je tegelijk de elektrische oven, waterkoker, vaatwasmachine en het strijkijzer inschakelt?
Dit lijkt een wat vergezochte vraag, maar het is eigenlijk de essentie. Vandaag kun je de netkosten verlagen door minder te verbruiken. Vanaf 2022 kun je dat doen door hoge pieken te vermijden.
(...)
Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden, weet energiespecialist Joannes Laveyne (UGent)
(...)
De vermogens van de vier toestellen opgeteld (...) geeft een idee van de piek op een bepaald moment. Het gemiddelde over het hele kwartier is 3,6 kW. Dat is dus hóger dan het gemiddelde van een Vlaams gezin volgens de VREG (3,15 kW).
1. Je moet niet voor elke piek betalen, maar wel voor de hoogste piek van die maand. Een vergissing is dus meteen goed voor een maand bijbetalenConclusie
Vanaf 2022 zul je niet voor elke stroompiek extra moeten betalen, zoals De Witte beweerde. Alleen de hoogste piek per maand heeft invloed op je factuur. Is die hoger dan 2,5 kW dan zul je meer moeten betalen naargelang de hoogte van de piek.
Het voorbeeld van PVDA toont een piek van 3,6 kW. Dat zou voor een gemiddeld gezin wellicht niet tot een hogere factuur leiden, in tegenstelling tot de insinuatie in De Wittes bericht. We beoordelen deze post daarom als eerder onwaar.
2. Ga je boven de 3,1kW betaal je meer dan vandaag, dus boven de 3,1kW gaat u meer kosten - dat zegt de VREG zelf
3. Het scenario dat de PVDA'er schetste gaat duidelijk boven de 3,1kW en dus een hogere rekening.
Hoe kan je dan tot de conclusie komen dat wat de PVDA'er zegt, toch niet waar is?
Kom op man!