Heb eens wat zitten bladeren in de december uitgave van dat Belgacom Ch@llenge boekje (mijn vader is een oud werknemer van Belgacom). Over dat glasvezelnetwerk en VDSL stond er het volgende in :
Glasvezel dichter bij de klant is de oplossing. In tegenstelling tot koper heeft glasvezel een haast onbeperkte bandbreedte. In het Belgacom-netwerk ligt al heel wat glasvezel, maar dan hoofdzakelijk in het backbone-netwerk. De gemiddelde afstand klant-KVD (Kabelverdeler) bedraagt zo'n 800 m. En over deze beperkte koperafstand kunnen met nieuwe DSL-technologieën gemakkelijk debieten van 10 Mbps en meer symmetrisch per richting getransporteerd worden! Wat de problemen in verband met de afstand tussen de centrale en de KVD betreft: de oplossing waar ANS momenteel aan werkt bestaat erin om de glasvezel te voorzien tot aan deze verdeelkasten.
Om dit te realiseren moet naast de bestaande KVD een nieuwe, qua vorm gelijkaardige verdeelkast opgesteld worden, een zogenaamde ROP (Remote Optical Platform). De twee KVD's worden uiteraard met elkaar verbonden. In tegenstelling tot de bestaande KVD's bevat een ROP ook een actieve uitrusting (mini DSLAM), die kan gebruikt worden om VDSL (de opvolger van ADSL) aan te bieden.
De testen in labomgeving zijn ondertussen achter de rug en momenteel wordt deze nieuwe technologie op het terrein getest te Rochefort en Merelbeke. Belgacom verricht hier echt pionierswerk. In 2003 zal de technologie getest worden in vier pilootsteden: Gent St. Pieters, Waterloo, Hasselt en Bergen. Dit impliceert o.a. het graven van 50 km gleuven, het blazen van 120 km vezelkabel en het plaatsen van zo'n 100 ROP's.
Parallel aan dit alles wordt ook een planning voor aanpassing van het netwerk in de middelgrote en grote steden verder uitgewerkt. De concrete timing van de verdere ontplooiing is vanzelfsprekend ook afhankelijk van de resultaten van de marketingenquëte.
Dus als je in een van die teststeden woont, hopelijk krijg je ook een kans (maar ik vrees dat het testwerk wel voor Belgacom-medewerkers zal zijn).