De Nederlandse auteursrechtorganisatie Brein heeft donderdag in een kort geding voor de rechtbank in Utrecht van vijf internetaanbieders de gegevens geeïst van 41 klanten die veel illegale muziekbestanden aanbieden op internet. Namens de Nederlandse platenmaatschappijen probeert de stichting bij de illegale muziekverspreiders een schadevergoeding te halen.
De verdachte personen gaan zoals iedere internetgebruiker schuil achter een anoniem IP-adres. De vijf grootste consumentenproviders, Planet Internet, Chello, @Home, Wanadoo en Tiscali weigeren de bijbehorende naam- en adresgegevens om privacyredenen af te staan. Negen andere internetters hebben zichzelf wel bekendgemaakt aan Brein, hebben erkend dat ze fout zijn geweest en hebben geschikt voor gemiddeld 2100 euro.
Advocaat Roos, van Brein, betoogde dat de organisatie geen andere noch mindere ingrijpende mogelijkheid heeft om aan informatie te komen. Het gaat volgens hem ook slechts om weinig gevoelige gegevens.
De internetaanbieders zijn van mening dat het gaat om een ingewikkelde technische zaak die niet in kort geding beantwoord kan worden. Ze hebben daarom de tegenaanval geopend met een bodemprocedure tegen de stichting Brein, om op dezelfde vraag antwoord te krijgen.
In opdracht van een private organisatie hoeven providers niet mee te werken aan de opsporing en vervolging van de eigen abonnees, meent hun raadsman Alberdingk-Thijm. Hij ontdekte bovendien dat Brein onzorgvuldig omgaat met verzoeken, tijdstippen, data en IP-nummers, waardoor in een aantal gevallen volstrekt onschuldige klanten zijn lastig gevallen met sommaties.
Bron: NU