Meer dan 13.000 bezorgde burgers hebben hun volmacht gegeven om in hún naam een proces te beginnen tegen de Duitse staat. Inzet is om de kersverse dataretentiewet, middels grondwettelijke toetsing, ongedaan te maken. Dat meldde Heise Online afgelopen zaterdag.
Arbeitskreis Vorratsdatenspeicherung, de actiegroep tegen de bewaarplicht telecomgegevens, neemt het voortouw in wat het nu al het 'grootste grondwettelijke massaproces' noemt tegen de wet, die op 9 november jongstleden werd aangenomen in het federale parlement.
In de wet is vastgelegd dat Duitse telecomproviders vanaf 2008 datum, tijd, duur, beller en gebelde van alle telefoongesprekken moeten opslaan. Bij mobiele gesprekken moet bovendien de locatie van de beller worden vastgelegd. Van internetgebruikers wordt opgeslagen wanneer, hoe laat en hoe lang ze online waren en welk IP-adres ze gebruikten. Van elke e-mail moeten verzender en ontvanger en andere headers worden geregistreerd.
Stasi 2.0
De Duitse actiegroep wil aan het einde van dit jaar, wanneer de wet van kracht wordt, de federale rechter vragen de wet aan de grondwet te toetsen. Volgens de actievoerders is de nieuwe dataretentiewet in strijd met fundamentele burgerrechten die in de grondwet zijn verankerd. Sommigen bestempelen de nieuwe ontwikkelingen omtrent privacy in Duitsland zelfs als 'Stasi 2.0', een term die niet bij iedereen in goede aarde valt.
Het Berlijnse advocatenkantoor Starostik zal de actiegroep en de duizenden burgers vertegenwoordigen. Prompt werd het kantoor zozeer platgebeld door bezorgde burgers, dat de dagelijkse werkzaamheden van de raadslieden kwamen stil te liggen, zo meldt het persbericht van de actiegroep.
Bron: Webwereld.nl van 19 nov 2007