Overheid tegen verdere privatisering Belgacom

Nieuws omtrent telecom
Plaats reactie
Nob
Erelid
Erelid
Berichten: 3373
Lid geworden op: 09 sep 2002, 18:19
Locatie: Belgium, Bever
Uitgedeelde bedankjes: 87 keer
Bedankt: 109 keer
Contacteer:

<img src="http://www.userbase.be/forum/images/portal/belgacom.jpg" border="0" align="left">Federaal minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte wil Belgacom niet verder privatiseren. Dat meldt De Financieel Economische Tijd op basis van bronnen dichtbij het dossier. De minister zou de jaarlijks weerkerende inkomsten uit Belgacom prefereren boven een eenmalige opbrengst. Vande Lanotte houdt vast aan het belang van 50 % plus één aandeel van de staat in het telecombedrijf. Het standpunt van de vice-premier is opmerkelijk omdat het idee van een beursgang wijdverspreid is en een verkoop van haar aandelen in Belgacom de staat een flinke financiële injectie zou bezorgen. Belgacom wordt door sectorspecialisten gewaardeerd op € 10.000 miljoen.

Bron: zi-biz.be
Gebruikersavatar
Blue-Sky
Erelid
Erelid
Berichten: 8554
Lid geworden op: 23 feb 2003, 20:42
Locatie: België - Limburg

Waarschijnlijk een wijze inschatting, men heeft de lessen onthouden uit de aftakeling van Sabena.
De financiële ramp met de Zwitsers heeft men deze keer niet vergeten.
Sabena had destijds ook te lijden onder 11 september, bovendien hadden zij ook concurrentie van andere maatschappijen welke Zaventem aandeden.
Belgacom had grotendeels het monopolie in de telecommunicatie, lange tijd was er geen concurrentie, nu er de verplichtte vrijmaking is zoals bv. onlangs de vrijmaking van de energie markt, hebben zij er wel rekening mee te houden.
Natuurlijk is een vergelijk tussen Sabena en Belgacom een ongepast voorbeeld, daar Belgacom op stevige voeten staat en een winstgevend bedrijf is.
Voor Belgacom is het beter dat men deze keer de touwtjes zelf in handen houdt, dit lijkt dus de boodschap te zijn 8)
Afbeelding
Gebruikersavatar
NuKeM
Content Editor
Content Editor
Berichten: 5132
Lid geworden op: 10 nov 2002, 00:55
Uitgedeelde bedankjes: 67 keer
Bedankt: 156 keer
Contacteer:

Ik ben absoluut geen specialist en weet dus niet wat privatiseren eigenlijk allemaal juist inhoudt, maar op basis van wat ik weet denk ik dat het wel erg spijtig is dat dit niet door gaat.
NuKeM
CueBoy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1676
Lid geworden op: 23 mei 2003, 23:13
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Langs de andere kant zou het positief kunnen zijn dat de overheid meerderheidsaandeelhouder blijft : stel dat men in Brussel het licht ziet, en breedband (en zijn toepassingen) gaat aanmoedigen (zoals blijkbaar in Scandinavië gebeurt, althans dat heb ik hier toch ergens gelezen), dan kunnen we in de toekomst misschien gaan Telewerken (ik zeg zo maar iets).

Natuurlijk strookt dit niet met het zinnetje "De minister zou de jaarlijks weerkerende inkomsten uit Belgacom prefereren boven een eenmalige opbrengst.", maar ja, ik kan maar dromen...
If you can't beat them, confuse them.
Sandman
Pro Member
Pro Member
Berichten: 346
Lid geworden op: 21 jun 2003, 10:29
Locatie: Genk

En waarom zou dit niet stroken? Nu het is denk ik beter voor de belgische staat op velerlei gebieden.

Ook kan het beter zijn voor belgacom daar zeer zware investeringen wat makkelijker kunnen gerealiseerd worden. Maar dr staan ok nadelen tegenover. zoals een hoogstwaarschijnlijk wat loggere werking.

Mijn persoonlijke mening is dat de regering dom zou zijn om hun aandelen te verkopen.
The Oddity
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 5008
Lid geworden op: 15 sep 2002, 17:58
Locatie: Belgium, Ghent
Contacteer:

regering aandelen verkopen?

Een overheidsbedrijf heeft geen aandelen, en ik dacht belgacom ook niet? of ben ik mis? Kan zijn dat dat voor de overheid een speciaal iets is. ik ben niet echt economisch aangelegd ;-)

Het enige wat ik weet is overheidsbedrijven die geprivatiseerd worden, na uit handen geven van de overheid meestal richting doemscenario gaan.. dit is al meerdere keren gebeurd in de UK. Tientallen voorbeelden.. hier in België hebben we er ook een paar: sabena, nmbs het gaat er toch allemaal niet reuze goed...

Ik weet dat wil niet zeggen dat dit voor BGC ook zo is, maar toch het boezemt niet direct vertrouwen in.
I love it when a plan comes together!
Gebruikersavatar
NuKeM
Content Editor
Content Editor
Berichten: 5132
Lid geworden op: 10 nov 2002, 00:55
Uitgedeelde bedankjes: 67 keer
Bedankt: 156 keer
Contacteer:

The Oddity schreef:..hier in België hebben we er ook een paar: sabena, nmbs het gaat er toch allemaal niet reuze goed...

Dat zijn eerder amputaties, nmbs is nu niet direct te vergelijken met Belgacom als we kijken naar money flow.
Ik hoop op zijn minst dat Belgacom wel nog op de beurs gaat komen als het niet geprivatiseerd wordt (die helft min één aandelen dus).
Volgens mij zou een privatisering het vervuilde bloed van Belgacom wel eens kunnen verschonen.
In ieder geval, een privatisering zie ik niet zo eenvoudig gaan (zal wel heel wat protest op zijn) en zoals ik al zei ben ik ook geen specialist dus ik weet niet echt wat het beste is en zeg hier maar wat ik denk op basis van de dingen die ik weet.
NuKeM
CueBoy
Elite Poster
Elite Poster
Berichten: 1676
Lid geworden op: 23 mei 2003, 23:13
Uitgedeelde bedankjes: 1 keer

Sandman schreef:En waarom zou dit niet stroken? Nu het is denk ik beter voor de belgische staat op velerlei gebieden.


Wel voor mij strookt het niet als je langs de ene kant de steeds terugkerende winsten wilt - want laten we eerlijk zijn : Belgacom schijnt een geldmachine te zijn - en als je langs de andere kant zwaar zou investeren in Telecom (bv. door bedrijven die telewerken aanbevelen/invoeren gratis - ik zeg zo maar iets - lijnen ter beschikking te stellen). Stel dat de regering zo'n standpunt inneemt, dan daalt automatisch de winst van het bedrijf, maar de kosten/investeringen zullen grotendeels blijven...

Pfieuw, ik ben ook niet de grote economist hoor, maar dat is ongeveer mijn gedachtengang :wink:
If you can't beat them, confuse them.
Plaats reactie

Terug naar “Telecom nieuws”