Legale muzieksite dicht na onenigheid over auteursrechten

Ander computer/it/software/hardware nieuws.
Plaats reactie
Spock
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1591
Lid geworden op: 20 feb 2004, 11:48
Locatie: St-Truiden, Brussel, Utrecht en Capetown
Contacteer:

<img src="http://upload.userbase.be/upload/banner_logo.gif" align="left" width="59" height="71" > Het Belgische bedrijf FruityTech is een eigen legale muzieksite gestart na sluiting van een soortgelijke website die het samen met de platenindustrie en VRT-zender Radio 1 had opgezet. Vanaf eind vorig jaar boden FruityTech, VRT Radio 1 en IFPI België (de belangenorganisatie van de Belgische platenindustrie) bij wijze van experiment tegen betaling een groot aantal songs uit de Belgische Top 100 aller tijden aan.

De belangstelling was groot, maar eind februari verdween de site alweer uit de lucht, omdat de IFPI België en auteursrechtenvereniging SABAM het niet eens konden worden over het percentage dat aan de auteurs en componisten moest worden afgedragen.

SABAM wilde 8 procent van de verkoopprijs, hoger dan het tarief dat in rekening wordt gebracht voor beeld- en geluidsdragers, maar IFPI België kon daar niet mee leven. Men vreesde dat op deze manier internationaal een precedent zou worden geschapen, ook al gaat de discussie maar om een paar eurocent. "Dit kun je niet zomaar even regelen tussen de soep en de patatten,” reageerde Erwin Goegebeur van EMI België in De Standaard.

Fruitytech heeft het initiatief nu voortgezet via een eigen site, waarbij op iedere verkoop 1 eurocent wordt toegelegd.

De grote platenmaatschappijen willen echter nog steeds niet meedoen. Die verlangen een veel strengere beveiliging van de nummers. Fruitytech voorziet elk nummer van een uniek watermerk, zodat de oorsprong van het nummer altijd achterhaald kan worden, maar met name Sony en Universal willen niet dat nummers worden gekopieerd. FruityTech is van mening dat gebruikers die betaald hebben de bestanden voor eigen gebruik mogen kopiëren.

Bron: De Standaard en VRT
CueBoy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1676
Lid geworden op: 23 mei 2003, 23:13
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Spock schreef:...
SABAM wilde 8 procent van de verkoopprijs, hoger dan het tarief dat in rekening wordt gebracht voor beeld- en geluidsdragers, maar IFPI België kon daar niet mee leven. ...


Voila, als de muziekindustrie dan eens iets kan doen voor de artiesten, dan wordt de boel gesloten.

Maar, onzen Marcel (Heymans, frontman van het IFPI [voor de de niet-ingewijden]) zal wel weer eens komen zeggen dat het illegaal downloaden de muziekindustrie kapot maakt... Een hand in eigen boezem steken, daar heeft het IFPI nog niet van gehoord hoor.

Ik heb daar maar twee woorden voor : amateuristische geldwolven.
If you can't beat them, confuse them.
Gebruikersavatar
meon
Administrator
Administrator
Berichten: 16609
Lid geworden op: 18 feb 2003, 22:02
Twitter: meon
Locatie: Bree
Uitgedeelde bedankjes: 564 keer
Bedankt: 759 keer
Contacteer:

Pfft, ze zeggen dat het illegaal downloaden de industrie kapot maakt, maar ze weigeren gewoon om de alternatieven in te zien. Digi-saurussen. Spijtig genoeg sterven die niet snel uit.
Plaats reactie

Terug naar “Ander nieuws”