Intel test WiFi als vervanger voor GPS

Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

<img src="http://upload.userbase.be/upload/wifigps_kl.jpg" align="left" width="120" height="100"> Kan een draadloos WiFi-netwerk gebruikt worden als vervanger voor GPS om personen te lokaliseren? Intel beweert van wel, zeker in stedelijke gebieden. Onderzoekers van Intel menen dat het lokaliseren van personen door middel van draadloze WiFi- of mobiele telefonienetwerken een aantal voordelen biedt in vergelijking met de traditonele methode via GPS (Global Positioning System). En dan denken ze in de eerste plaats aan steden.

Door te berekenen hoeveel tijd de signalen van enkele GPS-satellieten nodig hebben om een persoon te bereiken, kan een GPS-ontvanger de positie van die persoon bepalen. Nadeel is wel dat het signaal kan wegvallen in lager gelegen stadsdelen met veel hoogbouw. Dit is niet het geval met WiFi, op voorwaarde dat er voldoende draadloze antennes in de buurt zijn.

GPS bepaalt enkel de lengte- en breedtegraad om iets of iemand te lokaliseren. Draadloze netwerken kunnen ook achterhalen op welke hoogte een persoon of voorwerp zich bevindt, bijvoorbeeld op de zoveelste verdieping van een appartementsgebouw.

Niet onbelangrijk, want volgens Intel spenderen we meer tijd tussen vier muren dan we vermoeden. Om dit te bewijzen liep een onderzoeker drieëneenhalve maand rond met een rugzak met een meetsysteem. Gemiddeld bevond de proefpersoon zich maar 4,5 procent van zijn tijd in open lucht.

Het uitbouwen van location-based services (LBS) door middel van draadloze netwerken is bovendien goedkoper dan via GPS, beweert Intel. GPS vereist immers een speciale chip, in een draadloos netwerk volstaat de rekenkracht van de processor van een gsm om de plaats te bepalen.

<img src="http://upload.userbase.be/upload/radiation.jpg " align="right"> Het idee om draadloze netwerken, meer bepaald gsm-netwerken, te gebruiken voor LBS is niet nieuw, maar echt praktische toepassingen voor het grote publiek blijven achterwege. Om nauwkeurig genoeg de plaats te bepalen, is een fijnmazig netwerk van zendmasten noodzakelijk. Het geld om een dergelijk netwerk op te zetten, spenderen de telecomoperatoren liever aan de uitbouw van 3G-netwerken. Maar het opzetten van een draadloos netwerk dat een volledige stad dekt, is een relatief kleine investering. In België heeft i-City een draadloos WiFi-netwerk uitgebouwd in Hasselt.
De stad fungeert als een proeftuin om nieuwe mobiele diensten, waaronder enkele location-based services, in een realistische omgeving uit te testen. Eind dit jaar worden de eerste resultaten verwacht.


Bron: ZDNet.be van 14 juli 2005
Plaats reactie

Terug naar “Telecom Algemeen”