Het volk beseft niet eens dat het bedrogen wordt, daar zit de kern van het probleem
![Sad :-(](./images/smilies/icon_sad.gif)
Niet akkoord als het over de Klimaatmars gaat (politiek gedragen evenement want vakbonden doen mee). Akkoord als het over de fluohesjes gaat, want niet politiek gedragen.Dizzy schreef:Tja, zelfs dat is blijkbaar al teveel voor sommigen. Wat je kan doen is wat bijvoorbeeld 65.000 mensen gisteren gedaan hebben.
Er zijn toch voorbeelden genoeg over de ganse wereld die aantonen dat noch het proces, noch de resultaten wenselijk zijn?CCatalyst schreef:De referenda mogen door de burgers met x aantal handtekeningen op het biljet geplaatst worden.Dizzy schreef:Tja, zelfs dat is blijkbaar al teveel voor sommigen. Wat je kan doen is wat bijvoorbeeld 65.000 mensen gisteren gedaan hebben.
Dat werkt nochtans averechts. Door de verzuchtingen van het volk te blijven negeren, creeer je een voedingsbodem voor populisme, en is het uiteindelijk maar een kwestie van tijd voor iemand opstaat die dit ziet en ermee een verkiezing wint.heist_175 schreef: Ik hoef dat soort van volksverlakkerij niet.
Alle partijen proberen de gele hesjes voor hun kar te spannen en zo onafhankelijk zijn ze niet, er zijn al banden met zowel links als rechts extremisme.CCatalyst schreef:Niet akkoord als het over de Klimaatmars gaat (politiek gedragen evenement want vakbonden doen mee). Akkoord als het over de fluohesjes gaat, want niet politiek gedragen.
Ik zie echt liever zuivere directe democratie, een uitbreideing van de referendum-wetgeving waarbij men om de 5 jaar (samen met de federale verkiezingen) referenda plaatst op hetzelfde stembiljet als de verkiezingen. De resultaten zijn bindend onder de vorm van een bepaalde tekst die rechtstreeks wet wordt als het door de meerderheid aanvaard wordt, dus zonder langs de Kamer/Senaat te passeren, ongeacht de opkomst. De referenda mogen door de burgers met x aantal handtekeningen op het biljet geplaatst worden.
Kwalijke evolutie.CCatalyst schreef:De burger is de laatste jaren mondiger en meer bewust geworden, zeker jongeren, maar het systeem van inspraak is geen sikkepit mee-geëvolueerd. Ik begrijp perfect dat de mensen dat beu raken. Mensen willen meer te zeggen hebben en ze willen dat hun stem beter gehoord wordt dan nu.
Als we maar niet gaan insinueren dat politici wel dossierkennis hebben. Je zal maar eventjes als jurist en schepen van ruimtelijke ordening in een provinciestadje plots gebombardeerd worden tot federale minister van (zeg maar) energie en voor het eerst een kaart van het elektriciteitsnet zien. En laten we ook niet insinueren dat zij hun gebrek aan dossierkennis compenseren door zich in hun kabinet te omringen met experts in de materie ipv partijvrienden die aanspraak maken op een kabinetpostje.ITnetadmin schreef: Want hoewel de gemiddelde burger idd veel mondiger is geworden, heeft hij belange niet de dossierkennis of het inzicht om die mondigheid om te zetten in doordachte keuzes.
Je hebt deels gelijk.CCatalyst schreef:Als we maar niet gaan insinueren dat politici wel dossierkennis hebben. Je zal maar eventjes als jurist en schepen van ruimtelijke ordening in een provinciestadje plots gebombardeerd worden tot federale minister van (zeg maar) energie en voor het eerst een kaart van het elektriciteitsnet zien. En laten we ook niet insinueren dat zij hun gebrek aan dossierkennis compenseren door zich in hun kabinet te omringen met experts in de materie ipv partijvrienden die aanspraak maken op een kabinetpostje.ITnetadmin schreef: Want hoewel de gemiddelde burger idd veel mondiger is geworden, heeft hij belange niet de dossierkennis of het inzicht om die mondigheid om te zetten in doordachte keuzes.
Het is een feit dat echte experts de politiek links laten liggen, veelal uit de ervaring dat er weinig te bereiken valt, en partijpolitiek het vaak haalt van de juiste keuzes. Makkelijkere inspraak (die gehoord moet worden). lijkt me dus wel degelijk een eerste stap in de goede richting. Die paternalistische houding van dat de burger naiïef is en politici het allemaal wel beter zullen weten is achterhaald en gewoon niet juist. Politici zijn ook maar mensen.
Wie is dat de burger? Is dat de student, de bakker, de landbouwer, de zelfstandige, de dokter, de chapper,...?CCatalyst schreef:idd ik wil ook gewoon dat de burger voor meer zaken goed is ipv alleen maar om de zoveel jaar een bolletje te kleuren, zonder dat er dan ook per se een politiek mandaat opgenomen moet worden (politiek is aan veel meer mensen besteed dan partijpolitiek)
De burger is de laatste jaren mondiger en meer bewust geworden, zeker jongeren, maar het systeem van inspraak is geen sikkepit mee-geëvolueerd. Ik begrijp perfect dat de mensen dat beu raken. Mensen willen meer te zeggen hebben en ze willen dat hun stem beter gehoord wordt dan nu.
Nee, zo werkt het helaas niet. De burger moet kiezen tussen mensen die een partijkaart bezitten en het volgens de partijtop het best kunnen. Of dat dan het best is in het land besturen of net het beste is in het bedienen van de partij, dat laat ik in het midden.Dizzy schreef:
De burger moet die mensen aanduiden die het volgens dezelfde burger het best kunnen. Zo werkt het.
Het politieke beslag is enorm groot. Naast de federale en gemeenschappelijke regeringen zijn er nog gemeente en provincieraden en commissies en intercommunales. En dan hebben we het nog niet gehad over Europa en internationale instellingen. Het gaat hier over massa's politieke postjes, waarvan je van de meeste nog nooit hebt gehoord (rustig belastingsgeld scheppen zonder iets te doen). Het is populair bij veel mensen omdat het gemakkelijk werk is en goed opbrengt.Dizzy schreef:Het gekap op politici is soms ook overdreven, als het zo gemakkelijk is en zo goed opbrengt waarom doen zo weinig mensen het dan?