Tijdperk van goedkoop gas is voorbij

Discussieforum over energiebedrijven (elektriciteit en gas), zonnepanelen, windenergie en andere.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Block
Erelid
Erelid
Berichten: 1740
Lid geworden op: 31 jul 2005, 01:08
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer
Bedankt: 76 keer

Poetin spreekt duidelijke taal: De tijd van goedkoop gas is voorbij. Dit is de mededeling die hij maakte op het forum voor gasexporteurs.

Laat Poetin zijn politieke spierballen rollen of schort er echt iets met het de kosten met exploiteren van de aardgasreserves?

Bron: deredactie.be
select replace * from userbase.be where topic ('got hostile', 'got friendly and polite');
Gebruikersavatar
Goztow
userbase crew
userbase crew
Berichten: 13588
Lid geworden op: 14 nov 2006, 16:21
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 1422 keer
Bedankt: 878 keer

Het enige dat scheelt met het gas is Poetin.
Bedank andere users voor nuttige posts, door op Afbeelding te klikken
BungaMan
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1485
Lid geworden op: 16 nov 2005, 09:05

Poetin is al een tijdje bezig om een opec voor gas op te richten.
Please help, looking for a way to get rich and fast
Nachtuil
Starter
Starter
Berichten: 7
Lid geworden op: 22 nov 2008, 23:41

zet hem dan een tulband op en hij kan beginnen. :angel:
Gebruikersavatar
SniFManS
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 949
Lid geworden op: 25 aug 2006, 21:54
Locatie: Mol -Rauw
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

We zullen er weinig kunnen aan doen als het zo is dan is het zo hè! ! Ze zijn de hoofdleverancier .
Zoeken naar iets anders is de boodschap . Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan omdat wij als klant altijd dom worden gehouden !
Gebruikersavatar
Ofloo
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5263
Lid geworden op: 04 okt 2004, 07:36
Locatie: BALEN
Uitgedeelde bedankjes: 57 keer
Bedankt: 92 keer

Het is altijd hetzelfde met grondstof leveranciers eens ze weten dat de markt goed ingeburgerd is dan staan ze er met hun prijzen, kijk maar naar olie, .. nu gas, .. binnenkort zonnepanelen ? Het wordt tijd dat we meer nucleaire energie gaan gebruiken, .. en alternatieven. Maar dan weliswaar niet voedsel gebaseerde brandstoffen.

Liefst iets wat altijd voor handen en liefst iets wat nog milieu vriendelijk is ook, dan denk ik met name aan zonneenergie spijtig dat het productie process niet milieu vriendelijk is en dat ze niet rendabel genoeg zijn.
amaai
Starter
Starter
Berichten: 3
Lid geworden op: 12 dec 2008, 22:21

Heb me een pelletkachel besteld (ik wil minder afhankelijk worden van de GASBOEREN).Ben benieuwd wat de resultaten zullen zijn op mijn volgende energie factuur.Normaal zou het min 30%minder moeten zijn??????
zogro
Member
Member
Berichten: 69
Lid geworden op: 28 mar 2006, 10:16

Liefst iets wat altijd voor handen en liefst iets wat nog milieu vriendelijk is ook, dan denk ik met name aan zonneenergie spijtig dat het productie process niet milieu vriendelijk is en dat ze niet rendabel genoeg zijn.


ALs je de premies en de certificaten meerekend worden ze toch al redelijk rendabel vind ik
ubremoved_539
Deel van't meubilair
Deel van't meubilair
Berichten: 29849
Lid geworden op: 28 okt 2003, 09:17
Uitgedeelde bedankjes: 446 keer
Bedankt: 1985 keer

zogro schreef:ALs je de premies en de certificaten meerekend worden ze toch al redelijk rendabel vind ik


Die premies zijn ook de enige reden dat zonne energie rendabel is... als deze de komende jaren gaan zakken dan valt het aantal installaties vermoedelijk terug tot nul komma nul.
zogro
Member
Member
Berichten: 69
Lid geworden op: 28 mar 2006, 10:16

dat zal zeker zo zijn. Maar degene die ze nu al hebben blijven voor 20 jaar. staat toch zo op mijn contract :-)
Maar installatie kost zal waarschijnlijk ook zakken komende jaren nu is het inderdaad nog hoge investering maar denk toch dat het binnen enkele jaren redelijk zal meevallen qua investering prijs
Gebruikersavatar
Block
Erelid
Erelid
Berichten: 1740
Lid geworden op: 31 jul 2005, 01:08
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer
Bedankt: 76 keer

@ Aamai

Welke pelletkachel heb je besteld? Ik heb een Palazetti Jenny Turbo, en die kan hier makkelijk het benedenverdieping warmstoken( 65m2).
select replace * from userbase.be where topic ('got hostile', 'got friendly and polite');
a3ke
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 2377
Lid geworden op: 07 nov 2007, 21:52
Locatie: 2800 Mechelen
Uitgedeelde bedankjes: 170 keer
Bedankt: 62 keer
Contacteer:

Wij hebben de PC's hier staan (Folding :D)

En da is hier ook aangenaam 8)
The eternal and true pessimist :D
amaai
Starter
Starter
Berichten: 3
Lid geworden op: 12 dec 2008, 22:21

Block schreef:@ Aamai

Welke pelletkachel heb je besteld? Ik heb een Palazetti Jenny Turbo, en die kan hier makkelijk het benedenverdieping warmstoken( 65m2).

Een pyros 8,5kw; men komt hem na nieuwjaar installeren.Ben beniewd,
satsurfer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5424
Lid geworden op: 09 okt 2004, 23:24
Uitgedeelde bedankjes: 457 keer
Bedankt: 313 keer

SniFManS schreef:We zullen er weinig kunnen aan doen als het zo is dan is het zo hè! ! Ze zijn de hoofdleverancier .

niet panikeren zou ik zo zeggen...

De Morgen, 10/01/09
Joachim Coens, gedelegeerd bestuurder van de haven van Zeebrugge, ziet alleen maar voordelen in het Russische gasconflict

"Als het moet, voorziet Zeebrugge heel West-Europa van gas"

"Dankzij de lng-terminal kan België en ook de rest van West-Europa prima zonder Russisch gas. Die onafhankelijkheid zal de komende jaren alleen maar groter worden, wantZeebrugge is van plan binnenkort een tweede gasterminal te bouwen."

Dus als Rusland de gaskraan naar Europa helemaal dichtdraait, is er geen enkel probleem?


"West-Europa zou daar nauwelijks last van ondervinden. België is slechts voor 4 procent afhankelijk van gas dat uit Rusland via pijpleidingen wordt ingevoerd. De rest van het gas komt uit het Nederlandse Slochteren of wordt aangevoerd via twee pijpleidingen die in de haven van Zeebrugge aankomen. Via de 'Interconnector' vloeit er Brits gas naar ons land. De 'Zeepipe', zo'n 840 kilometer lang, verbindt ons land met Noorwegen en is goed voor nog eens enkele tientallen miljoenen kubieke meter gas per dag.


"Dan is er nog de lng-terminal in onze haven. Vorig jaar werden daar 42 lng-schepen gelost die samen meer dan 22 procent van onze gasbehoefte vervulden. Vroeger ging het om Algerijns gas. Maar sinds 2007 is het contract herzien en komt het meeste lng uit Qatar."


Zeebrugge kan makkelijk heel West-Europa van gas voorzien?


"Het persbericht is iets te optimistisch opgesteld. Op dit moment voorziet de haven van Zeebrugge in 15 procent van de aardgasbehoefte van West-Europa. Dat percentage kan makkelijk verdubbeld of verdriedubbeld worden als de plannen van Exmar (de rederij voor lng-schepen, JM) en Fluxys (de beheerder van de Belgische infrastructuur voor aardgas, JM) doorgaan en er een nieuwe lng-terminal wordt gebouwd ten noorden van de bestaande terminal.


"De laatste jaren is de bestaande terminal al gevoelig uitgebreid. Er is een vierde tank bijgekomen en ook de hervergassingscapaciteit is vergroot door de bouw van een nieuwe installatie. We kunnen dus niet alleen meer gas opslaan, maar ook meer gas het net opsturen.


"Bovendien hebben we ook extra gebaggerd, waardoor de haven grotere lng-schepen kan ontvangen. De dimensie van de schepen is vergroot van 150.000 kubieke meter lng naar 210.000 kubieke meter. Dat is een verbetering van 30 procent. Er zijn ook meer slots bijgekomen. Indien nodig kunnen we dit jaar 110 lng-schepen ontvangen. Om een goed beeld te krijgen: één lng-schip kan de hele regio Brugge, waar zo'n 150.000 mensen wonen, van aardgas voorzien. Met 110 schepen kun je dus al meer dan vijftien miljoen mensen bevoorraden."


Wordt Zeebrugge daarmee de belangrijkste toegangshaven van vloeibaar gas in Europa?


"Zeebrugge heeft op dat vlak al een monopoliepositie. Van Bretagne tot het noordelijkste puntje van de West-Europese kustlijn is er geen enkele andere haven met een lng-terminal."


Maar er zijn kapers op de kust. Rotterdam is gestart met de bouw van een lng-terminal. En ook Duinkerke speelt met die gedachte.


"Gezien de groeiende behoefte aan gas gaat er weinig dreiging uit van Rotterdam, dat toch op meer dan 80 kilometer van ons verwijderd ligt. Gevaarlijker zijn de plannen van Duinkerke. Mocht daar ook een lng-terminal komen, dan zou dat wel eens marktverlies voor Zeebrugge kunnen betekenen."


Wordt vloeibaar gas steeds belangrijker ten koste van gas dat aangevoerd wordt via pijpleidingen?


"Dat zal afhangen van de prijs van de verschillende soorten gas. Feit is dat de Europese Commissie aandringt op meer lng-terminals in Europa. Dat heeft veel te maken met het streven naar onafhankelijkheid op het vlak van energievoorziening.


"Lng-schepen kunnen vloeibaar gas vanuit de hele wereld aanvoeren. Is er een conflict met één land, dan kiest men gewoon voor een andere regio. Met pijpleidingen is dat een heel ander verhaal. Als er oorlog uitbreekt in een gebied waar een gaspijpleiding ligt, is de kans groot dat de toevoer in gevaar komt."


Toch kunt u niet ontkennen dat de grootste gasvoorraden in Rusland zitten.


"Dat klopt. Rusland zal daarom altijd een rol blijven spelen in de gasvoorziening in Europa. Het huidige conflict met Oekraïne heeft veel te maken met de geschiedenis. Oekraïne heeft jarenlang tegen een gunstig tarief Russisch gas gekregen, omdat het een bevriende natie was. Nu Oekraïne steeds openlijker aansluiting bij Europa zoekt, vinden de Russen dat het maar eens afgelopen moet zijn met die vriendendienst. De Oekraïners moeten de volle pot gaan betalen. Dat leidt tot conflicten."


Wordt er sinds het Russische conflict meer lng-gas via Zeebrugge ingevoerd?


"Dat is op korte termijn moeilijk te beoordelen. De capaciteit van een haven zegt weinig over wat er werkelijk verhandeld wordt. De rederijen die de slots huren, kunnen zelf bepalen of ze die gebruiken of niet. Soms stopt een schip dat op weg is naar Zeebrugge plots in Spanje omdat de prijs van gas daar voordeliger is."

Leidt de economische crisis tot minder gasverbruik?

"Ongetwijfeld, maar ook dat effect is moeilijk te bepalen. We hebben nu ook te maken met een hevige koude waardoor de gasbehoefte stijgt. Die twee fenomenen compenseren elkaar de laatste weken."
Gebruikersavatar
Block
Erelid
Erelid
Berichten: 1740
Lid geworden op: 31 jul 2005, 01:08
Uitgedeelde bedankjes: 130 keer
Bedankt: 76 keer

Mja, op distributievlak is er inderdaad geen probleem, maar dat de meeste gasvoorraden in Rusland liggen wordt in het interview ook toegegeven.
select replace * from userbase.be where topic ('got hostile', 'got friendly and polite');
Sven.VdS
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 911
Lid geworden op: 26 mar 2004, 20:01
Locatie: Holsbeek
Bedankt: 1 keer

amaai schreef:Heb me een pelletkachel besteld (ik wil minder afhankelijk worden van de GASBOEREN).Ben benieuwd wat de resultaten zullen zijn op mijn volgende energie factuur.Normaal zou het min 30%minder moeten zijn??????


Dan ben je wel nog afhankelijk van de pelletboeren hoor ;) pellets kan je nog altijd niet gaan oprapen in't bos en zolang een product onderhevig is aan distributie/productie factoren is de prijs dat ook.

Wij gaan waarschijnlijk dit jaar nog naast de geplande gascondensatieketel (ter vervanging van een 30j oude mazoutketel) ook uitkijken naar een houtkachel. Hout is gratis uit onze bos te halen .. je moet er gewoon wat voor werken elk jaar.
Central heating is for sissies ... if you're cold it's because you don't have enough computers running.
Afbeelding
Afbeelding
satsurfer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5424
Lid geworden op: 09 okt 2004, 23:24
Uitgedeelde bedankjes: 457 keer
Bedankt: 313 keer

http://www.tijd.be/nieuws/buitenland/Energieministers_EU_willen_langetermijnoplossingen.8128527-439.art

Energieministers EU willen langetermijnoplossingen
De Europese ministers van Energie, maandag in buitengewone vergadering bijeen in Brussel, hebben zich ertoe geëngageerd oplossingen uit te werken om op lange termijn minder afhankelijk te zijn van Rusland, wat de gasbevoorrading betreft, en Oekraïne, wat de gastransit betreft.
(belga) - Dat deden ze in het kader van het Russisch-Oekraïense gasconflict, dat, na de Russische belofte om de gaskraan dinsdagochtend weer open te draaien, bijna ten einde lijkt.

De 27 ministers van Energie die de EU rijk is, hebben herhaald dat ze lessen willen trekken uit het huidige conflict en de energiebevoorrading van Europa in de toekomst veilig(er) willen stellen.

"Dit is een crisis die voor vooruitgang zorgt in een dossier waar niet veel beweging in zat", zei de Belgische minister van Energie Paul Magnette (PS) niet zonder enige ironie. "Het is zoals wat we meegemaakt hebben met de olie in de jaren '70, nu beginnen we te begrijpen dat we hetzelfde meemaken met de gas".

Concreet willen de EU-landen:

meer duidelijkheid over de volumes gas die op weg naar de EU door Oekraïne passeren
de gasopslagcapaciteiten in Europa verbeteren,
solidariteitsmechanismen oprichten,
de verschillende nationale pijpleidingnetwerken beter met elkaar verbinden
en, tot slot, de bevoorradingslijnen diversifiëren.
Die laatste maatregel moet het mogelijk maken Oekraïne te omzeilen.

Het verwezenlijken van deze doelstellingen zal nog heel wat voeten in aarde hebben, want ze veronderstellen een groot aantal financiële middelen (in een hoogst onzekere financiële markt), terwijl de energiemarkt zelf grote veranderingen ondergaat.

Wat België betreft, toont de crisis aan dat het noodzakelijk is het belang van LNG (liquid natural gas) in de energiebevoorrading verder te stimuleren. Momenteel beschikt ons land in de haven van Zeebrugge over een LNG-terminal, die de overheid graag verder zou willen uitbouwen.

De kwestie van de energiebevoorrading staat alvast hoog op de agenda van de volgende top van Europese staats- en regeringsleiders, in maart. Het thema zal worden voorbereid op de eerstkomende vergadering van de Europese ministers van Energie, op 19 februari in Brussel. Daar zal de Europese Commissie ook een evaluatie brengen van de precieze maatregelen die moeten genomen worden om de maandag geuite doelstellingen te halen.


20:55 - 12/01/2009 Copyright © De Tijd
Plaats reactie

Terug naar “Energie en duurzame ontwikkeling”