Omdat het hier over frustraties gaat... gebruik inderdaad niet zomaar glutenintolerant. Die term is eigenlijk enkel weggelegd voor mensen met coeliakie (dat is vast te stellen via bloed en darmbiopsie). De anderen (zij die last hebben van klachten zoals buikpijn enz. maar bij wie coeliakie niet wordt vastgesteld) zijn eigenlijk 'gevoelig voor gluten' of (zoals je terecht weergeeft) waarschijnlijk gevoelig voor 'iets' dat bij brood voorkomt.heist_175 schreef:En daarmee heb je de essentie ook gehad: hype. Plots is iedereen "glutenintolerant", terwijl veel van die intolerantie te wijten is aan industriële toevoegingen (genre brood van bakkerij VanGrootloon in Leuven) en niet te wijten is aan al dan niet gluten of al dan niet tarwe/rogge/spelt.
En, die grote 'hype' is zowel positief als negatief voor de 'echte' glutenintolerantie: er zijn in de supermarkten veel meer producten te vinden, maar op restaurant wordt er wat lacherig over gedaan. Zeker als je hoort van horeca-personeel dat sommigen zeggen dat ze geen gluten mogen, er moeite wordt gedaan, maar die personen wel bij de koffie de cakejes opeten (want dat kan geen kwaad). Dan is het lastig om als ouder van een kind met coeliakie te vragen of iets echt wel zonder gluten is en aan schouderophalend personeel moet uitleggen wat kruisbesmetting is (anders hebben wij een nacht een huilende 6-jarige en de volgende dag een hoop toiletbezoeken).