BRUSSEL - Postzegels vormen een waardevolle aanvulling op een beleggingsportefeuille, met rendementen die kunnen oplopen tot gemiddeld zeven procent per jaar.
Zijn postzegelverzamelingen alleen interessant voor gepassioneerde hobbyisten? Vergeet het maar, concluderen wetenschappers Christophe Spaenjers (Universiteit van Tilburg) en Elroy Dimson (London Business School) na de zaak te hebben onderzocht. Tussen 1900 en 2008 leverden Britse postzegels een gemiddeld rendement op van zeven procent, hoger dan het gemiddelde rendement op obligaties (5,4 %) en goud (4,7%) over dezelfde periode. Alleen de rendementen op aandelen (9,2%) pakten hoger uit. Dat meldt de universiteit van Tilburg in een persmededeling.
Bovendien kennen postzegels een laag systematisch risico: de correlatie tussen beleggingen in postzegels en in aandelen is positief, maar niet hoog. Dat betekent dat fluctuaties op de aandelenmarkt geen grote gevolgen hebben voor het rendement van postzegels. Dat maakt postzegels tot een goed diversificatie-instrument: door te investeren in postzegels wordt het risico van een beleggingsportefeuille beter gespreid.
Daarbij zijn postzegels waardevast en daarmee bestand tegen inflatie (vergelijkbaar met goud). Zeker in een economisch onzekere periode, met een hoge inflatie, kunnen beleggingen in postzegels een aantrekkelijke en relatief veilige investering zijn, aldus Spaenjers en Dimson.
De twee onderzochten voor het eerst de prijsontwikkeling van postzegels over een langere periode. Er bestaan al wel postzegelindices, zoals de Stanley Gibbons Great Britain 30 Rarities index, maar die gaan slechts enkele jaren terug. De onderzoekers ontwikkelden een prijsindex voor postzegels, gebaseerd op de periode vanaf 1900. Zij inventariseerden de catalogusprijzen van de meest waardevolle Britse postzegels.
Het rendement op postzegels is niet over de gehele onderzoeksperiode florissant geweest. In de jaren tachtig en een deel van de jaren negentig laat de index na inflatiecorrectie negatieve rendementen zien. Gedurende de afgelopen jaren en in de tweede helft van de jaren zeventig leverden postzegels echter een hoger dan gemiddeld rendement op.
Het artikel van Spaenjers en Dimson verschijnt binnenkort in het Journal of Financial Economics.
Bron: De Standaard
Postzegels leveren op lange termijn meer op dan obligaties
- localhost
- Elite Poster
- Berichten: 1315
- Lid geworden op: 14 mei 2006, 17:23
- Twitter: amedee
- Locatie: Sint-Niklaas
- Uitgedeelde bedankjes: 2 keer
- Bedankt: 5 keer
- Contacteer:
Als ik het artikel goed gelezen heb, moeten je postzegels 100 jaar oud zijn. Postzegels van 50 jaar of jonger zijn met moeite hun zegelwaarde waard.silencer schreef:Iemand interesse in een oude collectie (+15jaar) ?
Het theoretisch rendement is blijkbaar goed.
Vrijheid van meningsuiting op het internet is de vrijheid om op je eigen blog zoveel onzin te verkopen als je zelf wil.
Er bestaat geen verplichting om naar de vrije meningsuiting van een ander te luisteren.
Er bestaat geen verplichting om naar de vrije meningsuiting van een ander te luisteren.
-
- Deel van't meubilair
- Berichten: 29849
- Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
- Uitgedeelde bedankjes: 446 keer
- Bedankt: 1985 keer
Ik zie ook niet meteen iemand voor 10, 20, 30 ... duizend euro postzegels kopen
-
- Elite Poster
- Berichten: 2759
- Lid geworden op: 18 dec 2004, 14:33
- Locatie: 053 Aalst
- Uitgedeelde bedankjes: 551 keer
- Bedankt: 194 keer
Iets waar je kan aan likken is altijd riskant als investering, me dunkt