Proefproject met glasvezelkabels in St-Truiden

Nieuws omtrent telecom
Plaats reactie
Astralon
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3310
Lid geworden op: 26 jul 2005, 12:17
Locatie: Lochristi
Uitgedeelde bedankjes: 196 keer
Bedankt: 125 keer

Het telecommunicatiebedrijf Belgacom start in Sint-Truiden met een proefproject met glasvezelkabels. Het is de bedoeling om de glasvezelverbindingen tot in de woningen door te trekken. Daardoor zullen kwaliteit en mogelijkheden van het internet fors toenemen.

Bron: deredactie.be

Update, is blijkbaar al oud nieuws:
Bron: Tik
ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer
Bedankt: 1985 keer

ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer
Bedankt: 1985 keer

Trouwens wel grappig (nu ja, welke uitspraak van Margot niet :lol: )...

De telco beperkt zich tot tests, omdat er volgens het bedrijf momenteel nog geen behoefte aan glasvezel tot in de woning bestaat.


... daar waar ze amper enkele streams simultaan kunnen leveren voor hun eigen TV product. VDSL2 heeft (is nog volop bezig) het probleem voorlopig opgelost, maar als TN morgen afkomt met 50 Mbit/s of meer op z'n internet producten, tja dan staat men daar bij BGC weeral te kijken als daarnaast ook nog enkele (en da's heus geen luxe als je meerdere TV's hebt) HD streams moeten lopen.

De uitspraak is maw. even dom als Bill Gates die vertelde dat 640 K ruim voldoende was voor een PC. FTTH (FTTB) is gewoon pure noodzaak, is het vandaag niet dan is het morgen. Door vooruitgang trachten af te remmen met dure en beperkte producten kan je dit misschien even langer uitstellen, maar ontkomen zal je er niet aan.
Lord Utopia
Erelid
Erelid
Berichten: 7819
Lid geworden op: 10 mei 2007, 16:33
Uitgedeelde bedankjes: 404 keer
Bedankt: 386 keer

Jan Margot zegt momenteel, ik denk dat Bill Gates zei "nooit". Kleine nuance.

Docisis3.0 bij Telenet komt er niet voor 2010, dus dat gaat ook niet op. Als Telenet nu al met zware oversell een professioneel product met 2 Mbps upload verkoopt, weet je hoe strak het zit bij Telenet. De tijd dat Telenet zomaar over Belgacom kan springen is al lang voorbij.

Als Belgacom wilt (maar ze willen niet) dan leggen ze zo fiber aan vanaf de ROP naar de eindlocatie.
ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer
Bedankt: 1985 keer

Lord Utopia schreef:Als Belgacom wilt (maar ze willen niet) dan leggen ze zo fiber aan vanaf de ROP naar de eindlocatie.


Alles vraagt z'n tijd... dus die "leggen ze zo" zou ik ook maar nuanceren.
Gebruikersavatar
deej
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3322
Lid geworden op: 09 dec 2002, 21:14
Locatie: Een boerengat nu met VDSL2!
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 4 keer

Geen behoefte aan FTTH? Hier wel hoor :D!

Ze zouden beter eerst VDSL2 tot in Bonheiden trekken want daar kan ik nog niet eens Speedconnect (of ADSL2+ zelfs) krijgen... Moet dus noodgedwongen van Dommel CityConnect naar Telenet om een beetje een snelle lijn te hebben :(. Gelukkig dat het werk een deel van de lijn betaalt om de kosten te verzachten.
Gebruikersavatar
Teebee
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1558
Lid geworden op: 24 nov 2004, 08:50
Locatie: ROFL - Republic Of FLanders (Limburg)
Uitgedeelde bedankjes: 17 keer
Bedankt: 40 keer

Bill gates schreef:QUESTION: "I read in a newspaper that in l981 you said '640K of memory should be enough for anybody.' What did you mean when you said this?"

ANSWER: "I've said some stupid things and some wrong things, but not that. No one involved in computers would ever say that a certain amount of memory is enough for all time."



Ik kan nu nog geen adsl2+ krijgen, laat staan dat ik op elke TV hier (3 stuks) HD streams ga kunnen ontvangen. :bang:
satsurfer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5424
Lid geworden op: 09 okt 2004, 23:24
Uitgedeelde bedankjes: 457 keer
Bedankt: 313 keer

Bron: De Standaard, 10/09/09
http://www.express.be/sectors/?action=view&cat=telecom&item=belgacom-breidt-tests-fibre-to-the-home-uit&language=nl&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=Belgacom&utm_campaign=

Belgacom breidt glasvezeltests uit

Vanaf volgend jaar gaat de telecomoperator Belgacom Fiber to the Home testen in Sint-Truiden en La Louvière.

'Hoe hoger de bandbreedte, hoe meer dingen je tegelijkertijd kan doen'

Van onze redacteur in Frankrijk

Frederic Petitjean

Parijs

Met Fiber to the Home (FttH) worden huizen rechtstreeks met glasvezel aangesloten op het glasvezelnetwerk van Belgacom. Tot nog toe gebeurde die laatste verbinding (de zogenaamde last mile van de telefooncabine naar het huis) nog met de bestaande koperdraad. Glasvezel heeft als grote voordeel dat de snelheden die gehaald kunnen worden, veel hoger liggen, in theorie tot één gigabit per seconde.

Belgacom had tot nog toe één testproject lopen met FttH, in Rochefort. De eerste resultaten daarvan waren erg bemoedigend, zegt Scott Alcott, executive vice president Service Delivery Engine van Belgacom.

In Rochefort installeerde Belgacom glasvezelkabels op zo'n 800 huisgevels. Een vijftigtal gezinnen werd daarna uitgeloot om aan de tests mee te doen. 'Het was niet zo dat we alles bij hen installeerden en hen daarna maar lieten doen. Regelmatig testten we in hun huis nieuwe verbindingen en apparatuur en bleven we 'savonds zelfs kijken hoe ze de nieuwe technologie precies gebruikten. In regel gaven we hen een bandbreedte van rond de 50megabit per seconde. Of je nu HDTV kijkt met een verbinding van 50megabit of 100 megabit maakt niet zoveel uit, maar hoe hoger de bandbreedte, hoe meer dingen je tegelijkertijd kan doen.'

Hoewel de regelgeving er niet in alle gemeentes even soepel over is, ziet Belgacom heel wat voordelen in het aanbrengen van glasvezeldraad op de gevels in plaats van ondergronds. 'Het gaat sneller, het kost minder en het brengt minder gedoe met zich mee voor de gemeenten en de inwoners', zegt Alcott. 'Toch gaan we in Sint-Truiden en La Louvière ook experimenteren met het onder de grond stoppen van de kabels. Daarnaast moeten we nagaan hoe lang het duurt om apparatuur bij de klanten te installeren, op welke manier we moeten gaan graven en welke machines we moeten gebruiken en hoe alle regelgeving en procedures in mekaar zitten.'

Ondanks de eerste, voorzichtige tests met glasvezel, benadrukt Alcott dat er nog heel wat leven zit in de 'oude' koperdraad die er overal al ligt. 'In 2010 gaan we de snelheid van VDSL optrekken naar 30megabit per seconde. Snelheden tot 60megabit zijn waarschijnlijk ook probleemloos mogelijk, maar tegen 100 megabit zit je min of meer aan de fysieke limiet. Koper oxideert ook en heeft dus een beperkte levensduur. Ooit moeten die draden dus vervangen worden en dat zal dan door glasvezel zijn. We zijn nu al bezig om lege wachtbuizen te leggen.'

Op dit moment kan Belgacom 70% van de bevolking voorzien van een VDSL-aansluiting. Om dat mogelijk te maken, werd er al ruim 14.500km glasvezelkabel onder de grond gestoken. Uiteindelijk moet dat percentage naar 80% stijgen. Dat maakt ons land, samen met Hongkong, Zwitserland, Zuid-Korea en Japan tot één van de meest 'verglaasde' landen ter wereld, zegt Alcott. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland staat het doortrekken van glasvezel tot in de huiskamer in ons land echter nog in de kinderschoenen.

'Het gaat ons niet zozeer over welke technologie er precies aangeboden wordt, maar wel over welke bandbreedte we kunnen aanbieden', reageert Alcott. 'Of dat nu via FttH of via VDSL gebeurt, maakt niet zoveel uit.'
liger
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2291
Lid geworden op: 10 dec 2005, 20:43
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Limburg
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1636
Lid geworden op: 28 okt 2003, 14:40
Locatie: N.O.Limburg
Uitgedeelde bedankjes: 27 keer
Bedankt: 4 keer

Ik las dat in Nederland bij elke aansluiting twee glasfibers geleverd worden, één voor 100Mb/s UpDwn internet en één voor de TV diensten.

o.a. hier net over de grens in Valkenswaard.
zie http://www.onsbrabantnet.nl/?project_id ... dule_id=17 of
http://www.onsbrabantnet.nl/?project_id=27 en klik internet

zou dat hier ook het geval zijn?

edit: bericht verplaatst naar juiste topic
Laatst gewijzigd door Limburg 12 sep 2009, 20:01, in totaal 2 gewijzigd.
Gebruikersavatar
rowan
Premium Member
Premium Member
Berichten: 578
Lid geworden op: 29 jul 2007, 20:35
Locatie: 59GIS0
Uitgedeelde bedankjes: 190 keer
Bedankt: 21 keer

Heeft er soms iemand over de gebruikte FTTH toplogie?
Gebruikersavatar
deej
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3322
Lid geworden op: 09 dec 2002, 21:14
Locatie: Een boerengat nu met VDSL2!
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 4 keer

Limburg schreef:Ik las dat in Nederland bij elke aansluiting twee glasfibers geleverd worden, één voor 100Mb/s UpDwn internet en één voor de TV diensten.

o.a. hier net over de grens in Valkenswaard.
zie http://www.onsbrabantnet.nl/?project_id ... dule_id=17 of
http://www.onsbrabantnet.nl/?project_id=27 en klik internet

zou dat hier ook het geval zijn?


Waarschijnlijk niet. Als ze twee kabels leggen kunnen ze een eventuele openstelling van het netwerk niet meer aanvechten met het argument dat dit netwerk gelegd is voor tv en niet voor internet.

[Afbeelding Post made via mobile device ]
eljefke
Starter
Starter
Berichten: 21
Lid geworden op: 27 mei 2008, 18:36

Ik woon in Sint-Truiden en ga content zijn als ik het thuis ook zou kunne krijgen. De mogelijkheid om 50mbps Download en Upload snelheden te hebben zijn super! Hopelijk zetten ze dan geen belachelijk limiet van 100gb want dan zal het maar 2 uur duren om dat limiet te behalen.
Plaats reactie

Terug naar “Telecom nieuws”