Situatie bij woonzorgcentra

Onderwerpen die nergens anders thuis horen en toch eerder technisch van aard zijn? Post ze hier!
Plaats reactie
8balljunkie
Pro Member
Pro Member
Berichten: 352
Lid geworden op: 30 mei 2012, 10:31
Uitgedeelde bedankjes: 29 keer
Bedankt: 29 keer

Ik had het artikel gelezen van de NY times over de woonzorgcentra's en vond het toch wel een gruwelijk artikel om te lezen.

https://www.nytimes.com/2020/08/08/worl ... 3YaXd85gRW

Nu ik weet dat @Krisken ambulancier is en wou toch eens weten wat zijn beleving was in deze periode. Is dit de realiteit of moeten we dit artikel nuanceren?
Laatst gewijzigd door 8balljunkie op 10 aug 2020, 15:47, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Oh, het is helemaal waar wat daar staat.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200703_95329505
‘Het was verschrikkelijk om te zien hoe een bewoner met corona aan het lijden was en naar adem hapte’, zegt een medewerker. ‘Heel even wou ik hem bijna zelf uit zijn lijden verlossen en een kussen op zijn hoofd leggen. Er was niets dat we konden doen. Je bent machteloos.’
‘Er is geen bezoek meer bij de bewoner kunnen komen, behalve toen de palliatieve sedatie gebeurde. Twee personen mochten een half uur blijven, maar de bewoner was dan nog niet overleden’, zegt een andere zorgkundige. ‘Op dat moment lag er al een lijkzak onder, zodat die snel kon worden dicht geritst zonder verdere besmetting te riskeren. De bewoner wist dat ze alleen en stervende was en ze voelde zich ook heel alleen. Dat was voor mij een heel moeilijk moment.’
Mijn ouders mogen nooit naar een WZC gaan: daar zitten ze enkel te azen op uw geld, de directie rijdt met een dikke auto en het (ondermand) personeel wordt uitgeknepen als een citroen.
Laat dan maar liever het wit-gele kruis elke dag 's morgens en 's avonds langskomen. Ik zal mijn benedenverdieping wel verbouwen om ze een stek te geven, als het nood is.
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

...
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

heist_175 schreef: Mijn ouders mogen nooit naar een WZC gaan: daar zitten ze enkel te azen op uw geld, de directie rijdt met een dikke auto en het (ondermand) personeel wordt uitgeknepen als een citroen.
Laat dan maar liever het wit-gele kruis elke dag 's morgens en 's avonds langskomen. Ik zal mijn benedenverdieping wel verbouwen om ze een stek te geven, als het nood is.
Ik zie er nochtans veel terug opfleuren eens ze in het wzc belanden, terug 24/24 zorg en gezelschap doet veel met een mens.

maar om op de ts zijn vraag te antwoorden.... Ik vrees van wel, MAAR moeten we allemaal voorstander zijn om iedereen naar het az te voeren? Zet men niet beter in op een betere palliatieve zorg ?
Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4954
Lid geworden op: 17 nov 2009, 22:39
Uitgedeelde bedankjes: 235 keer
Bedankt: 1542 keer

Klopt helemaal: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/12 ... epleegd-o/

De Vlaamse woonzorgcentra zijn de laatste jaren een sterk geprivatiseerde sector geworden die de bejaarden letterlijk het geld uit de zakken klopt.
Aandeelhouders maken 15% winst op hetgeen de bewoners betalen. Daarnaast zijn leveranciers van woonzorgcentra, zoals cateraars, schoonmaakbedrijven, wasserijen opvallend vaak beursgenoteerde Amerikaanse multinationals die ook woekerwinsten maken op de kap van bejaarden.

Om in de sfeer van userbase te blijven, Telenet dwong woonzorgcentra bijvoorbeeld richting een véél duurder digitaal tv-product: "Telenet jaagt bejaarden op kosten"
R2D2
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1170
Lid geworden op: 20 aug 2015, 15:07
Uitgedeelde bedankjes: 65 keer
Bedankt: 67 keer

Van deze was ik toch ook geschokt: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/03 ... issen-wzc/
Vooral de passage over alleen sterven terwijl je al in de lijkzak ligt...
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7538
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 356 keer
Bedankt: 717 keer

1 woonzorgcentrum
2 woonzorgcentra
Woonzorgcentra's is een dubbel meervoud. Gelieve de titel aan te passen.
MacMini M1 - Vu+ Zero - Fritz!Box 6890LTE + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
8balljunkie
Pro Member
Pro Member
Berichten: 352
Lid geworden op: 30 mei 2012, 10:31
Uitgedeelde bedankjes: 29 keer
Bedankt: 29 keer

Wat mij het meest choqueerde was dat ze een positieve corona bewoonster die in het ziekenhuis lag op een ambulance zette en terug stuurde.
Terwijl de bedden op de covid afdeling voor de helft leeg waren! :eek: Dat je geen behandeling wilt toepassen omdat de levenskansen te laag zijn daar ben ik akkoord mee, maar je stuurt die toch niet terug?
philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 16487
Lid geworden op: 28 apr 2008, 11:22
Locatie: Waregem
Uitgedeelde bedankjes: 820 keer
Bedankt: 2998 keer

Deze discussie hebben we ook al eens aangehaald in het begin van de Corona crisis (06-04-20):
https://userbase.be/forum/viewtopic.php ... 0&p=819063
ITnetadmin schreef:
raf1 schreef:
Tomby schreef:De pessimist zal zeggen dat ze misschien de criteria om op IC opgenomen te kunnen worden verstrengen, en ze dus doelbewust mikken om onder die capaciteitslijn te blijven?
De pessimist is hier eerder de realist: Naar de rechter omdat coronapatiënt geen bed op intensieve krijgt
En ze hebben gelijk ook.
Zolang de bedden beschikbaar zijn, is het crimineel om mensen een plaats te weigeren.
Ik mag hopen dat dit als moord met voorbedachte rade aanzien wordt moest de patient sterven.
Eigenlijk is dit alles begonnen met een "richtlijn" van de Belgische Vereniging Gerontologie en Geriatrie om ernstig verzwakte rusthuisbewoners, van wie duidelijk is dat ze een besmetting met het coronavirus niet zullen overleven, niet meer naar het ziekenhuis te brengen.
geriater Nele Van Den Noortgate schreef:Het is menswaardiger om hen te laten overlijden in een voor hen vertrouwde omgeving
https://radio1.be/geriaters-roepen-op-b ... ziekenhuis.
Hoewel dit nooit een instructie was van het Covid-19 crisis centrum, werd deze "richtlijn" wel heel ruim geinterpreteerd, en het is echt wel choquerend hoe dit alles heeft kunnen gebeuren ...

Ik denk dat er soms wel omstandigheden zijn, waarbij ouderen niet meer naar een ziekenhuis gebracht worden, of waarbij medici (moeten) beslissen over leven en dood:
  1. Zorgplan
    De meeste bewoners van een WZC hebben, in samenspraak met de dokters, verpleegkundigen en familie een zorgplan opgesteld. Hierbij kunnen de bejaarden zelf (of hun familie) beslissen dat ze bijvoorbeeld niet meer wensen opgenomen te worden in ziekenhuis, of niet meer gereanimeerd willen worden, etc ...).
    Hiermee willen ze vermijden dat ze naar een geriatrische dienst gebracht worden, waar allerlei onnodige onderzoeken gebeuren ("binnenste buiten gekeerd"), en liever overlijden (omringd door familie) dan het leven nodeloos en zonder kwaliteit nog wat te rekken.
    Dit is het recht van een bejaarde, maar dat is dan op voorhand afgesproken.
  2. Therapeutische hardnekkigheid
    Een kansloze behandeling mag/kan onderbroken worden. Indien geen redelijke hoop op genezing bestaat en via een palliatieve behandeling het leven alleen maar kan worden verlengd, is therapeutische hardnekkigheid nutteloos en ongerechtvaardigd.
    Hierbij hoort volgens mij ook het niet opnemen van een patënt op intensieve zorgen.
    Als een patïent (met comorbiditeiten) geen enkele kans op overleven heeft door hem/haar op IZ op te nemen, dan moet zo'n behandeling kunnen geweigerd worden .
  3. Last but not least: Triage
    In sommige crisis situaties (rampen - denk aan de treinramp in Buizingen, grote brand) is de toevloed van patiënten zo enorm, dat de beschikbare middelen ontoereikend zijn (medisch/paramedisch personeel, ambulances ...)
    Het criristeam ter plaatse zal dan moeten triëren, en dus ook beslissen over leven en dood (wie krijgt er prioritair hulp, wie niet). Dat is in de geven situatie aanvaardbaar (gebaseerd op criteria zoals overlevingskansen).
Maar wat in België gebeurde heeft mij zeer gechoqueerd
  • Er is nooit een tekort geweest aan zieknhuiscapatiteit, noch op de Covid-19 afdelingen, noch op IC. Er was dus geen reden om mensen te weigeren (de nood voor "triage" was dus nooit van toepassing)
  • Er zijn wel lokale capaciteitsproblemen geweest, maar hiervoor had het crisisteam een spreidingsplan (en dat heeft gewerkt: patiënten uit Limburg die naar Gent overgebracht werden).
    Beslissingen om patiënten te weigeren (wegens te oud) mogen m.i. nooit op lokaal/ziekenhuis niveau genomen worden, maar hadden geescaleerd moeten worden naar het crisis management.
    Een eventuele "triage" kan dus nooit een lokale beslissing zijn!
  • Beslissingen om rusthuisbewoners te weigeren werden niet genomen op basis van objectieve criteria.
    De richtlijn sprak over "mensen die ernstig verzwakt zijn". Dit gaat niet over leeftijd, maar over "fragiele mensen" (ingedeeld volgens de Clinical Frailty Scale (1 = fit, 5 = licht verzwakt, 9 = terminaal).
    Met erg verzwakt worden mensen die hoog schoren op de op deze index, en dat heeft niets met leeftijd te maken.
  • En het ergste is dat de mensen niet gestorven zijn in een normale palliatieve setting, omring door hun geliefden (wat de bedoeling was), maar in mensonterende omstandigheden.
Inderdaad totaal choquerend.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, OS 07.39-97058 BETA, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.
Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5659
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:42
Locatie: 127.0.0.1
Uitgedeelde bedankjes: 186 keer
Bedankt: 315 keer

heist_175 schreef:Mijn ouders mogen nooit naar een WZC gaan
Eerlijk gezegd... soms heb je helaas geen/amper de keuze.
Bijvoorbeeld dementie; vanaf een bepaalde ernst sloopt je partner mentaal (en fysiek).
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Gebruikersavatar
Block
Erelid
Erelid
Berichten: 1740
Lid geworden op: 31 jul 2005, 01:08
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer
Bedankt: 76 keer

Bejaarden te koop is een van de sterkste dossiers op apache.be

Is wel tegen betaling.
select replace * from userbase.be where topic ('got hostile', 'got friendly and polite');
Gebruikersavatar
Goztow
userbase crew
userbase crew
Berichten: 13588
Lid geworden op: 14 nov 2006, 16:21
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 1422 keer
Bedankt: 878 keer

Je kunt wel ook echt kiezen voor een VZW-woonzorgcentrum of een openbaar woonzorgcentrum, eerder dan een commercieel.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Gebruikersavatar
honda4life
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5659
Lid geworden op: 03 jan 2010, 21:42
Locatie: 127.0.0.1
Uitgedeelde bedankjes: 186 keer
Bedankt: 315 keer

Goztow schreef:Je kunt wel ook echt kiezen voor een VZW-woonzorgcentrum of een openbaar woonzorgcentrum, eerder dan een commercieel.
Meestal hebben de oudjes ook nog bepaalde goestingskes zoals "het eten van het OCMW is niet zo lekker" etc.
Wat maakt het uit als het hun zuur verdiende centjes zijn... ze hebben daar toch zelf voor gespaard, in de hoop/veronderstelling meer waard voor hun geld te krijgen en nog een zo goed mogelijke oude dag te leven ;-)
✂ – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Gebruikersavatar
Goztow
userbase crew
userbase crew
Berichten: 13588
Lid geworden op: 14 nov 2006, 16:21
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 1422 keer
Bedankt: 878 keer

Ja natuurlijk het blijft een vrije keuze. Al ben ik niet zeker dat het eten echt beter smaakt in een commercieel wzc.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

Rusthuizen zijn bijna allemaal semi-private istellingen waar de zorg min of meer geïndustrialiseerd is
het verdienmodel zijn de oudjes en hun welzijn is echt geen prioriteit

en ik praat nu op het niveau vd directies en boekhouders die rusthuizen runnen. De mannen ergens op een bureau die dan excel-gewijs berekenen dat een klant, zo heten dementerende bewoners, op 5 minuten wassen ipv 6minuten x-miljoen euro bespaart op jaarbasis.

diegene die dat mag uitvoeren is de verpleegster die dan alleen 3 gangen mag doen, da meiske begint met volle goesting en die kunt ge na 3j met een burn-out afvoeren
on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4340
Lid geworden op: 05 mei 2006, 16:05
Uitgedeelde bedankjes: 249 keer
Bedankt: 331 keer

Goztow schreef:Al ben ik niet zeker dat het eten echt beter smaakt in een commercieel wzc.
In het WZC waar mijn moeder verblijft (onderdeel van een internationale koepel van WZC) is iedereen enthousiast over de maaltijden. Ik heb er ook niet de indruk dat het "alles voor de winst" is en de Z in WZC is er het belangrijkste. Er waren ook geen problemen met materiaal bij de uitbraak van Corona.
Men heeft er vergaderingen met personeel/directie en vertegenwoordigers van de bewoners waar alles besproken wordt en waar met de bevindingen ook rekening gehouden wordt.
Het blijft natuurlijk een "bedrijf" maar ik zie toch dat er veel inzet is van iedereen en men probeert ook op vragen om "extraatjes" in te gaan. Bv. vraag naar mosselen, vraag om eens een "ontbijtbuffet" te doen. Uiteraard ligt een deel van de activiteiten nu stil maar men doet er toch al wat mogelijk is.
Bye, Maurice
https://on4bam.com
Gebruikersavatar
Goztow
userbase crew
userbase crew
Berichten: 13588
Lid geworden op: 14 nov 2006, 16:21
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 1422 keer
Bedankt: 878 keer

1207 schreef:Rusthuizen zijn bijna allemaal semi-private istellingen waar de zorg min of meer geïndustrialiseerd is
het verdienmodel zijn de oudjes en hun welzijn is echt geen prioriteit

en ik praat nu op het niveau vd directies en boekhouders die rusthuizen runnen. De mannen ergens op een bureau die dan excel-gewijs berekenen dat een klant, zo heten dementerende bewoners, op 5 minuten wassen ipv 6minuten x-miljoen euro bespaart op jaarbasis.

diegene die dat mag uitvoeren is de verpleegster die dan alleen 3 gangen mag doen, da meiske begint met volle goesting en die kunt ge na 3j met een burn-out afvoeren
Dat er dergelijke instellingen bestaan, dat wil ik best geloven. Maar ik weiger om dat te veralgemenen tot alle wzc. Ik ken voldoende voorbeelden waar het niet zo is en waar men met de beschikbare middelen echt wel hun best doet.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

Goztow schreef: Dat er dergelijke instellingen bestaan, dat wil ik best geloven. Maar ik weiger om dat te veralgemenen tot alle wzc. Ik ken voldoende voorbeelden waar het niet zo is en waar men met de beschikbare middelen echt wel hun best doet.
Vlaanderen heeft gekozen voor de privatisering, dus draait het in 1e instantie en hoofdzakelijk om het financiële plaatje. Dit geldt voor alle rusthuizen.
men heeft zodanig bespaart dat zelfs in normale tijden de zorg amper draait, bij corona zie je dan de drama's. Ik hoef maar te verwijzen naar de hulpkreten in normale tijden uit die sector.

ik woon naast een wzc-serviceflatcomplex (zorgbedrijf antwerpen). alles is uitbesteed en omdat bijna alles op vrijwilligers draait, kostenbesparing, ligt sinds maart alles stil en gebeurt er daar niets.
en dat mag je echt letterlijk nemen hoor, elementaire basisverzorging en dan zijn we uitgepraat.

en dan hoor je me echt niets slechts zeggen over de mensen in de keuken, die vrijwilligers, de poets of de verpleegsters. De echte beslissingen gebeuren ergens anders in de stad door bureaumensen die nog nooit een rusthuis van binnen gezien hebben. Die baseren zich vooral op excel-files.
Daar beslist men dat men nu cateraar 1 neemt omdat die aan 7 Euro per dag 3 maaltijden kan leveren, cateraar 2 was een euro duurden en valt daarom af.
de verpleging wil echt goede zorg en werkt met hart en ziel, met de beschikbare middelen. Dit wordt door de uitbaters, en excel-mannen, schaamteloos misbruikt om verder te besparen.
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

De situatie in de woonzorgcentra is een probleem van prioriteiten/keuzes. In ons systeem zijn die mensen letterlijk afgeschreven. Het zijn kostenposten. Onze pensioenen zijn ook niet hoog genoeg om een gemiddeld WZC te betalen, de kinderen kunnen dus bijbetalen. In elk geval zijn ze de pineut want of ze nu betalen voor het WZC of mider erven omdat opa's laatste cent op gaat in de investering van enkele zakenmensen, dat blijft gelijk.

Er zal zeker nog wat verschil zitten tussen de WZC maar deze onderliggende structurele fout blijft terugkomen.

We zijn afgestapt van het thuis verzorgen van onze ouders, mede door het noodzakelijk werken met 2. Niemand gaat die zorg gratis aanbieden en zeker niet de maatschappijen die opgericht zijn om winst te maken op die oudjes.

Het werk is ook onderbetaald waardoor we steeds meer buitenlandse werknemers moeten zoeken die het willen doen. Gelukkig hebben we euthanasie uitgebouwd :roll:

Daarom is het zo belangrijk dat middenveldorganisaties werk maken van langer thuis blijven en zelfstandigheid. Elke dag dat je uit die sterfhuizen blijft is een gewonnen dag. Het is onbegrijpelijk dat sommigen nog zitten te kappen op bvb ziekenfondsen terwijl we de miserie van de commercialisering van de zorg dagelijks kunnen zien.

Een ander probleem is eenzaamheid. Veel oudjes kunnen nog wel voor zichzelf zorgen maar zijn mentaal kwetsbaar en eenzaam. Ze zien amper nog iemand want al hun vrienden zijn al bij sint Pieter. Hun kinderen gaan werken en wonen niet altijd in de buurt. De buren wisselen met de bladeren van de bomen. Dan krijg je gevallen waarbij iemand een maand dood in zijn huis ligt :-(
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

Dizzy schreef:. Het is onbegrijpelijk dat sommigen nog zitten te kappen op bvb ziekenfondsen terwijl we de miserie van de commercialisering van de zorg dagelijks kunnen zien. (
mismanagement en verziekte ambtenarij in oa de mutualiteit aanklagen betekent niet dat ik naar een Amerikaans gezondheidsmodel wil hé

je spreek over thuiszorg
zoek eens op hoe makkelijk het is om de woning van uw ouders aan te passen aan hun behoeften? bv toegankelijkheid met een rollator, badkamer, keuken,...
Ge gaat enorm verschieten vrees ik
Gebruikersavatar
Goztow
userbase crew
userbase crew
Berichten: 13588
Lid geworden op: 14 nov 2006, 16:21
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 1422 keer
Bedankt: 878 keer

Opnieuw 1207 dat is een voorbeeld, niet noodzakelijk de norm. Ik ben zelf 6 jaar lang financieel directeur geweest in een ziekenhuis / rustoordgroep (vzw) en ik kan je zeggen dat wij altijd enorm rekening hielden met de patiënt en het personeel bij het nemen van beslissingen hoewel het klopt dat we ons moeten aanpassen aan de financiering. Met de beschikbare middelen doen we zo veel mogelijk. Een voorbeeld : je kan bovennormpersoneel inzetten en gefinancierd krijgen aan 75 pct binnen een bepaalde vork. Wij mikten altijd om binnen die vork te vallen wat dus betekent dat we zelf die 25 pct oplegden voor dat bijkomend personeel. We optimaliseren ook binnen de beschikbare regels natuurlijk maar we kleuren niet buiten die regels. Ander voorbeeld. Wij hebben de keuken nooit uitbesteed gezien het belang hiervan voor onze bewoners en patiënten. Als we van koffiemerk zijn veranderd (met behoorlijke kostenbesparingen) dan hebben we eerst proeftesten gedaan met de bewoners en patiënten om de kwaliteit in kaart te brengen. Iik ben van coca vola naar Pepsi cola veranderd en heb 40 pct bespaard maar dat is pas gebeurd na smaaktesten bij onze bewoners en patiënten. We kunnen zo wel nog wat doorgaan. Waren wij dan de uitzondering? Ik denk het niet.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

Goztow schreef: Ik ben zelf 6 jaar lang financieel directeur geweest in een ziekenhuis / rustoordgroep (vzw) en ik kan je zeggen dat wij altijd enorm rekening hielden
daar twijfel ik geen seconde aan, de echte beslissingen worden ook niet door de lokale directie van het individuele rusthuis genomen.

maar iets kapotbesparen krijgt door pr-bureaus altijd een mooi woord mee.
aanpassen aan de financiering is een eufemisme dat mee in die schuif kan.

zorgbedrijf Antwerpen is een semi-private keten met 20-25 rusthuizen en nog veel meer dienstencentra en serviceflatcomplexen. Sinds dat ze van het ocmw zijn afgescheurd maken ze mooie winsten. lijkt mij niet de bedoeling te zijn, maar dit terzijde.
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

1207 schreef:
Dizzy schreef:. Het is onbegrijpelijk dat sommigen nog zitten te kappen op bvb ziekenfondsen terwijl we de miserie van de commercialisering van de zorg dagelijks kunnen zien. (
mismanagement en verziekte ambtenarij in oa de mutualiteit aanklagen betekent niet dat ik naar een Amerikaans gezondheidsmodel wil hé

je spreek over thuiszorg
zoek eens op hoe makkelijk het is om de woning van uw ouders aan te passen aan hun behoeften? bv toegankelijkheid met een rollator, badkamer, keuken,...
Ge gaat enorm verschieten vrees ik
En wat denk je dat het alternatief is voor het huidig systeem? :roll:

Het Amerikaans model is hier al aanwezig maar staat - gelukkig - niet zo sterk omdat er nog een middenveld is.

Opnieuw en tot vervelens toe blijkt dat ons model met ziekenfondsen helemaal niet zo duur of verspillend is, je blijft die leugens maar verspreiden :roll: Wat wel duur is, is het feit dat wij nu 1 systeem in 3 stukken aan het hakken zijn met 3 keer de kosten en minder dienstverlening voor een hogere prijs. Daar hoor ik u niet over. Maar blijven naast de nagel kloppen :roll:

Wie zegt dat dat gemakkelijk is? Wist je trouwens dat je bij uw ziekenfonds wat info en hulp kan krijgen over de eventuele subsidies die er bestaan voor aanpassingen aan uw woning. Opnieuw een vb van hoe een ziekenfonds wel wat meer doet dan enkel uitbetalen.

Ik ben ook blij dat Goztow wat tegengas geeft en voorbeelden geeft van goede praktijken. Je bent gelukkig nog niet verplicht bij de commerciëlen te gaan en ik heb zo een vermoeden dat na deze pijnlijke historie de wil om er naartoe te gaan nog verminderd is.
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
Gebruikersavatar
Goztow
userbase crew
userbase crew
Berichten: 13588
Lid geworden op: 14 nov 2006, 16:21
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 1422 keer
Bedankt: 878 keer

1207 schreef:
Goztow schreef: Ik ben zelf 6 jaar lang financieel directeur geweest in een ziekenhuis / rustoordgroep (vzw) en ik kan je zeggen dat wij altijd enorm rekening hielden
daar twijfel ik geen seconde aan, de echte beslissingen worden ook niet door de lokale directie van het individuele rusthuis genomen.
Ik ben niet zeker of je me begrijpt. Ik werkte niet op lokaal niveau. We waren als volgt georganiseerd:
- groep met 3 ziekenhuis / rustoordsites: algemene directie, directie nursing, medische directie, financiële directie van de groep
- op siteniveau: lokale rustoordirectie, zorgcoördinator rustoord

De "groep" waarvoor ik werk is georganiseerd als vereniging zonder winstoogmerk. Alle winsten worden geherinvesteerd in de activiteiten van het rusthuis / ziekenhuis. Als financieel directeur had ik de financiële verantwoordelijkheid voor het geheel maar alle financiële beslissingen werden afgetoetst met de lokale rustoordirectie.
maar iets kapotbesparen krijgt door pr-bureaus altijd een mooi woord mee.
aanpassen aan de financiering is een eufemisme dat mee in die schuif kan.
Je kan dat niet leuk vinden, maar er is jammer genoeg ook zoiets als een financiële realiteit. 1 van de 3 sites hebben we overgenomen toen die in moeilijke financiële papieren zat. Op de omzet (ziekenhuis + rustoord op die site) werd jaarlijks 2,5 pct verlies geleden, structureel. Gelukkig waren er nog wel wat reserves. We hebben dan inderdaad beslist om het zorgpersoneel op de norm af te stemmen (eigenlijk de uitgebreide norm, zoals hierboven beschreven) + de kostenstructuur te drukken. Er zijn ook heel wat organisationele wijzigingen doorgevoerd, die nog altijd gaande waren toen ik weg ging. Zo waren er sommige voordelen voor het personeel toegekend die op termijn gewoon niet konden betaald worden en die extralegaal waren.

Zo hebben we op relatief korte termijn (2 jaar) een winst tussen 0,5 % en 1 % van de omzet kunnen bereiken, structureel. Einddoel is om als groep tussen de 1 en 2 % winst te draaien jaarlijks, om zo de enorme investeringen die we moeten dragen - bijvoorbeeld in infrastructuur en IT - te kunnen opvangen. Om de zoveel jaren worden de normen strenger. Infrastructur wordt max 60 % ten laste genomen door de overheid, rest is uit eigen zak of doorrekenen aan de bewoner. De bank gaat je dat geld niet voorschieten als je geen correcte balans hebt. Informatisering kost handenvol geld. En de bewoner wordt ook terecht veeleisender. 1-persoonskamers worden de norm. Ik geef maar een aantal voordelen.

Ik wil gewoon even aangeven dat er ook een andere kant van het verhaal is, en dat is heus niet enkel "de directie / de groep optimaliseert voor zijn eigen broekzak". Ja, ik had een heel correcte verloning maar ik denk dat ik in de privé als CFO van een bedrijf die bijna 1.000 werknemers tewerk stelt een stuk beter zou af zijn. Nu, verloning is niet direct mijn grootste drijfveer.
1207 schreef: zorgbedrijf Antwerpen is een semi-private keten met 20-25 rusthuizen en nog veel meer dienstencentra en serviceflatcomplexen. Sinds dat ze van het ocmw zijn afgescheurd maken ze mooie winsten. lijkt mij niet de bedoeling te zijn, maar dit terzijde.
Ik ken zorgbedrijf Antwerpen niet, dus ik weet niet hoe het eraan toe gaat bij hen. Ik geef je enkel mijn eigen ervaring.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

1207 schreef:
Dizzy schreef:. Het is onbegrijpelijk dat sommigen nog zitten te kappen op bvb ziekenfondsen terwijl we de miserie van de commercialisering van de zorg dagelijks kunnen zien. (
mismanagement en verziekte ambtenarij in oa de mutualiteit aanklagen betekent niet dat ik naar een Amerikaans gezondheidsmodel wil hé
je spreek over thuiszorg
zoek eens op hoe makkelijk het is om de woning van uw ouders aan te passen aan hun behoeften? bv toegankelijkheid met een rollator, badkamer, keuken,...
Ge gaat enorm verschieten vrees ik
Als ik het zelf moet doen, zal ik met €15K rond zijn, via een aannemer €40K.
Dat is dan incl een ontdubbelde badkamer en keuken, alsook de nodige privacy voor de "inwonende ouder" (aparte toegangsdeuren etc).
Vanaf dag1 dat we hier kwamen wonen hebben we dat idee al open gehouden en dus de verbouwingen van een paar jaar geleden zo gedaan dat we geen opties zouden uitsluiten (bv badkamer die rolstoeltoegankelijk is).
Je hoeft toch geen genie te zijn om dat allemaal op voorhand te bedenken?
ITnetadmin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 8445
Lid geworden op: 28 jan 2012, 18:22
Uitgedeelde bedankjes: 164 keer
Bedankt: 618 keer

Ik blijf bij mijn standpunt: alle wzc's verplicht in een vzw structuur; alle winst dus verplicht gebruikt voor de organisatie en niks naar aandeelhouders of winstuitkeringen.
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

heist_175 schreef: Je hoeft toch geen genie te zijn om dat allemaal op voorhand te bedenken?
de structuur vd woning moet het toelaten en ge moet aan alles denken. Een balzaal vd badkamer maken als ge er ni in geraakt, te smalle gang die ge ni kunt opentrekken, is vervelend maar heel typisch voor onze woningen.

hoeveel bouwpromotoren werken trouwens voor deze doelgroep? Bv het 60j koppel dat tot aan z'n dood aan de kust wil wonen?
Hoeveel zetten er effectief appartementen die volledig rolstoelaangepast en doordacht zijn?
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Geloof me, ik geraak overal met een rolstoel.
Een jaar voor we aan de renovaties begonnen te denken, cijferen, ... was iemand in de familie enkele dagen op bezoek en door omstandigheden was die persoon voor enkele dagen aan een rolstoel gekluisterd. Ze raakte overal (op het gelijkvloers :)).
TestAankoop heeft in de jaren '80 (zo zien de boeken er althans uit) boeken over welke afmetingen je best volgt qua doorgangen etc. Volop te vinden in de kringloopwinkels.

Bouwpromotoren denken nergens aan, behalve aan hun volgende auto én aan hun marge.
Gelukkig hebben we in België een groot aandeel woningen "in eigen beheer" (bouwheer = particulier). Dat is geweldig inefficiënt, maar het maakt wel dat heel wat particulieren zélf beslissen wat er gebeurt en niet (enkel) een cijferaar.
1207
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3395
Lid geworden op: 11 jun 2009, 11:02
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 95 keer

heist_175 schreef:Geloof me, ik geraak overal met een rolstoel.
als volleerd gebruiker kan ik u nu al zeggen dat zonder structurele ingrepen 90-95% vd gezinswoningen of ontoegankelijk of onleefbaar zijn.
dit om 1001 redenen. ik hoop dat ge bij uw plannen aan alles gedacht hebt

ik hoop dat veel 60+'ers na het afgelopen halfjaar tot het inzicht zijn gekomen om zoveel mogelijk van serviceflats en rusthuizen weg te blijven. die mensen hebben vaak wel de nodige middelen hun huis te verkopen en achter een aangepaste woning te gaan
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

1207 schreef:
heist_175 schreef:Geloof me, ik geraak overal met een rolstoel.
ik hoop dat ge bij uw plannen aan alles gedacht hebt
Tips?
De toegang tot de woning is nog niet rolstoeltoegankelijk, maar wel 1m breed, dus met een ramp lukt dat wel :).
Verder denk ik wel helemaal rolstoel-proof te wonen...
Plaats reactie

Terug naar “Allerlei”