

ik zal morgen eens in het rar bestandje kijken.Razornord schreef: In het heel kort samengevat:
roken kan veroorzaken: longkanker, COPD, hartaandoeningen (decompensatio cordis), atheromatose (met de coronaire aders als klinisch belangrijkste waardoor iemand een hartaanval doet), tong-, keel- en pharynxkanker, blaaskanker, wiegedood, astma bij kinderen, trombosen bij vrouwen aan de pil, ...
Als we het dan hebben over de medische kosten die voorgaande met zich meebrengt: rokers kunnen die kosten nooit dekken!
Rokers dragen echter nu al 2,5 miljard euro per jaar bij door accijns, alcoholdrinkers 1 miljard,(zie financieel jaarverslag rijk 2011). In 2007 waren de totale kosten voor longkanker 260 miljoen. Dat betekent dus dat de rokers 10 keer zoveel longkankerpatiënten zouden kunnen financieren
een gezond alternatief zonder plastic in je bek, bestaat al(zoals ik reeds eerder gepost heb).Splitter schreef: als ze een gezonde manier maken als alternatief spring ik zo op de kar, want mij draait het niet om de nicotine enzo,
maar het gevoel en de bezigheid.
(en nee, plastieken sigaretten zijn geen waardig alternatief: ik ben niet zo iemand die plastic in zijn bek wil)
even herhalen:Stroper schreef: een gezond alternatief zonder plastic in je bek, bestaat al(zoals ik reeds eerder gepost heb).
http://nl.wikipedia.org/wiki/Snus
Zuigen is natuurlijk iets anders dan inhaleren, maar uit persoonlijke ondervinding kan ik zeggen dat het beter aanvoelt.
die snus zuig je niet je longen in, dus is het geen alternatief.Splitter schreef:an sich was dat voor mij het meest 'interessante': bij gewone lucht kan je eens zuchten maar je hebt geen verschil,
met een sigaret kan je eens diep inhaleren en uitblazen en je voelt de rook in en uit je longen gaan.
http://www.fedhorecavlaanderen.be/nieuws/artikel/398/De enorme impact van het rookverbod op de sector is overduidelijk. In 2011 steeg het aantal faillissementen bij de cafés met 15% tot 781 en ook dit jaar is er nog geen beterschap in het vooruitzicht. Op 1 juni hebben dit jaar reeds 347 cafés de boeken moeten toedoen.
Horeca Vlaanderen peilde bij 150 cafés naar de gevolgen van het rookverbod het voorbije jaar. Hoe staat de cafébaas hier nu zelf tegenover en hoe ziet hij de toekomst. Ten eerste werd hen gevraagd naar de impact op de omzet. 67% van de bevraagden zegt zijn omzet te hebben zien dalen sinds de invoering van het rookverbod. Bij 27% is de omzet ongewijzigd gebleven en 6% heeft de omzet zien stijgen. Van de respondenten die hun omzet hebben zien dalen spreekt 40 % over een daling met 20 tot 30%. 36% heeft een omzetdaling van 10 tot 20% en 16% zag zijn omzet met meer dan 30% dalen. Voor 8% bleef het verlies beperkt tot minder dan 10%. Opmerkelijk is dat de helft van deze ondernemers de omzetdaling volledig wijt aan het rookverbod. Op de vraag of er meer niet rokers op café komen sinds de invoering van het rookverbod antwoordde slechts 14% positief.
Het water staat aan de lippen voor 1 café op 4
1 zaak op 4 denkt dat het rookverbod binnen aanzienlijke tijd het einde zal betekenen van zijn zaak en 61 % van de bevraagden zou het rookverbod graag onmiddellijk afgeschaft zien. Het is opvallend dat, ongeacht het omzetverlies, toch nog 40% van de uitbaters achter het rookverbod staat. Wel merken de voorstanders op dat iedereen gelijk voor de wet is en dat er meer controles moeten komen.
Omdat de EU(Zweden heeft een uitzondering kunnen bekomen toen het lid werd) alle niet-medicinale nicotineproducten(rookstophulpmiddelen) verboden heeft met uitzondering van rookwaren(juist de meest gevaarlijke).MClaeys schreef:Waarom motiveren ze die e-sigaret niet? Wel nicotine, geen slechte rook voor de omstaanders? Mijn ma toont er wel interesse in maar het is niet gemakkelijk genoeg te verkrijgen naar haar zin.
http://www.nsz.be/nl/pers/algemeen/rook ... art-hoger/Rookverbod drijft aantal faillissementen en stopzettingen cafés ruim kwart hoger
Negen maanden geldt er nu al een totaal rookverbod in de horeca en de invloed daarvan op het aantal faillissementen en stopzettingen van cafés blijft stevig doorwerken. Sinds de invoering van dat rookverbod steeg het aantal faillissementen en stopzettingen van cafés immers met 27 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. Ook het aantal nieuwe cafés daalde met 40 procent over diezelfde periode. Daardoor verdwenen er in heel het land op negen maanden tijd ruim 1000 cafés.
dat dus.bambipower schreef:Er is altijd mogelijkheid geweest op rookvrije horeca, maar niet rokers wouden perse in rookgelegenheden gaan drinken.
Zonder zwartwerk is de horeca inderdaad niet leefbaar. Moesten horeca gelegenheden alles in het wit doen, dan komt zelfs niemand meer buiten om nog maar een gewone pint te gaan drinken. Waar je nu 1,5 euro voor een pint of frisdrank betaalt, zou je in zo een systeem minimaal 3 euro voor een pint moeten betalen. En wie heeft dat er voor over? Ik zie trouwens niet in waarom steeds de horeca geviseerd wordt. Andere sectoren waar, vergeleken met de horeca, het zwartwerk minimaal een factoor 10 hoger ligt is bv. de bouwsector. Andere maffiapraktijken die door de overheid gerust gelaten worden maar die iedereen kent en waar niemand iets kan tegen doen, is bv. de sector van curators bij failliete bedrijven. Die zullen er wel voor zorgen dat er voor de gewone schuldeisers geen centen meer overblijven maar alles in eigen zakken steken. Concreet vb.: de curator die het faillissement van de Boelwerf in Temse heeft "begeleid". Met wat hij in zijn zakken heeft gestoken heeft hij zich een kasteel gekocht. Maar ocharme de cafébaas die eens een bak bier in het zwart durft te verkopen. Die moet het ontgelden natuurlijk.Goztow schreef:Dat is naief. Men weet best wel dat de Regering er niet op terugkomt maar hoopt compenserende maatregelen. Weet je nog die btw daling? De tegenprestatie was het verplicht gebruik van kassa's om zwartwerk tegen te gaan. Waarop dde horeca belangenvereniging ging betogen dat zonder zwartwerk de sector niet leefbaar was.
[Post made via mobile device ]
In al die jaren nooit een rookvrij café tegen gekomen toen het niet moest.bambipower schreef:Er is altijd mogelijkheid geweest op rookvrije horeca, maar niet rokers wouden perse in rookgelegenheden gaan drinken.
In het buitenland zijn daar nergens problemen mee, maar in arm België is het een gezaag en gejammer hierover. Vroeg of laat ging het er komen, de regering heeft het gewoon (maar wat verwacht je van de regering hierSplitter schreef: rookverbod op restaurant? perfect mee eens
rookverbod op cafe? wtf? zinloos en belachelijk.
het is alleen en puur om de hardste roepers wat gelijk te geven (en dat is vaak het volk dat het MINST op cafe kwam)
al de rokers, ex-rokers, en zelfs een groot deel niet-rokers dat ik ken, is het er met mij over eens: het cafe is leger als voorheen,
en als het al volzit dan duurt dat mnder lang.
en wat voor nut heeft het?
ja, de lucht is properder, dat geef ik graag genoeg toe.
ja, je kleren stinken niet meer naar de rook, daar heb je gelijk in.
Bedankt, dat wist ik niet. Wel belachelijk.Stroper schreef:Omdat de EU(Zweden heeft een uitzondering kunnen bekomen toen het lid werd) alle niet-medicinale nicotineproducten(rookstophulpmiddelen) verboden heeft met uitzondering van rookwaren(juist de meest gevaarlijke).
Ik wel... in antwerpen heb ik er 2 geweten(eentje op de groenplaats en eentje op de grote markt). Zijn failliet gegaan binnen het jaar... Zoals ik ook zegde: niet rokers wouden persé in rookgelegenheden een pint drinken.In al die jaren nooit een rookvrij café tegen gekomen toen het niet moest.
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen ... bod-horecaHet rookverbod in de horeca werd in 2008 ingevoerd. Vooral eigenaren van kleine eenmanszaken hadden hier last van, omdat zij geen aparte rookruimte konden inrichten. Daarom geldt er sinds juli 2011 een uitzondering voor kleine cafés zonder personeel. Alle overige horecagelegenheden, zoals restaurants, cafés met personeel en discotheken, vallen niet onder de versoepelde regelgeving.
Toch even een completere bedenking:door Splitter op 02 jan 2013, 01:45
i mean: 10 niet rokers en 1tje krijgt kanker (wat betekent enkel de ziekezorg betaalt)
10 rokers, 2 (50% meer dan niet rokers) krijgen kanker: 10 betalen er omdat ze roken en dus hoge taksen betalen.
Tuurlijk, ik heb familie wonen in spanje. Die eten nu, in januari, nog savonds buiten op hun terras... tis daar nog 25graden nu. Das wel iets anders, dan bij ons hé... en horeca heeft daar ook last van het rookverbod (al is het minder).Jack Daniels schreef:Spanje heeft een veel strenger rookverbod dan hier. Niemand die ginder klaagt. Iedereen gaat netjes buiten roken. Hier is het nog zo dat je bv. aan de buitendeur van een kliniek mag staan roken. In Spanje mag je op het volledige terrein van een kliniek zelfs niet meer roken. En onder volledige terrein valt ook het parkeerterrein, dus moet je al heel ver gaan stappen om zelfs te mogen roken in de omgeving van de kliniek.
http://www.express.be/sectors/nl/horeca ... 180033.htmEén op vijf horeca-zaken houdt zich niet aan rookverbod
Nee, die volgen hun rokende vrienden die liever in een café gingen zitten waar men wel mocht roken. Het aantal vriendenkringen waar niemand rookt is nogal klein. Nu is het voor iedereen gelijk.bambipower schreef:Ik wel... in antwerpen heb ik er 2 geweten(eentje op de groenplaats en eentje op de grote markt). Zijn failliet gegaan binnen het jaar... Zoals ik ook zegde: niet rokers wouden persé in rookgelegenheden een pint drinken.In al die jaren nooit een rookvrij café tegen gekomen toen het niet moest.
Dit dus, zelfde redenering op café, al rookt de meerderheid niet, ze zullen wel naar een rokerskroeg gaan voor die paar rokers.Goztow schreef:Toen op restaurant nog mocht gerookt worden, ging iedereen in de rokerszone zitten als op een tafel van 10 er ene rookte. het personeel mocht vrolijk passief meeroken, zelfs als ze niet-rokers waren. Iedereen vond dat maar normaal. Wel, ik niet...
Dit merk ik enkel op bij mijn ouders, maar het is wel zo, zij het niet buiten maar in de garage. Nu het verbod er is hebben rokende vrienden er ook geen problemen mee om buiten te gaan roken. Ze roken zelfs minder.Goztow schreef:Bijna alle rokers die ik ken roken tegenwoordig zelf buiten en niet meer in hun eigen huis. Er is wel degelijk evolutie in hoffelijkheid gekomen dankzij die maatregel.
En dan zeggen dat rokers geen karakter hebbenToen op restaurant nog mocht gerookt worden, ging iedereen in de rokerszone zitten als op een tafel van 10 er ene rookte. het personeel mocht vrolijk passief meeroken, zelfs als ze niet-rokers waren. Iedereen vond dat maar normaal. Wel, ik niet...
http://www.humo.be/humo-archief/20646/d ... en-per-dagwetenschappers hebben berekend dat ieder jaar 630 Vlamingen het leven laten ten gevolge van de kleinste stofdeeltjes in de lucht. En de levensverwachting van de gemiddelde Belg daalt met dertien maanden - het hoogste cijfer in Europa. Humo geeft u twee weken lang stof tot nadenke
Het is trouwens zielig als je als roker die sigaret niet enkele uurtjes kan achterwege laten als je met vrienden iets gaat drinken.Goztow schreef:Toen op restaurant nog mocht gerookt worden, ging iedereen in de rokerszone zitten als op een tafel van 10 er ene rookte. het personeel mocht vrolijk passief meeroken, zelfs als ze niet-rokers waren. Iedereen vond dat maar normaal. Wel, ik niet...