guido4096 schreef:Dus jij gaat douchen onder een vernevelde en verwarmde bacterienevel. Ooit al eens van legionella gehoord?
Ik had gehoopt feedback/tips te krijgen over pompen, maar ik zit er anderzijds niet mee in even toe te lichten.
Legionella is een bacterie, een best pittige zelfs. Niets om lichtzinnig mee om te gaan.
https://www.zorg-en-gezondheid.be/legionella
Groeit tussen de 20° en 55°, vandaar dat het advies is om een boiler op 60° te zetten, zodat legionella niet kan overleven.
Het regenwater in de put is, zelfs na een hittegolf en op het einde van een warme zomer, nog steeds ruimschoots onder de 20°. In de regenput zal legionella zich alvast niet kunnen vermeerderen. De leidingen in huis worden vaak genoeg gebruikt én zullen niet snel aan 20° raken, omdat ze in de kruipkelder hangen (waar het nooit 20° wordt).
Als we warm water nodig hebben, stookt de gasdoorstromer het water op tot 60° om dan in de thermostatische mengkraan van bad/douche met koud water (12-15°) gemengd te worden tot de gewenste temperatuur.
Overigens, ook met drinkwater bestaat het risico op legionella, dus ook met drinkwater wordt geadviseerd om boilers etc op 60° te zetten. Overigens uw reactie bewijst het al: welk ander water wordt er gemeengoed gebruikt voor bad/douche? Enkel drinkwater.
Waar zie jij - in bovenstaande tekst - kans dat legionella kan groeien? Of is de uitleg niet correct?
liegebeestig schreef:Waarom niet in de keuken na eventueel een actieve koolfilter?
Omdat ik sowieso het drinkwater nog als backup wil houden, en drinkwater maken van regenwater een kostelijke zaak is. Het kan, in Wallonië worden zulke installaties actief gepromoot. Maar dat is dan enkel omdat er in Wallonië stukken zijn waar geen drinkwater voorhanden is.
De filterinstallatie ziet er (nu al) zo uit:
- grove filter (100 µm)
- fijne filter (25 µm)
- actieve koolstoffilter
- super fijne filter (1 µm)
Alles wordt elke 6 maanden vervangen (= vuilbak, behalve de grove filter: die kan je uitwassen)
Edward Valckx schreef:Enkel indien je bijvoorbeeld een zeer goed onderhouden en regelmatig geteste UV filter gebruikt. Informeer U bij specialisten.
Er zijn geen specialisten wat dat betreft. Desco, Facq, ... zijn dure dozenschuivers, maar kennen dit soort producten niet.
Zij willen u een Grundfos MQ series aansmeren (= pomp) voor quasi het dubbele van de prijs, maar luisteren niet naar wat ik wil. Het enige advies dat ik kreeg over een UV lamp is een prijs. Maar die kan ik online ook wel vinden, daar heb ik geen Desco-man bij nodig.
Dat gezegd zijnde zijn de juiste producten ook niet op de markt.
UV filters werken met een UV lamp - de meerderheid nog met een "gewone" lamp, al zijn er nu ook energiezuinige én krachtige LED UV lampen - die 24/7 brandt, hoewel er maar watergebruik is tijdens een paar minuten per dag (enkel voor bad + douche -> water voor WC en wasmachine hoeft niet bacterieel gereinigd te zijn). Als de installatie niet in gebruik is realiseer je dus 99% van de kosten: elektrische energie & slijtage van de lamp. De paar centiliters die stilstaan "in" de lamp zijn dus uren lang gebombardeerd met UV-stralen, wat natuurlijk inefficiënt is.
Eigenlijk zoek ik een product dat aan- en uitgaat met waterflow, mechanisch of elektronisch. En dan zou die lamp super mega ultra krachtig mogen zijn, want ze hoeft toch maar een paar minuten per dag te werken.
Dus op dit moment zijn we van plan géén UV lamp te plaatsen, omdat
- het juiste product nog niet bestaat (trigger on/off)
- het verspilling is (slijtage & energieverbruik)
- legionella in dit systeem geen kans maakt (of niet meer dan met drinkwater)