Internet als wereldwijd web wordt in toenemende mate minder wereldwijd. Wat we op internet zien wordt steeds meer afhankelijk van waar we zijn en wie we zijn, zo schrijft Wired News. Het wordt dus steeds vaker een kwestie van wat we kunnen zien.
We hebben het hier over ‘Geolocation’, een techniek die het mogelijk maakt om lokaties te laten zien of te blokkeren. Iedere computer heeft een eigen identificatienummer, het zogenoemde IP-nummer, dat net zo uniek is als een vingerafdruk. De cijferreeks van het IP-nummer kent een zekere structuur, waaruit af te lezen valt om welk apparaat het gaat (in dit geval een computer) en uit welk netwerk (b.v. land) de pc afkomstig is. Zo valt met gegevens in een database te definiëren welke computers een bepaalde site of lokatie niet mogen zien. Twee voorbeelden: in de Verenigde Staten mogen bepaalde online-films vanwege de erop rustende filmrechten uitsluitend bekeken worden door de inwoners van de VS. Meldt een computer zich bij de betreffende site, dan wordt in de database gekeken of dat IP-nummer toestemming heeft (of niet, afhankelijk hoe de database gevoed is). Het tweede voorbeeld betreft een Britse goksite, waarvoor Vlamingen geen toestemming hebben om er on line een gokje te wagen.
Internet valt dus op basis van de IP-nummering als het ware in stukjes te knippen; aan uw IP-nummer is te zien waar u vandaan komt en kan bepaald worden wat u wel of niet te zien krijgt. Nog een voorbeeld: als u in een zoekmachine op zoek gaat naar een edelsmid en u laat de zoekinstelling gewoon staan op ‘het web doorzoeken’, dan zult u toch allereerst Belgische resultaten te zien krijgen; het IP-nummer van uw pc is als een aan België toebehorend nummer herkend.
Handige techniek, zult u zeggen, en dan hebt u gelijk. Toch staat niet iedereen te juichen over het toepassen van geolocation. Wired beschrijft de reactie van privacy-advocaat Jason Catlett, die bang is dat de techniek misbruikt kan worden door iemand of een bedrijf om zich anders voor te doen. Wil een bedrijf de prijzen voor zijn producten ‘geheim’ houden voor de concurrentie, dan is het in principe mogelijk om de concurrent-pc als zodanig te herkennen en vervolgens een andere prijslijst voor ogen te toveren. En zo noemt Wired nog enkele voorbeelden.
Desondanks blijft geolocation handig, ook al zou het misbruikt kunnen worden om er vormen van censuur mee te plegen. Want wat moet u met een edelsmid in Venezuela? Tenzij u er toch al eventjes tussenuit wilde.
Bron: Wired Magazine