sky schreef:misschien een heel domme vraagstelling of idee maar:
1) er stromen jaarlijks miljoenen liters zoetwater uit allerlei waterlopen en rivieren naar kanalen en dan vervolgens naar de zee.
Ons zoetwater loopt dus gewoon de zee in. Een deel van dat zoetwater kan toch voor het in zee loopt (of eerder, want aan zee is er gemengd met zout water) in wachtbekkens of in de grond gepompt worden om het grondwaterpeil op punt te brengen.
2) Op de noord en zuidpool liggen tonnen ijs. Ijs bevat geen zout. Als zeewater bevries blijft het zout achter in de zee en bevries het water zonder zout. Er ligt daar dus miljoenen liters drinkbaar water.
Shoot me
Niet zo'n domme vragen, lijkt me.
1. Dat gebeurt nu al. Alleen wordt het niet uit de rivieren gepompt. Om overstromingen te vermijden zijn hier en daar de dijken strategisch verlaagd (bv in het Sigmaplan), zodat op die plaatsen bij een hoger waterstand het water over de dijken in bufferbekkens gaat. Sommige gebieden zijn daar speciaal voor aangelegd als noodbekken, andere gebieden gewoon als winterbedding
Dat is dus specifiek om een gebied verder stroomafwaarts te ontlasten én om de winterbedding te voorzien van water. Daar kan het water dus lang en traag in de bodem trekken.
Wat drinkwatervoorziening betreft: ons drinkwater komt uit oppervlaktewater, buffers en grondwater.
- oppervlaktewater zijn rivieren en beken
- buffers zijn zijn vijvers en meren, niet zelden of een afgesloten locatie, die gemonitord worden op zuiverheid (geen dode beesten erin, of lozingen in de buurt)
- grondwater is water dat diep in de grond zit en van daaruit opgepompt wordt
In O+WVlaanderen is het probleem dat bij droogte er niet zo veel opgepompt mag worden, omdat anders het water van de Noordzee landinwaarts trekt en daar verzilting veroorzaakt. In Nederland hebben ze hetzelfde probleem. Dus vanaf een bepaalde grondwaterstand, mogen ze enkel oppervlaktewate (rivieren) en bufferbekkens gebruiken. Diezelfde rivieren worden ook leeggetrokken door de boeren, om hun gewassen te besproeien én zijn nodig om scheepvaart, koeling en andere bedrijfsprocessen mogelijk te maken. Dus ook op de rivieren zit een limiet. Dan rest er dus nog de bekkens en die zijn ook eindig. Dus het is niet zo'n simpel verhaal.
Realiseer u ook wat een waterverbruik we hebben: 124 liter per persoon per dag gemiddeld in Vlaanderen: +/- 700'000 - 800'000m³ per dag. Het is nu al meer dan 6 weken nagenoeg droog (laatste neerslag van enige betekenis op 08/06/2018). Dat is een behoorlijke buffer om aan te leggen.
Daarenboven moet uw infrastructuur ook kunnen volgen bij meerverbruik (zwembad vullen, tuin sproeien,...) en die is beperkt door diameter en maximale druk.
Zoals ik hierboven al zei, in reactie op iemand die vooral vond dat hij/zij ongelimiteerd en niet gehinderd door de temperatuur of droogte water moest kunnen verspillen, je kan alles bouwen: een verdubbelde buffercapaciteit, verdubbelde doorvoercapaciteit, ... Maar zijn we echt bereid om daar geld voor op tafel te leggen? Het is goedkoper en makkelijker om de pieken uit een systeem te halen, dan om een systeem te bouwen dat alle mogelijke pieken kan opvangen.
Hoe meer mensen een deel van hun water "zelf maken", door te bufferen in een put, hoe makkelijker je droogteperiodes kan opvangen.
Hoe meer mensen hun verbruik willen minderen als het hoge nood is, hoe makkelijker je droogteperiodes kan opvangen.
2. Met ijskappen zou ik niet beginnen spelen. Bovenstaande is veel eenvoudiger en minder ingrijpend dan ijs gaan stelen in het Noorden of het Zuiden