Bron: ZDnetDringend nood aan concurrentie in telecom
Verkiezingen 2010
09 juni 2010 | Kristiaan Van den Eynde
Internet is te duur in België. Daar zijn bijna alle Vlaamse partijen het over eens. Ze vinden dat de toezichthouder, het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), een vuist moet leren maken tegen Belgacom en Telenet.
Lijst Dedecker en Groen wijzen op een onderzoek van Test-Aankoop. Daaruit blijkt dat het Belgische internet zo’n twintig procent duurder is dan het Europees gemiddelde. Groen wil daarom een maximumfactuur invoeren.
Er is geen enkele partij die weerlegt dat het gebrek aan concurrentie de oorzaak van de hoge prijzen is. De oplossingen die ze daarvoor bieden, liggen echter soms ver uit elkaar.
Netwerken openstellen
Zo willen alle partijen dat Telenet zijn kabelnetwerk vrijgeeft, net zoals Belgacom met zijn DSL-kabels deed. Enkel N-VA deelt die mening niet en ziet eerder toekomst in onderling concurrerende netwerkbeheerders.
Groen en sp.a vinden het bovendien absurd dat de twee grote spelers elk hun eigen netwerk uitbouwen. Sp.a is daarbij van mening dat één netwerk voor internet en telefonie nodig en mogelijk is. Dat hoeft niet eens in handen van de overheid te zijn, zolang het maar efficiënt is en eerlijke prijzen hanteert, aldus de socialisten.
Of valt het wel mee?
Nochtans vinden niet alle partijen de prijzen dermate duur. CD&V pleit voor een vorm van light-abonnement voor mensen die over minder financieel vermogen beschikken. Dat zou echter niet frustrerend mogen werken door een te trage snelheid of te lage limiet.
Open VLD acht de prijzen relatief hoog, maar wijst op de recent opgetrokken snelheden en downloadlimieten. De partij zegt daarbij dat nog steeds veel mensen een abonnement betalen waar ze eigenlijk geen behoefte aan hebben. Ze raadt dan ook aan een kijkje te nemen op http://www.bestetarief.be.
BIPT moet sterker
Dat het BIPT krachtdadiger moet optreden, weerklinkt bij veel partijen. N-VA is van mening dat de organisatie aan ‘de Belgische ziekte’ lijdt. N-VA wil de telecombevoegdheden naar de deelstaten overbrengen. Dat zou een splitsing van het BIPT als logisch gevolg hebben.
CD&V heeft dan weer een wetsvoorstel in de maak dat een parlementair vragenuurtje aan het BIPT wettigt. Het instituut zou bovendien om het half jaar zijn doelstellingen en behaalde cijfers aan het parlement moeten voorleggen.
Vlaams Belang en sp.a vinden tot slot dat het BIPT vooral als sterke regulator de concurrentie moet garanderen. LDD noemt het zelfs de ‘waakhond met tanden’ die de markt moet openbreken. Open VLD deelt die mening, maar zegt in dezelfde adem dat de liberalisering van De Post prioriteit moet krijgen.
Verkiezingen 2010: meer concurrentie in de telecom!
- Razornord
- Pro Member
- Berichten: 284
- Lid geworden op: 14 jun 2007, 11:20
- Uitgedeelde bedankjes: 93 keer
- Bedankt: 17 keer
-
- Elite Poster
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 14 jun 2004, 13:31
- Locatie: Rotselaar
- Uitgedeelde bedankjes: 40 keer
- Bedankt: 17 keer
- Contacteer:
Natuurlijk is OpenVLD blij met de huidige toestand.
Quickie is al tevreden met het huidige resultaat.... 1 van zijn 'werken'....
Quickie is al tevreden met het huidige resultaat.... 1 van zijn 'werken'....
Everything that has a beginning has an end.
- Razornord
- Pro Member
- Berichten: 284
- Lid geworden op: 14 jun 2007, 11:20
- Uitgedeelde bedankjes: 93 keer
- Bedankt: 17 keer
En dan bij deze de ronduit belachelijke reactie van Telenet:
Bron: ZDNetTelenet: Enkel Belgacom wil open kabel
Gelooft in huidige situatie
09 juni 2010 | Pieterjan Van Leemputten
Alle Vlaamse partijen met uitzondering van N-VA willen het kabelnetwerk van Telenet openbreken. Telenet reageert en nuanceert.
ZDNet deed bij alle Vlaamse partijen een rondvraag naar hun IT-standpunten. Daaruit blijkt dat alle partijen, met uitzondering van de N-VA, willen dat Telenet zijn netwerk openstelt voor alternatieve operatoren. Iets wat Belgacom al langer moet doen.
Telenet nuanceert die boodschap. Zo staat de openstelling niet in de partijprogramma’s en is het nog altijd het BIPT dat moet beslissen over telecomregulering. Al wil de Mechelse kabelaar zich hier niet achter verstoppen.
“Wij denken dat het openstellen van de kabel geen noodzaak is”, zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts “Vandaag werkt de concurrentie tussen koper en coax en kunnen klanten kiezen tussen meerdere volwaardige spelers voor telefonie, internet en tv.”
Minder concurrentie
Belgacom, de vroegere monopolist, bezit het DSL-netwerk (koper) maar moet ook alternatieve operatoren de toegang verlenen. Dat moet voorkomen dat nieuwe spelers opnieuw lijnen gaan aanleggen, met de nodige investeringen daarbij.
Concurrent Telenet bezit het kabelnetwerk (coax) in Vlaanderen, maar hoeft dit niet te delen met anderen.
Telenet vreest dat een openstelling de concurrentie zal stilleggen. “Omdat zo onze hele investeringscyclus uitgehold wordt en wij nu met een sterke infrastructuur tegenover Belgacom kunnen staan.”
Telenet wil dus niet dat het eerst miljoenen euro’s in een netwerk investeert om vervolgens te moeten delen met anderen. Iets wat Belgacom in het verleden ook al heeft geventileerd. Al gebeurt zo’n openstelling nooit gratis. Wie als nieuwe DSL-speler bij ‘groothandelaar’ Belgacom aanklopt, moet immers ook betalen om de infrastructuur te gebruiken.
Geen vraag
Een ander argument van Telenet is dat er geen interesse is van alternatieve spelers. “Tot op vandaag hebben wij nooit interesse gezien of gekregen van alternatieve operatoren”, zegt Coenjaerts. Bovendien hebben de huidige spelers al geïnvesteerd in DSL, wat de kans klein maakt dat ze hetzelfde zouden doen voor kabel.
“De enige partij die vraagt om een openstelling van de kabel, is Belgacom”, gaat Coenjaerts verder. Ook de EU heeft al verklaard dat de kabel niet moet worden opengesteld. Zo gelooft Europa in een model waarbij de traditionele aanbieder, vaak een ex-monopolist, moet concurreren met een kabelbedrijf.
Niet onmogelijk
Volgens Telenet is een openstelling van de kabel technisch zeer moeilijk. Al geeft het bedrijf toe dat het niet onmogelijk is. Wel zou door de combinatie van de technische complexiteit en de daarbij horende financiële last de operatie economisch minder relevant worden.
De Nederlandse regulator Opta heeft in Nederland de kabel al wel opengesteld. Al is dit enkel voor analoge televisie, waarbij de abonnementen als het ware worden verkocht door een nieuwe speler en alles wordt aangeleverd door de bestaande operatoren.
Maar het blijft voor Telenet vooral een kwestie van principe. “Op dit moment is er geen noodzaak toe en gaat zoiets alleen maar contraproductief werken”, besluit Coenjaerts.
- Goztow
- userbase crew
- Berichten: 13615
- Lid geworden op: 14 nov 2006, 16:21
- Locatie: Brussel
- Uitgedeelde bedankjes: 1423 keer
- Bedankt: 878 keer
Van arrogantie gesproken: eerst met alle middelen gesloten houden en dan zeggen "maar er is toch niemand geïnteresseerd". Moest er niemand geïnteresseerd zijn, waarom dan niet open stellen? Dan is er toch geen risico?Een ander argument van Telenet is dat er geen interesse is van alternatieve spelers. “Tot op vandaag hebben wij nooit interesse gezien of gekregen van alternatieve operatoren”, zegt Coenjaerts. Bovendien hebben de huidige spelers al geïnvesteerd in DSL, wat de kans klein maakt dat ze hetzelfde zouden doen voor kabel.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op te klikken
-
- Elite Poster
- Berichten: 3984
- Lid geworden op: 08 jul 2008, 02:07
- Locatie: 398m van de [email protected]
- Uitgedeelde bedankjes: 163 keer
- Bedankt: 100 keer
De week voor de verkiezingen is het het best om niet teveel verkiezingsnieuws/propaganda te bekijken vind ik. Heeft weinig nut.
btw:
http://www.bestetarief.be/index.php
Geef 400GB op en 18Mb en je komt uit bij BGC, echt wel het beste tarief
btw:
http://www.bestetarief.be/index.php
Geef 400GB op en 18Mb en je komt uit bij BGC, echt wel het beste tarief
-
- Elite Poster
- Berichten: 2291
- Lid geworden op: 10 dec 2005, 20:43
- Uitgedeelde bedankjes: 1 keer
ze zeggen toch, omdat het openstellen geld kostGoztow schreef:Van arrogantie gesproken: eerst met alle middelen gesloten houden en dan zeggen "maar er is toch niemand geïnteresseerd". Moest er niemand geïnteresseerd zijn, waarom dan niet open stellen? Dan is er toch geen risico?Een ander argument van Telenet is dat er geen interesse is van alternatieve spelers. “Tot op vandaag hebben wij nooit interesse gezien of gekregen van alternatieve operatoren”, zegt Coenjaerts. Bovendien hebben de huidige spelers al geïnvesteerd in DSL, wat de kans klein maakt dat ze hetzelfde zouden doen voor kabel.
Ik vraag me wel af of het niet bestaande interesse iets te maken heeft met het feit dat het gesloten is
Wat leren we hieruit op het vlak van politiek:
Groen probeert te overtreffen; een maximumfactuur zou innovatie belemmeren en belachelijk hoog moeten zijn om geen economische schade toe te brengen. Dit kunnen ze dus nooit nakomen. Het absurd vinden van essentiële concurrentie op vlak van technologie bewijst ook hoe para-humaan deze partij zich probeert op te stellen.
LDD verwijst naar onderzoeken, dat bewijst dat ze open staan voor input van belanghebbende organisaties. LDD is duidelijk voor het liberaliseren van de markt (zie alinea over BIPT en `waakhond met tanden´).
N-VA bewijst nogmaals geen oplossingen te kunnen bieden voor niet communautaire problemen. Volgend jaar opnieuw verkiezingen en een staatsschuld van 120% ven het bruto nationaal product. N-VA is niet van mening dat Telenet zijn netwerk dient open te stellen, maar vind wel dat BIPT de "Belgische ziekte" heeft (die eerste zin van deze alinea). Ze willen het BIPT splitsen... niet wetende wat hun juiste bevoegdheid is _buiten_ telecom en internet.
SP.A wil naar een volledig door de staat gereguleerde markt (denk er maar eens aan hoelang het nu duurt voor de staat een beslissing neemt), men verwijst naar een niet van de staat afhankelijke speler maar weet goed genoeg dat geen enkel bedrijf staat te wachten om vadertje staat te laten beslissen over zijn/haar winsten. Ondanks ze pleiten voor een grote speler op vlak van netwerk vinden ze toch dat het BIPT sterker moet (wat een contradictio in terminis mits ze één onderneming willen die indien mogelijk door de staat uitgebaat wordt).
CD&V vraagt om meer sociale fraude, door een abonnement aan de zelfde specs te lanceren als het duurder abonnement zal er fraude gebeuren. We leven in België, ook al is er een wetgeving, er is ook een omweg. De staat zou in deze (mijn persoonlijke mening) de BTW kunnen laten vallen voor minder bedeelde, op die manier kunnen de minder bedeelde zelf kiezen wat ze nodig hebben en worden ze niet gestigmatiseerd. Vergeet ook niet dat het indelen van een "arme mensen" categorie nefast is voor de integratie van deze mensen in onze maatschappij en daardoor ook de kansen om uit deze groep te kunnen komen.
OpenVLD steekt de vinger in eigen neus, ze willen (mits ZDnet een IT gericht magazine is) graag wijzen op dingen die geweten zijn binnen deze groep. Wanneer je aan jan met de pet vraagt wat Quickie gedaan heeft zullen ze daar niet op kunnen antwoorden. Ze willen graag de post liberaliseren, dat wil dus zeggen dat ze ook weten wat het BIPT doet buiten telecom en internet. Het feit of de datalimieten nu effectief politiek beïnvloed zijn of door de markt bepaald laten we volledig in het midden (maar de gemiddelde userbase gebruiker weet meer).
Vlaams Belang heeft eigenlijk geen mening (dat zoiets bestaat), maar het BIPT moet sterker.
Bovenstaande is mijn persoonlijke mening en is in geen geval de mening van userbase of mijzelf als ondervoorzitter. Ik heb getracht eerlijk te zijn over iedere partij, maar laat de discussie gerust losbarsten
Groen probeert te overtreffen; een maximumfactuur zou innovatie belemmeren en belachelijk hoog moeten zijn om geen economische schade toe te brengen. Dit kunnen ze dus nooit nakomen. Het absurd vinden van essentiële concurrentie op vlak van technologie bewijst ook hoe para-humaan deze partij zich probeert op te stellen.
LDD verwijst naar onderzoeken, dat bewijst dat ze open staan voor input van belanghebbende organisaties. LDD is duidelijk voor het liberaliseren van de markt (zie alinea over BIPT en `waakhond met tanden´).
N-VA bewijst nogmaals geen oplossingen te kunnen bieden voor niet communautaire problemen. Volgend jaar opnieuw verkiezingen en een staatsschuld van 120% ven het bruto nationaal product. N-VA is niet van mening dat Telenet zijn netwerk dient open te stellen, maar vind wel dat BIPT de "Belgische ziekte" heeft (die eerste zin van deze alinea). Ze willen het BIPT splitsen... niet wetende wat hun juiste bevoegdheid is _buiten_ telecom en internet.
SP.A wil naar een volledig door de staat gereguleerde markt (denk er maar eens aan hoelang het nu duurt voor de staat een beslissing neemt), men verwijst naar een niet van de staat afhankelijke speler maar weet goed genoeg dat geen enkel bedrijf staat te wachten om vadertje staat te laten beslissen over zijn/haar winsten. Ondanks ze pleiten voor een grote speler op vlak van netwerk vinden ze toch dat het BIPT sterker moet (wat een contradictio in terminis mits ze één onderneming willen die indien mogelijk door de staat uitgebaat wordt).
CD&V vraagt om meer sociale fraude, door een abonnement aan de zelfde specs te lanceren als het duurder abonnement zal er fraude gebeuren. We leven in België, ook al is er een wetgeving, er is ook een omweg. De staat zou in deze (mijn persoonlijke mening) de BTW kunnen laten vallen voor minder bedeelde, op die manier kunnen de minder bedeelde zelf kiezen wat ze nodig hebben en worden ze niet gestigmatiseerd. Vergeet ook niet dat het indelen van een "arme mensen" categorie nefast is voor de integratie van deze mensen in onze maatschappij en daardoor ook de kansen om uit deze groep te kunnen komen.
OpenVLD steekt de vinger in eigen neus, ze willen (mits ZDnet een IT gericht magazine is) graag wijzen op dingen die geweten zijn binnen deze groep. Wanneer je aan jan met de pet vraagt wat Quickie gedaan heeft zullen ze daar niet op kunnen antwoorden. Ze willen graag de post liberaliseren, dat wil dus zeggen dat ze ook weten wat het BIPT doet buiten telecom en internet. Het feit of de datalimieten nu effectief politiek beïnvloed zijn of door de markt bepaald laten we volledig in het midden (maar de gemiddelde userbase gebruiker weet meer).
Vlaams Belang heeft eigenlijk geen mening (dat zoiets bestaat), maar het BIPT moet sterker.
Bovenstaande is mijn persoonlijke mening en is in geen geval de mening van userbase of mijzelf als ondervoorzitter. Ik heb getracht eerlijk te zijn over iedere partij, maar laat de discussie gerust losbarsten
-
- Deel van't meubilair
- Berichten: 29849
- Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
- Uitgedeelde bedankjes: 446 keer
- Bedankt: 1985 keer
Lees ik hier enig vooroordeel ? Sorry, maar wat mij betreft doet dat denken aan... laat ons toch maar CD&V, of welke klassieke partij dan ook kiezen en ons broek afdoen, dan zal de wereld niet vergaan (maar de staatsschuld evenmin !)gr4vity schreef:N-VA bewijst nogmaals geen oplossingen te kunnen bieden voor niet communautaire problemen. Volgend jaar opnieuw verkiezingen en een staatsschuld van 120% ven het bruto nationaal product.
Ik kan me er ook niet geheel in vinden... maar een Jurgen Verstrepen heeft bijvoorbeeld ondertussen ook al bewezen absoluut niet voor de consument te kiezen (om even te reageren op je LDD mening).gr4vity schreef:N-VA is niet van mening dat Telenet zijn netwerk dient open te stellen, maar vind wel dat BIPT de "Belgische ziekte" heeft (die eerste zin van deze alinea). Ze willen het BIPT splitsen... niet wetende wat hun juiste bevoegdheid is _buiten_ telecom en internet.
Een vooroordeel is het zeker niet, het is vooral een sceptische interpretatie van hun niets zeggend economisch programma.r2504 schreef:Lees ik hier enig vooroordeel ? Sorry, maar wat mij betreft doet dat denken aan... laat ons toch maar CD&V, of welke klassieke partij dan ook kiezen en ons broek afdoen, dan zal de wereld niet vergaan (maar de staatsschuld evenmin !)
update: ik heb in een eerder topic reeds aangegeven mij bij geen enkele partij 100% te vinden. Maar ik ga wel stemmen, want ik wil mij zelf geen verwijten maken over x tijd.
Ik ga je 100% gelijk geven op dit vlak. Maar wat stelt die persoon nog voor binnen zijn partij? Politiek is een teamsport en de persoon die je opnoemt is geen teamplayer.r2504 schreef:Ik kan me er ook niet geheel in vinden... maar een Jurgen Verstrepen heeft bijvoorbeeld ondertussen ook al bewezen absoluut niet voor de consument te kiezen (om even te reageren op je LDD mening).
-
- Erelid
- Berichten: 7819
- Lid geworden op: 10 mei 2007, 16:33
- Uitgedeelde bedankjes: 404 keer
- Bedankt: 386 keer
Natuurlijk dat je jezelf geen verwijten kan maken over x-aantal jaren. LDD gaat meer dan zeker niet zetelen in een regering, net zo min Vlaams Belang dat gaat doen.
-
- Deel van't meubilair
- Berichten: 29849
- Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
- Uitgedeelde bedankjes: 446 keer
- Bedankt: 1985 keer
En als we dan even sceptisch kijken naar de klassieke partijen hun economische realisaties... tot welke vaststelling komen we dan ?gr4vity schreef:Een vooroordeel is het zeker niet, het is vooral een sceptische interpretatie van hun niets zeggend economisch programma.
Het is altijd eenvoudig te zeggen dat iemand die nooit de kans heeft gekregen er dus ook niets van zal bakken (en ondertussen dan liefst vergeten wat de andere ervan bakken).
Ik denk dat velen (waaronder ikzelf evenzeer) dat gevoel hebben... spijtig dat we geen agendapunten kunnen kiezen ipv. partijen.gr4vity schreef:update: ik heb in een eerder topic reeds aangegeven mij bij geen enkele partij 100% te vinden.
Zo'n top 10 van te realiseren punten en hun prioriteit ipv. een bende egotrippers en zakkenvullers zou heel wat efficienter zijn.
Laatst gewijzigd door gr4vity 10 jun 2010, 17:49, in totaal 1 gewijzigd.
Reden: Posts samen geplakt, je kan ook via edit een toevoeging doen aan je post.
Reden: Posts samen geplakt, je kan ook via edit een toevoeging doen aan je post.
Of LDD nu zetelt of niet doet geen afbraak aan mijn stem of mijn mening.Lord Utopia schreef:Natuurlijk dat je jezelf geen verwijten kan maken over x-aantal jaren. LDD gaat meer dan zeker niet zetelen in een regering, net zo min Vlaams Belang dat gaat doen.
Opnieuw, ik ben 100% akkoordr2504 schreef:En als we dan even sceptisch kijken naar de klassieke partijen hun economische realisaties... tot welke vaststelling komen we dan ?
Het is altijd eenvoudig te zeggen dat iemand die nooit de kans heeft gekregen er dus ook niets van zal bakken (en ondertussen dan liefst vergeten wat de andere ervan bakken).
Maar het programma van N-VA geeft mij nu eenmaal die indruk.
Kiezen op programma zou ook veel logischer zijn. Maar de meeste politieke partijen (en zeker de traditionele) rekenen er net op dat je hun programma niet leest maar enkel de populistische thema's onthoud (en dat is meteen mijn grootste verwijt naar N-VA).r2504 schreef:Zo'n top 10 van te realiseren punten en hun prioriteit ipv. een bende egotrippers en zakkenvullers zou heel wat efficienter zijn.
-
- Starter
- Berichten: 1
- Lid geworden op: 08 maa 2011, 16:15
Ik denk dat concurrentie in de Telecom wel een goede ontwikkeling kan zijn als je kijkt naar de prijs. Maar het kan ook leiden tot veel mindere kwaliteit. Door concurrentie gaat niet altijd alles beter. Als we kijken naar onze buren de Nederlanders, daar is het echt een zooitje met betrekking tot privatisering van Telecomsector en ook bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Wat ik wel een goede ontwikkeling vind is dat er veel nieuwe telecom webshops bij komen.
Modbreak:
Gelieve geen reclame te maken!
Gelieve geen reclame te maken!