laroyj schreef:Blijkbaar zou het maar al te makelijk zijneenzijdig een domiciliering stop te zetten, de bank kan immers niet weten of een product of dienst al dan niet geleverd is, op voorhand of pas achteraf word aangerekend, dat was hun verhaal waarom ik de domicileringsopdracht niet kon schrappen en geld terugeisen
Het gaat hier niet over een domiciliëring stopzetten! Dat kan inderdaad alleen via de leverancier, gezien een Europese domiciliëring rechtstreeks tussen u en een schuldeiser/leverancier wordt geregeld. De bank is daarbij niet betrokken.
Maar als bescherming van de klant (en om het systeem aanvaardbaar te maken) zijn er beschermingsmaatregelen ingevoerd:
- Tot 8 weken na de debitering kunt u de terugstorting van een domiciliëringsbetaling vragen. Hiervoor is er geen enkele reden nodig: zonder toelating van de bank, noch van de leverancier wordt op eenvoudig verzoek het geld teruggestort.
- Deze periode wordt zelfs verlengd tot 13 maand, indien de leverancier ten onrechte een bedrag gedebiteerd heeft (met andere woorden: indien de schuldeiser geen geldig mandaat kan voorleggen).
- Een bijkomende bescherming is dat u aan uw bank kan meedelen door welke schuldeisers u nooit wenst te worden gedebiteerd of welke schuldeisers wel toelating hebben om uw rekening te debiteren.
- En verder heb je ook de mogelijkheid om een maximumbedrag en/of de periodiciteit van de invorderingen te bepalen.
Indien jouw bank (Recordbank, Bpost) daar moeilijk over doet, dan volgen ze de SEPA regels niet.
Voor jouw bank is er zelfs geen enkel risico, het geld komt van de bank van de schuldeiser!
Terug naar het probleem van de TS
- Hij kan dus probleemloos zijn geld terugvorderen (gezien hij niet de intentie had om één jaar te betalen).
- Hij kan probleemloos de limiet instellen (vb 20€ per maand), zodat TVV niet opnieuw een betaling voor 1 jaar aanbiedt.
laroyj schreef:de bank kan immers niet weten of een product of dienst al dan niet geleverd is
Daar heeft de bank toch niets mee te maken.
Een aanvraag tot terugbetaling betekent natuurlijk net dat jouw schulden vervallen, of dat je hiermee je contract opzegt. Het betekent hooguit dat je de rekening niet betaald hebt. De schuld die de TS heeft bij TVV blijft bestaan, zolang hij abonnee is

.