Leuk topic om te lezen
.
Er staan nogal wat halve waarheden en broodje aap verhalen in.
In het doemscenario, met een malafide firma die op 1000'en niet bestaande mandaten, toch geld komt innen, is het inderdaad de bank van die malafide firma (de creditor bank) die voor het risico opdraait. Je kan heus niet zomaar een PRO contract aanmaken bij een bank, om collecties te gaan uitsturen als creditor. Net omdat de bank opdraait voor het risico als die malafide firma met de noorderzon verdwijnt.
In dit doemscenario heb je 13 maanden tijd om uw geld te recupereren.
Let wel: dit is enkel het "core" (ook wel B2C genoemd, maar dat is fout) schema. Core is te gebruiken tussen een bedrijf en een particulier of tussen 2 bedrijven. Het andere schema is "B2B" en dat is enkel van toepassing tussen 2 bedrijven, als particulier kan je nooit het "B2B" schema gebruiken.
Het schema bepaalt de timing (wanneer een OneOff, Recurrent, ... verzenden) en de rechten: RFUT (refund for unauthorized transaction) is bv enkel mogelijk in het core schema.
Omdat er nogal veel stoere verhalen de ronde doen, en dus op verzoek van heel wat banken, maar ook omdat de volumes vanaf 1/2/2014 behoorlijk zullen stijgen, zijn er enkele belangrijke wijzigingen die op 1/2/2014 van kracht zullen zijn.
(1/2/2014 is de officiele SEPA end date, maar voor specifieke problemen kan er vooraf uitstel gevraagd worden tot ergens in 2016).
- BIC: vanaf 1/2/2014 zal het niet meer verplicht zijn om de debtor BIC mee te geven in de uitgestuurde collectie (als creditor). De creditor bank zal zelf die enrichment moeten doen en is verantwoordelijk voor de correctheid ervan.
- black & white list: elke bank zal een bepaalde vorm van black en/of white list moeten aanbieden. Een black list is: je laat alles toe (als er een mandaat voor bestaat etc), behalve degene die jij geblokkeerd hebt. Je kan blokkeren op alles, land, rekening, creditor id, mandaat id, bedrag, ... maar niet elke bank is verplicht om al die mogelijkheden aan te bieden. White list is het omgekeerde. Alles wordt geblokkeerd, behalve wat jij expliciet toestaat: alles, land, rekening, creditor id, mandaat id, ... Opnieuw is niet elke bank verplicht om al die mogelijkheden aan te bieden.
Bovenop al die generieke logica, is er nog AOS: Additional Optional Services.
In Italie bv hebben ze SEDA als AOS, als vervanger van hun RID. Bij SEDA moet je als debtor wél eerst goedkeuring geven, gecombineerd met het normale SEPA pad. Dat is dus een dubbele bescherming. Elk land kan zelf kiezen welke AOS extra aangeboden wordt. In Italie kan je in de praktijk als creditor geen SEPA doen, of je moet SEDA aanbieden. De klanten (en ook de creditors zelf) vragen erom. In het SEDA verhaal heb je (mogelijks) 3 banken: creditor & debtor bank én ook nog de alignment bank die de mandaten beheert. creditor en alignment kunnen dezelfde bank zijn, debtor en alignment ook, of creditor/debtor/alignment kan allemaal dezelfde bank zijn, dat hangt van het scenario of. SEDA service is alleszins een aparte service die dus niet per sé bij dezelfde bank afgenomen dient te worden.
Eigenlijk komt het weer neer op "de vrije markt". Zoek de bank die de service aanbiedt die jij wenst. Er zijn banken die al in 2009 black/white list aanboden in PC Banking. Er zijn andere banken die pas jaren later met SEPA DD/CT afkwamen in PC banking. Je kan natuurlijk niet verwachten dat gratis banken dezelfde service kunnen geven als de grootbanken
. Ik heb lang overschrijvingen gedaan vanuit Dexia DirectNet (toen noemde dat zo) voor mijn schoonmoeder, omdat Citibank (nu BeoBank) dat niet aanbood in hun pc banking.