Cassini-Huygens in baan rond Saturnus gekomen

Wil je gewoon eens testen of je klaar bent om te posten? Doe dit dan hier.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

<img src="http://upload.userbase.be/upload/tn_saturn.jpg" align="left" width="120" height="120"> De Cassini-Huygens is in een baan rond Saturnus gekomen nadat de reuzenplaneet wat eerder de sonde in haar greep had gekregen. Het tuig is aldus het eerste door mensen gemaakt fabricaat dat rond de planeet wentelt.
Het Amerikaans-Europese ruimtetuig kwam om 6.03 uur Belgische tijd al op 18.000 km van Saturnus, minder dan een zesde van de diameter van de planeet.
De motor sloeg af om 6.12 uur Belgische tijd. De ontbranding had een afwijking van minder dan een seconde op de planning.
Overigens deden de signalen er heen en weer 84 minuten over.
Om 6.57 uur verdween de sonde achter Saturnus. In de loop van de namiddag moeten de eerste beelden binnenlopen, aldus ESA.
Het is de bedoeling dat het Europese deel van het tuig zich afsplitst en op één van Saturnus' manen landt.

Bron: HBVL van 01 juli 2004
trigger
Starter
Starter
Berichten: 13
Lid geworden op: 31 mar 2004, 15:52

Intresting

Another giant leap for mankind :D
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

Jaren geleden was ik zeer mistevreden over Longplay 33 toeren plaat, wegens een dikke fout.:lol2:

Ik ben in mijn hof gegaan...en heb ze destijds gelanceert...nu kan men zien waar die LP gebleven is
:-D

Grtz,
Afbeelding
Spock
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1591
Lid geworden op: 20 feb 2004, 11:48
Locatie: St-Truiden, Brussel, Utrecht en Capetown
Contacteer:

:lol2: @ Blue-Sky
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

<img src="http://upload.userbase.be/upload/titan.jpg" align="left" width="100" height="100">Na een opnieuw geslaagd manoeuvre is de Amerikaans-Europese sonde Cassini-Huygens recht op koers naar de Saturnusmaan Titan, zo heeft het Europese vluchtleidingscentrum Esoc in Darmstadt laten weten.

Vrijdagmorgen vroeg manoeuvreerde de dubbelsonde zich op 1,25 miljard km van de Aarde op een traject dat rechtstreeks naar de mysterieuze maan Titan moet leiden. Donderdag volgt nog een kleinere koersbijstelling. Op zaterdag 25 december om 02.45 uur Belgische tijd moet de Europese Huygens zich losmaken van de Cassini om op 14 januari op Titan te landen.

Na de scheiding van beide ruimteschepen verwijdert de Huygens zich aan ongeveer 35 cm per seconde. Om zijn ballistisch traject te behouden wentelt het tuig zeven keer per minuut om zijn eigen as. Beide ruimteschepen hebben geen contact meer met elkaar tot de Huygens zijn hoofdvalscherm uitklapt in de atmosfeer van de Maan. Op 28 december verlaat de Cassini het huidig traject. De sonde maakt zich vervolgens op om data van de Huygens te ontvangen, op te slaan en later naar de Aarde te sturen. De Huygens blijft tot enkele uren voor zijn aankomst bij Titan in winterslaap.

Het wordt, na de mislukte landing van een sonde op Mars met Kerstmis vorig jaar, de eerste keer dat een ruimtetuig van het Europese ruimtevaartbureau ESA op een ander hemellichaam dan de Aarde neerstrijkt. Het wordt ook de meest indringende verkenning van de grootste Saturnusmaan, die mogelijk een atmosfeer heeft die gelijkt op de dampkring van onze planeet toen die ontstond. De Cassini-Huygens werd op 15 oktober 1997 op Cape Canaveral met een zware Titan-raket gelanceerd.


Bron: HBVL van 18 december 2004
Plaats reactie

Terug naar “Test”