heist_175 schreef:
Vandaar dat ZP-bezitters toch distributievergoeding (DBVG) moeten betalen.
Niet zozeer voor die dingen, maar vooral voor het feit dat de waarde van elektriciteit variabel is in de tijd (en dat des te meer is door ZP).
Als iemand ZP heeft en een teller die terugloopt, dan stopt die elektriciteit in het net wanneer die amper iets waard is. In het midden van een zonnige dag is de vraag immers niet zo groot* en het aanbod (mede door ZP) vrij hoog, de ZP bezitter zijn meter loopt de omgekeerde richting aan een standaardtarief (dat hoger is dan marktprijs). Omgekeerde wereld op een windstille en donkere avond, dan is er relatief veel* vraag naar elektriciteit terwijl de ZP bezitter dan elektriciteit trekt aan standaardprijs. Het net is als het ware als gratis (zonder extra vergoedingen) opslag gebruikt. Dat vergt een veel flexibelere elektriciteitsproductie. Deze extra benodigde flexibiliteit kost geld en het is dan ook niet meer dan normaal dat die kost door gerekend wordt aan de ZP bezitter. (over de mogelijke oneerlijkheid tussen particuliere ZP bezitters en grote bedrijven laat ik in het midden).
In het ideale geval heb je een meter die op elk ogenblik de marktprijs voor de elektriciteit aanrekent (in beide richtingen). Dan krijg je (heel) goedkope stroom 's middags op zonnige zomerdagen, en dure stroom op donkere winter avonden. Echter zou je dan alle stroom vretende
(smart) apparaten thuis kunnen programmeren om te draaien op goedkope elektra in het midden van de dag.
De variabele prijs zal de pieken in de vraag uitvlakken, met groenere elektra als gevolg, aangezien er geen/minder gas centrale's moeten aangaan op de pieken te beantwoorden.
De hoeveelheid zon- en windenergie die je in een elektriciteitsgrid kan steken is beperkt gezien de tijdsafhankelijkheid van de productie er van. Te veel en de kosten voor flexibiliteit gaan omhoog. Goede interconnecties met naburige landen helpt veel aangezien het nooit over heel Europa hard waait of overal zon schijnt. Dan kan je het piekaanbod beter verdelen en daardoor kan het aandeel van zon- en windenergie weer omhoog gaan.
Voor België zou het waarschijnlijk het beste zijn om nieuwe kerncentrales te bouwen die genoeg voorzien voor base-load, daarnaast zo veel mogelijk wind, zon en andere hernieuwbare bronnen (geothermal) aangevuld met STEG (zeer efficiënte gas centrales) om aan de pieken te voldoen. Al de rest van vervuilende biomassa en fossiele branstof buiten gooien.
/rant
*relatief gezien