verschillende digitale dragers

Wil je iets weten over de hardware van een computer? Draait je CPU fan niet meer? Je printer wil niet meer mee? Dan moet je hier zijn.
Plaats reactie
drm

idereen zal me wel gezien hebben op de irc van UserBase..??

en jullie denken aan ateursrechten en konsoorten.wel nu nee dat is niet wat ik daarvoor deze nick gebruik..als je het leest zal je wel weten wat drm voor staat en dab en worldspace..lees je al???

Digital Radio Mondiale (DRM)

Opvolger voor de kortegolf.
Bereik: de hele wereld.
Geluidskwaliteit: vergelijkbaar met FM-mono.
Deze techniek maakt gebruik van zendstations voor de kortegolf die zijn omgebouwd tot digitale zenders. De radio stemt automatisch af op die frequentie die de beste ontvangst geeft. De luisteraar hoeft zelf geen frequentie meer te weten; hij toetst alleen de naam van het station in waar hij naar wil luisteren en de radio doet de rest. Dit is ook een ideale techniek om mobiel te luisteren, bijvoorbeeld in de auto.
Datum invoering: naar schatting zullen in 2002 de eerste consumentenontvangers op de markt worden gebracht.
Dit systeem is ontwikkeld door het internationale Digital Radio Mondiale (DRM) consortium. De Wereldomroep is één van de oprichters van dit consortium, dat tot doel heeft te komen tot een goede digitale vervanging van de korte-, midden- en langegolfradio.
Via deelname aan dit consortium leveren we een bijdrage aan de ontwikkeling en invoering van een nieuwe wereldstandaard voor digitale radio.
De eerste testuitzendingen van DRM zijn eind 1999 de lucht in gegaan via onder meer de speciaal hiervoor geïnstalleerde zender op het relaystation van de Wereldomroep in Bonaire.

Digital Audio Broadcasting (DAB)

Mogelijke opvolger van FM.
Bereik: West-Europa, Canada, Zuid-Afrika en diverse landen in Azië
Geluidskwaliteit: varieert van FM-mono tot hoger dan CD-kwaliteit, afhankelijk van het soort uitzending (reportages of muziek) kan de omroep beslissen hoeveel kanalen er ingezet worden om het signaal te verspreiden. Deze techniek maakt gebruik van aardse zenders die het signaal doorgeven. De radio stemt automatisch af op die zender die de beste ontvangst geeft. De luisteraar hoeft geen frequentie meer te weten; hij toetst de naam van het station in waar hij naar wil luisteren en de radio doet de rest. Dit is een ideale techniek om mobiel te luisteren bijvoorbeeld in de auto.
Datum invoering: In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Zweden is DAB al in gebruik. Het aantal verkochte radio's is echter nog klein aangezien de eerste ontvangers nog erg duur zijn. Er zal moeten worden afgewacht hoe succesvol het systeem wordt, of dat in de praktijk meer gebruik gemaakt zal worden van andere digitale systemen zoals DRM of audiokanalen van het nieuwe digitale televisiesysteem Digital Video Broadcasting - Terestial (DVB-T). Voor het bedienen van grote gebieden is DAB waarschijnlijk voorlopig te duur en zal de frequentietoewijzing in de diverse landen mogelijk een probleem vormen.
De Wereldomroep participeert in het Nederlandse Digital Audio Broadcasting (DAB) Platform. In deze werkgroep wordt de introductie voorbereid van digitale radio als aanvulling en later mogelijk vervanger van FM radio in West-Europa. Hiernaast nemen we deel aan de internationale werkgroep World DAB die zich sterk maakt voor de wereldwijde introductie van Digital Audio Broadcasting via satellieten.

Worldspace

Digitale satellietradio
Bereik: een hele brede strook rondom de evenaar: tropische regio, Caribisch gebied, Afrika en Azië.
Geluidskwaliteit: varieert van FM-mono tot bijna CD-kwaliteit, afhankelijk van het soort uitzending (reportage of muziek) kan de omroep zelf beslissen hoeveel kanalen er ingezet worden om het signaal te verspreiden.
Datum invoering: de eerste satelliet is begin 1999 in gebruik genomen. Er zijn nog geen ontvangers op de markt.
Samen met enkele andere grote internationale omroepen volgt Radio Nederland Wereldomroep met belangstelling de ontwikkelingen van het satellietsysteem van Worldspace. Via dit systeem wordt het mogelijk om, met een speciale ontvanger, rechtstreeks via de satelliet te luisteren naar de radio

snap je het nu ...??,
Sub Zero
Administrator
Administrator
Berichten: 6181
Lid geworden op: 15 sep 2002, 12:14
Locatie: Herzele
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 121 keer
Contacteer:

Ja, ik ben volledig mee. Dit is wel interessant spul. Maar ik vraag mij toch af hoe ze dat gaan oplossen met die frequenties. Als het bereik zo groot is, dan moet elk land meedoen en moet er 1 frequentie zijn voor de hele wereld. Eer je zo een overeenkomst hebt, daar zal je voor mogen puzzelen denk ik.

Cheers
Afbeelding
Gebruikersavatar
meon
Administrator
Administrator
Berichten: 16609
Lid geworden op: 18 feb 2003, 22:02
Twitter: meon
Locatie: Bree
Uitgedeelde bedankjes: 564 keer
Bedankt: 759 keer
Contacteer:

Blue-Sky vermeldde hier ook al DAB: http://www.userbase.be/forum/viewtopic.php?t=1525
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

Idd meon, heb eens gegoogled naar > DRM
http://www.drm.org/system/globstandard.htm
Dit is het systeem wat de AM dragers zal vervangen.
Korte vrije vertaling: >
Een nieuwe wijziging in de “How To“ door het internationale regelingen van de Telecommunicatie unie (ITU) (RRB), heeft de regulerende weg voor radio vrijgegeven, die het digitale Radio Mondiale (DRM) systeem voor middengolf/AM gebruiken willen in de frequentiebanden in regio 1 en 3.
In regio 1 & 3 zijn Europa, Afrika, het midden oosten, Azië en Australië/New Zeeland.) mee inbegrepen.

&
http://www.heise.de/newsticker/data/vza-27.08.03-000/
Korte vrije vertaling: >
Voor Hans Hege, de Chef van de Medienanstalt Berlijn Brandenburg (mabb), is de het ingebruiknemen van de digitale uitstraling via antenne in de hoofdstad en omgeving uit de betrachting van de luisteraars een totaal succes. "De gebruikers accepteren DVB-T", gaf de direkteur v/d zender in het vooruitzicht v/d internationale Funkausstellung 2003 plaatsvindende Medienforum Berlijn-Brandenburg bekend. Tot aanvang augustus, als de mabb de analoge uitzendingen in Berlijn definitef uitschakelde, zijn al meer dan 170.000 Set-Top-Boxen verkocht, welke voor het ontvangen van DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial) noodzakelijk zijn.

Bron: http://www.drm.org/
Laatst gewijzigd door Blue-Sky op 10 okt 2003, 10:21, 1 keer totaal gewijzigd.
Afbeelding
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

Sub Zero schreef:Dit is wel interessant spul. Maar ik vraag mij toch af hoe ze dat gaan oplossen met die frequenties. Als het bereik zo groot is, dan moet elk land meedoen en moet er 1 frequentie zijn voor de hele wereld. Eer je zo een overeenkomst hebt, daar zal je voor mogen puzzelen denk ik.

Ik had ergens gelezen dat je enkel de naam van het station moet aangeven, bv. "Radio Donna".
Als je met de wagen onderweg bent, zul je altijd deze zender ontvangen deze welke met het sterkste signaal binnenvalt, zal telkens overnemen zodat je niet zult merken dat je via een andere HF drager bedient wordt.
Ik zoek ivm dit punt nog naar meer info. (in 2004 zou in Vlaanderen de dekking 100 % zijn)
Zou men kunnen vergelijken met het capteren van GSM, deze springen ook naar andere cellen als je u verplaatst, met uw GSM ontvanger.
Laatst gewijzigd door Blue-Sky op 09 okt 2003, 21:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Afbeelding
Sub Zero
Administrator
Administrator
Berichten: 6181
Lid geworden op: 15 sep 2002, 12:14
Locatie: Herzele
Uitgedeelde bedankjes: 74 keer
Bedankt: 121 keer
Contacteer:

Als je een beetje autoradio hebt, dan gaat dit nu ook al automatisch hoor Blue-Sky. De radio kijkt naar alle frequenties en kijkt ook naar de RDS-signalen (radio data system of zoiets). Dat is de tekst die je ziet op de radio. Bij de meeste zenders is dat hun naam, maar bij topradio kan daar ook het weer of een reclameboodschap op komen ofzo. De radio zoekt dan alle zenders met dezelfde RDS-boodschap en zoekt dan diegene met de beste ontvangst. Zo heb je ook altijd een goeie ontvangst. In alle geval, zo werkt het in onze auto :)

Cheers
Afbeelding
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

Sub Zero schreef:De radio zoekt dan alle zenders met dezelfde RDS-boodschap en zoekt dan diegene met de beste ontvangst. Zo heb je ook altijd een goeie ontvangst. In alle geval, zo werkt het in onze auto. :-)
Idd Sub Zero, dit systeem van verkeersberichten bestaat al meer als 15 jaar in Duitsland, je kon staan op welke frequentie je wou, als een verkeersmelding kwam werd deze onmiddellijk doorgegeven zelfs met een hoger akoestisch niveau dan normaal, zodat je het zeker zou horen.
Eens die melding gedaan, ging je terug naar de andere zender welke je beluisterde, idem geluidsniveau terug naar omlaag.
Natuurlijk zijn de huidige autoradio’s waar jij het over hebt meer gesofistikeerd, met hun station naamaanduiding en zomeer, naar analogie in quote zal het nieuw systeem DAB ook functioneren.
Er is toch weer een echte revolutie te verwachten op dat gebied, zeker wat betreft de geluidskwaliteit! :-)
Hier nog een link met een schema (wel is dit DAB) even naar onder scrollen hé > Klik hier
Moeilijkheden ivm reflecties > Klik hier

Cheers
The Old... :P
Afbeelding
Plaats reactie

Terug naar “Hardware”