Belgacom en Telenet riskeren monsterboetes

Hier horen vragen over google, irc, nieuwsgroepen, e-mail enz....
Plaats reactie
Matthias_VL
Plus Member
Plus Member
Berichten: 220
Lid geworden op: 29 jun 2008, 17:22
Uitgedeelde bedankjes: 7 keer
Bedankt: 3 keer

Belgacom en Telenet maken zich schuldig aan 'hetzelfde ernstig misbruik van een dominante positie, net als de Spaanse telecomoperator Telefonica'. Dat stelt aftredend Open VLD-senator Stéphanie Anseeuw. De Europese Commissie legde Telefonica woensdag een boete van 152 miljoen euro op, omdat het met zijn tariefbeleid de concurrentie uit de markt prees.

(tijd) - Anseeuw hekelt de prijzenpolitiek van de twee grootste Belgische telecomoperatoren. 'De prijzen van Belgacom en Telenet zijn al jaren hetzelfde, terwijl de tarieven in het buitenland al jaren dalen.' Volgens de aftredende senator maken nieuwe marktspelers geen kans, aangezien de twee marktspelers beschikken over een eigen net dat alle huizen aandoet.

'Doordat het netwerk van de kabelbedrijven niet toegankelijk is voor de concurrentie zijn de andere maatschappijen aangewezen op het netwerk van Belgacom', klinkt het. Belgacom zou de concurrentie daar een te hoge prijs voor vragen, waardoor het voor de concurrentie moeilijk wordt om de eigen producten rendabel aan te bieden. Zowel Telenet als Belgacom zou daarenboven een te hoge prijs vragen aan de consument voor internetdiensten.

Een onderzoek van het Britse onderzoeksbeureau Analysys, in opdracht van de federale overheid, toonde eerder dit jaar aan dat breedbandinternet in België meer kost dan in Frankrijk en Nederland. Het zou over het algemeen lichtjes duurder zijn dan in een aantal andere Europese landen. Gewapend met het rapport wil die overheid dat de breedbandtarieven in ons land zakken.

Anseeuw hoopt dat zware boetes Belgacom en Telenet ertoe zullen aanzetten om de markt open te breken, en zo de tarieven voor breedbandinternet omlaag te duwen. Ze wil ook dat het BIPT, de toezichthouder inzake telecom, meer armslag krijgt. In het licht van de regeringsvorming pleit ze tot slot voor een volledige privatisering van Belgacom. 'Heden draagt de overheid immers twee hoedjes, namelijk aandeelhouder en regelgever', klinkt het.

Bij Belgacom voorzien ze echter geen problemen. 'Ik ken de specifieke situatie van Telefonica niet', zegt een woordvoerder van Belgacom. 'Maar we maken ons geen zorgen. De Europese Commissie heeft geen onderzoek tegen ons lopen.' Volgens de woordvoerder heeft Belgacom al met concurrentie te kampen, namelijk van Telenet. 'Omdat zij groter zijn dan ons, gaan we sowieso altijd op zoek naar de best mogelijke prijs. Die zit trouwens op het Europese gemiddelde.'

'Het is het BIPT die uiteindelijk de prijs voor ons netwerk vastlegt. Wij maken onze offerte over aan de regulator, en die gaat dan de andere spelers af. Onze concurrenten kunnen dan bezwaren indienen tegen onze prijs, maar de eindbeslissing ligt bij het BIPT', klinkt het.

Over de privatisering van het telecombedrijf die Anseeuw beoogt, houdt Belgacom zich op de vlakte. 'Dat is een zaak van de politiek. Zaken is één, de aandeelhoudersstructuur iets anders.'

Bron : tijd.be




We betalen in België veel te veel voor ons internet vergeleken met de buurlanden. Chello werd recent overgenomen door Telenet zodat Telenet infeite een monopolie heeft op de kabel in Vlaanderen. Dat uit zich in té hoge prijzen in combinatie met belachelijk lage verbruikslimieten. En door de invloed van het Amerikaanse Liberty Global op Telenet gaat het niet verbeteren, dit bedrijf staat bekend om het leegzuigen van hun investeringen dus daar moeten we op geen verbetering rekenen. Sterker nog, Telenet heeft geleend om de aandeelhouders meer winst per aandeel te kunnen uitkeren.

Belgacom daarentegen stemt het aanbod overduidelijk af op Telenet. Belgacom hanteert ook te hoge tarieven aan kleinere providers die gebruik willen maken van de Belgacom infrastructuur voor ADSL. De kleinere providers leveren dan wel een beter product voor een aanzienlijk lager bedrag, zij hebben hierdoor nauwelijks ruimte voor marketing waardoor slechts een minderheid deze alternatieve providers kent en overstapt. De overheid heeft een meerderheid in Belgacom en verdient daar goed geld mee. Dus die laat het uitzuigen van particuliere Belgacom klanten zonder probleem toe.

Volgens de Europese Comissie is er geen probleem, volgens hen is er genoeg concurrentie op de Belgische markt. Gerolf Annemans diende hiervoor een klacht tegen de Comissie in maar de Comissie ging er niet op in, en de daarop volgende rechtzaak van Annemens werd door hem verloren.

Hoelang kan het Telenet/Belgacom duopolie nog ongehinderd doorgaan om hun klanten te bestelen?
Gebruikersavatar
Special_K
Premium Member
Premium Member
Berichten: 569
Lid geworden op: 21 maa 2008, 16:05
Locatie: Hemiksem

Volgens mij is dat geen nieuw artikel en dateert het nog van voor de verkiezingen vorig jaar.

Dit las ik vorig jaar al eens: http://www.ispam.nl/archives/tag/stephanie-anseeuw/

correctie: blijkbaar is er inderdaad toch "nieuw" opgefrist artikel met hoofdzakelijk dezelfde inhoud:

http://fwdmagazine.zdnet.be/fwd.cfm?id=70148
Laatst gewijzigd door Special_K 25 jul 2008, 22:36, in totaal 2 gewijzigd.
Afbeelding
Lord Utopia
Erelid
Erelid
Berichten: 7819
Lid geworden op: 10 mei 2007, 16:33
Uitgedeelde bedankjes: 404 keer
Bedankt: 386 keer

Dat artikel is idd oud.
Plaats reactie

Terug naar “Algemeen Internet-Gebruik”