Ik heb hier nu deze setup: Fritz 7430 op TV Vlaanderen internet (Edpnet), syncht hier op 70/30. Deze Fritz heeft geen enkele Gigabit poort, enkel 100.
Uit die router vertrekt één kabel naar een tweede Fritz, die als AP en switch aan de TV dienst doet (TV, mediaspeler, internetradio). Deze Fritz heeft een Gigabit netwerkpoort.
Er vertrekt een kabel naar boven, waar weer een Gigabit switch staat, waarop oa een PC en camerasysteem en AP is ingeplugd.
Vierde poort op die eerste Fritz zit een netwerkHDD, nu dus op een 100Mbit poort op die router.
Vraagje: als ik bij die eerste FRITZ een Gigabit switch zou bijzetten, zou het verkeer van mijn harde schijf (wat nu doorheen de Fritz loopt aan 100Mbit) dan ineens aan Gigabit snelheid gaan? MAW gaat het verkeer dan enkel doorheen die nieuwe switch, of trekt de router alsnog alles door zich heen en heeft die nieuwste switch geen nut?
Eer ik onnodige kosten doe, zie je?
Gigabit switch na router = sneller??
-
- Plus Member
- Berichten: 144
- Lid geworden op: 03 sep 2017, 11:13
- Uitgedeelde bedankjes: 10 keer
- Bedankt: 23 keer
Een switch doet exact dat: het laat toe dat verkeer tussen apparaten die op een gigabit port van die switch zijn aangesloten met gigabit snelheid communiceren. En dat zelfs als er andere apparaten met 100 mbit zijn aangesloten. Natuurlijk, zodra je tussen de gigabit en 100mbit apparaten communiceert, is het maximum weer 100 mbit. Dus zou moeten werken.
-
- Elite Poster
- Berichten: 6659
- Lid geworden op: 20 jun 2016, 18:36
- Uitgedeelde bedankjes: 18 keer
- Bedankt: 386 keer
Ja, mits de harde schijf, de netwerkkabels, en de gebruiker van de harde schijf die ook op de gigabit switch aangesloten zit ook 1G ondersteunen.KRL100 schreef: Vraagje: als ik bij die eerste FRITZ een Gigabit switch zou bijzetten, zou het verkeer van mijn harde schijf (wat nu doorheen de Fritz loopt aan 100Mbit) dan ineens aan Gigabit snelheid gaan? MAW gaat het verkeer dan enkel doorheen die nieuwe switch, of trekt de router alsnog alles door zich heen en heeft die nieuwste switch geen nut?
Op een LAN gebeurt de communicatie tussen gebruikers ahv MAC-adressen. Een fundamenteel concept van een switch is dat hij de MAC-adressen "leert" die aan elk van zijn poorten hangen. Als er dan een frame binnenkomt voor een zeker MAC-adres, gaat de switch in zijn "geheugen" opzoeken aan welke van zijn poorten het MAC-adres van de bestemming hangt, en vervolgens het pakket rechtstreeks op die poort forwarden.
Het pakket maakt dus geen nodeloze trip langs de router, tenzij natuurlijk de bestemming het MAC-adres van de router is.