GSM abonnement via werk (VVA) of niet?

Onderwerpen die nergens anders thuis horen en toch eerder technisch van aard zijn? Post ze hier!
Gebruikersavatar
jutuiz
Premium Member
Premium Member
Berichten: 608
Lid geworden op: 23 okt 2016, 15:26
Locatie: West-Vlaanderen
Uitgedeelde bedankjes: 95 keer
Bedankt: 30 keer

my 5 ct:

12 euro netto opgeven is veel voor een smartphone en abo
één keer om de x jaar een smartphone van uw goesting kopen en dan een goedkoop abonnement erbij, wat is daar mis mee?
met 2 smartphones rondlopen, of werken met dual sim is niet ok
privé en werk hardwarematig gescheiden houden is een illusie (moet je dan ook 2 auto's hebben, 2 buro's, 2 computers, 2 kleerkasten,...?)
als je een gsm van uw werkgever hebt, dan worden plots andere verwachtingen geschapen... dat zit ook in die 12 euro

Baas in eigen huis.
Eigen nummer, eigen toestel behouden lijkt me beste.
Gebruikersavatar
WalterB1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1890
Lid geworden op: 22 jan 2010, 18:59
Uitgedeelde bedankjes: 150 keer
Bedankt: 133 keer

Wil toch iets zeggen over het concept 'cafetariaplan' waar werkgevers graag mee afkomen en werknemers vlotjes op instappen;

Je gaat iets dat je al hebt dan omzetten naar voordelen die je kunt kiezen uit een menu van opties op bedrijfsniveau. 'Wat je al hebt' is meestal uw 13de maand die je dan gaat opgeven. Telefoon, computer en auto of fiets zijn populaire dingen om uit te kiezen.

Gevolgen;
Uw brutoinkomen gaat dan dalen.

Bij een indexaanpassing of een loonsverhoging op niveau van het paritair comité heeft die aanpassing betrekking op uw brutoloon, niet op de waarde van een cafetariaplan. (= minder koopkrachtcorrectie). Bij ziekte van meer dan 30 dagen val je onder de ziekenkas en dat vervangingsinkomen staat in relatie met uw brutoinkomen. (= gaat lager zijn). Bij ontslag gaat men de ontslagvergoeding berekenen op uw brutoloon.(= is dus lager). De werkloosheidsvergoeding gaat men berekenen op uw laatste loon. (= is dus lager). Je doet minder aan pensioenopbouw (= lager pensioen). Je bent minder sociale lasten aan het betalen en doet zo dus afbraak aan de globale werking van de sociale zekerheid.

Dit gaat trouwens ook op voor al die 'cheques'. ECO-cheque, Maaltijdcheques, Sport- en Cultuurcheques, Boekencheques, etc.

En wat bij ontslag? Of langdurige ziekte? Hoe verloopt het dan met de spullen die je gebruikt onder dat plan?

Echt loon afpakken later kan men niet zonder toestemming van de werknemer. Ga je naar een lager betaalde functie die blijf je uw loon behouden, toch als je niet zo dom bent een bijlage bij de arbeidsovereenkomst te tekenen dat je dat vrijwillig doet. Neemt een ander bedrijf uw bedrijf over, over uw huidige loon kan geen discussie zijn. De rest .. dat is minder zeker.

Dat zijn leuke en fiscaal interessante dingen op korte termijn. Niet op lange termijn en zeker niet globaal gezien.
Gebruikersavatar
Goztow
userbase crew
userbase crew
Berichten: 13622
Lid geworden op: 14 nov 2006, 16:21
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 1423 keer
Bedankt: 878 keer

Te Koop forum

Je hebt voor een deel wel gelijk maar al die inkomensvervangende maatregelen die je noemt hebben allemaal ook plafonds waardoor een hoger bruto vaker geen invloed meer heeft. Geldt uiteraard niet voor onstlag vergoeding.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
Gebruikersavatar
devilkin
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4884
Lid geworden op: 17 mei 2006, 20:10
Uitgedeelde bedankjes: 551 keer
Bedankt: 341 keer
Contacteer:

Misschien had ik dus iets duidelijker moeten zijn: het is niet puur de VAA, die 12.21e, een deel gaat er gewoon af (cafetaria plan waar je kan kiezen wat je met een stuk van je loon wil doen), daarboven zit je dan nog met de VAA.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
Telenet All-Internet -- using CV8560E & OPNsense on PCEngines APU2E4
Proximus & Mobile Vikings -- Using OnePlus 8 Pro (ROM: Stock)
Tomby
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5759
Lid geworden op: 01 feb 2006, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 1057 keer
Bedankt: 435 keer

devilkin schreef:Misschien had ik dus iets duidelijker moeten zijn: het is niet puur de VAA, die 12.21e, een deel gaat er gewoon af (cafetaria plan waar je kan kiezen wat je met een stuk van je loon wil doen), daarboven zit je dan nog met de VAA.
Dit snap ik toch niet hoor. Als er een deel van je loon af gaat omdat je er iets mee 'betaalt' op je werk, bvb een GSM abonnement, dan mag daar gewoon geen VAA meer op gerekend worden ! VAA is juist omdat je een extra-legaal voordeel gratis krijgt. De fiscus plakt daar een geldwaarde op en ziet dit dus als extra brutoloon. Die waarde is de VAA, en daarop word je dus belast door de reeds besproken 'truuk' : het wordt eerst opgeteld bij je brutoloon, zodat er belasting op geheven wordt (RSZ, bedrijfsvoorheffing..) en dan wordt het terug afgetrokken, zodat het netto resultaat is dat je belast bent geweest op dat voordeel.
Plaats reactie

Terug naar “Allerlei”