Sjonge die afpersers van een Sabam, echte dieven.ZDnet.be schreef:
Rechtszaak Scarlet-Sabam hervat uitspraak binnen twee maanden
04 december 2009 | Pieterjan Van Leemputten
Vroeger dan verwacht is de rechtszaak tussen internetprovider Scarlet en auteursrechtenvereniging Sabam hervat. Deze keer gaat het om de vraag of een provider juridisch gezien P2P-verkeer mag of moet filteren. Een beslissing die het Belgische internetlandschap grondig kan omgooien.
Het probleem is dat de zaak over verschillende soorten wetgeving gaat die volgens Belgacom, Scarlets moederbedrijf, niet op één lijn zitten.
Specifiek genoeg
“De copyrightwetgeving laat toe dat rechtenhouders aan de rechter vragen om piraterij te stoppen. Zoiets kan gevraagd worden vanuit de intermediair, wat voor internet de internetserviceproviders zijn”, zo licht Theodora Stamos van Belgacoms juridische dienst toe.
“De wetten op e-commerce zeggen dat providers hun verkeer niet mogen monitoren. Maar de autoriteiten kunnen wel specifiek vragen om iets te blokkeren, op voorwaarde dat het specifiek en voldoende geproportioneerd is.”
Die twee redeneringen zorgen voor discussie. P2P-technologie is op zich niet illegaal, maar in sommige gevallen wordt zij gebruikt om illegaal materiaal te verspreiden. Volledig blokkeren sluit dus ook legaal verkeer af, terwijl het technisch onmogelijk is om illegaal materiaal te filteren. Stamos verwijst hiervoor onder meer naar Australië, waar een filterproject na enkele maanden werd stopgezet.
Geen minnelijke schikking
Maar een uitspraak is zeer nabij. Afgelopen week zijn er twee hoorzittingen geweest en een derde volgt. Daarna, vermoedelijk binnen een tweetal maanden, doet de rechter in beroep een uitspraak.
Van een minnelijke schikking met Sabam wil Belgacom niet weten. Het telecombedrijf benadrukt dat het aan hetzelfde zeel trekt. Zo verkoopt het bedrijf zelf films via Belgacom TV. “Wij zijn een brave leerling van de klas”, zegt woordvoerder Jan Margot.
Wel wil het bedrijf graag een duidelijke uitspraak waar het zich aan kan houden. Dit in plaats van de verwarrende wetgeving die er momenteel is over het onderwerp.
Belgacom loopt niet graag vooruit op de uitspraak van de rechter, maar beseft zeer goed de mogelijke impact van het vonnis. “Het gaat niet enkel over ons, het is voor de hele sector”, aldus Stamos. Als Scarlet het beroep verliest, dan kan Sabam met die uitspraak andere providers aanschrijven.
Naar Europees Hof
Het zou ook kunnen dat de rechter de zaak doorverwijst naar een specialist of het Europees Hof. Op Europees vlak zijn er intussen wel richtlijnen rond online piraterij. Zo is het afsnijden of beperken van de internettoegang niet toegelaten.
Wel kan de provider dan zijn klanten waarschuwen. Wanneer een mediabedrijf illegale downloads vaststelt, kan het het IP-adres met de klacht doorsturen. Maar in dat geval mag de provider geen gegevens (naam, adres…) van zijn klant doorspelen.
Onze redactie nam voor dit artikel ook contact op met Sabam. Zij wensen echter geen commentaar te geven zolang de zaak nog loopt.
bron: ZDNet
Heb wel geen idee waarom Sabam Scarlet specifiek target maar zoals in het artikel te lezen zal dit voor alle ISP gaan gelden. (indien Sabam wint ofc)