Wij hebben indertijd die Audible Magic geevalueerd - producent wou dat we het bij ISPs gingen positioneren - en toen al was het verdict: it doesn't do much... Wordt gewoon een zware investering voor Scarlet, een investering die nutteloos zal blijken.
Belangrijker is echter dat de CopySense appliance waarschijnlijk de wet op de privacy schendt!
E-mailberichten en de toegang tot het internet zijn wettelijk beschermd.
Volgens artikel 109ter, D van de wet van 21 maart 1991 is het iedereen verboden zelf of door toedoen van een derde kennis te nemen van het bestaan van met telecommunicatie overgebrachte gegevens.
Artikel 314bis, dat in 1994 in het Strafwetboek werd ingevoegd, luidt als volgt: "Met een gevangenisstraf van zes maanden tot één jaar en/of met een geldboete van 200 tot 10 000 BEF […] wordt gestraft hij die, ofwel, opzettelijk, met behulp van enig toestel privé-communicatie of -telecommunicatie, waaraan hij niet deelneemt, tijdens de overbrenging ervan, afluistert of doet afluisteren, er kennis van neemt of doet van nemen, opneemt of doet opnemen, zonder de toestemming van alle deelnemers aan die communicatie of telecommunicatie […].".
Het begrip 'communicatie' moet in de ruime zin van het woord worden geïnterpreteerd en heeft betrekking op alle privé-communicatieprocédés, inclusief de modernste waarvan hier enkele voorbeelden: faxberichten, telefoongesprekken, e-mailberichten, surfen op het internet, deelname aan videotekstdiensten, home-shopping, telebanking en de elektronische overbrenging van gegevens tussen informaticasystemen.
Het is in dat raam dat de wet drie grote vormen van schending van het geheim van communicatie verbiedt: het kennis nemen van de inhoud van een communicatiebericht, het kennis nemen van het bestaan van een communicatiebericht en het onwettig gebruik van een communicatiebericht.
Met andere woorden: leg als u niet meer kan p2p'en op het Scarlet netwerk een klacht neer tegen Sabam en bezorg de advocaten in dit land een vette kluif. Waarom tegen Sabam?
Strafbaar is eenieder die privé-communicatie of -telecommunicatie "afluistert of doet afluisteren, er kennis van neemt of doet van nemen, opneemt of doet opnemen". Deze bepaling is niet alleen van toepassing op personen die het geheim van communicatie schenden maar ook op zij die de opdracht daartoe geven (b.v. een diensthoofd die zijn secretaresse opdracht geeft een andere medewerker af te luisteren).