Satelliet TV...wie helpt me op pad?

Alles over TV via satelliet
Plaats reactie
krisken
Moderator
Moderator
Berichten: 19634
Lid geworden op: 07 nov 2006, 12:11
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Uitgedeelde bedankjes: 1863 keer
Bedankt: 1003 keer
Contacteer:

Omdat het appartement waar ik momenteel in woon wat te klein begint te worden voor mij en mijn vriendin, zijn we momenteel aan het uitkijken naar een huisje. Er is een reële kans dat we dit inmiddels hebben gevonden, en dus weten wat de mogelijkheden min of meer zijn. Vanzelfsprekend blijven we voor internet bij EDPnet en Toledo. Een KVD staat letterlijk voor de deur, dus qua snelheden zit dit wel snor : 70mbit zou geen enkel probleem mogen zijn. Telefonie laten we ook bij OVH en WeePee, dus ... kijken we uit naar televisie...

In het huis zelf is er een coaxpunt en 2 UTP punten voorzien in de belangrijkste ruimtes (2 slaapkamers en living). Deze kabels komen allen toe in de bergruimte, waar ook alle kabels toekomen vanaf de straat (coax dropkabel voor Telenet en 6 telefoonparen van Belgacom). Het is geen probleem om aan het huis een schotel te bevestigen en deze binnen te brengen in de bergruimte, om zo verder te gaan via de bestaande coaxkabels naar de televisie (we gaan slechts één TV gebruiken, namelijk in de living). We kunnen voor TV dus alle kanten op : zowel Telenet als Belgacom (snow, scarlet) als Satelliet. OTT televisie is ook prima mogelijk maar gezien het feit dat we vaak kijken naar National Geographic en Discovery Channel valt WeePeeTV hier al af. Bhaalu zou dus wel een toekomst hebben, maar willen we daar geen pionier in spelen...

Om onze kijk wat te verruimen, zou ik graag wat vraagjes afschieten op de satelliet specialisten :
(Volgens dishpointer.com zouden we de schotel prima kunnen uitlijnen, hij volgt op 19.2E netjes de lijn van de straat en op 23.5E wijkt hij iets af naar de overkant van de straat, waar één grote ruimte is. Een foto hiervan kan ik echter niet tonen daar het een nieuwbouwwoning betreft en dus nog niet gekend staat bij Google Maps of Google Streetview.)

- Welke schotel en koppen raden jullie mij aan? Is de schotel die TVV levert in zijn startpakketten goed genoeg, of is er toch een grotere schotel nodig?
- Idem dito voor de decoder : is deze goed genoeg, of raden jullie toch een ander product aan?
- Tegenwoordig heb ik al een paar keer gehoord dat je TV fragmenten rechtstreeks op je PC of NAS kan zetten. Hoe doe je dit, welke toestellen zijn hier compatibel mee?
- Zijn er bepaalde zaken waar ik moet op letten tijdens sat-gebruik?
- De coax van de satelliet kan ik laten binnen komen in de bergruimte, kan ik deze koppelen aan de coax die er ligt voor TV of niet?

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = EDPnet + OVH
GSM = Orange Go Extreme + Scarlet Red
TV = TVV App + Netflix + Disney+ + Streamz
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti
TomG
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2169
Lid geworden op: 06 jun 2005, 18:33
Locatie: Zwevegem
Uitgedeelde bedankjes: 472 keer
Bedankt: 106 keer

Vergeet niet dat je voor satelliet geen gewone Telenet coax kan gebruiken, deze moet hier beter afgeschermd worden (satelliet specialisten zullen je wel meer details kunnen verstrekken).
Je schotel dien je naar het zuiden uit te richten (met aantal graden afwijking). Dus best eens kijken op bvb Google maps of je een vrij zicht hebt naar het zuiden (bomen/huizen/etc/...).

Vervolgens heb je per ontvanger 1 coax nodig. Voor een Sateliet ontvanger met 2 tuners heb je dus 2 coax kabels nodig (althans in een basis setup). Wil je een 2de satelliet ontvanger met 1 tuner heb je dus 3 coax kabels nodig. etc.

Zelf heb ik een VU+ Ultimo met 2 DVB-S2 tuners en een Visio bigsat met 4 LNB's.
Laatst gewijzigd door TomG op 28 mei 2013, 09:21, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

Sat hangt allemaal een beetje van je budget en kijk ervaring af....
Start met een 60cm schotel en een Triple LNB Quad van TVV (deze is makkelijk uit te richten, niet te duur en er kan meer dan 1 (4uitgangen) receiver aan)
Als ontvanger zou ik gaan voor een VU+, gewoon omdat deze open pli ondersteunen en prijs\kwaliteit gewoon goedzitten (je vind de firmware van openpli gewoon op hun website, kan makkelijk updaten en ze hebben een goeie userbase, andere firmware is soms uren fora afschuimen om info te vinden)
krisken
Moderator
Moderator
Berichten: 19634
Lid geworden op: 07 nov 2006, 12:11
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Uitgedeelde bedankjes: 1863 keer
Bedankt: 1003 keer
Contacteer:

Wat budget betreft : we weten dat we moeten investeren, dus dat het wel "iets" zal kosten is een feit. Maar we zouden - indien we overstappen naar satelliet - het in één keer goed willen doen.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = EDPnet + OVH
GSM = Orange Go Extreme + Scarlet Red
TV = TVV App + Netflix + Disney+ + Streamz
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti
Jan007
Pro Member
Pro Member
Berichten: 375
Lid geworden op: 22 nov 2010, 12:36
Uitgedeelde bedankjes: 12 keer
Bedankt: 15 keer

Steek je licht hier eens op:
http://www.sat4all.com/forums/index.php?
Gebruikersavatar
AnD
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3824
Lid geworden op: 18 okt 2003, 12:29
Locatie: Hasselt
Uitgedeelde bedankjes: 393 keer
Bedankt: 87 keer

Als je een Linux decoder gebruikt zoals een VU+ dan zit je altijd goed, wij hebben zelf een VU+ Duo en daar hebben we geen problemen mee en deze hebben we al een aantal jaren. Per tuner moet/kan je een sat coax aansluiten dus stel dat je een decoder hebt met 2 tuners dan trek je van je LNB kop of Switch 2 kabels naar je decoder. Dit is ook handiger met het opnemen van programma's.

Een nieuwe schotel zoiets als een Technisat multytenne, uitlijnen op Astra 1 (19.2°) en de andere 3 staan ook goed uitgelijnd.
Je kan ook een Triple LNB Quad nemen en een gewone schotel Afbeelding
Dan heb je geen gedoe met een switch want die zit er ingebouwd.

Normaal is het aangeraden om een Sat coax te gebruiken, maar sommige mensen zeggen dat het ook gaat met eentje van telenet, proberen zou ik zeggen.

Als je de decoder in je netwerk opneemt dan kan je doen met de bestanden wat je wil. Je kan de bestanden via bijvoorbeeld samba zien/afspelen/kopieren/knippen/plakken of via FTP.
Gebruikersavatar
raf1
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 4954
Lid geworden op: 17 nov 2009, 22:39
Uitgedeelde bedankjes: 235 keer
Bedankt: 1542 keer

krisken schreef:- Welke schotel en koppen raden jullie mij aan? Is de schotel die TVV levert in zijn startpakketten goed genoeg, of is er toch een grotere schotel nodig?
- Idem dito voor de decoder : is deze goed genoeg, of raden jullie toch een ander product aan?

Goed genoeg is inderdaad de juiste definitie van TVV-startpakketten. Goed genoeg, maar ook niets meer. Bovendien bevat hun apparatuur bijna dezelfde beperkingen als de decoders van Telenet en Belgacom.
Ik raad dus vrije hardware aan waarbij je een budget van ongeveer 500 euro voorziet.


krisken schreef:- Tegenwoordig heb ik al een paar keer gehoord dat je TV fragmenten rechtstreeks op je PC of NAS kan zetten. Hoe doe je dit, welke toestellen zijn hier compatibel mee?

Klopt, dan kies je sowieso voor een Linux-omgeving: een losse TV Vlaanderen smartcard (79 euro) in een standaard kaartlezer met OSCam-software. Op je Linux-ontvanger selecteer je als opnamemedium gewoon een netwerkshare en klaar. Opnames of live streamen kan dan weer superhandig via de webinterface van je ontvanger of de Android-app dreamDroid.

Uitstekende reviews van Linux-ontvangers: http://www.sat4all.com/forums/forum/7-reviews-previews/

krisken schreef:- Zijn er bepaalde zaken waar ik moet op letten tijdens sat-gebruik?

Eens alles perfect is geïnstalleerd hoef je op bijna niets meer te letten. Maar op voorhand moet je op heel veel dingen letten:
- Welke kanalen wil je kunnen ontvangen? Ook BBC?
- Wat wil ik allemaal tegelijk kunnen live bekijken, opnemen of streamen naar andere "devices"?
- Waar bevestig je de schotelantenne? Op een (plat) dak, een muur of op de grond? Kies je voor een tegelvoet, sterke M-muurbeugels met mast of een minder sterke L-muurbeugel?
- Ben je bereid om zelf te installeren en bijgevolg één en ander bij te leren over satellietontvangst? (Kijk maar eens op http://www.detransponder.nl/downloads/specials/ en specifiek http://www.detransponder.nl/downloads/s ... chotel.pdf

Pas na antwoord op deze vragen kan je beslissen welke hardware het best overeenstemt met jouw behoeften. De sat-ervaringsdeskundigen hier op userbase of op http://sat4all.com zullen dan zeer concreet en specifiek advies kunnen geven. :wink:

krisken schreef:- De coax van de satelliet kan ik laten binnen komen in de bergruimte, kan ik deze koppelen aan de coax die er ligt voor TV of niet?

Neen, want je hebt twee coaxkabels nodig naar je tv als je twee kanalen wil opnemen en live kijken tegelijkertijd.(twin tuner)
Of ja, als je na de aankoop van je satellietinstallatie nog 80 euro overhebt voor dit: http://www.johansson.be/en/products/CAT ... 40KIT.html
Edward Valckx
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1104
Lid geworden op: 23 nov 2005, 17:11
Uitgedeelde bedankjes: 54 keer
Bedankt: 99 keer

Eerst moet je beslissen hoeveel verschillende satellietposities (*) je wil ontvangen. Daarna moet je beslissen op hoeveel tuners je tegelijkertijd wil kunnen kijken. Dan kunnen we zien wat de mogelijkheden zijn.

Zowat alle op Linux gebaseerde ontvangers hebben een netwerkaansluiting, waardoor je opgenomen programma's gewoon kan copieren naar je PC of NAS (of rechtstreeks hierop opnemen). Je kan er ook live mee streamen (naar PC, tablet, XBMC PC, andere satellietontvanger, of wat dan ook).

(*) aantal satellietposities: kijk op http://nl.kingofsat.net/ voor de zenderlijsten (klik bovenaan op de satellietposities) TV Vlaanderen zit op 19°E en 23.5°E. Veel mensen willen ook 28.2°E voor de Britse kanalen. Afhankelijk van je interesse kan je ook 13°E erbij nemen.
krisken
Moderator
Moderator
Berichten: 19634
Lid geworden op: 07 nov 2006, 12:11
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Uitgedeelde bedankjes: 1863 keer
Bedankt: 1003 keer
Contacteer:

Tja het zou in elk geval TVV worden, dus 19.2E en 23E heb ik al beiden nodig (dat zijn 2 koppen veronderstel ik dus). Britse zenders zoals BBC zijn zeer zeker welkom, maar die zitten dan niet in het TVV pakket? Aangezien ik maar één ontvanger zou hebben vermoed ik dat 1 tuner genoeg is, of zie ik dit verkeerd?

Wat betreft de schotel : het betreft een huis met een plak dak. De schotel kan dus perfect daar op staan als aan de muur bevestigd worden met een beugel. Is dit laatste niet zowat het beste aangezien het een vrij open omgeving betreft waar de wind dus veelal vrij spel heeft?

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = EDPnet + OVH
GSM = Orange Go Extreme + Scarlet Red
TV = TVV App + Netflix + Disney+ + Streamz
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti
johan.devos
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1154
Lid geworden op: 14 mei 2008, 15:36
Locatie: Bevergem :-)
Uitgedeelde bedankjes: 206 keer
Bedankt: 147 keer

De laatste generatie TV's hebben nu al 2 satelliettuner aan boord. Hiermee kun je dus kijken en een andere zender opnemen tegelijkertijd. Hiermee heb je geen externe decoder nodig. Wil je naar TVV kijken met zo’n TV dan moet je wel een CI-module en smartkaart kopen en in de TV steken. Wel eerst navragen (en testen als het kan) als deze combinatie werkt.

Je hebt 1 coax kabel nodig per satelliettuner van je TV of decoder naar de satelliet.

Om op te nemen sluit je gewoon een externe USB disk aan je TV. Deze is wel speciaal geformatteerd en kan niet gebruikt worden om aan je PC te hangen om de opnames te bekijken.

In deze TV’s zit natuurlijk ook een linux OS, maar dit is wel een gesloten systeem zodat je niet zomaar kunt foefelen zoals met echte linux receivers.

Bij bepaalde TV’s zit er ook een DLNA-server ingebouwd waarmee het mogelijk is om opnames van deze TV op andere toestellen af te spelen. Je kunt via DLNA zelfs de opnames kopiëren naar een PC om deze te bewerken of te archiveren.
Ik vrees dat je met een 60cm problemen kunt krijgen bij slecht weer zeker als de BBC’s meer en meer met een spotbeam zullen werken. Ik heb ook een Visio bigsat met 3 quad LNB’s en ben er tot nu toe tevreden van. Geen uitval deze winter met sneeuw en regen.
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5891
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer
Bedankt: 253 keer

@krisken

BBC zenders zijn FTA (free-to-air) zenders en bijgevolg te ontvangen zonder abo. Een triple LNB is dan een goede oplossing omdat hiermee astra 1, 2 en 3 wordt ontvangen...
Een interessante ontwikkeling is ook de komst van http://www.ses.com/satip
Een ontvanger met enkele tuner kan maar één ding tegelijk: of kijken, of opnemen...
Laatst gewijzigd door wied op 28 mei 2013, 12:29, 1 keer totaal gewijzigd.
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix/Disney+, IPTV, Astra1&2 FTA
Edward Valckx
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1104
Lid geworden op: 23 nov 2005, 17:11
Uitgedeelde bedankjes: 54 keer
Bedankt: 99 keer

krisken schreef:Tja het zou in elk geval TVV worden, dus 19.2E en 23E heb ik al beiden nodig (dat zijn 2 koppen veronderstel ik dus).

Ja, dat zijn 2 LNB's.

krisken schreef:Britse zenders zoals BBC zijn zeer zeker welkom, maar die zitten dan niet in het TVV pakket?

Toch niet. TV Vlaanderen doet wel alsof ze die zelf uitzenden, maar dat zijn gewoon de vrij beschikbare zenders op 28.2°E.

krisken schreef:Aangezien ik maar één ontvanger zou hebben vermoed ik dat 1 tuner genoeg is, of zie ik dit verkeerd?

Dat kan, ja. Maar als je iets anders wil opnemen dan wat je kijkt, heb je toch een ontvangers met twee tuners nodig (en twee coaxkabels van je schotel tot aan je ontvanger).

krisken schreef:Wat betreft de schotel : het betreft een huis met een plak dak. De schotel kan dus perfect daar op staan als aan de muur bevestigd worden met een beugel. Is dit laatste niet zowat het beste aangezien het een vrij open omgeving betreft waar de wind dus veelal vrij spel heeft?

Uit de wind is natuurlijk altijd beter; maar als je ze met een stevige beugel vastzet, kan dat normaal gezien geen kwaad.

Dus als je 3 satellietposities wil ontvangen, en slechts twee tuners gaat gebruiken, kan je volstaan met een vrij eenvoudige opstelling (3 LNB's, diseqc switch met 4 ingangen (3 bestaat niet denk ik), twee coaxkabels, en een dual-tuner ontvanger (buiten bevestigingsmateriaal, connectoren, korte stukken coax tussen LNB en switch, enz)
Gebruikersavatar
Goztow
userbase crew
userbase crew
Berichten: 13588
Lid geworden op: 14 nov 2006, 16:21
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 1422 keer
Bedankt: 878 keer

Je wil natuurlijk ook wat toekomstgericht werken. Ben je zzker dat je de eerstkomende 10 jaar geen tweede tv zal willen? In je kamer? Voor kids? Misschien op mobiele devices?

[Afbeelding Post made via mobile device ]
Gebruikersavatar
Kenw00t
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1778
Lid geworden op: 28 dec 2008, 19:38
Uitgedeelde bedankjes: 346 keer
Bedankt: 250 keer

johan.devos schreef:Ik vrees dat je met een 60cm problemen kunt krijgen bij slecht weer zeker als de BBC’s meer en meer met een spotbeam zullen werken. Ik heb ook een Visio bigsat met 3 quad LNB’s en ben er tot nu toe tevreden van. Geen uitval deze winter met sneeuw en regen.

Een Multytenne van 45cm zou ik hem inderdaad afraden voor die reden. Maar een 64cm volstaat toch bij vele mensen hoor! Hier nooit last van de regen/sneeuw. Zie ook de discussielink die ik hieronder heb gezet.

Edward Valckx schreef:Dus als je 3 satellietposities wil ontvangen, en slechts twee tuners gaat gebruiken, kan je volstaan met een vrij eenvoudige opstelling (3 LNB's, diseqc switch met 4 ingangen (3 bestaat niet denk ik), twee coaxkabels, en een dual-tuner ontvanger (buiten bevestigingsmateriaal, connectoren, korte stukken coax tussen LNB en switch, enz)

Kan het niet nog eenvoudiger door hem een Triple LNB Quad aan te raden? Hij moet dan gewoon 4 coax-kabels naar binnen trekken en hoeft niet meer met switches en dergelijke te werken. Hij kan dan 1 coax gebruiken om te kijken, 1 om op te nemen, en 2 op kant leggen voor toekomstig gebruik (extra TV, of decoder die het signaal omzet in IP-streams, ...).

Hier is trouwens een interessante discussie over de Triple LNB Quad in combinatie met verschillende schotelgroottes:
http://www.sat4all.com/forums/topic/330 ... -lnb64-cm/
Laatst gewijzigd door Kenw00t op 28 mei 2013, 13:01, 1 keer totaal gewijzigd.
Afbeelding
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

Ik steek regelmatig het sat signaal over gewone coax, zolang de kabel niet te lang is maakt dat helemaal niet uit (gewoon eerst testen voor je nieuwe kabel trekt)
Verder ga ik niet akkoord met ineens het beste te kopen, ik zie heel veel mensen een dure installatie zetten om het daarna amper te gebruiken (gso en co.).
Sat = constant investeren, denk dus niet dat je 1000€+ installatie 10 jaar gaat meegaan zonder investering...
Nog eens, koop een 60cm schotel+ tvv triplequad lnb. Deze is misschien ietkes te klein, maar zeer handig om als beginner uit te richten + je hebt alle gangbare satellieten waaraan je max. 4 onvangers kan hangen.
Trek je in het begin ook niet te veel aan van exotische onvangers, elke onvanger die openpli ondersteund voldoet, hiermee kan je alles wat je met een duurdere onvanger ook kan... misschien alleen niet zo uitgebreid.(natuurlijk kies je wel van in het begin of je een enkele of dubbele tuner wil)



Kenw00t schreef:Een Multytenne van 45cm zou ik hem inderdaad afraden voor die reden. Maar een 64cm volstaat toch bij vele mensen hoor! Hier nooit last van de regen/sneeuw. Zie ook de discussielink die ik hieronder heb gezet.

IDD, zolang je schotel goed is uitgericht volstaat dit prima (en een 60cm is nu eenmaal makkelijker uit te richten dan een 80cm)
De multitenne voldoet niet meer sinds de overschakeling naar mpeg4...

Kenw00t schreef:Hier is trouwens een interessante discussie over de Triple LNB Quad in combinatie met verschillende schotelgroottes:
http://www.sat4all.com/forums/topic/330 ... -lnb64-cm/

Als leek is die discussie niet leesbaar.... conclusie-> 60cm voldoet-> 80cm kan-> >80cm kan niet...
Laatst gewijzigd door iceke op 28 mei 2013, 13:07, 1 keer totaal gewijzigd.
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5891
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer
Bedankt: 253 keer

@gostow

juist daarom moet hij een linux-box kopen, alsook de ontwikkeling van IP-sat op de voet volgen...
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix/Disney+, IPTV, Astra1&2 FTA
krisken
Moderator
Moderator
Berichten: 19634
Lid geworden op: 07 nov 2006, 12:11
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Uitgedeelde bedankjes: 1863 keer
Bedankt: 1003 keer
Contacteer:

Goztow schreef:Je wil natuurlijk ook wat toekomstgericht werken. Ben je zzker dat je de eerstkomende 10 jaar geen tweede tv zal willen? In je kamer? Voor kids? Misschien op mobiele devices?

In de slaapkamer zal in elk geval niet snel een TV komen. Zowel ik als mijn vriendin zijn daar niet voor te vinden. En kinderen...no thanks :)

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = EDPnet + OVH
GSM = Orange Go Extreme + Scarlet Red
TV = TVV App + Netflix + Disney+ + Streamz
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti
Edward Valckx
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1104
Lid geworden op: 23 nov 2005, 17:11
Uitgedeelde bedankjes: 54 keer
Bedankt: 99 keer

johan.devos schreef:Ik vrees dat je met een 60cm problemen kunt krijgen bij slecht weer zeker als de BBC’s meer en meer met een spotbeam zullen werken

Het is gebleken dat op de meeste plaatsen in België het signaal van de Astra 2F (met UK spotbeam) *sterker* geworden is!

Een kleine schotel is niet enkel nadelig voor slecht weer reserve, maar ook omdat TV Vlaanderen nu 8PSK gebruikt ipv QPSK.
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

Daarom is die quad van tvv zo leuk.... je hebt 4 uitgangen maar gaat er maar max2 gebruiken in het begin, je hebt dus overschot.
Om nu ineens te gaan kiezen voor een gso systeem met Quatro lnb's of voor een systeem met octo lnb's, of mischien ineens 2 schotels ??? gewoon om safe te zitten in de toekomst ? :bang:
Dan gooi ik liever 100€ weg en beslis later wel wat de juiste opstelling voor mij is (en die is dus voor iedereen anders)

Edward Valckx schreef:Een kleine schotel is niet enkel nadelig voor slecht weer reserve, maar ook omdat TV Vlaanderen nu 8PSK gebruikt ipv QPSK.

Met de 45cm multitenne zit je nu inderdaad krap, met een 60cm ondervind ik geen problemen (op de astra 23)of het moet echt echt doorregenen.

krisken schreef:In de slaapkamer zal in elk geval niet snel een TV komen. Zowel ik als mijn vriendin zijn daar niet voor te vinden. En kinderen...no thanks :)

Maar misschien wel in de keuken, of misschien in de hobbykamer, of misschien wel een kaartje in de pc ???
KRL100
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 788
Lid geworden op: 22 sep 2008, 08:21
Locatie: Diksmuide
Uitgedeelde bedankjes: 33 keer
Bedankt: 58 keer

Ik ben heel tevreden van mijn VU+duo keuze, vooral het opnemen van verschillende zenders en het kijken op andere toestellen via je netwerk of WiFi is zeer in trek bij ons (kijken kan via PC, tablet, Android micro-PC, ...). Ohja, vergeet oa ook het programmeren van opnamen via het internet niet...
DJ KaReL de Groot --- www.kareldegroot.be
Gebruikersavatar
Petrikske
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1371
Lid geworden op: 07 feb 2006, 13:54
Uitgedeelde bedankjes: 524 keer
Bedankt: 52 keer

Wij hebben tijdje geleden TV Vlaanderen pakket gekocht (wegens geen ervaring op satgebied)
Schotel wel vervangen door een Triax van 78cm, en ga nu de Triple LNB bestellen voor de Engelstalige kanalen (120)
Met de M7 ontvanger kan je trouwens ook opnemen, wist ik zelfs niet. (kijken en zelfde kanaal opnemen dus)
johan.devos
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1154
Lid geworden op: 14 mei 2008, 15:36
Locatie: Bevergem :-)
Uitgedeelde bedankjes: 206 keer
Bedankt: 147 keer

iceke schreef: met een 60cm ondervind ik geen problemen (op de astra 23)of het moet echt echt doorregenen.


Een 60cm is dus te klein.
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

Nee, want ik heb ook een 80cm hangen en die valt bij hevige regen ook gewoon uit ....
Een 80 is gewoon moeilijker om perfect te hangen, waardoor je meer op je dak zit dan een 60cm....
Gebruikersavatar
AnD
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3824
Lid geworden op: 18 okt 2003, 12:29
Locatie: Hasselt
Uitgedeelde bedankjes: 393 keer
Bedankt: 87 keer

Idd is hier ook al voorgevallen, als het heel hevig regende was het beeld weg met een 78cm Triax.
silencer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3984
Lid geworden op: 08 jul 2008, 02:07
Locatie: 398m van de [email protected]
Uitgedeelde bedankjes: 163 keer
Bedankt: 100 keer

Idem en ik heb problemen om sat posities onder 13e goed te ontvangen met 78cm (5 lnb's), (9e gaat nog redelijk maar 7e is echt hopeloos).
Gebruikersavatar
iceke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 6667
Lid geworden op: 11 jun 2010, 12:58
Uitgedeelde bedankjes: 226 keer
Bedankt: 611 keer

Daarom werk ik (indien er plaats voor is) liever met meerdere schotels...zit het brandpunt altijd in het midden :angel:
Gebruikersavatar
Kenw00t
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1778
Lid geworden op: 28 dec 2008, 19:38
Uitgedeelde bedankjes: 346 keer
Bedankt: 250 keer

iceke schreef:
Kenw00t schreef:Hier is trouwens een interessante discussie over de Triple LNB Quad in combinatie met verschillende schotelgroottes:
http://www.sat4all.com/forums/topic/330 ... -lnb64-cm/

Als leek is die discussie niet leesbaar.... conclusie-> 60cm voldoet-> 80cm kan-> >80cm kan niet...

Klopt, ik heb dat hier gezet voor diegene die beweren dat de schotel nooit groot genoeg kan zijn. Ik denk dat de TS nu in de war is welke schotelgrootte hij moet kopen. Over regenreserve kan ik enkel uit eigen ervaring spreken: in die vijf jaar dat we een 64cm-schotel hebben, kan ik de uitvallen als gevolg van regen nog steeds op 1 hand tellen. Dit valt voor bij het soort regenbuien waar je toch niet op uw gemak in de zetel kan zitten, en door het raam naar buiten moet staren om te zien of het tuinhuis er nog staat. De volgende dag zie je dan op het nieuws dat ze in heel het land weer kelders aan het leegpompen zijn. Enfin, je kan dit dus sterk relativeren maar dit is wel mijn ervaring. Die van een ander kan verschillend zijn. :-)
Afbeelding
gimic
Premium Member
Premium Member
Berichten: 464
Lid geworden op: 22 mei 2003, 23:48
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer
Bedankt: 13 keer

Ik kan de stelling van Kenw00t bevestigen, sedert drie jaar dat ik nu satelliet kijk heb ik ook nog maar één uitval gehad. Dit was dan ook voorspeld dat er problemen konden zijn met telecomunnciatie wegens hoge windsnelheden in de hogere atmosfeer en regenbuien. dit heeft misschien 30 minuten geduurd... mijn schotel is 70 cm en ik heb 4 apparte lnb's.
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5891
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer
Bedankt: 253 keer

inderdaad, goed advies. En deze satellietboer heeft daarenboven een nuttige test voor een triple LNB:

http://www.flandersdigital.be/product_i ... ts_id=1173
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix/Disney+, IPTV, Astra1&2 FTA
florisla
Plus Member
Plus Member
Berichten: 127
Lid geworden op: 04 mar 2013, 13:16
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer
Bedankt: 14 keer

Ik heb onlangs ook wat research gedaan naar satteliet TV. Maar ik ben er nog niet uit of ik het zou aanschaffen (versus Snow of een toekomstige Telenet-concurrent op de kabel ;-)

Maar in het geval van satelliet zou ik voor het volgende opteren:

Schotel: Triax 64 (groot genoeg volgens velen, makkelijker uit te richten dan een grotere, kost niet veel)
LNB: TVV Triple LNB Quad (drie satellieten is genoeg, makkelijk uit te richten, geen gedoe met diseqc switches)
Decoder: Vu+ Solo2 (moderne hardware, open linux-gebaseerde firmware, twee tuners)

Tesamen met coax kabel, connectoren, muurbeugel, en een TVV smartcard zou dat onder de 600 Euro moeten te krijgen zijn.
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7538
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 356 keer
Bedankt: 717 keer

Petrikske schreef:Wij hebben tijdje geleden TV Vlaanderen pakket gekocht (wegens geen ervaring op satgebied)
Schotel wel vervangen door een Triax van 78cm, en ga nu de Triple LNB bestellen voor de Engelstalige kanalen (120)
Met de M7 ontvanger kan je trouwens ook opnemen, wist ik zelfs niet. (kijken en zelfde kanaal opnemen dus)



Indien Triax schotel: multifeedhouder aankopen voor 20 euro en pleur er 4 LNB op van 10 euro per stuk. Kijkplezier op 13, 19, 23 en 28 graden.
Diseqc switch is niet moeilijk: 4 ingangen, 1 voor elke LNB en 1 uitgang. Uitgang gaat naar sat ontvanger. Bij de instellingen kiezen voor de juiste opstelling.
MacMini M1 - Vu+ Zero - Fritz!Box 6890LTE + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
Jack Daniels
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 7538
Lid geworden op: 06 jul 2008, 13:51
Locatie: Dendermonde
Uitgedeelde bedankjes: 356 keer
Bedankt: 717 keer

florisla schreef:Schotel: Triax 64 (groot genoeg volgens velen, makkelijker uit te richten dan een grotere, kost niet veel)
LNB: TVV Triple LNB Quad (drie satellieten is genoeg, makkelijk uit te richten, geen gedoe met diseqc switches)
Decoder: Vu+ Solo2 (moderne hardware, open linux-gebaseerde firmware, twee tuners)

Tesamen met coax kabel, connectoren, muurbeugel, en een TVV smartcard zou dat onder de 600 Euro moeten te krijgen zijn.


Vu+ Solo2 kost iets van een 300 euro. 1 single LNB kost ca. 10 euro. Triax schotel zijn op kapaza of andere tweedehands websites voor een prikje te koop. Diseqc switch 10 euro. Als je een Solo2 hebt, dan ben je best met dual LNB's. Dus LNB met 2 uitgangen. Elke uitgang sluit je met een aparte coax aan op de beide tuners. Bij tuner opstelling geef je dan voor tuner A de juiste opstelling en voor tuner B zet je dan A=B. NIET doorlussen van tuner A naar B want dan ben je heel erg beperkt qua opnemen en kijken. Als je het doet met de opstelling die ik je geef zou je in principe tot 8 zenders samen moeten kunnen opnemen. Een dual LNB is wel iets duurder maar gemak moet betaald worden hee.
En laat die "goedgekeurde" TVV rotzooi voor wat het is. Je bent beter af met aparte LNB
MacMini M1 - Vu+ Zero - Fritz!Box 6890LTE + OVH VoIP
12x Sunpower 318W zonnepanelen
14x Sunpower 425W zonnepanelen
Huawei Luna2000 batterij 10kW
silencer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3984
Lid geworden op: 08 jul 2008, 02:07
Locatie: 398m van de [email protected]
Uitgedeelde bedankjes: 163 keer
Bedankt: 100 keer

Neem gewoon 4 quad lnb's (kan je later nog een stb aansluiten) en een 78cm of groter, 2 of meer diseqc 4-1 switches (vanaf 5eur).
Vu + duo werkt ook erg goed (en kan 3,5" hdd in).
Die triple/duo lnb geven vaak problemen met niet tvvlaanderen apparatuur (zoals sommige dreamboxen, ...)
Gebruikersavatar
Petrikske
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1371
Lid geworden op: 07 feb 2006, 13:54
Uitgedeelde bedankjes: 524 keer
Bedankt: 52 keer

Jack Daniels schreef:Indien Triax schotel: multifeedhouder aankopen voor 20 euro en pleur er 4 LNB op van 10 euro per stuk. Kijkplezier op 13, 19, 23 en 28 graden.
Diseqc switch is niet moeilijk: 4 ingangen, 1 voor elke LNB en 1 uitgang. Uitgang gaat naar sat ontvanger. Bij de instellingen kiezen voor de juiste opstelling.

Bedankt voor de info maar ik houd het liever simpel omdat ik er te weinig van ken en heb ook niet de behoefte heb om er veel tijd in te steken.
Voor dat beetje TV dat ik nog kijk.
florisla
Plus Member
Plus Member
Berichten: 127
Lid geworden op: 04 mar 2013, 13:16
Uitgedeelde bedankjes: 2 keer
Bedankt: 14 keer

Idem hier; dat het op zich niet moeilijk is geloof ik graag, maar voor een eerste aanraking met satelliet hou ik het toch graag simpeler. Ik heb nog nooit een LNB van dichtbij gezien dus om er dan meteen 4 te moeten uitrichten lijkt toch wat teveel van het goede.

Een multifeed houder + 4x LNB + 2x diseqc switch+ nog wat connectoren kosten samen ongeveer evenveel als die triple/quad LNB van TV Vlaanderen. En het praktische nut (nog een paar extra zenders bovenop de honderden die je al hebt met 3 LNBs; plus "8 zenders tegelijk kunnen opnemen") is voor mij geen meerwaarde.
Mathy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 842
Lid geworden op: 17 feb 2010, 11:09
Uitgedeelde bedankjes: 35 keer
Bedankt: 74 keer
Contacteer:

Off-topic: kan je niet beter wat minder server-apparatuur plaatsen? Dan heb je meer ruimte in je appartement :-D

j/k natuurlijk, aangezien je je naam van "tinkerer" hier vaak genoeg waarmaakt denk ik dat jij best af bent met een eigen gemaakte server met satelliet-kaart in en tvheadend op, dan kan je daarna doen met je signalen wat je wil: op tv via XBMC (eventueel op RaspPI), op PC via XBMC / VLC / ..., opnemen en herbekijken wat je wil.

Ik heb deze setup: TBS quad-kaart in tvheadend server met card reader, 4 diseqc switchen, 4 quad LNB's op multi-feed houder, Triax (78 of 100 cm, weet het niet vanbuiten :)) en een hoop kabels ertussen.

Als je echt niet veel wil kunnen opnemen / kijken tegelijk kan je voor 2 diseqc switchen en duo LNB's gaan maar het prijsverschil is imo verwaarloosbaar.

Vergeet niet dat als een LNB al op een mux gericht staat je ook alle andere kanalen in die mux kan opnemen / bekijken, dus voor VT4 en 2BE tegelijk bijvoorbeeld heb je maar 1 kanaal nodig. Je server splitst het dan uit. De reden dat ik voor 4 kanalen ben gegaan is omdat ik een ander kijkprofiel heb dan mijn vrouw. Ik kijk redelijk veel naar de Engelse zenders terwijl zij vooral naar de Vlaamse kijkt. Als we dan allebei eens iets willen opnemen en/of tegelijkertijd kijken kan je die 2 kanalen wel volkrijgen, om nog maar te zwijgen over kinderen als ze groter zijn ;)

Het enige waar ik "spijt" van heb is die 4e LNB die op Hotbird staat, daar kijk ik eigenlijk nooit naar en was dus wat geldverspilling.
Skynet Generation Internet

http://mathy.vanvoorden.be
wied
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5891
Lid geworden op: 28 okt 2011, 15:07
Locatie: 'tstad
Uitgedeelde bedankjes: 334 keer
Bedankt: 253 keer

mijn 4de LNB (hotbird) dient enkel en alleen voor ontvangst van Arte HD, vermits hun programmatijden soms verschillen van de astra versie...
Scarlet Loco, FVD/OVH/Tempo Easy, Scarlet Red, Netflix/Disney+, IPTV, Astra1&2 FTA
Plaats reactie

Terug naar “Satelliet aanbieders: TV Vlaanderen, Telesat”