Voor zij die te lui zijn om het zelf op te zoeken, voor de geïnteresseerden en alle anderen, een kleine glossary
cut off tijden: als je een betaling vandaag ingeeft in pc banking of aan het loket, wil dat nog niet zeggen dat die ook vandaag verwerkt wordt. Vergelijk het met de "ophaaltijden" van de brievenbus van de post. Eens je voorbij een "cut off" zit, ben je te laat.
actie timeframes: SEPA DD geeft de consument (debtor), de bank (debtor & creditor) en de creditor zelf bepaalde rechten en plichten, maar ook acties. Je kan uw geld terugvragen (iets wat sommigen onder ons blijkbaar systematisch willen doen), je kan het geld ook teruggeven aan de debtor, je kan ... Maar niet alles kan altijd. Je kan uw geld terugvragen als debtor tot 8 weken na de due date. Je kan uw geld terugvragen bij fraude, tot 13 maanden na de due date. Dus voor elke actie, is er een tijdsvenster waarbinnen dat kan gebeuren
DD versies: Je hebt het Core schema, te gebruiken tussen bedrijven en particulieren en tussen bedrijven onderling. Je hebt ook het B2B schema, dat is enkel te gebruiken tussen bedrijven (omdat je uw geld niet kan terugvragen bij "unauthorized" transacties). Beide schema's verschillen in actie timeframes, cut off tijden én bescherming van de debtor.
AOS: Zoals eerder al geschreven: Additional Optional Services, bijkomende diensten, die elk land kan implementeren naar wens
RID: Rimessa Interbancaria Diretta, bestaand Italiaans domiciliëringssysteem
SEDA: SEPA compliant Electronic Data Alignment: Italiaans systeem waarbij er een derde bank zit (die de SEDA service aanbiedt), verantwoordelijk voor de correctheid van de mandaten bij de creditor bank, door constant de verschillende debtor banken te bevragen (automatisch) over de rekeningen etc (klant dood, rekening afgesloten, blokkering op de rekening (bv juridische twisten, ...)
CT: Credit Transfer, een overschrijving (in tegenstelling tot DD, direct debit = domiciliëring)
@nete over "mandaatvernietiging"
In welk opzicht voldoet blacklist en whitelist niet aan die voorwaarde?
@r2504
Je leest 1/2/2014 verkeerd. Momenteel werken DOM80 en SEPA DD nog naast elkaar. Aangezien dat verwarrend is voor de klanten en voor de bedrijven en aangezien alle banken 2 systemen moeten onderhouden, heeft EPC (European Payments Council) beslist om alle binnenlandse systemen stop te zetten tegen 1/2/2014.
Dat bleek nogal voorbarig en dus kan je voor bepaalde diensten nog uitstel vragen.
Waarom is 1/2/2014 dan toch zo belangrijk? Omdat al het volume dat nu nog over de nationale systemen gaat (in BE dus DOM80) tegen dan allemaal SEPA moet zijn. Het is nogal evident dat systemen opzetten voor 5% van alle DD betalingen of voor 100% van alle DD betalingen, dat daar een verschil in zit. Alle banken en bedrijven zijn dus hard aan het werken om te zorgen dat DD vanaf 1/2/2014 niet plots stopt of in de soep draait
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Er zijn wel elk jaar updates op het bestaande SEPA DD product. Ook dat is perfect logisch.
1. XML
SEPA DD werkt met xml berichten volgens de ISO 20022 standaard. Als er wijzigingen zijn in die standaard, moet dat ook geïmplementeerd worden in de SEPA xml berichten. Dus: een update.
2. Realiteit
Bij elk product zijn er wel onvolkomenheden etc. 1 keer per jaar zijn er nieuwe richtlijnen, die dan ook geïmplementeerd moeten worden. De nieuwe richtlijnen kunnen gaan over cut off tijden, intrestberekeningen op unauthorized transacties, hoe sequenties moeten behandeld worden...
Als je denk dat SEPA DD "perfect" is, zit je er behoorlijk naast.
Is dat raar? Ik denk het niet.
Noem mij 1 product dat "perfect" is.
Dacht je dat er op internationale betalingen geen updates zijn? Nieuwe MT berichten? Nieuwe richtlijnen hoe een bank bereikt moet worden (routing), hoe kosten berekend mogen of moeten worden?
Dacht je dat er voor gewone overschrijvingen geen nieuwe versies zijn? Denk je dat we nog altijd werken met hetzelfde systeem als 5 of 10 of 20 jaar geleden?
Al die bancaire producten zijn meer of minder gereguleerd en krijgen dus op tijd en stond een update.
Je hoeft niets van wat ik hierboven heb geschreven te geloven, maar lees eens wat informatie die vrij beschikbaar is:
- van uw eigen bank (alle Europese banken zijn verplicht SEPA te kunnen verwerken en aan te bieden)
- van EPC (zie link hierboven)
- van de PSD van de EC (Payments Service Directive van de Europese Commissie)
Je hoeft het ook niet eens te zijn met al die rechten en bescherming die je krijgt in SEPA DD, maar die niet bestond in DOM80.
Je mag SEPA DD afgrijselijk, irritant, schandalig, frauduleus of weet-ik-veel-wat vinden.
Vanaf 1/2/2014 hang je er sowieso aan.
Ofwel gebruik je het echt om betalingen te laten gebeuren.
Ofwel activeer je de black/white list.
Gelukkig leven we in a free world: de keuze is aan jou
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)