SETI, Childfocus van buitenaards leven?

Ander computer/it/software/hardware nieuws.
Plaats reactie
Spock
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1591
Lid geworden op: 20 feb 2004, 11:48
Locatie: St-Truiden, Brussel, Utrecht en Capetown
Contacteer:

<img src="http://upload.userbase.be/upload/tn_arecibo.jpg" align="left"> In Puerto Rico staat de Arecibo radiotelescoop met een diameter van 305 meter met een zendvermogen van 500 Megawatt. Deze telescoop speurt de hemel dag en nacht af naar bepaalde patronen in radiosignalen. Maar of E.T. ons na zijn vertrek eindelijk nog eens gaat telefoneren, blijft als maar de vraag.



Dit is een van de projecten waarbij gezocht wordt naar buitenaards leven in het heelal. Maar er rees een héél groot probleem: bergen data.

<img src="http://upload.userbase.be/upload/tn_et.jpg" align="right">De meeste projecten waarbij gezocht wordt naar bepaalde signaalpatronen in de ontvangen gegevens van radiotelescopen bestuderen alleen de sterkere signalen. Geen van deze projecten bestudeert de zwakkere signalen of andersoortige patronen. De reden hiervoor is dat het ontbreekt aan computer-kracht voor deze analyse. Om toch deze zwakkere signalen te onderzoeken is zeer veel rekenkracht nodig. Een computer die die rekenkracht bezit is bijna onbetaalbaar. Alternatief is om een minder sterke computer te gebruiken waardoor het zoeken langer zal duren. Resultaat van deze me-thode is wel dat er een grote achterstand zal ontstaan in het verwer-ken van de stroom ontvangen radiosignalen.

Maar als we nu eens HEEL VEEL kleine computers laten rekenen, elk aan een stukje van de ontvangen gegevens. Goed idee dacht men bij het SETI project, maar waar halen we duizenden computers vandaan, die liefst ook nog met elkaar in contact staan zodat de data van Arecibo ‘real-time’ verwerkt kan worden?

Het antwoord is natuurlijk het Internet. Werkelijk honderduizenden computers over de hele wereld staan een groot deel van de dag niets te doen. Vandaar dat screensavers zo populair zijn :-)

Hier komt SETI@home (en misschien u wel) om de hoek kijken om "…nieuwe levensvormen en bescha-vingen te zoeken." Dit zoeken gebeurt met behulp van een screensaver die via het Internet een stukje data ophaalt en dit vervolgens gaat analyseren. Wanneer de computer na een paar uur klaar is met rekenen, stuurt ze het resultaat terug naar het SETI Team dat deze data toevoegt als een puzzelstukje aan het geheel.

Hierna krijgt de PC weer een nieuw stukje data en het rekenen kan opnieuw beginnen. Wanneer we onze PC zelf nodig hebben volstaat het aanraken van een toets of de muis en de screensaver verdwijnt.

Iets voor u?, surf dan naar de homepage van het SETI project:

www.setiathome.com

Hier kan de screensaver gratis worden gedownload. Na de installatie ervan neemt u deel aan de zoektocht naar buitenaards leven!

E.T. ! Woohoo! E.T. !! Phone back !!!
(Aliens, Critters, Predators en ander buitenaards tuig.. gelieve u te onthouden van deze oproep. No offence! )

Spock
Laatst gewijzigd door Spock op 13 mar 2004, 01:57, 2 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
meon
Administrator
Administrator
Berichten: 16609
Lid geworden op: 18 feb 2003, 22:02
Twitter: meon
Locatie: Bree
Uitgedeelde bedankjes: 564 keer
Bedankt: 759 keer
Contacteer:

Ik dacht ergens gelezen te hebben dat ze bijna uitgerekend waren, kan dat?
Zoektocht naar buitenaards leven is (à la film Contact - niet toevallig ook gedeeltelijk daar gefilmd) natuurlijk tot de verbeelding sprekend. Het meerekenen is dus wel tof, maar als je dan toch rekenkracht van je pc wilt opofferen is het misschien interessant om het <a href="/forum/portal.php?show=folding">Folding @ Home-project te bekijken</a> waarbij je bepaalde zuren open plooit in de zoektocht naar een kuur voor kanker. Userbase steunt F@H overigens ook, bij deze misschien nog eens een oproep voor al die ongebruikte processorkracht, join us :)
Plaats reactie

Terug naar “Ander nieuws”