Belgisch internet slibt dicht volgens Pol Vanbiervliet, cisc

Onderwerpen die nergens anders thuis horen en toch eerder technisch van aard zijn? Post ze hier!
Plaats reactie
satsurfer
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5424
Lid geworden op: 09 okt 2004, 23:24
Uitgedeelde bedankjes: 457 keer
Bedankt: 313 keer

Pol Vanbiervliet, topman van Cisco België, waarschuwt voor een nakend tekort aan breedbandcapaciteit
Door de toenemende populariteit van videosites als YouTube jagen internetsurfers almaar meer megabytes door het netwerk. Video is vandaag al goed voor het grootste deel van het internetverkeer en dat zal nog exponentieel toenemen. België is daar niet klaar voor. 'Als België zijn internetcapaciteit in de komende drie jaar niet uitbreidt, komen er sowieso bottlenecks', waarschuwt Ciscobaas Pol Vanbiervliet.

door Emmanuel Vanbrussel

Volgens Vanbiervliet dringt het bij de toppolitici maar niet door hoe belangrijk informatie- en communicatietechnologie (ICT) wordt voor de toekomstige welvaart in ons land. "Veel politici zijn bang voor ICT, omdat ze er te weinig van af weten. Het gevolg is: geen overkoepelende strategische visie en alleen maar losstaande projecten. Dat is wraakroepend."

De Belgische investeringen in nieuwe technologie zijn stilgevallen sinds 2001, zo blijkt uit diverse statistieken. Misschien toevallig, maar dat is net de periode waarin Lernout & Hauspie kapseisde.


"Ik denk niet dat er een verband is. Je kunt alleen maar stellen dat Jo Lernout en Pol Hauspie, die ik allebei goed ken, waarschijnlijk op hun tijd vooruit waren. En met technologie is timing zo verschrikkelijk belangrijk. Markttransities goed identificeren is trouwens een van de sterktes van Cisco. Vijf jaar geleden zei John Chambers (de wereldwijde topman, EV): 'Internetgebruikers zullen interactieve video dagelijks gebruiken.' Video was op dat moment nog een aparte wereld. En wat zien we de laatste jaren? YouTube en alle mogelijke interactieve videoapplicaties zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten.


"Het gaat niet alleen om weten wat er komt, maar ook om het vinden van de juiste timing om nieuwe zaken te concretiseren. Lernout en Hauspie hadden schitterende technologie, maar ze waren te vroeg. Bij taaltechnologie is 99 procent accuraatheid bovendien niet genoeg en het laatste procent dekken is aartsmoeilijk. L&H moest ook in heel korte tijd uitgroeien van een lokale tot een wereldwijde speler, wat niet vanzelfsprekend is."

L&H of niet, het optimisme over de Belgische kenniseconomie is in enkele jaren fors getemperd. Onze voorsprong inzake breedbandtechnologie zijn we kwijt, schreef u eerder dit jaar. Wat is er aan de hand?


"We waren zeer goed bezig en hadden een voorsprong met de ADSL-breedbandtechnologie. Qua basisinfrastructuur voor het internet hadden we tien jaar geleden een voorsprong, maar inmiddels zijn we door de meeste Europese landen ingehaald. Zij gingen later op breedband, maar hebben de voorbije drie à vijf jaar een tandje bijgestoken. In België is een zekere zelfvoldaanheid opgetreden."

Bij wie?


"Bij de verantwoordelijken voor de breedbandinfrastructuur, de overheid in combinatie met de operatoren en service providers (zoals Belgacom en Telenet, EV)."


Is het elders in Europa echt zoveel beter?

"Nederland en Denemarken zijn op dat punt relevant. Het overheidsbeleid is er veel meer stimulerend, wat automatisch privé-investeerders aanzet om mee op de kar te springen en te investeren. Het heeft ook te maken met concurrentie op de markt. In landen als Scandinavië, Nederland, Frankrijk - noem maar op - is er meer concurrentie, wat ervoor zorgt dat er meer dynamiek is dan in België."

De Belgische staat is meerderheidsaandeelhouder in Belgacom. Er is nu sprake van dat de staat zijn meerderheid zal afstaan. Zou dat een stap in de goede richting zijn?


"Het is misschien een interessante stap, maar zeker niet de enige voorwaarde. De overheid kan perfect de markt dynamiseren, zelfs al is ze grote aandeelhouder in een grote operator. De staat moet toch denken aan het algemeen belang en de cruciale rol die de kenniseconomie moet vervullen, denk maar aan de Europese Lissabonstrategie. Dit land zal zich op termijn alleen differentiëren met brain power. Het lijkt mij dan ook vitaal dat de overheid daarin massaal investeert."


Zijn Nederlandse politici daar dan meer om bekommerd?


"Bij de Nederlandse politici is er een groter bewustzijn over het belang van ICT dan hier in België en dat wordt ook in actie vertaald. Weet je wat ik denk? Dat heel veel Belgische politici bang zijn voor ICT, omdat het complex en technisch is. We zien hetzelfde in grote bedrijven. Maar er is een evolutie aan de gang. Bij Fortis is de leider van IT, Alain Deschênes, zopas gepromoveerd tot operationeel directeur en lid van het directiecomité. Dat betekent dat Fortis beseft dat IT een strategische dimensie krijgt."

Hoezo, de politiek is niet wakker? De term 'kenniseconomie' duikt toch in elke State of the Union op?

"Er zijn een paar goede initiatieven, zoals het Instituut voor Breedbandtechnologie of i-City (Vlaams overheidsproject rond draadloos internet in Leuven en Hasselt, EV). Ik zeg niet dat er niets gebeurt. Er is in België nood aan een masterplan. Of er nu één federale ICT-minister moet komen, dan wel dat de bevoegdheid verspreid wordt, is op dit moment bijzaak."

Zijn bedrijven als Belgacom en Telenet internationaal gezien niet te klein en geografisch te beperkt om grootschalige netwerkprojecten te schragen? Investeren in nieuwe technologie vergt een bom geld.

"Het is geen kwestie van schaal. In Nederland en Denemarken heb je middelgrote fiber to the home-initiatieven (waarbij een krachtige glasvezelverbinding niet alleen tot in de straat, maar tot in de woning van de internetgebruiker reikt, EV). Neem nu Brussel. Je zou in Brussel perfect een fantastisch stedelijk netwerk kunnen maken dat fiber combineert met draadloos, om het gebied tot een echte hightechzone uit te bouwen."

Cisco helpt de stad Luxemburg om te bouwen tot een grote hotspot voor draadloos internet. Kan dat ook in Brussel?


"Maar natuurlijk. Luxemburg beseft dat zijn concurrentiële voordeel, zijn gunstige fiscaliteit, op termijn niet duurzaam is omwille van de Europese regels. Luxemburg wil een soort data hub worden voor Europa, met een combinatie van financiële elementen en infrastructuurelementen. Over zes maanden zal de stad Luxemburg één hotspot zijn. Tegelijk zijn ze rond de stad een fibernetwerk aan het bestuderen. Zoiets kan ook voor Brussel. Wij zijn vragende partij om van Brussel de geavanceerdste middelgrote stad van Europa te maken. Je hebt verdorie de Europese instellingen, de NAVO, je bent het centrum van Europa. Brussel zou een showcase moeten zijn voor het land."

Kunt u geen telefoontje plegen naar Brussels minister-president Charles Picqué?

"Dat doen we geregeld. (lacht)"

Zit de internettoekomst in glasvezelkabels of in draadloze technologie?

"De technologieën vullen elkaar aan. Als we bijvoorbeeld over een aantal jaar draadloze televisie zullen krijgen - en dat zit er dik in - dan moet ook de onderliggende vaste backbone dat aankunnen."

Zijn er geen zware straatwerken nodig voor zo'n Brusselse hotspot?

"Er ligt al wat fiber en er is bruikbare infrastructuur. Mogelijk kun je de bestaande riool- en metro-infrastructuur gebruiken. Met draadloze technologie kun je al met een minimum aan impact het netwerk versterken. Maar je bakt ook geen omelet zonder eieren te breken natuurlijk."

Als we niet ingrijpen, komt er dan een tekort aan breedbandcapaciteit in ons land?

"Er zullen sowieso bottlenecks optreden. Als je ziet hoe interactieve video groeit, dan moet België in de komende drie jaren upgraden wat betreft snelheid en breedte van het netwerk. Ook videoconferencing zal aan belang winnen wegens de groeiende fileproblemen. Almaar meer bedrijven zullen hun mensen thuis laten werken en via video met hen willen communiceren. Als je dat in hoge resolutie wilt doen, vergt dat een stevige pijp. Ons standpunt is: de netwerkinfrastructuur mag geen bottleneck zijn, geen belemmering voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Het is niet te laat, er zijn nog geen bottlenecks vandaag. Maar het is wel vijf voor twaalf."

Hoe lost u het chronische tekort aan IT-krachten op?


"Het gaat erom een dynamiek op gang te brengen. Vandaag zijn er, afhankelijk van de bron, tien- à zestienduizend jobs nodig in de Belgische ICT. Als je als overheid meer investeert in ICT, creëer je meer jobs. Dat gaat meer mensen aanzetten om ICT te studeren. Je bouwt dus een positieve spiraal uit. Men zegt dat er nu voor het eerst weer meer informaticastudenten zijn in het eerste jaar. Ik wil dat toch nog bevestigd zien, maar hoop dat het waar is."

De regeringsonderhandelaars bereikten deze week een akkoord over economische migratie, waardoor het makkelijker wordt om niet-Europese arbeidskrachten naar hier te halen. Kunnen we niet tienduizend informatici uit India lokken en daarmee alle knelpunten oplossen?

"Economische migratie gebeurt nu al. Hier (het Ciscogebouw in Diegem, EV) werken 38 nationaliteiten. Velen blijven vijf jaar en trekken dan verder. De wereld is mobiel. Maar het is maar een pleister op een houten been. Als je volledig rekent op buitenlandse IT'ers, wat dan met de kennisoverdracht die zo cruciaal is? Ik zeg niet dat er geen buitenlanders mogen binnenkomen, integendeel. Maar het ene sluit het andere niet uit. Onze bevolking moet meer ICT-geletterd worden en meer informatici afleveren. De overheid zou nog meer haar publieke dienstverlening moeten automatiseren."

Op dat vlak is er nog veel te doen. Een aanzienlijk deel van de Belgen kan nog niet eens overweg met een computer.


"Dat is het probleem van de digital divide. Kijk, de dienstencheques zijn een groot succes. Iedereen gebruikt ze om de poetsvrouw mee te betalen. Maar waarom niet denken aan internetcheques? De overheid kan zeggen: ik trek dit budget uit om dat deel van de bevolking, dat nu niet mee is, een aantal ICT-vaardigheden bij te brengen. Akkoord, er zijn nu al enkele projecten. Maar het gaat telkens om losstaande satellietprojecten zonder gemeenschappelijke visie.


"België is een van de beste landen om in te wonen met een van de best ontwikkelde onderwijs- en gezondheidssystemen. We zijn bijna een paradijs. Dan is het toch wraakroepend dat we op een van de belangrijkste sporen die de toekomst van de maatschappij zullen bepalen, achteruitgaan. Maar het staat jammer genoeg niet hoog op het lijstje van de lopende regeringsonderhandelingen."

Almaar minder buitenlandse multinationals kiezen België voor een nieuwe investering. Dat geldt nog sterker voor Vlaanderen. Is er een verband met onze slabakkende aandacht voor breedband?


"Het verband gaat komen en we mogen dat zeker niet onderschatten. Beschikbaarheid van gesofisticeerde ICT-infrastructuur wordt een van de belangrijkste vestigingscriteria voor grote multinationals. Als je kunt kiezen tussen een supersnelle verbinding tegen lage kosten en een middelmatige verbinding tegen hoge kosten, is de rekening snel gemaakt, zeker als je ervan uitgaat dat videocommunicatie aan belang zal winnen in het bedrijfsleven."

Uw boodschap klinkt al met al pessimistisch.


"Nee, ik ben niet pessimistisch. Het is niet te laat. Zie het eerder als een oproep naar de politiek. Als we de juiste beslissingen nemen, kunnen we over drie jaar weer mee zijn met het Europese koppeloton."


Pol Vanbiervliet:

Wij zijn vragende partij om van Brussel de geavanceerdste middelgrote stad van Europa te maken. Het zou een showcase moeten zijn voor het land


n Ciscobaas Pol Vanbiervliet: 'Ons standpunt is: de netwerkinfrastructuur mag geen bottleneck zijn, geen belemmering voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen. Het is niet te laat, er zijn nog geen bottlenecks vandaag. Maar het is wel vijf voor twaalf.'

Publicatie: De Morgen
Publicatiedatum: 13 oktober 2007
Lord Utopia
Erelid
Erelid
Berichten: 7819
Lid geworden op: 10 mei 2007, 16:33
Uitgedeelde bedankjes: 404 keer
Bedankt: 386 keer

De fiber die er ligt in Brussel, is dat ook de fiber van UPC ? Anders is het een goede gedachte, alleen bezit Telenet Operaties N.V. die nu :P

Het was al 5 voor 12 toen Telenet in 1996 opgericht werd, alleen zagen ze het niet. Dat is toch het stomste wat je kan doen ? 1 bedrijf het alleenrecht geven over een netwerk aan COAX kabels ?
Arrigi
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 824
Lid geworden op: 05 okt 2003, 23:00
Locatie: Hoogstraten
Contacteer:

Ik zie geen probleem. Als het netwerk in dezelfde staat blijft en iedereen mooi 12GB/maand blijft gebruiken.. Waar zal de bottleneck dan ontstaan? :P
Achteruitgang galore spijtig genoeg.
hellsnake
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1107
Lid geworden op: 21 jan 2007, 12:04
Contacteer:

Arrigi schreef:Ik zie geen probleem. Als het netwerk in dezelfde staat blijft en iedereen mooi 12GB/maand blijft gebruiken.. Waar zal de bottleneck dan ontstaan? :P
Achteruitgang galore spijtig genoeg.
inderdaad, hoe zouden wij naar videos kunnen kijken met deze limieten.
tomg1804
Pro Member
Pro Member
Berichten: 270
Lid geworden op: 12 jun 2007, 20:30

hellsnake schreef:
Arrigi schreef:Ik zie geen probleem. Als het netwerk in dezelfde staat blijft en iedereen mooi 12GB/maand blijft gebruiken.. Waar zal de bottleneck dan ontstaan? :P
Achteruitgang galore spijtig genoeg.
inderdaad, hoe zouden wij naar videos kunnen kijken met deze limieten.
ja, al die 'zever' dat die daar uitkraamt.
"Video's winnen aan populariteit en daardoor ontstaan bottlenecks..."
Maar nergens in dit artikel wordt er die veel te kleine limiet hier in België aangehaalt die zowel belgacom als telenet hanteren. :roll:
Arrigi
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 824
Lid geworden op: 05 okt 2003, 23:00
Locatie: Hoogstraten
Contacteer:

Ho.. M'n vorige post is iets te kortaf.
Er zal zeker wel _een_ stijging zijn afkomstig van bedrijven zoals EDPnet en Dommel, maar zo groot lijkt me die niet te zijn... Telenet & Belgacom zijn nog altijd VELE malen groter. Die invloed van die kleintjes lijkt me niet voor bottlenecks te zorgen :)
Gebruikersavatar
dbr
Premium Member
Premium Member
Berichten: 486
Lid geworden op: 08 aug 2007, 23:10

Het klinkt een beetje als "wij van WC-eend adviseren WC-eend"
Netwerkbouwer Cisco gaat Belgie wel even vertellen hoe de vork in de steel zou zitten.
Het is waar dat Belgie in een coma lijkt te zijn beland op het gebied van snel, bruikbaar en betaalbaar internet.
Maar of dat komt door de overheid betwijfel ik zeker omdat meneer vervolgens aan komt zetten met halve waarheden uit Nederland, de Nederlandse overheid heefrt inderdaad orders geplaatst bij Cisco maar die waren voor de overheid, niet voor de internet gebruikers.
De groei op het gebied van snelheden en dergelijke komt vooral door de Internet service providers die hebben willen investeren en daardoor een bodem hebben geschapen voor een concurrende markt zoals hij er nu is.
De nederlandse variant op de bipt(opta) is hier vooral van belang geweest omdat de prijs van de local loop niet hoger mocht worden als de prijs van het goedkoopste telefoonabbonement.(door een opta besluit)
- Beter met het mes op tafel, dan met het mes door je lijf -
Gebruikersavatar
zippie666
Pro Member
Pro Member
Berichten: 419
Lid geworden op: 16 apr 2005, 16:31

En dan de politici Belgacom aansporen om hun netwerk uit te bouwen met Alcatelproducten, heel cisco's strategie naar de knoppen :wink:
Siglo
Premium Member
Premium Member
Berichten: 579
Lid geworden op: 06 sep 2004, 14:56
Locatie: /var/www
Bedankt: 1 keer

zippie666 schreef:En dan de politici Belgacom aansporen om hun netwerk uit te bouwen met Alcatelproducten, heel cisco's strategie naar de knoppen :wink:
Daar hebben ze de politiek niet voor nodig. Wat betreft de zware backbone routers hebben zowel BGC als TN de laatste tijd vooral in Alcatel (Timetra) geinvesteerd. Die outperformen simpelweg de Cisco's...
Gebruikersavatar
deej
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 3322
Lid geworden op: 09 dec 2002, 21:14
Locatie: Een boerengat nu met VDSL2!
Uitgedeelde bedankjes: 19 keer
Bedankt: 4 keer

Siglo schreef:Daar hebben ze de politiek niet voor nodig. Wat betreft de zware backbone routers hebben zowel BGC als TN de laatste tijd vooral in Alcatel (Timetra) geinvesteerd. Die outperformen simpelweg de Cisco's...
En Juniper en Huawei winnen ook meer en meer terrein de laatste tijd bij Service Providers en Operatoren. Denk dat er ene ambetant aan het worden is over zijn zakencijfer :lol:.
Gebruikersavatar
Goztow
userbase crew
userbase crew
Berichten: 13622
Lid geworden op: 14 nov 2006, 16:21
Locatie: Brussel
Uitgedeelde bedankjes: 1423 keer
Bedankt: 878 keer

Provider

Te Koop forum

Hoe kan ons Internet nu dichtslibben? Door die 20 % meer traffiek (10 -> 12 gieg) over 10-tal jaar?
Gebruikersavatar
dbr
Premium Member
Premium Member
Berichten: 486
Lid geworden op: 08 aug 2007, 23:10

zippie666 schreef:En dan de politici Belgacom aansporen om hun netwerk uit te bouwen met Alcatelproducten, heel cisco's strategie naar de knoppen :wink:
Dat is absoluut niet gezegd, als er meer wordt gebruikt zijn er meer servers nodig, niet alleen op het Belgacom netwerk. Plus dat het natuurlijk helemaal niet gezegd is dat er voor een nieuw netwerk uitsluitend naar Alcatel wordt gekeken en/of dat Belgacom de enige partij zou zijn die een netwerk aan kan leggen.
Dat kan iedere boerenlul met genoeg geld op zak.

Maar het ging mij niet specifiek over de aanwezigheid of de onaanwezigheid van Cisco het ging mij erom dat iemand van cisco die open deuren intrapt niet de meest objectieve expert is.Daarom mijn kritische kantekeningen.
Dat er binnen 5 jaar iets als Youtube zou kunnen komen is ook weer zo'n voorspelling van niets, klopt wel maar was ook niet heel verrassend, de uiteindelijke verpakking misschien.
- Beter met het mes op tafel, dan met het mes door je lijf -
Plaats reactie

Terug naar “Allerlei”