Een nieuwe generatie is opgestaan: de gamer generation. Jongelui die opgroeiden met videospelletjes zijn flexibeler, socialer en volhardender dan andere leeftijdsgroepen. Daardoor scoren ze beter in het bedrijfsleven.
De onderzoekers peilden bij 2.500 volwassenen naar hun standpunten, attitudes en manier van werken binnen hun bedrijf. Mitchell Wade kwam de resultaten, neergeschreven in het boek Got Game. Hij kwam tot de conclusie dat er een duidelijke kloof bestaat tussen volwassenen die van kindsbeen af computergames speelden en de voorgaande generaties.
Gamers die in de bedrijfswereld stappen, kunnen doorgaans betere cijfers voorleggen dan hun concurrenten zonder spelervaring. Ze leggen een grotere competitiedrift aan de dag. Ze willen koste wat het kost winnen en zijn niet zo snel ontmoedigd bij tegenslagen. Net als in hun computerspelletjes gaan ze ervan uit dat er voor elk probleem een oplossing bestaat en dat ze, desnoods na een hele rist mislukkingen, een geschikte uitweg zullen vinden.
Gamers zijn bovendien gehecht aan hun bedrijf en hun collega's, en die houding leidt tot goed teamwerk. De heersende opvatting dat spelers van videogames asociaal zijn, is volgens Wade gebaseerd op vooroordelen. Hij stelt dat gamers, meer dan over het algemeen wordt aangenomen, via het internet met vrienden spelen.
Dat gamers lui zouden zijn, is een andere stereotiepe misvatting. Wade en Beck kwamen tot de vaststelling dat gamers doorgaans ambitieuzer zijn dan werknemers uit de babyboom-generatie. Ze zijn minder bang om risico's te nemen. Winnen is immers een kwestie van trial and error.
VKW-voorzitter Guido Beazar erkent de conclusies van Wade, maar relativeert ze ook. ,,Als het gaat over ondernemen, beschikt de jeugd inderdaad over talrijke troeven, maar er zijn ook eigenschappen die hun parten kunnen spelen. De meeste jongeren zijn thuis relatief welgesteld, anders dan de jeugd pakweg vijftig jaar geleden. Een gevolg daarvan is dat ze minder materieel ingesteld zijn. Ze hoeven niet meer te werken om den brode.''
,,Vanuit sociaal-ethisch oogpunt is dat weliswaar positief, maar ik vrees dat het ook betekent dat ze economisch minder scherp staan. Om het als ondernemer te maken, moet je toch de drang hebben om financieel hogerop te komen. Neem nu de Chinezen. Zij werken echt nog om er materieel beter van te worden. Dat maakt hen volgens onze maatstaven tot betere ondernemers. ''
,,Got Game. How the Gamer Generation is Reshaping Business Forever'', Harvard Business School, 2004.
Bron : de standaard