Coronavirus (Covid-19) outbreak [afgesplitst]

Niet-technische onderwerpen of technisch-gerelateerde onderwerpen waar maatschappelijk debat over bestaat. Lees de extra regels in de sticky, aub!
Plaats reactie
philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 16487
Lid geworden op: 28 apr 2008, 11:22
Locatie: Waregem
Uitgedeelde bedankjes: 820 keer
Bedankt: 2998 keer

...
koenraaddeconinck schreef:In deze tijd van rampspoed waar zovelen sterven op afdelingen en velen hun leven riskeren om anderen te redden:
Misschien moet je het wat pragmatischer zien ...

- De Corona maatregelen zijn er niet om het virus te stoppen, maar om de uitbraak te vertragen, zodat we de ziekenhuis capaciteit niet overschrijden (flatten the curve).
- Zolang er geen medicatie is tegen het virus (antivirale middelen), en geen vaccin (om ons te beschermen tegen het virus), zullen mensen ziek worden en/of overlijden (x %), dat kan je gewoon niet vermijden.
- Door geen volledige lock-down uit te roepen, door mensen nog te laten werken (niet alleen kritische sectoren, maar overal waar social distancing "zoveel mogelijk" gerespecteerd kan worden) wordt er een berekend risico genomen.
Er zullen dus nog altijd veel mensen besmet geraken, sommigen zullen ziek worden en hebben hulp nodig, een klein deel gaat het niet overleven. Zolang de critisiche capaciteit van de gezondheidszorg het aankan, wordt een vertraagde verspreiding van het virus als aanvaardbaar (of onvermijdbaar) beschouwd.
- De maatregelen die nu van kracht zijn, zelf als ze niet 100% opgevolgd worden, hebben hun effect: het aantal ICU patiënten blijft beheersbaar. Er vallen dus geen doden omdat de ICU capaciteit niet overschreden wordt.
- Met de recente kleine versoepelingen nemen ze terug een berekend risico: het aantal besmetting zal terug iets stijgen, maar beheersbaar blijven?

Wat ik hiermee bedoel is:
- die enkelingen die de maatregelen aan hun laars lappen, zijn niet verantwoordelijk voor extra zieken/doden. Het is namelijk de bedoeling da we - op termijn - zoveel mogelijk besmet geraken (groepsimmunitiet), maar op een manier dat de gezondsheidszorg het aankan. Het is m.i "gewenst gedrag" dat er x% de maatregelen niet strikt toepast.
- een heksenjacht naar bankenzitters, 2de verblijvers, enz. in gestapo stijl is dan ook totaal ongepast en ongewenst.
- maar er moet een zekere vorm van handhaving zijn, anders veegt iedereen de regels aan zijn laars, en dat kan dus niet.

Ik begrijp echter de frustratie als jij je aan de regels houdt, en je gebuur niet
Dezelfde frustratie als wanneer je netjes 120 km/uur rijdt, en een dikke mercedes of bmw jou aan 170 km/u voorbij steekt
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, OS 07.39-97058 BETA, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

Dat zie je terug bij alle problemen, iedereen wil verandering maar zelf gaan ze niets veranderen. Het probleem zijn altijd de anderen. Een voorbeeld staat hier iets hoger, allemaal slechte chauffeurs maar de poster zal er zichzelf niet bij rekenen :lol:
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

philippe_d schreef: - De maatregelen die nu van kracht zijn, zelf als ze niet 100% opgevolgd worden, hebben hun effect: het aantal ICU patiënten blijft beheersbaar. Er vallen dus geen doden omdat de ICU capaciteit niet overschreden wordt.
Je bent voor de niet de NOG vergeten. Als straks alle positief geteste en zwaar zieke WZC ook naar de IC afdelingen gaan, kan niemand garanderen dat we die niet gaan overschrijden. Of ga jij beslissen dat ze niet meer naar IC mogen ??
philippe_d schreef:
- die enkelingen die de maatregelen aan hun laars lappen, zijn niet verantwoordelijk voor extra zieken/doden.
Daar zijn de experten het niet mee eens. Zo is er een duidelijk verband tussen de corona parties en extra overlijdens.

Ook in het "grote plaatje" - door de massale intocht van de skiërs na de krokus is de situatie bij ons veel erger dan in pakweg Finland, waar ze in eigen land gingen skiën.
Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5759
Lid geworden op: 01 feb 2006, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 1057 keer
Bedankt: 435 keer

phil48 schreef:Daar zijn de experten het niet mee eens. Zo is er een duidelijk verband tussen de corona parties en extra overlijdens.
Heb je daar ook bewijs van ? Ik weet dat de experts zeiden dat ze duidelijk een effect zagen van de Corona parties, maar ze hebben nooit gezegd waarom ze dat zien.

In theorie zou je dan pakweg 10 dagen later (23 maart) een grotere toename moeten zien in aantal besmettingen dan tot dan toe. Op de grafieken is daar niets van te merken. De grafieken schommelen sowieso nogal omdat o.a. het aantal tests varieert (toen was er sowieso een veel te lage testrate), weekendeffecten, etc... Qua aantal doden, wat typisch dan nog een week later komt, zou je kunnen claimen dat de piek van 31/3 daaraan te wijten is. Maar dat lijkt me onzin, want het is niet dat die besmet zijn geraakt op zo'n lockdown party op de een of andere manier erger ziek worden of meer kans hebben van eraan te sterven. Dus zo'n lockdown party kan wel de verspreiding ineens een boost gegeven hebben, maar dat verklaart dan totaal niet waarom na 31/3 het aantal doden weer terug naar een normaal niveau zakte. Het lijkt me meer aanneembaar dat er op 31/3 nog een hoop gevallen meegeteld waren die in het weekend ervoor overleden waren.

Ik wil hier helemaal niet die lockdown-feesters gaan goedpraten maar ik kan moeilijk geloven dat er zoveel lockdown parties waren dat het een zeer grote impact had op de verspreiding van het virus op dat moment. En als er al iets op statistieken te zien zou zijn: een hoop mensen zijn van vrijdagnamiddag tot einde van het weekend ook gewoon boodschappen gaan doen met een pak minder voorzorgen dan wat ze vandaag zouden doen. En andere winkels moesten van dan af in het weekend dicht, dus misschien was er daar op vrijdag ook een toeloop.

(Bron voor grafiekjes: https://www.worldometers.info/coronavir ... ry/belgium )
Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1899
Lid geworden op: 21 nov 2004, 20:05
Uitgedeelde bedankjes: 182 keer
Bedankt: 35 keer

Lockdownparties en extra overlijdens, die verklaring wil ik ook wel eens zien.
Denk niet 65+ aan lockdownparties doen...
Tenzij natuurlijk bezoekers van zulke parties nadien in contact geweest zijn met die kwetsbare groep.
Maar dat betwijfel ik, want dat had je hoe dan ook in die statistieken moeten zien op een gegeven moment.

Die grafieken, daarvan is vandaag nog eens gezegd dat niet alle cijfers correct doorkomen.
Nu ineens komen extra overlijdens van de rustoorden erbij, dan zal dat nog wel sterk stijgen de komende weken op die manier.
Bijkomend zijn een deel van die ook gebasseerd op vermoedens.

En als laatste, gemiddelde sterftecijfers van pakweg 9,7 per 1000 inwoners per jaar (EU-gemiddelde), word daarmee rekening gehouden?
Het is gemakkelijk om nu zoveel mogelijk op Corona te steken ...
philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 16487
Lid geworden op: 28 apr 2008, 11:22
Locatie: Waregem
Uitgedeelde bedankjes: 820 keer
Bedankt: 2998 keer

phil48 schreef:
philippe_d schreef: De maatregelen die nu van kracht zijn, zelf als ze niet 100% opgevolgd worden, hebben hun effect: het aantal ICU patiënten blijft beheersbaar. Er vallen dus geen doden omdat de ICU capaciteit [NOG] niet overschreden wordt.
Je bent voor de niet de NOG vergeten.
Inderdaad ...
phil48 schreef:
philippe_d schreef:- die enkelingen die de maatregelen aan hun laars lappen, zijn niet verantwoordelijk voor extra zieken/doden.
Daar zijn de experten het niet mee eens. Zo is er een duidelijk verband tussen de corona parties en extra overlijdens.
Je begrijpt niet wat ik bedoel ...
Er is natuurlijk een direct verband tussen lock-down parties en besmettingen, daar twijfel ik niet aan.
Maar die zieken (en doden) zouden er toch komen, als die mensen niet op een lock-down partie, maar op een later tijd besmet zouden geraakt zijn. Alleen meer verspreid in de tijd ...
En ooit worden we (bijna) allemaal besmet.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, OS 07.39-97058 BETA, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

svermassen schreef:Lockdownparties en extra overlijdens, die verklaring wil ik ook wel eens zien.
Van Ranst, half maart in HLN - "hoe" hij dit weet moet je aan hem zelf vragen.

De communicatie naar de jongeren mag volgens hem ook wat “afschrikwekkend” zijn. “Bij de jongeren die nu in de intensieve bedden liggen en kunstmatig beademd worden, zijn er een aantal bij die zeer nabij betrokken waren bij de lockdownparty’s”, zei Van Ranst. “Dat mag geweten worden.”

Volgens de viroloog van de KU Leuven moet aan de jongeren duidelijk gemaakt worden: “Dit is geen computerspel. Hier gaan mensen echt dood.”


svermassen schreef: En als laatste, gemiddelde sterftecijfers van pakweg 9,7 per 1000 inwoners per jaar (EU-gemiddelde), word daarmee rekening gehouden?
Het is gemakkelijk om nu zoveel mogelijk op Corona te steken ...

Ik weet niet of je de statistieken per gemeente volgt, maar pakweg Temse zit nu aan 3,35 per 1000 inwoners. Die komen "normaal" bovenop de 9,7 die je daar per jaar aanhaalt, natuurlijk. Het is niet "in de plaats van". Negatieve uitschieters zijn Alken (9,13) en St Truiden (7,35).
Laatst gewijzigd door phil48 07 apr 2020, 13:29, in totaal 4 gewijzigd.
on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4340
Lid geworden op: 05 mei 2006, 16:05
Uitgedeelde bedankjes: 249 keer
Bedankt: 331 keer

koenraaddeconinck schreef: - in het nieuws, bericht van een slager die maskers verkoopt aan 500 euro per stuk
Een detail.. het was €50 maar even schandalig. (Bron De standaard)
In de Sint-Gummarusstraat werd een doos mondmaskers in beslag genomen. Een slager bood ze daar aan tegen 50 euro per stuk.
Bye, Maurice
https://on4bam.com
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

svermassen schreef:Lockdownparties en extra overlijdens, die verklaring wil ik ook wel eens zien.
Denk niet 65+ aan lockdownparties doen...
Tenzij natuurlijk bezoekers van zulke parties nadien in contact geweest zijn met die kwetsbare groep.
Maar dat betwijfel ik, want dat had je hoe dan ook in die statistieken moeten zien op een gegeven moment.
...
Ik twijfel daar eerlijk gezegd helemaal niet aan, niet zozeer aan die parties, maar aan de zorgverleners die gaan skiën zijn en 's maandags gewoon beginnen werken zijn in het hospitaal, wzc of de thuiszorg.
Bij ons in het dorp was het de eerste dagen vrij goed zichtbaar in het ziekenhuis, 6 besmettingen : 5 zorgverleners en 1 patiënt van 95+.
Dat gezegd zijnde, vorige week sprak ik iemand van een wzc, door de maatregelen die ze daar treffen zijn er gewoon een pak minder opnames ( van +/- 1 per dag naar 1 over die hele periode)
Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1899
Lid geworden op: 21 nov 2004, 20:05
Uitgedeelde bedankjes: 182 keer
Bedankt: 35 keer

Daar heb je ook een punt, de ski-reizen en vakanties.
Iedereen die teruggekomen is van vakantie, had direct gewoon in quarantine moeten gaan.
En die zullen ook redelijk wat besmet hebben.
Zeker in de wzc, ik denk als ze daar eens grondig gaan testen, ze toch gaan verschieten.

Waarschijnlijk, hopelijk, mochten er in de komende 'maanden' toch terug reizen mogelijk zijn, dat de overheid goed nadenkt voor ze terug in het land mogen :nono:
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

Er zullen waarschijnlijk strenge controles zijn in de luchthavens voor de terugkeerders. Ik zie er trouwens nog niet direct weer veel reizen. Waar zou je ook naartoe kunnen/willen.
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

svermassen schreef: Waarschijnlijk, hopelijk, mochten er in de komende 'maanden' toch terug reizen mogelijk zijn, dat de overheid goed nadenkt voor ze terug in het land mogen :nono:

Denk je dit ? Op het hoogtepunt (hopelijk zakt het binnenkort) van de crisis komen nog steeds iedere dag honderden Belgen terug vanuit het buitenland. En zij krijgen nog steeds "de aanbeveling" om 14 dagen thuis te blijven.

Merci mevrouw De Block, als ex-huisarts zou je beter mogen / moeten weten.
Gebruikersavatar
svermassen
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1899
Lid geworden op: 21 nov 2004, 20:05
Uitgedeelde bedankjes: 182 keer
Bedankt: 35 keer

Ze noemt zichzelf nog altijd iemand vanuit het werkveld :bang:
Ja, vermoedelijk inderdaad niet, politiek :evil:
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5891
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer
Bedankt: 253 keer

https://coronavirus.jhu.edu/data/new-cases

Dit immens verschil tussen Belgie en Duitsland moet daarom ooit degelijk uitgezocht worden!
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix/Disney+, IPTV, Astra1&2 FTA
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

Zolang "ze" niet kunnen tellen hebben grafieken geen enkel nut hé, of het moet zijn om de bevolking angst of juist geen angst aan te praten.
Wat mij betreft mogen ze eens de 5 of 7 dagen gemiddelde totale overlijdens eens toetsen aan voorgaande jaren...
Wat heb je bv. aan ziekenhuis of icu opnames als je de mensen vraagt om thuis uit te zieken en niet test?
We weten dat ze nu op halve capaciteit zitten, ze kunnen het maw (nog altijd) aan.
Wat heb je aan het nieuws dat er 2000 doden gevallen zijn op een periode van 4 weken als er normaal gezien 200-400 overlijdens per dag zijn in België ?
Soit, erger vind ik dat niemand hier op voorbereid was, er lopen hier in België nochtans genoeg specialisten rond met ervaring in die materie. Nog erger vind ik dat er dan véél te laat impuls aankopen moeten gedaan worden die dan niet doorgaan om om het even welke reden.
Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5759
Lid geworden op: 01 feb 2006, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 1057 keer
Bedankt: 435 keer

wied schreef:https://coronavirus.jhu.edu/data/new-cases
Dit immens verschil tussen Belgie en Duitsland moet daarom ooit degelijk uitgezocht worden!
Immens verschil ? Alleszins niet volgens die pagina die je daar aanhaalt. Behalve dat bij Belgie nog UP staat omdat het lopend gemiddelde nog niet genoeg gezakt is, lopen de curves van DL en BE redelijk gelijk qua vorm. En je doet alsof Belgie zo slecht doet, maar ja, als je vergelijkt met de beste van de klas, doet iedereen het natuurlijk slecht. De curves van FR en UK zien er een pak ellendiger uit.

En zoals hier al tot vervelens toe aangehaald: als je niet met dezelfde maatstaven vergelijkt, moet je in de eerste plaats uitzoeken waarom en hoe die maatstaven verschillen, eerder dan te zoeken waarom (of zelfs of) de echte situatie zo verschillend is.
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

iceke schreef: Wat heb je aan het nieuws dat er 2000 doden gevallen zijn op een periode van 4 weken als er normaal gezien 200-400 overlijdens per dag zijn in België ?
Waar haal je die cijfers ? Dat zou dan gaan om een max van 142 400 per jaar. Toch redelijk veel hoor.

Zoals steeds kan je die 200-400 niet enkel op "griep" afschuiven hé. Dat wil zeggen dat die mensen die normaal aan verkeersongevallen, hartaanvallen, kanker en dergelijke overlijden ineens gestopt zijn met doodgaan en dat er nu enkel nog aan "corona" wordt dood gegaan, of hoe moet ik dat interpreteren?

Eigenlijk zouden ze moeten beginnen met de info over hoeveel mensen in "gewone" niet-corona periodes in rusthuizen sterven. Pas DAN kan je een objectieve vergelijking maken met de huidige situatie.

Want nu zijn het uitroepen in het ijle. De voorbije maand 600 doden in de WZC. Hoeveel is dat in normale tijden ??
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5891
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer
Bedankt: 253 keer

@Tomby

Ons dodencijfer is haast gelijk aan dat van Duitsland, waar het aantal inwoners ca 8 maal hoger is!
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix/Disney+, IPTV, Astra1&2 FTA
dupondje
Premium Member
Premium Member
Berichten: 483
Lid geworden op: 14 sep 2006, 23:55
Bedankt: 18 keer

phil48 schreef:
iceke schreef: Wat heb je aan het nieuws dat er 2000 doden gevallen zijn op een periode van 4 weken als er normaal gezien 200-400 overlijdens per dag zijn in België ?
Waar haal je die cijfers ? Dat zou dan gaan om een max van 142 400 per jaar. Toch redelijk veel hoor.
https://statbel.fgov.be/sites/default/f ... EATHS.xlsx

Ter info :)

110645 in 2018 bv
lukadad
Pro Member
Pro Member
Berichten: 385
Lid geworden op: 27 feb 2015, 20:01
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 39 keer

phil48 schreef:
iceke schreef: Wat heb je aan het nieuws dat er 2000 doden gevallen zijn op een periode van 4 weken als er normaal gezien 200-400 overlijdens per dag zijn in België ?
Waar haal je die cijfers ? Dat zou dan gaan om een max van 142 400 per jaar. Toch redelijk veel hoor.

...
In 2018 zijn 110.645 personen overleden
Bron : https://statbel.fgov.be/nl/themas/bevol ... ng/sterfte

Dupondje was me voor :-D
dupondje
Premium Member
Premium Member
Berichten: 483
Lid geworden op: 14 sep 2006, 23:55
Bedankt: 18 keer

https://epistat.wiv-isp.be/docs/momo/Be ... ort_NL.pdf

Is ook wel nog een interessante, als je ziet hoeveel meer doden er zijn bij een erge griep bv.
lukadad
Pro Member
Pro Member
Berichten: 385
Lid geworden op: 27 feb 2015, 20:01
Uitgedeelde bedankjes: 11 keer
Bedankt: 39 keer

Om de cijfers in perspectief te plaatsen :
In 2015 waren er 4431 overlijdens ten gevolge van griep en longziekten. Nu zitten we sinds 11 maart al aan 2035 Corona-doden.

Bron : https://statbel.fgov.be/nl/nieuws/sterk ... wegen-2015
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

OK dus normaal altijd rond de 10 per 1000 (gemiddelde van de voorbije tien jaar).

Nu zitten we in corona-crisis aan 6,9 (worldometers info), maar die zijn allemaal gelinkt aan het fijne virusje :evil:

Maar uiteraard zijn niet ALLE overlijdens die in België plaatsvinden corona gerelateerd. Dus échte vergelijkingen met normale jaren zullen pas na afloop van de crisis kunnen worden gemaakt.

Al zal dit moeilijk blijven, omdat volgens Van Gucht is corona een "blijvertje" dat in elk seizoen weer kan opduiken.
Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5759
Lid geworden op: 01 feb 2006, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 1057 keer
Bedankt: 435 keer

wied schreef:Ons dodencijfer is haast gelijk aan dat van Duitsland, waar het aantal inwoners ca 8 maal hoger is!
Ja, dat is hier al aangehaald. Maar dat zegt veel meer over Duitsland dan over ons land.
Hoedanook verwarde je me met je link die het specifiek heeft over waar je momenteel zit in de curve. Er zijn wel veel betere referenties om het absoluut aantal doden te gaan vergelijken. Bvb: .
koenraaddeconinck
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1730
Lid geworden op: 21 jul 2010, 10:11
Uitgedeelde bedankjes: 195 keer
Bedankt: 106 keer

philippe_d schreef:...
koenraaddeconinck schreef:In deze tijd van rampspoed waar zovelen sterven op afdelingen en velen hun leven riskeren om anderen te redden
Misschien moet je het wat pragmatischer zien ...:

Wat ik hiermee bedoel is:
- die enkelingen die de maatregelen aan hun laars lappen, zijn niet verantwoordelijk voor extra zieken/doden. Het is namelijk de bedoeling da we - op termijn - zoveel mogelijk besmet geraken (groepsimmunitiet), maar op een manier dat de gezondsheidszorg het aankan. Het is m.i "gewenst gedrag" dat er x% de maatregelen niet strikt toepast.
- een heksenjacht naar bankenzitters, 2de verblijvers, enz. in gestapo stijl is dan ook totaal ongepast en ongewenst.
- maar er moet een zekere vorm van handhaving zijn, anders veegt iedereen de regels aan zijn laars, en dat kan dus niet.

Ik begrijp echter de frustratie als jij je aan de regels houdt, en je gebuur niet
Dezelfde frustratie als wanneer je netjes 120 km/uur rijdt, en een dikke mercedes of bmw jou aan 170 km/u voorbij steekt
Philippe, gedeeltelijk akkoord zeker wat preventie van overbelasting van onze gezondheidssector betreft maar

1. verder is het wel zo dat je - hoe dan ook - door het niet in acht nemen van de maatregelen zelfs als asymptomatische drager van het virus of in een incubatieperiode, mensen behorend tot de precaire doelgroepen (en welke zijn dat nog als ik zie dat ook relatief jonge personen zonder medische antecedenten overlijden?) kunt besmetten met een reëel risico op dodelijke afloop. Het zal je vader, moeder, broer, zus, vriend ... maar wezen die door onverantwoord gedrag van iemand anders besmet raakt met tragische afloop.
Ik zou echt niet graag door laksheid of egoïsme of wat de oorzaak ook moge wezen, iemand de dood willen injagen.

2. zijn we er niet allemaal verantwoordelijk voor om te zorgen dat de ziekenhuiscapaciteit verzekerd blijft?

3. van een hekensjacht in gestapo stijl heb ik nog niets gemerkt; de preventieve maatregelen van de overheid zijn niet leuk, vragen een inspanning maar moeten er ook toe bijdragen dat gezondheidszorg voor iedereen die besmet geraakt, haalbaar blijft. Het gaat hier m.i. om een vervelend doch redelijk verzoek om gezond verstand te bewaren. Als ik de beelden in de media bekijk en het aantal pv's bekijk, dan lijkt de gestapo stijl me ver van weg.

4. alle discussies over "nog meer eigen profijt" zoals die van de 2° verblijvers - en nogmaals wat mij betreft, hen meer dan gegund - vind ik totaal immoreel, asociaal en getuigen van geen enkele ethische reflex, wetende dat economische gevolgen zullen maken dat nog meer mensen / gezinnen in de pure armoede zullen geraken. Zoals de burgemeester van Koksijde gisteren ronduit zonder meer aangaf "zonder meer dégoûtant".

5. Ik geraak ook gefrustreerd wanneer ik op de snelweg aan een snelheid van 150 km / u ingehaald wordt door een bescheiden VW Golfje of een witte bestelwagen ... :wink:
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

koenraaddeconinck schreef:
4. alle discussies over "nog meer eigen profijt" zoals die van de 2° verblijvers - en nogmaals wat mij betreft, hen meer dan gegund - vind ik totaal immoreel, asociaal en getuigen van geen enkele ethische reflex, wetende dat economische gevolgen zullen maken dat nog meer mensen / gezinnen in de pure armoede zullen geraken.
Goh, maar dat is niet enkel bij de mensen in kwestie hoor. Dat geldt zelfs voor de rechters, die wel eens bizarre uitspraken doen. De uitroeptekens zijn van de auteur van het artikel.

Uit de ondernemers databank, uitspraak van de rechter daterend van december 2019.


Tweede verblijf in vennootschap zonder meer aftrekbaar?

Een klant wil via zijn vennootschap een appartement aan de kust kopen. Hij las immers in de pers dat er weer positieve rechtspraak is die aftrek van de kosten ervan zonder problemen aanvaardt! Is dat zo of zijn er toch nog aandachtspunten?

Buitenverblijf in vennootschap

Fiscus doet daar moeilijk over. Dat klopt! De fiscus tracht immers heel vaak de kosten van zo’n buitenverblijf, dat u koopt via uw vennootschap, te verwerpen in hoofde van uw vennootschap. Die kosten zijn volgens hem nl. niet gemaakt om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.

Rechter in Gent ziet dat anders. De zaak in kwestie ging over de aankoop door een vennootschap van een appartement aan zee dat door de zaakvoerder voor 100% privé gebruikt werd. De kosten voor aankoop, onderhoud, enz. werden afgetrokken als beroepskosten bij de vennootschap, terwijl de zaakvoerder het appartement kosteloos ter beschikking kreeg.

Waardecreatie en winst op termijn is voldoende! Dat was wat de rechter oordeelde! Elke investering die een vennootschap doet en die erop gericht is waarde te creëren, voldoet aan de voorwaarden voor fiscale aftrek. Ook al zijn er door de gratis terbeschikkingstelling van het appartement aan de zaakvoerder geen inkomsten voor de vennootschap, toch is er nog steeds een potentiële meerwaarde op lange termijn en dat volstaat voor de aftrekbaarheid van de kosten (Gent, 03.12.2019) .

Goed nieuws dus? Ja, dit arrest kunt u alleszins tegen uw controleur gebruiken als die moeilijk zou doen. Anderzijds blijft het toch belangrijk om uw dossier goed te onderbouwen, zo u echt stevig in uw schoenen wilt staan.
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

phil48 schreef:
Zoals steeds kan je die 200-400 niet enkel op "griep" afschuiven hé. Dat wil zeggen dat die mensen die normaal aan verkeersongevallen, hartaanvallen, kanker en dergelijke overlijden ineens gestopt zijn met doodgaan en dat er nu enkel nog aan "corona" wordt dood gegaan, of hoe moet ik dat interpreteren?
Maakt het wat uit aan wat je dood gaat misschien ?
Die 2 die vorige maand onder een camion liepen zijn "nieuws", die 198 niet. Nu zijn die 150 "nieuws", ik vind dat irrelevant.
Relevant = we hebben nog 50% capaciteit in't ziekenhuis.
Relevant = we hebben 10% doden meer tov van een normaal jaar, of 10% doden meer tov een griep jaar.
Laatst gewijzigd door iceke 07 apr 2020, 19:33, in totaal 1 gewijzigd.
9livesuni
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 962
Lid geworden op: 25 jun 2012, 17:31
Uitgedeelde bedankjes: 4 keer
Bedankt: 72 keer

phil48 schreef:
Je bent voor de niet de NOG vergeten. Als straks alle positief geteste en zwaar zieke WZC ook naar de IC afdelingen gaan, kan niemand garanderen dat we die niet gaan overschrijden. Of ga jij beslissen dat ze niet meer naar IC mogen ??
Als je de corona berichtgeving wat volgt dan zou je toch kunnen gissen dat de WZC zorgen voor een waardig levenseinde en dat de IC’s niet zitten wachten op deze extra belasting. Allemaal mooi ethisch omkaderd uiteraard. Wel leuk dat men ze gewoon uit het cijfermateriaal hield in vlaanderen maar ook dat was geen staatsgeheim.
Dizzy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5514
Lid geworden op: 06 dec 2009, 13:28
Locatie: Hier ter plaatse
Uitgedeelde bedankjes: 104 keer
Bedankt: 313 keer

Je kan landen niet vergelijken omdat ze allemaal anders tellen en je dus appelen met citroenen zit te vergelijken. Pas lang na de crisis zullen de echte volledige cijfers beschikbaar komen.

Anderzijds moet men bij de doden ook rekening houden dat dit virus veel ouderen treft. Hoeveel van deze mensen zouden ook gestorven zijn dit jaar aan de griep of iets anders of gewoon van ouderdom? De impact van corona is dus niet zo makkelijk vast te stellen.

Het is zoals het aantal kankers. Neem je puur de cijfers dan stijgt het aantal mensen met kanker maar veel kankers zijn nu niet meer terminaal of kunnen heel lang gerokken worden. Mensen worden ook steeds ouder en dus meer tijd om een kanker te ontwikkelen. Bij sommige prostaatkankers is de kans groter dat je sterft van iets anders of ouderdom dan van de kanker. Daarom dat men bepaalde behandelingen soms niet doet omdat deze een ergere impact hebben op de levenskwaliteit dan niet behandelen.
Hoe krommer de tenen, hoe gevoeliger de schenen
philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 16487
Lid geworden op: 28 apr 2008, 11:22
Locatie: Waregem
Uitgedeelde bedankjes: 820 keer
Bedankt: 2998 keer

11.000 testkist verdeeld voor Vlaamse woonzorgcentra

Er wonen in Vlaamse woonzorgcentra ca 70.000 ouderen
Daarbij komt nog personeel (verzorgenden, verplegenden, animatie, keuken, kuisploegen, kinesisten, enz ...)
In totaal dus kleine 100.000 mensen?

Met de beschikbare testkits (die eigenlihjk al één week later komen dan beloofd) kunnen ze dan 10% van betrokkenen mee testen?
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, OS 07.39-97058 BETA, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

philippe_d schreef:Daarbij komt nog personeel (verzorgenden, verplegenden, animatie, keuken, kuisploegen, kinesisten, enz ...)
Dat ze maar beginnen met die eerst te testen... dit zijn de mensen die net met iedereen contact hebben.

Of een bewoner besmet is of niet is minder belangrijk als die op z'n kamer blijft en het verzorgende personeel de nodige maatregelen neemt.
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

Dizzy schreef:Je kan landen niet vergelijken omdat ze allemaal anders tellen en je dus appelen met citroenen zit te vergelijken. Pas lang na de crisis zullen de echte volledige cijfers beschikbaar komen.
Er zitten wéér heel wat contradicties in hun uitspraken. Kan je die mensen nog geloven ??

HLN vandaag

De dodentol door corona in ons land is opgelopen tot 2.035. Sterftecijfers uit de Vlaamse rusthuizen van voor 1 april zijn nog altijd niet in de statistieken opgenomen.

HBvL vandaag

2.035 doden zijn er in ons land geteld door het coronavirus. Daarmee stranden we wereldwijd als derde in de ranglijst van landen met de meeste doden per miljoen inwoners. Hoger dan bijvoorbeeld Duitsland, dat ‘maar’ 1.854 doden telt, of Nederland, waar er 2.101 overlijdens zijn. Nochtans allebei landen met veel meer inwoners. Zijn we dan echt zo slecht bezig? “Wij hebben bewust voor openheid gekozen en tellen ook slachtoffers in de woon-zorgcentra”, zegt viroloog Steven Van Gucht

WIE LIEGT ER NU EIGENLIJK ???
on4bam
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4340
Lid geworden op: 05 mei 2006, 16:05
Uitgedeelde bedankjes: 249 keer
Bedankt: 331 keer

Rusthuis in de streek. 5 niet besmette (of beter, zonder symptomen) personen op 1 verdieping (geen idee van de andere verdiepingen). "Veel" personeel thuis.
Ik heb wel de indruk dat personeel niets mag zeggen maar natuurlijk "lekt" er veel informatie.

Mijn eerste reactie toen ze in lockdown gingen was ook, wat met personeel en vrijwilligers die gewoon naar huis gaan? De bewoners zullen het niet van elkaar op doen als niemand het virus binnen brengt.
Het personeel doet natuurlijk zijn uiterste best met de middelen die ze hebben.
Bye, Maurice
https://on4bam.com
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

phil48 schreef:WIE LIEGT ER NU EIGENLIJK ???
Niemand.
Volgens mij, het staat u vrij het tegendeel aan te tonen of te geloven, zijn we in België net heel transparant over de cijfers.
De "piek" van 400+ besmettingen gisteren kan je opdelen in 2 blokken:
- 162 nieuwe sterfgevallen
- 241 sterfgevallen die nog dateren van [1/04 - 4/04]

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200407_04915593
De voorbije 24 uur werden 162 nieuwe sterfgevallen gemeld. Daar komen nog eens 241 bewoners bij die tussen 1 en 4 april in Vlaamse woonzorgcentra zijn overleden.
‘Er zit soms een vertraging op de rapportage’, legde Van Gucht uit. ‘Zeker bij overlijdens buiten de ziekenhuizen.’
De reden voor de vertraging is - paradoxaal genoeg - datakwaliteit
Sinds 18 maart is een registratiesysteem met de woonzorgcentra opgezet, legt woordvoerder Joris Moonens uit, maar daarin werd geen onderscheid gemaakt tussen mensen die in het woonzorgcentrum of het ziekenhuis waren overleden. ‘Aangezien de ziekenhuizen ook rechtstreeks aan Sciensano rapporteerden, was een dubbele telling mogelijk.’
Het rapportagesysteem is aangepast. Vanaf 1 april moeten de woonzorgcentra een onderscheid maken tussen patiënten die in het ziekenhuis en in het woonzorgcentrum aan het nieuwe coronavirus zijn overleden. De cijfers voor woonzorgcentra in Wallonië en Brussel stonden eerder al in het systeem.
Mogelijk volgt nog eens een sprong in het aantal doden, van de personen die tussen 18 maart en 1 april in Vlaamse woonzorgcentra zijn overleden. ‘Dat gaan we nog voor een stuk proberen te achterhalen’, zegt Moonens. ‘Sciensano belt de woonzorgcentra daarover op.
Dus de cijfers van voor 1/04 moeten nog komen.

Hoe het kan dat anno2020 cijfers "traag" doorstromen, is toch echt geschift.
Anderzijds is het ook wel begrijpelijk dat RVT/WZC bezig zijn met de bewoners en niet met cijfers en dat ze niets van structuur hebben om cijferrapportage te doen. Maar dan is het aan minister de Block of Beke om per WZC mensen toe te wijzen. Dat hoeven geen medische geschoolde mensen te zijn, ze moeten gewoon de rapportering doen. Eventueel van in een gequarantainde ruimte, zodat er niet nog meer mensen binnen/buiten komen in WZC's.
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

heist_175 schreef:
Dus de cijfers van voor 1/04 moeten nog komen.

Hoe het kan dat anno2020 cijfers "traag" doorstromen, is toch echt geschift.

Zeggen dat je meer doden hebt omdat je de WZC slachtoffers meetelt - in tegenstelling tot alle buurlanden - en dan zeggen dat je ze eigenlijk nog niet hebt meegeteld, omdat er iets mis is met de dataverwerking.


Tiens, dat klinkt heel aannemelijk.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

phil48 schreef:Tiens, dat klinkt heel aannemelijk.
Ik twijfel of je het echt niet snapt, of het niet wil snappen.

Sinds 5/4 tellen we in BE alles mee, de WZC's met enige vertraging.
De data van 1-4/4 hebben we gisteren toegevoegd.
De data van voor 1/4 moet nog verwerkt worden...
Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5759
Lid geworden op: 01 feb 2006, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 1057 keer
Bedankt: 435 keer

phil48 schreef:Zeggen dat je meer doden hebt omdat je de WZC slachtoffers meetelt - in tegenstelling tot alle buurlanden - en dan zeggen dat je ze eigenlijk nog niet hebt meegeteld, omdat er iets mis is met de dataverwerking.
Volgens mij was de uitleg gewoon dat 20% van de gerapporteerde overlijdens buiten het ziekenhuis plaatsvonden. Ik denk niet dat ze cijfers gaven van hoeveel er daarvan uit WZCs kwamen, laat staan dat ze zouden gezegd hebben dat dat allemaal slachtoffers in WZC waren (wat inderdaad dan compleet tegenstrijdig zou zijn met wat er gisteren gebeurde).

Je kan het ook anders bekijken. Stél dat ze inderdaad liegen over de cijfers. Stél dat om de een of andere reden ons sterftecijfer een heel pak hoger ligt dan in andere landen. Wat is daar dan de oorzaak van ? Er is geen vaccin dus op dat vlak is elk land gelijk, en België was in vergelijking met andere Europese landen een van de eerste met lockdown maatregelen. Je kan gaan zagen over quarantaine van teruggekeerde skiërs zoveel je wil, maar er is bij mijn weten geen enkel ander Europees land dat dat wél gedaan heeft. Dus dat kan ook al geen verklaring zijn dan waarom het hier zoveel slechter zou zijn. Je kan gaan natuurlijk gaan speculeren dat men hier veel te strenge criteria hanteert om iemand op IC te leggen. Dat zou dan een hoger sterftecijfer gecombineerd met nog overschot op IC kunnen verklaren. Ik kan me echter niet inbeelden dat al die Belgische ziekenhuizen allemaal systematisch zo'n te strenge criteria zou hanteren, en dat er ook niemand hierover aan de alarmbel zou trekken. Ik denk niet dat de coördinatie in de zorgsector zo ver zou gaan dat dus alle ziekenhuizen samen patiënten zouden weigeren die ze anders wel zouden aanvaarden.

Noem me naïef, maar ik geloof niet in allerlei complot-theoriën. De experts en overheden moeten het al doen met onvolledige en voor interpretatie vatbare cijfers, waardoor het voor hen al moeilijk is om daar eenduidige conclusies uit te trekken. Daar moeten ze dan de essentie uit extraheren om dat met ons te delen. Maw, wij hebben nog een veel minder gedetailleerd zicht op alle cijfers, en wij zouden hieruit dan ineens allerlei vergezochte conclusies moeten uit trekken om aan te tonen dat België heel slecht bezig is? Elk doet maar wat hij wil, maar daar doe ik niet aan mee. En ja, ze zouden natuurlijk ook helemaal de raw numbers kunnen delen met het publiek, maar denk dat ze al werk genoeg hebben met die zelf te verkrijgen en er de juiste conclusies uit te trekken, dat ze geen tijd willen spenderen om dat ook nog eens publiek te maken (want ook dat vergt werk en coördinatie) gewoon om de doemdenkers een plezier te doen.
DarkV
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2798
Lid geworden op: 17 apr 2019, 11:47
Uitgedeelde bedankjes: 88 keer
Bedankt: 112 keer

heist_175 schreef:Sinds 5/4 tellen we in BE alles mee, de WZC's met enige vertraging.
De data van 1-4/4 hebben we gisteren toegevoegd.
De data van voor 1/4 moet nog verwerkt worden...
De vraag is waarom ze deze nu allemaal op één hoop gooien op datum van gisteren... dit kunnen ze toch op de juiste data zetten (ik hoop dat men nog weet wie wanneer exact overleden is). Nu heb je een totaal vertekend beeld... en de cijfers zijn wat mij betreft al totaal niet duidelijk (er is kop noch staart aan te krijgen als je een cross check doet).
phil48
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1728
Lid geworden op: 30 mei 2012, 01:03
Uitgedeelde bedankjes: 8 keer
Bedankt: 22 keer

DarkV schreef:
De vraag is waarom ze deze nu allemaal op één hoop gooien op datum van gisteren...
Inderdaad, maar soit, het blijven sowieso momentopnamen.

Wat anderzijds wel wat verontrustend is, is dit bericht van de Nederlandse RIVM.

Mensen die besmet zijn met het coronavirus en slechts milde klachten hebben, zijn misschien niet immuun als ze het virus daarna nog een keer tegenkomen. Dat blijkt uit eerste onderzoeken, meldt expert Jaap van Dissel van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag aan het Nederlandse parlement.
Gebruikersavatar
heist_175
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 13045
Lid geworden op: 07 okt 2010, 09:35
Locatie: Kempen
Uitgedeelde bedankjes: 433 keer
Bedankt: 856 keer

Dat was een belangrijke hypothese die nog getest moest worden: ben je immuun als je besmet was & genezen bent verklaard.
Er waren eerder al twijfels en die ( b)lijken nu bevestigd door het RIVM.
Plaats reactie

Terug naar “Maatschappelijke uitdagingen / discussies (niet technisch)”