Ofloo schreef:Nu lees ik al een hele tijd dat je eigenlijk buiten de grenzen van het sociaal systeem valt, die grens moet trouwens ergens vallen, .. maar ik zie nergens geen discriminatie?
Dat er bepaalde studierichtingen vlotter en vlugger resulteren in toegang tot de arbeidsmarkt daar ben ik het volledig mee eens. We hebben dit ook gevreesd maar anderzijds iemand dwingen / forceren om een masteropleiding te volgen in een richting die hem / haar niet interesseert, leidt vaak tot niets of niet veel goeds en kost de maatschappij vaak nog veel, veel meer wegens "dubbelen", veranderen van studiekeuze om dan uiteindelijk vast te stellen dat die dan ook weer niet hetgeen is wat men verwachtte, etc.
Hij heeft 1 jaar langer gedaan over zijn 2 masteropleidingen dan gepland maar ik ken andere gevallen die de maatschappij ook subsidieert ....
Verder maak ik een beetje de vergelijking met mijn tijd, begin de jaren '80. Er waren tal van "tewerkstellingsbevorderende maatregelen en statuten" (DAC, BTK, tewerkgestelde werkloze, etc. etc.) maar deze waren meer tewerkstellingsremmend dan bevorderend, rekening houdend met de criteria die men hanteerde qua minimale of maximale duur van de werkloosheid met idem voor wat de voorbije tewerkstellingsperiode betreft.
Nu zijn er andere omstandigheden en factoren die de zaak bemoeilijken.
Nu zit je met een master diploma ook niet goed wegens - en terecht hier reeds opgemerkt - het feit dat masters de kansen van de bachelors in veel gevallen hypothekeren, de bachelors dan weer de kansen van A2- afgestudeerden, etc. etc. etc. Ik werk zelf in een openbare dienst en daar hoef je als master ook niet uit te pakken voor bachelor-functies.
Als je echt alternatieve paden bewandeld om toch maar aan de slag te raken (bv. in de distributiesector) dan heb je ook weinig kans wegens vermeend risico op vroegtijdig vertrek van zodra men dan toch een "interessant(er) aanbod" krijgt.
Om het even welke job aannemen om toch maar aan de slag te geraken - want wat hier nog niet vermeld is, is het ook het psychologisch impact van werkloosheid - is blijkbaar al niet goed voor de verdere carrièreplanning.
Verder heeft men ook liefst iemand met ervaring maar dan weer niet te veel want dan word je te duur als werknemer.
Interimkantoren bieden ook blijkbaar niet direct soelaas.
En inderdaad met heel wat vrijwilligerswerk en hand- en spandiensten probeert mijn zoon zijn CV op te krikken.
Wat mij betreft, wordt het dan echt ver zowat door het oog van een naald kruipen.
Dat hij geen inspanningen levert om te solliciteren en sommig werk denegrerend vindt, kan ik niet zeggen. Hij heeft vanaf het secundair tot na zijn afstuderen als master, gepoetst bij "ISS" en dit zelfs in ploegensystemen. Hij weet echt wat het is om toiletten te reinigen gedurende meerdere uren per dag en in een temperatuur van 30 graden in een kelder met dissolvant, lijmresten van klevers in een kelder te verwijderen. Een bedrijfsleider heeft dit laatste zelfs eens een halt toegeroepen omdat hij ernstige vragen had bij het medisch verantwoord gehalte daarvan.
Alleen willen poetsfima's hem niet aanwerven om eerder vermelde reden (te hoge diploma's) en het feit dat ze in dergelijke werknemers een gevaar zien voor de tewerkstellingskansen van hun doelgroep.
De lijst met uren en kosten aan vrijwilligerswerk zijn zeker niet gering, alleen "pimpt" dit het CV blijkbaar niet genoeg.
Alleen heeft hij het ongeluk geen "handige Harry" te zijn met voldoende technisch inzicht. Ik dacht evenwel dat de "perfecte mens" niet tot deze wereld behoorde en dat, als ze al bestaan, ze in aantal heel miniem zijn.
Dat de VDAB geen ! hand toesteekt - nogmaals want hij kost hen geen duit - vind ik ronduit degoutant.
Verder verschaffen we hem als ouders met heel, heel veel plezier onderdak, kledij, voeding en nog veel meer dan hij stricto sensu nodig heeft. Dit is wat mij betreft zelfs een evidentie. Verder ga ik ook geen malafide trukken uithalen om hem via het OCMW een uitkering te laten "versieren" omdat dit sociaal ook niet echt correct is, alhoewel ik als het hier over gaat, feiten vaststel die zeer bedenkelijk zijn.
Dat hij dan ook niet meer meer rekening houdend met voorgaande, meetelt voor bepaalde voorzieningen die bevoegdheid zijn van de Vlaamse Overheid (bv. een renovatiepremie) als persoon ten laste terwijl hij fiscaal wel ten laste is, vind ik ronduit even weerzinwekkend.
En finaal, dat iedereen benefits plukt van onze bloeiende economie, daar ben ik nog niet zo zeker van. Ik ken momenteel jongeren uit arbeidersgezinnen voor wie univ. niet meer betaalbaar is, los van de andere voorbeelden die ik vroeger al gegeven heb waaruit blijkt dat dit slechts het geval is voor een bepaalde klasse.
Geen probleem met diegenen die dit "gal spuwen noemen". Ieder zijn waarheid. Ik zie hier eerder een aantal elementen die ruiken naar sociale onrechtvaardigheid en laksheid en "mooie-praatjes-verkoop" door politici. Hoeveel vacatures en jobs komen er niet bij en hoeveel geraken er niet ingevuld ...
Heel eenvoudig. Ik denk er echt aan binnenkort eens naar deze weledele heren een brief te schrijven om mijn zoon een job te bezorgen. Voor hen zal dit toch in een kwinkslag geregeld zijn ... ???