philippe_d schreef:Ik heb geen enkel verstand van layer 1/2/3, maar kan de DoorBird in zijn DHCP request geen zaken meegeven, die door een AP/switch wel tegengehouden worden en dus niet tot aan de DHCP server van de HGW geraken?
Bij deze: DHCP is een layer 7 protocol, dat zich dus volledig op de application layer bevindt.
Nu is het OSI model wel theoretisch.
De TCP/IP implementatie ervan voegt een aantal layers samen: layers 1 (physical) en 2 (datalink, maw mac adressen) vormen 1 layer, en layers 5/6/7 (session/presentation/application) vormen ook 1 layer.
Switchen bevinden zich volledig op layer 2.
APs zitten iets ingewikkelder in mekaar (zijn eigenlijk wifi switchen, maar er zit nog een hele authentication en encryption op, die de payload van het layer 3 packet encrypteert, zodat enkel management info als mac en ip nog zichtbaar is).
Maar elke layer werkt independent, en is onbelangrijk voor elke andere layer.
Een packet wordt klaargemaakt op een bepaalde layer, en dan doorgegeven aan de volgende.
Een lagere layer ziet een packet van een hogere layer als een gesloten doos en plakt er gewoon zijn header (en op layer 2 dus ook footer) aan vast.
Alvorens een packet een layer terug omhoog te sturen, wordt die header eraf gehaald.
Het enige dat switchen wél doen is misvormde frames (zo noemen layer 2 packetjes) droppen.
Op layer 2 heeft een frame een checksum achteraan, dus een frame waarbij de checksum niet klopt (meestal een gevolg van een slechte transmissie op physical niveau) passeert de switch niet. (het is iets ingewikkelder: je kan sommige switchen het bevel geven om de checksums niet te controleren om sneller te kunnen werken)
Maar aangezien layer 2 zich niets gaat aantrekken van zijn payload, gaat een misvormd DHCP request normaal gezien geen verkeerde checksum opleveren. De checksum is letterlijk om te zien of de transmissie over het fysiek medium geslaagd is, en of er door storingen of dergelijke geen nulletje als een eentje is ingelezen of omgekeerd.
Het lijkt mij hier dus te gaan om een DHCP server die zijn error handling fout afhandelt, en in de war geraakt als de request (zijn we zeker dat het de discover niet is?) verkeerd geformuleerd is.
Dat een switch ertussen gooien het probleem oplost is dus een raadsel.
Ik zou enkel kunnen bedenken dat de broadcast of unicast van de doorbird verkeerd geformuleerd is en de switch het packetje dropt ipv forward.