Het circuit zal volledig gescheiden van uw bestaande installatie moeten zijn, compleet
off grid.
Dat lijkt me niet handig, want dan heb je ook maar enkel elektriciteit als de zon schijnt...
Je mag geen installatie aansluiten op het net, zonder aan te geven.
Argumentatie over de hoogte van de boete:
DeStandaard 18/07/2014
Blijft de vraag of een zonne-energie-installatie onder de radar houden een verstandig idee is. Polfliet en Blomme hoeven daar geen seconde over na te denken. Het antwoord is nee.
Wie zijn installatie niet aangeeft, stelt zich zelfs bloot aan grote risico’s.
Stel dat iemand zonnepanelen op zijn dak legt of laat leggen en nalaat de installatie technisch te laten keuren. Dat kan de betrokkene zuur opbreken. Het ‘algemeen reglement op de elektrische installaties’ (AREI) bepaalt dat een erkende keuringsinstelling vaststelt of het veilig is om de zonnepanelen op te starten. Bij een schadegeval nadien zal de brandverzekering meteen naar het technisch keuringsattest vragen.
Verder is er een wettelijke verplichting om de installatie aan te geven bij de distributienetbeheerder. ‘We hebben het recht om de elektriciteit van een zonnepanelenbezitter af te sluiten bij niet-aangifte’, zegt Jean-Pierre Blomme van Eandis. Bij zijn weten is dat tot op vandaag niet gebeurd.
Voor de distributienetbeheerders is het niet zo gemakkelijk om ‘geheime’ zonnepanelen op het spoor te komen, geeft Blomme toe. Plotse sterke schommelingen in het elektriciteitsverbruik kunnen een aanwijzing zijn. Maar de distributienetbeheerders lopen bij de meeste particulieren maar een keer om de twee jaar langs voor een meteropname, dus het kan lang duren vooraleer de netbeheerder onraad ruikt.
Electrocutie
De geheime zonnepanelen kunnen ook op een andere manier boven water komen. Door een stroompanne of, nog erger, door elektrocutie. De zonnepanelen hebben het beheer van de energiedistributienetten veel complexer en tegelijk risicovoller gemaakt, zowel wat de arbeidsveiligheid van de werknemers van de netbeheerders als wat de stabiliteit van het elektriciteitsnet betreft.
Als een distributienetbeheerder geconfronteerd wordt met een stroompanne of een elektrocutie van een van zijn werknemers en kan aantonen dat het te wijten is aan zonnepanelen die niet zijn aangegeven, dan heeft dat verstrekkende gevolgen. Een rechtszaak is sowieso onvermijdelijk. En is de bezitter van de zonnepanelen in de fout gegaan, dan kan dat een peperdure rekening worden. Dat kan gaan van een schadevergoeding in geval van een arbeidsongeval tot het betalen van economische schade die te wijten is aan de stroompanne.
Boete
De Vreg, de Vlaamse energieregulator, wil overigens nog een andere stok achter de deur. Er is een nieuw ‘technisch reglement distributie elektriciteit’ in de maak waarin een meldplicht voor zonnepanelenbezitters is opgenomen. Wie deze meldplicht niet naleeft, riskeert een administratieve boete van 250 euro per kalenderdag. De boete is geplafonneerd op 250.000 euro.
Blijft de vraag of het als zonnepanelenbezitter nog wel zin heeft om de installatie te laten registreren bij de Vreg, de Vlaamse energieregulator. Toen zonne-energie nog gesubsidieerd werd door Vlaanderen, had dat veel zin. Sinds begin 2013 is het steunbeleid grondig hervormd. Het grote principe is dat om de zes maanden wordt becijferd of zonne-energie al dan niet ondersteund moet worden. De berekeningen zijn totnogtoe altijd negatief uitgevallen.
En hoe zit het nu met een specifieke netvergoeding voor zonnepanelenbezitters? De Vreg heeft deze week een eerste document vrijgegeven over hoe hij de toekomstige distributienettarieven ziet. Door de zesde staatshervorming is de bevoegdheid om de tarieven vast te leggen overgeheveld naar de gewestelijke energieregulatoren. Een van de principes die de Vreg naar voren schuift, is dat iedereen die gebruik maakt van het distributienet ‘op een rechtvaardige manier’ mee moet betalen. Dus ook de bezitters van zonnepanelen, vindt de Vreg.