Ik quote mezelf even uit de andere topics om de discussie weer te starten:
nickg schreef: ik vraag me wel af in hoeverre ik blij zou zijn met de massale media-aandacht hiervoor en ook en vooral de aanwezigheid van politiekers. Niet grof bedoeld, maar... dat VTM en VRT hun programmatie aanpassen om zodoende meer nieuws & achtergrond te kunnen geven bij deze ramp begrijp ik nog. Dat VT4 zijn programma aanpast om "niet gepaste uitzendingen" te schrappen minder. Bij een snelle blik op de voorziene avond-programmatie kan ik niet meteen iets vinden dat ik als "niet gepast" zou beschouwen. Daarnaast snap ik ook niet dat plots iedereen de scholen wil bezoeken (tot bisschoppen toe), en zeker niet dat politieke excellenties nu ineens naar Zwitserland gaan vliegen. Persoonlijk vind ik dit eerder nogal neigen naar makkelijke publiciteit maken op kap van andermans miserie. Ik denk oprecht dat, moest ik in de schoenen van één van de getroffen families staan, ik eerlijk gezegd liever niet zou hebben dat de halve (bekende) wereld zijn medeleven komt betuigen terwijl ik zelf amper besef wat er aan het gebeuren is.
Ik krijg eerlijk gezegd telkens hetzelfde gevoel als er ergens iets gebeurd dat zowat de hele bevolking zich aantrekt. Ik denk aan rampen zoals een creche die door een gek aangevallen wordt, Fukushima, het busongeval in Zwitserland,... Het lijkt voor mij telkens weer dat de politiek dit gebruikt om in de belangstelling te staan. Uitroepen al een paar uur na de vreselijke gebeurtenissen als "Meer beveiliging in creches!", "We moeten af van kernenergie!", "De communicatie met Zwitserland trok op niks!" zijn voor mij meestal op niks gebaseerd en lijken enkel bedoeld om sympathie te winnen bij de bevolking (lees: kiezers). Want welke politieker hoor je een paar weken later nog hetzelfde zeggen, laat staan er effectief iets proberen aan te veranderen? Er zullen er vast wel zijn, maar het lijkt me toch een minderheid. Zouden de politici die het hardst roepen in de chaos na de ramp niet gewoon beter zoals zovele mensen ingetogen hun medeleven betuigen door bv bloemen neer te leggen op de plaats van de ramp of een rouwregister te tekenen? Ze zouden in elk geval op meer respect kunnen rekenen van mijn kant.nickg schreef:En waarom niet? Als de politiek al zijn medeleven uitdrukt via een personconferentie, en dan effectief zorgt voor bussen/vliegtuig om de getroffen families naar ginder te brengen? Als ze dan zorgen dat de repatriëring snel en deftig verloopt? Dan lijkt me dat de families hen hiervoor erg dankbaar zal zijn, en ook de bevolking zal door deze actie(s) geloven dat ze oprecht meeleven met de slachtoffers en hun familie. Het is juist door in de belangstelling te willen staan en naar ginder te vliegen dat ze (voor mij) afbreuk doen aan hun allicht oprecht medeleven. Soit, ik ga er hier ook verder niet meer over discussiëren, 't lijkt me ongepast dit serene topic met betuigingen van medeleven te vervuilen met kritiek.
Ook het afschaffen van "ongepaste programma's" op TV vind ik eigenlijk niet nodig (hoewel ik besef dat dit standpunt nogal op het randje en controversieel zou kunnen zijn). Laat me mezelf al meteen verbeteren: ik ben akkoord met het schrappen van ongepaste of aanstootgevende programma's, alleen vind ik de criteria die worden gehanteerd om iets als "ongepast" eigenlijk nogal vergezocht. Ik kan alleen maar toejuichen dat er gekozen wordt om programma's te schrappen en te vervangen door reportages die meer duiding willen geven aan de gebeurtenissen. Maar dat programma's als Junior Masterchef of zelfs gewoon Comedy Casino geschrapt moeten worden omdat ze ongepast zijn (ze werden immers niet vervangen door iets wat meer info over de gebeurtenissen verschafte) vind ik nogal vergezocht. Zouden de slachtoffers deze echt als aanstootgevend beschouwen? Zouden de kijkers dit als een gebrek aan respect ervaren? En vooral: is dit niet wat hypocriet? Op andere dagen worden we alvast niet zo gespaard en worden aanstootgevende programma's liefst wél uitgezonden omdat ze hoge kijkcijfers garanderen.