Telenet reguleren betekent nog minder concurrentie

Heb je vragen of opmerkingen over deze provider via de kabel? Post dan je vragen hier.
Gesloten
Ashmed
Forumtroll
Forumtroll
Berichten: 26
Lid geworden op: 24 nov 2010, 15:13

Gevloek in Mechelen. Telenet wordt verplicht om zijn netwerk open te gooien. De ontwerpbeslissing moet nog naar een publieke consultatie, naar de Raad voor de Mededinging en naar de Europese Commissie, maar tegen pakweg juni is de kogel door de kerk. En dan?


In de eerste twee jaar zien we geen operator op het netwerk van Telenet. Integendeel, de beslissing kan het omgekeerde bereiken van wat ze bedoelt. Ze kan leiden tot hogere prijzen, minder diversiteit en minder concurrentie.

Eens de beslissing officieel is, tekent Telenet beroep aan. Tegen de beslissing van het BIPT bij het hof van beroep in Brussel, tegen de beslissing van de Vlaamse Regulator voor de Media bij de Raad van State. Twee rechtscolleges met hun eigen invalshoek. Ondertussen ligt alles stil. De regulatoren zullen zich door de boeken van Telenet wurmen op zoek naar een correcte tarifering.

Belgacom wist het BIPT anderhalf jaar af te houden van een groothandelstarief voor VDSL. De kans is klein dat de Mechelaars naïever zijn. Al die tijd kijken investeerders de kat uit de boom. Vervolgens zal Telenet zijn juridische dienst moeten uitbreiden en een groothandelsdepartement oprichten om kandidaat doorverkopers “op armlengte” te bedienen. Dat zijn extra kosten. Net zoals Belgacom zal Telenet gedwongen worden om bij elke productvernieuwing na te gaan of ze de concurrenten op zijn netwerk niet schaadt. Dat is zacht gezegd geen stimulans voor vernieuwing.

Net zoals bij Belgacom ook zal worden onderzocht of de tarieven van Telenet wel hoog (u leest goed, we bedoelen hoog) genoeg zijn om concurrentie toe te laten. Lagere prijzen zullen ongeveer het enige zijn waarmee nieuwkomers nieuwe klanten kunnen aantrekken. En gezien de absolute dominantie van Telenet zullen die nieuwkomers nauwelijks op de radar verschijnen, wat Telenet zal toelaten hoge prijzen te blijven hanteren. Die situatie hebben we ook al bij Belgacom vandaag.

Lagere prijzen voor televisie moeten we sowieso niet verwachten. Daar zijn we al bij de goedkoopste van Europa. Belgacom zal met de nieuwe maatregel op één punt scoren: Telenet zal niet langer als uniek verkoopsargument bij bedrijven kunnen aanvoeren dat ze een volkomen gescheiden netwerk als backup hebben, namelijk dat van Belgacom. De nationale operator zal op zijn beurt het Telenet-netwerk als backup kunnen aanbieden.

Wat het consortium van regulatoren nu vooral doet, is het pad effenen voor de overname van Mobistar door Telenet. Mobistar is de enige partij die echt van een openstelling van Telenet zou kunnen profiteren. De twee zijn al partners doordat Telenet het radionetwerk van Mobistar gebruikt voor zijn mobiele diensten. Als Mobistar nu omgekeerd het netwerk van Telenet gaat gebruiken voor televisie, kunnen ze net zo goed fuseren.

Zullen we dan meer concurrentie hebben?
Er was een alternatief voor het reguleren voor Telenet: Belgacom bevrijden uit het dwangbuis van de regulering. Probleem is dat de regulatoren streven naar meer concurrentie, maar schrik hebben van de vrije markt.

[Mod Edit - Ashmed gelieve in het vervolg bron te vermelden bij een copy/paste: dit verhaal heb jij niet zelf geschreven.]
Gebruikersavatar
Patje
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3412
Lid geworden op: 03 sep 2003, 19:18
Locatie: (Ledegem)West vlaanderen
Uitgedeelde bedankjes: 179 keer
Bedankt: 79 keer

Intel® i3-10100 Quad-Core @3,60 GHZ. Ram: 16 GB DDR4. SSD NVMe 500 GB || Windows 11 Home X64 || GSM Samsung A13 @Proximus FlexPack
AfbeeldingAfbeelding
*B-Box3V+ Speedtest https://www.speedtest.net/nl/result/12841719727
Ashmed
Forumtroll
Forumtroll
Berichten: 26
Lid geworden op: 24 nov 2010, 15:13

Jou oud nieuws reactie van (De tijd) wist ik ook al vanaf de eerste uren.
Moet je mij niet zeggen.
Maar lees effe de uitleg,dit is het antwoord binnekort van Telenet.
Ze zijn nog niet klaar met de kabelaar uit Mechelen.
Eigenlijk is het spijtig genoeg,met de hoge prijzen,en dat geld voor allebei de grootste providers.En ze worden nog hoger,zeker voor HD TV.
Laatst gewijzigd door Ashmed op 29 dec 2010, 09:29, 1 keer totaal gewijzigd.
krisken
Moderator
Moderator
Berichten: 19634
Lid geworden op: 07 nov 2006, 12:11
Twitter: kriskenbe
Locatie: Massemen - 91WET0
Uitgedeelde bedankjes: 1863 keer
Bedankt: 1003 keer
Contacteer:

Ashmed schreef:Belgacom zal met de nieuwe maatregel op één punt scoren: Telenet zal niet langer als uniek verkoopsargument bij bedrijven kunnen aanvoeren dat ze een volkomen gescheiden netwerk als backup hebben, namelijk dat van Belgacom. De nationale operator zal op zijn beurt het Telenet-netwerk als backup kunnen aanbieden.

Volkomen gescheiden netwerk??? 'k hoop van gans mijn hart dat Telenet dit niet gebruikt als een uniek verkoopsargument, want hier is geen fluit van waar in mijn ogen. Telenet kan wel 2 diverse topologieën aanbieden : coax en telefoniekabeltjes. Op dat punt hebben ze wel een punt dat Belgacom momenteel niet heeft (hoewel...met die 3G, maar soit). Echter is dit bij de klant gescheiden. Volkomen gescheiden is het zeker niet, want uiteindelijk komen de signalen van beiden binnen op het grote telenetnetwerk, met de gemeenschappelijke uplinks. Ik vermoed zelfs dat dit op provinciaal niveau reeds gebeurd. Als er dus "god-weet-wat" is op het TN netwerk waardoor bvb surfen via de kabel niet vlot gaat, dan zal je hetzelfde ondervinden met telenet adsl hoor...

Met "volkomen gescheiden netwerk" begrijp ik dat er 2 verschillende AS nummers zijn met elk eigen peering/transitpartners (al zijn deze hetzelfde, elk zowel telenet-coax als telenet-koper moet in mijn ogen deze lijnen hebben om zich volkomen gescheiden te KUNNEN noemen) en met elk een bijhorend achterliggend backup-netwerk. Wat wel logisch/normaal is in mijn ogen is dat ze uiteraard private peerings naar elkaar leggen om de traffic/load te verdelen. Dat doet immers zowat iedereen die een berg traffic verzet met een ander groot netwerk.

Internet = Orange 100/10Mbps + WirelessBelgië
Telefonie = EDPnet + OVH
GSM = Orange Go Extreme + Scarlet Red
TV = TVV App + Netflix + Disney+ + Streamz
Netwerk = Mikrotik + Ubiquiti
philippe_d
Moderator
Moderator
Berichten: 16487
Lid geworden op: 28 apr 2008, 11:22
Locatie: Waregem
Uitgedeelde bedankjes: 820 keer
Bedankt: 2998 keer

Patje schreef:Oud nieuws
viewtopic.php?f=24&t=28220

Patje heeft gelijk. Er loopt hierover al een topic. Gelieve de bestaande topic te gebruiken om deze discussie verder te voeren, en niet telkens een nieuw onderwerp te openen.
Slotje.
VoIP: WeePee (vaste nummers geporteerd), Sipgate.de, Sipgate.co.uk, MegaVoip (uitgaand België).
Provider: Proximus Start (60/4 mbps down/up).
Modem/Router: Fritz!Box 7590 int, OS 07.39-97058 BETA, profiel 100/35.
Telefoon centrale: Euracom 181 achter FritzBox So.
TV: Telenet CI+, Fritz!DVB-C.
Gesloten

Terug naar “Telenet (Base, Chello, UPC)”