en eventueel ook vermelden welke beter is als dat kan
![Smile :-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
fryelectro schreef:Je beseft toch dat hier een flamewar van gaat komen
Alvast mijn pro en cons (IMHO)
Kabel:
pro:
- medium(coax) laat zeer hoge snelheden toe, snelheden die hoger liggen dan wat er momenteel met gewoon koper (telefoonkabel) kan behaald worden.
con:
- shared medium, de beschikbare bandbreedte in je straat (of beter: node) wordt verdeeld over verschillende klanten.
- momenteel geen concurrentie, enkel Telenet biedt in Vlaanderen Internet aan via de kabel.
- vrij downloaden bij Telenet =/ FUP
- Telenet bepaalt welke hardware je gebruikt (kabelmodem)
- Telenet firewall'd uw internetconnectie (alle poort <1024 staan dicht)
DSL:
pro:
- sterpunt netwerk: indien BGC niet te zwaar onderprovisioneert kan elke klant zijn maximale snelheid halen (die zijn lijn aankan) omdat dit een sterpunt netwerk is, alle lijnen komen samen op een ROP(kast in je straat) vanwaar er verder wordt gegaan over glasvezel.
- concurrentie: BGC is verplicht om alternatieve operatoren toe te laten op zijn netwerk (edpnet, dommel, etc etc etc)
- weinig tot geen gesloten poorten (afhankelijk van provider en product)
- hogere upload mogelijk dan bij de huidige kabel offerings.
con:
- qua snelheden haalt men *op dit moment* niet de snelheden zoals bij kabel (Telenet)
- bandbreedte is afhankelijk van de afstond tot die ROP, iemand die dus ver van die straatkast (of bij ADSL de centrale) woont gaat inboeten op snelheid.
- BGC bepaalt welke hardware je gebruikt (Sagem/BBOX2), echter kan je *ongesupporteerd* ook een fritz!box en tal van andere VDSL2 modems aansluiten mits soms wat gesleutel. Meer info vind je hier op userbase (http://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=43&t=32098)
Keuze:
Hangt er allemaal een beetje van af wat je zelf verwacht van je internetverbinding. Vlot surfen ga je even goed kunnen op een 20 mbit VDSL2 of een 50 mbit Telenet kabelverbinding. Als je met veel mensen tegelijkertijd op dezelfde aansluiting surft (maar dan vooral download) gaat die troughput dan weer wel een groter verschil maken.
Als snelheid je breekpunt is, ga dan zoizo voor Telenet. Als je gaat voor meer "vrijheid" met interessante specs, en je hebt een goeie koperlijn, ga dan voor VDSL2.
Ik ben even mijn eigen post gaan bekijken en ik zie nergens staan dat VDSL2 de snelheden van Telenet kan benaderen. Echter dit is wel gedeeltelijk het geval. Als je dichtbij een ROP (verdeler en omzetter van glasvezel naar koper en vice versa) kan je afhankelijk van het toegepast profiel snelheden halen tot 100 mbit symmetrisch (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/VDSL2)eklu.az schreef:U schrijft dat Vdsl2 op de dit moment de snelheden van Telenet kan benaderen.
Voor een consumenten abbonement ligt het plaatje anders. Vooral wat de uploadsnelheid bedraagt. Die is hoger bij VDSL2 bij BGC en andere ISPs dan bij Telenet. Telenet is trouwens door de band altijd duurder.fryelectro schreef: Kabel:
pro:
- medium(coax) laat zeer hoge snelheden toe, snelheden die hoger liggen dan wat er momenteel met gewoon koper (telefoonkabel) kan behaald worden.
Zie hierboven. Niet dat het niet klopt dat de hoogste snelheden te behalen zijn bij Telenet in de residentiële markt, maar aan welke prijs ? BGC kan je bevoorbeeld 100/100 Mbps symmetrisch aanbieden maar dan wel met een EFM (Ethernet Fist Mile) formule. Hier geldt nogmaals: is het voor een residentiële of voor een professionele klant ? En voor welke prijs ?eklu.az schreef:U schrijft dat Vdsl2 op dit moment nog niet de snelheden van Telenet kan benaderen.
Zal er nooit komen in België, heb dit in deze en deze (is een jaar geleden) post reeds uitgelegd. Concreet zal er na VDSL2 met 17a gewoon FTTC of FTTH volgen.fryelectro schreef:Ik kijk vooral uit naar het 30a profiel waar er in theorie tot 200 mbit kan gegaan worden.
Welk nieuw 30a profiel ? Zie hierboven.fryelectro schreef:omdat die grafiek ouder is dan het nieuwe 30a profiel (en vooral en vergelijking tussen adsl, vdsl en vdsl2) (denk ik)
krisken schreef: Eigenlijk zie ik maar één punt om te kiezen voor vdsl2 : je bent een massale downloader (1TB per maand en meer) en je wilt downloaden wanneer jij wilt zonder te kijken naar regenbogen. Daar dit lijkt mij niet de doorsnee gebruikerDeze kan - zoals gezegd - gerust zitten bij beiden zonder zorgen.
...
Ik heb het anders duidelijk niet alleen over Belgacom gehad. Ik heb ook naar andere VDSL2 providers verwezen.philippe_d schreef:Jammer dat een interessante discussie (kabel versus vdsl2) terug uitmondt in een Belgacom versus Telenet discussie.
Ken jij in Vlaanderen dan een andere kabelelaar dan Telenet ? Moesten ze nu de kabel openstellen - zoals ze trouwens verplicht zijn, of moeten zijn - dan konden we spreken van een vergelijking van providers met beide technologiën. Telenet is in Vlaanderen tenslotte monopolist. Dat is een lelijk woord zeker ?Dit zijn 2 totaal verschillende onderwerpen:
- de eerste gaat over een vergelijking tussen de verschillende technolgieën
- de tweede gaat over een vergelijking tussen providers ...
En waarom is dat dan ? Telenet investeert gewoon véél minder dan andere providers. Dat is de loepzuivere waarheid. En wat gebeurde er als de "speed war" begon ? Ze hadden gewoon teveel klanten op hun nodes. En zoals het ergens anders al is uitgelegd werkt DSL met een sternetwerk en de kabel met een ringnetwerk. Het voordeel van stertopologie is dat lokale problemen niet altijd het hele netwerk belasten. En net dat heeft zich voorgedaan."Downloaden wanneer jij wilt zonder te kijken naar regenbogen" heeft niets met de kabel (als technologie) te maken, maar met de manier hoe Telenet dat invult
dekking vdls2 in 2009 heeft 73,1% over het volledige grondgebied van BelgiëJe mag het draaien & keren hoe je wil, veel gebieden hebben nog steeds geen vdsl2 toegang en zouden het moeten doen met gemiddeld 2Mbit down en nog geen halve mbit up.
http://www.edpnet.be/thuis/internet/int ... r-internet2
Met VDSL, bent u klaar voor de toekomst ... ongelimiteerde trafiek inbegrepen
VDSL is veel minder gevoelig aan afstand. Intussen heeft vdsl een dekking van MEER dan 80% in België. U surft onbeperkt, zonder extra kost. Wie zijn wij om u een limiet op te leggen?
Het is moeilijk de technologie te vergelijken in Vlaanderen. Vermits er talloze DSL providers zijn maar slechts één kabelaar. Als je de technolgie op zich bekijkt is het de kabel die wint, dat durf ik gewoonweg toegeven.TiTanium schreef:Het moeilijke in dit onderwerp is dat sommige al een vooroordeel hebben naar de provider toe, maar niet naar de technologie. Phillipe heeft dit al aangegeven in 1 van zijn vorige antwoorden.
Dat is toch helemaal volgens wat ik zeg? Overigens in een modaal huisgezin (2 volwassenen, 2 kinderen) hebben de meesten toch minstens 10mbit nodig hoor als men alle 4 tegelijk op internet zit. Zeker met die streaming video zaken (youtube etc) en de scholen die alles online plaatsen zoals powerpoints etc.duizend schreef:krisken schreef: Eigenlijk zie ik maar één punt om te kiezen voor vdsl2 : je bent een massale downloader (1TB per maand en meer) en je wilt downloaden wanneer jij wilt zonder te kijken naar regenbogen. Daar dit lijkt mij niet de doorsnee gebruikerDeze kan - zoals gezegd - gerust zitten bij beiden zonder zorgen.
...
En als je geen massale downloader bent dan heb je totaal geen nood en geen voordeel aan snelheden boven de pakweg 10 mbit.
Dus kies gewoon in functie van je gebruik het goedkoopste abbonement dat je kan krijgen.
We spreken over de manier hoe internet in héél vlaanderen te verkrijgen is en de TS geeft ons de keuze tussen 2 topologieën : kabel en vdsl2. Daar VOO niet in héél vlaanderen te verkrijgen is en Numericable evenmin, vraag ik mij af welke ISP ik mis die in héél vlaanderen internetdiensten op de kabel bied?philippe_d schreef: "Downloaden wanneer jij wilt zonder te kijken naar regenbogen" heeft niets met de kabel (als technologie) te maken, maar met de manier hoe Telenet dat invult
De TS starter vroeg niet bij welke Provider hij beter af is, maar vroeg het verschil tussen kabel en VDSL2 technologie.krisken schreef:We spreken over de manier hoe internet in héél vlaanderen te verkrijgen is en de TS geeft ons de keuze tussen 2 topologieën : kabel en vdsl2.