
zondag 10 mei 2009
TV Vlaanderen, dat digitale televisie aanbiedt via de satelliet, voelt zich gedwarsboomd door Belgacom en dienst dochter Scarlet. Dat zegt Kurt Pauwels, algemeen directeur van TV Vlaanderen. De digitale signalen van TV Vlaanderen worden vanuit het Nederlandse Hilversum doorgestuurd. Daarvoor heeft TV Vlaanderen een contract met de Nederlandse telecomoperator KPN, waarvoor Scarlet als onderaannemer werkt. De voorbije periode raakte het signaal van TV Vlaanderen vijf keer gestoord. Kurt Pauwels zegt het opvallend te vinden dat de storingen optreden op het ogenblik dat Scarlet aankondigt zelf met digitale televisie te zullen opstarten. TV Vlaanderen heeft een captatiewagen standby gezet, zodat de signalen in noodgevallen zelf opgestraald zullen kunnen worden. (MH)
*************
Scarlet ontkent blokkeren beelden TV Vlaanderen
maandag 11 mei 2009
Belgacom reageert verontwaardigd op de bewering van TV Vlaanderen, aanbieder van digitale televisie via de satelliet, dat Scarlet de doorstraling van beelden bewust heeft geblokkeerd. TV Vlaanderen werd de voorbije periode een vijftal keer geconfronteerd met programma-onderbrekingen. Dat was het gevolg van technische problemen bij Scarlet, dat in onderaanneming van de Nederlandse telecomgroep KPN de beelden voor TV Vlaanderen doorstuurt. Scarlet is echter een dochteronderneming van Belgacom en heeft zopas aangekondigd zelf met digitale televisie te willen starten. Belgacom wijst er echter op dat ook de klanten van Scarlet problemen hebben ondervonden van de pannes. Er is volgens Belgacom sprake van een ongelukkige samenloop van omstandigheden en er wordt opgemerkt dat er investeringen lopen om de problemen op te lossen. (MH)
*******************
De Tijd - 12 mei
Oorlog om digitale televisiekijker
Dieter Snoeck
Naarmate steeds meer Vlamingen digitale televisie in huis hebben, wordt de strijd om de resterende analoge kijker almaar bitser. TV Vlaanderen, de kleinste van de drie Vlaamse aanbieders, schreeuwt moord en brand nadat de doorstraling van negen Vlaamse zenders over het Scarlet-netwerk vijf op de tien dagen was mislukt. 'Sabotage door eigenaar en concurrent Belgacom', klinkt het. En ook Telenet, die andere aanbieder van digitale televisie, heeft boter op het hoofd: 'Ze maken exclusieve afspraken met de best verkopende dealers', aldus TV Vlaanderen dat zegt naar de Raad van Mededinging te stappen.
TV Vlaanderen, dat digitale televisie via satelliet aanbiedt, kan niet tegen de twee tenoren op en haalt zijn interne doelstellingen niet. Het aantal klanten blijft steken op 80.000. Voor Belgacom is de klacht van TV Vlaanderen niets anders dan een reclamestunt. Volgens Erik Dejonghe, gastdocent aan het MICT, heeft vandaag 46 procent van de Vlaamse huisgezinnen digitale televisie in de huiskamer.
pagina 4
'TV Vlaanderen wil Calimero niet zijn'l Aanbieder digitale televisie woedend op Belgacom en Telenet l Kleinste speler op de markt haalt doelstelling 100.000 klanten niet
'TV Vlaanderen wil Calimero niet zijn'
Aanbieder digitale televisie woedend op Belgacom en Telenet l Kleinste speler op de markt haalt doelstelling 100.000 klanten niet
DIETER SNOECK
Eén fout kan iedereen overkomen, bij de tweede panne dacht ik aan de wet van Murphy, maar nu er bij Scarlet in tien dagen vijf pannes waren, stel ik me ernstig vragen.' Kurt Pauwels, de algemeen directeur van TV Vlaanderen, is niet te spreken over de herhaaldelijke pannes op het netwerk van Scarlet.
TV Vlaanderen, een aanbieder van digitale televisie via satelliet, is voor zijn diensten indirect afhankelijk van Scarlet. Het heeft een contract met KPN voor het doorsturen van signalen van negen Vlaamse zenders naar Hilversum. In Nederland worden de signalen naar de Astra-satelliet opgestraald. Voor de Vlaams-Nederlandse link doet KPN een beroep op de onderaannemer Scarlet. Dat was tot voor kort een onafhankelijke speler, maar sinds vorig jaar is Scarlet in handen van Belgacom. En dat heeft met Belgacom TV een eigen oplossing voor digitale televisie in huis.
Als gevolg van de pannes konden klanten van TV Vlaanderen negen Vlaamse zenders niet ontvangen. Vooral het laatste incident, vorige week dinsdag, was voor TV Vlaanderen de spreekwoordelijke druppel. In prime time (20 tot 23u.) waren populaire programma's als 'Mijn Restaurant' en 'Familie' niet te ontvangen.
BASE
Ook BASE, de mobiele operator van KPN, doet een beroep op het Scarlet-datacenter en was door de pannes verschillende malen uit de lucht.
'Ik heb inzicht gekregen in interne mails, en ik weet zeker dat het niet om een stroompanne gaat. Men heeft op dat moment bewust enkele tests uitgevoerd. Bij Scarlet wist men: we gaan er even uit', beweert Pauwels. TV Vlaanderen beraadt zich of het op zoek moet naar een ander netwerk. Ook KPN heeft inmiddels een klacht ingediend tegen Scarlet. 'Het is onmogelijk zo verder te werken', klinkt het.
Pauwels gaat nog verder. 'Belgacom is om concurrentieredenen verplicht het Scarlet-netwerk te verkopen. Het krijgt er geen goede prijs voor en laat het netwerk daarom wat slabakken. Zo vermijdt Belgacom een sterke concurrent zodra het netwerk verkocht is.'
Bij Belgacom vindt men de beschuldigingen 'uit de lucht gegrepen'. 'TV Vlaanderen is op zoek naar gratis reclame. Wij zijn het slachtoffer van een stroomonderbreking. Waarom het netwerk platleggen? We schaden er ook de eigen Scarlet-klanten mee.'
strijd
De ruzie is een mooie illustratie van de strijd om de digitale kijker. Belgacom en Telenet voeren grote marketingcampagnes om nieuwe klanten binnen te halen. Want, digitale kijkers zijn trouwe klanten. Weinig consumenten doen de moeite om van aanbieder te veranderen. De marketingacties van digitale televisie en de creatie van pakketten - waarbij televisie samen met internet en/of telefonie wordt aangeboden - kennen een enorm succes. Telenet kreeg er in drie maanden tijd 107.000 digitale klanten bij, Belgacom publiceert vrijdag zijn cijfers.
De dupe is TV Vlaanderen, vindt Pauwels. 'Het streefdoel om tegen volgende maand - dat is drie jaar na de lancering - 100.000 klanten te hebben, zullen we niet halen.' De aanbieder heeft nu ongeveer 80.000 klanten, goed voor een marktaandeel in Vlaanderen van maximaal 6 procent. 'Ik wil Calimero niet zijn, maar als je dan de acties van Belgacom en Telenet ziet, moét ik reageren.'
Het cliënteel van TV Vlaanderen bestaat vooral uit tv-fielen, gelokt door de ruim 400 zenders, en bejaarden die vaak in het buitenland vertoeven. De schotelantenne kan immers verplaatst worden. Het bedrijf slaagt er niet in andere doelgroepen aan te trekken, zodat de groeicurve afzwakt.
Toch blijft TV Vlaanderen ambitieus. Het nieuwe doel is binnen vijf jaar 200.000 à 250.000 klanten te hebben. Pauwels leert uit de successen van zijn concurrenten en wil op zijn beurt pakketten met telefonie en internet aanbieden. Binnenkort kiest TV Vlaanderen daarvoor een partner en tegen eind dit jaar moet het volledige aanbod er zijn. Daarnaast gaat de aanbieder van digitale televisie zijn aanbod nóg verruimen. Ook de mogelijkheid om een schotelantenne te huren ligt ter studie.
Voor Télésat, het Waalse zusterbedrijf dat recent werd opgericht, ligt het streefcijfer op 100.000 binnen vier jaar. 'Dat is het absolute minimum om levensvatbaar te zijn.'
TV Vlaanderen-kijkers konden vorige week dinsdag niet afstemmen op het kijkcijfersucces 'Mijn Restaurant'. Op de foto: deelnemers Chris & Wendy van restaurant 't Gerecht in Turnhout.© photonews
De beschuldigingen zijn uit de lucht gegrepen. TV Vlaanderen zoekt gratis reclame.
Reactie Belgacom op beschuldigingen van TV Vlaanderen.