maandag 30 april 2007
Easynet klaar voor internettelefonie
Het Britse Easynet staat klaar om in ons land spraakverkeer te lanceren via bedrijfsdatanetwerken.
Easynet, een dochter van de Britse media- en telecomgroep BSkyB, is in ons land uitsluitend actief op de bedrijvenmarkt. In het segment van ondernemingen met 250 werknemers en meer biedt het bedrijf diverse hosting- en netwerkdiensten aan, zoals de levering van intranet- en internetconnecties of het beheer van datacenters. Op die markt concurreert Easynet onder meer met grote spelers als BT en Verizon, die hun wortels hebben in de klassieke telefonie, maar die nu ook meer en meer IT- en netwerkdiensten gaan leveren.
Telefonie over datanetwerken (Voice over IP of VoIP) is het voorbeeld bij uitstek van een markt waar zowel telefonie- als dataspecialisten elkaar steeds meer gaan beconcurreren. Ook wij zijn van plan om ermee te beginnen, zegt de Belgische Easynet-topman Dirk Peeters, die begin dit jaar overkwam van Telenet Solutions. 'Wij hebben alleen maar te winnen bij het aanbieden van spraakverkeer over datalijnen. Voor bedrijven als BT daarentegen is VoIP noodzakelijk om hun enorme inkomsten uit klassieke telefonie niet kwijt te geraken.'
Easynet heeft momenteel nog geen eigen VoIP-aanbod gelanceerd, 'maar dat komt er wanneer we zeker zijn dat het robuust genoeg is', zegt Peeters. 'Momenteel is een projectteam in het VK, met daarin ook een aantal Belgen, VoIP aan het uitrollen. Het probleem zit niet zozeer in technische aspecten, maar in de facturatie. Dat is altijd zeer moeilijk.' In het management van de Easynet-groep zit overigens ook een Belg: de technische directeur Michel Coric. Indien VoIP met succes kan gelanceerd worden, wil Easynet ook bekijken of er mobiele diensten kunnen worden aangeboden, in samenwerking met één van de drie Belgische gsm-operatoren.
Het Belgische netwerk van Easynet bestaat zowel uit een eigen glasvezelnet tussen Brussel, Antwerpen en Gent, als uit de DSL-infrastructuur (lokale internetlijnen) die van Belgacom gehuurd wordt. De kwaliteitsgaranties die Belgacom geeft op dit DSL-aanbod, gaan volgens Peeters echter niet ver genoeg. Het bedrijf maakt daarom steeds meer gebruik van zijn eigen DSL-infrastructuur die in de centrales van Belgacom geïnstalleerd wordt. Easynet was in ons land de eerste die deze praktijk (unbundling of 'ontbundelen' in het jargon) toepaste. Easynet is van plan om ook hier een belangrijke sprong te maken. 'Binnen de twee maanden willen we van 14 naar 30 eigen DSL-centrales gaan', zegt Peeters. 'Als we er financieel break-even bij blijven, kunnen we op termijn naar 62 centrales gaan.'
Ook commercieel en strategisch staat het bedrijf voor een belangrijke periode. Op groepsniveau is Easynet momenteel aan het bekijken op welke sectoren het bedrijf voortaan de klemtoon wil gaan leggen.
In België is het bedrijf vandaag niet actief in de financiële sector en de overheidssector, twee branches die grote investeringen en langetermijnplanningen vereisen. Easynet België bedient zowat 2.500 bedrijfsklanten, waarvan Coca-Cola het bekendste is. Dat gebeurt met 65 eigen werknemers en via een netwerk van partnerbedrijven.
Easynet is actief in acht Europese landen, waarbij het VK goed blijft voor zowat de helft van de omzet (ongeveer 150 miljoen pond in 2005).
(Van onze redacteur, Wim De Preter
Bron: De Standaard online)