Pagina 1 van 4

Telenet blokkeert opzettelijk de toegang tot newsservers

Geplaatst: 04 feb 2006, 18:31
door witte!
Het volgende doet zich voor...
Sinds gistere kan ik ineens zonder reden nietmeer connecten op mijn eweka usenet account (waar ik 7.5€/maand voor betaal)..
Ik d8 tiens tzal wel plat liggen zeker?
Vandaag nog eens geprobeerd nogaltijd plat.
Ik toch eens gaan kijken op de eweka forums en nu blijkt het volgende:

Eweka schreef:Posted: Sat Feb 04, 2006 5:08 pm Post subject: Reply with quote
@telenetters,

Ik weet de laatste stand niet met betrekking tot dit probleem.

Wat ik wel heb is de informatie dat er aan Eweka zijde niets veranderd is in het netwerk.

Daarnaast wil Telenet niet met ons communiceren alvorens wij een NDA tekenen. Dit is een document waarin staat dat Eweka geen informatie naar buiten mag brengen die speelt tussen Eweka en Telenet. Omdat dit indruist tegen de open communicatie die Eweka hanteert tegen haar klanten ( wij hebben niets te verbergen ) weigeren wij dit. Temeer omdat Telenet in bewoording heeft aangegeven dat zij in de toekomst geld wil zien van Content providers.


wanneer een derde partij een betalende dienst aan onze breedband-klanten aanbiedt, achten wij het billijk dat dergelijke partij ons vergoedt voor de dienst die wij deze derde partij leveren, nl. het aanbieden van de toegang tot deze opbrengstgenerende klantenbasis. Deze positie is trouwens al onderschreven door een aantal actieve "paid peering" partners.



en wij in geen enkel geval dit bereid zijn te betalen.

Als de situatie niet veranderd volgende week zal ik Telenet naast AOL / Compuserve vermelden als provider waarbij niet van diensten van Eweka gebruikt kan worden.

Groet

Wijnand




Volgens Telenet zou het liggen aan Eweka omdat zij hun newsreaders enkel announcen op peerings waar ze niet voor moeten betalen. Via L3 kan je dus niet bij de newsreaders komen, terwijl dat wel kan met de gewone Eweka servers.

Reactie Eweka schreef:De door mij bovengenoemde quote zegt genoeg toch denk ik ? Deze is door Telenet zelf aan ons gedaan.

Telenet heeft KPN als transit , een partij waarmee wij peeren , alleen hebben ze de boel ( al dan niet bewust ) gefiltert. Zoals gezegd communiceert Telenet niet met ons alvorens we een NDA tekenen , en dat doen wij niet , omdat we onze handen vrij willen houden om open met jullie klanten te kunnen communiceren.


Conclusie:

Wij betalen aan hen al voor onze verbinding, en dan zouden ze nog eens dubbel willen betaald worden door "content providers".
Mochten hun eigen newsservers in orde zijn dan zouden we trouwens al geen externe nodig hebben.

Dus Telenet blokkeert opzettelijk de toegang tot nieuwsservers omdat ze willen dat nieuwsservers hen betalen, zelfs als die in het buitenland zitten..

Dus als dit zo verder gaat verwacht ik dus dat mijn abonnement bij Eweka van de komende maand door Telenet vergoedt zal worden en zal de opzegbrief van het abo volgen.

Geplaatst: 04 feb 2006, 18:57
door DaNi0
Vuile smeerlappen! :evil:
Wat een geldkloppers zeg, moest hun nieuwsserver in orde zijn zouden we niet eens een payserver hoeven te nemen.

Geplaatst: 04 feb 2006, 18:58
door Ken
Fantastisch Telenet :) Doe zo voort! Prachtig!

Geplaatst: 04 feb 2006, 18:58
door Kwabber
Is dat al geweten dat telenet een verlieslatend bedrijf is? :twisted: Ze proberen via alle wegen nu geld binnen te krijgen.

Geplaatst: 04 feb 2006, 18:59
door netdata
MAAAR ge download in het beste geval wel aan 20Mbps ROFL

Geplaatst: 04 feb 2006, 19:53
door bjansens
DaNi0 schreef:Vuile smeerlappen! :evil:
Wat een geldkloppers zeg, moest hun nieuwsserver in orde zijn zouden we niet eens een payserver hoeven te nemen.

Klopt, maar langs de andere kant heb jij er ook geen flauw benul van wat voor moeite het is en wat voor diskspace/bandbreedte het kost om een nieuwsserver op te zetten.

Geplaatst: 04 feb 2006, 19:55
door witte!
bjansens schreef:
DaNi0 schreef:Vuile smeerlappen! :evil:
Wat een geldkloppers zeg, moest hun nieuwsserver in orde zijn zouden we niet eens een payserver hoeven te nemen.

Klopt, maar langs de andere kant heb jij er ook geen flauw benul van wat voor moeite het is en wat voor diskspace/bandbreedte het kost om een nieuwsserver op te zetten.


Teveel moeite precies voor Belgen.
In NL heeft bijna iedere ISP een newsserver maar kom we zullen onze oogkleppen maar weer op zetten en niet vergelijken he want dat mogen we niet we moeten ons focussen op onze eigen markt :roll:

Re: Telenet blokkeert opzettelijk de toegang tot newsservers

Geplaatst: 04 feb 2006, 21:21
door MRC101
wanneer een derde partij een betalende dienst aan onze breedband-klanten aanbiedt, achten wij het billijk dat dergelijke partij ons vergoedt voor de dienst die wij deze derde partij leveren, nl. het aanbieden van de toegang tot deze opbrengstgenerende klantenbasis. Deze positie is trouwens al onderschreven door een aantal actieve "paid peering" partners.


Er zijn toch nog bedrijven die betalende diensten aanbieden aan telenet klanten die daarvoor niet aan telenet betalen. Bijvoorbeeld MSN, ringtonesites...

Geplaatst: 04 feb 2006, 21:34
door Nob
Ik vind dit zeer triest.

Telenet zakt diep in mijn achting.

'k Ben blij dat het mijn ISP niet is.

En als ze zo doen raad ik iedereen aan om er weg te gaan, al was het maar om telenet de laten voelen dat dit _niet_ de manier is!

greetz,

Nob

Geplaatst: 04 feb 2006, 21:46
door gouranga
witte! schreef:Wij betalen aan hen al voor onze verbinding, en dan zouden ze nog eens dubbel willen betaald worden door "content providers".


Eigenlijk gebeurt dit al een hele tijd.
Als ik ergens een betalend abo neem op een of andere dienst, dan gaat dit vroeg of laat extra aangerekend worden als ik teveel gebruik maak van deze dienst. (facturatie extra datavolume)

Een zeer spijtige zaak vind ik.
TN en sommige andere providers slagen er altijd in om mensen met een betalend content abo serieus te benadelen.
Je mag niet illegaal downloaden, maar als je legaal downloadt maken ze je ook het leven zuur.
Op die manier gaan sommige klanten de illegale weg preferen.
Nu , dat is een andere discussie dus ga ik dit even ter zijde laten.

Ik ben redelijk actief binnen GDL(geendatalimiet.be) en heb dit ook aangevoerd op onze informele vergadering met ISP en Olivier Schneider.

Ik ben van mening dat het internet een vrij medium is. Een klant moet er ongestoord op een verantwoorde manier gebruik van kunnen maken.
Dat wil dus zeggen dat er het toegestane datavolume drastisch omhoog moet. Zo zullen situaties van dubbel betalen voor content vermeden worden.

Maar TN wil zijn huidige koers niet wijzigen.
Ik vind dat deze situaties niet kunnen.
TN benadeelt hier weer al eens klanten door de toegang tot een content dienst te blokkeren.

TN en BGC zullen zich in de toekomst nog meer en meer ontpoppen als een content provider.
Daarom kan het volgens mij niet dat TN of BGC een andere contentprovider even gaat blokkeren.

Op een vrije markt moet elke speler dezelfde kansen krijgen om zijn product aan de consument aan te bieden.
Het internet is een wereldwijd netwerk, het zou een beetje gek zijn dat ze in België de rest van de wereld verplichten om paid peering partner te worden omdat ze veel traffiek door het netwerk teweeg brengen.
Er moet hiervoor een andere oplossing te vinden zijn.

In de rest van de EU zijn er formules met een ongelimiteerd datavolume.Daar hebben ze blijkbaar een andere oplossing gevonden.
Misschien heeft dit wel te maken met een vrije local loop :twisted:

Voorlopig kunnen wij als consument hier weinig aan doen.(buiten overstappen naar een andere ISP, met mogelijk onplezierige nevenwerkingen)
Met de gdl-petitie willen wij hier iets aan doen.
Er moet nog een heel lange weg afgelegd worden.
Het kan nooit kwaad dat er meer mensen de petitie tekenen.
Dan trekken we nog meer aandacht.

De federale regering wil trouwens tegen 2007 "breedbandinternet voor iedereen".

Ik zou eens graag met de mensen rond tafel zitten die het stappenplan hiervoor aan het uittekenen zijn, zodat men ook rekening kan houden met de consument die al internet heeft.
Want het breedbandsegment begint meer en meer een blok aan het been te worden voor elke consument.

Geplaatst: 04 feb 2006, 22:49
door flakey
Neenee, het gaat hier gewoon om de nieuwe telenet formule: "mafia-net" :lol: :lol: :lol:

Geplaatst: 04 feb 2006, 23:04
door Kokki
Gewwonweg triestig is dit. Ik ben ook blij dat ik niet bij Telenet zit.
Ik hoop alleen dat telenet zich bedenkt en als ze dat niet moesten doen dat Skynet dat voorbeeld niet gaat volgen.
In wat voor een landje leven wij?

Geplaatst: 04 feb 2006, 23:48
door ubremoved_539
Ik ben geen Eweka gebruiker maar wil hier alvast mijn volledige steun betuigen aan de gebruikers ervan ! Dit is pure censuur, wat is het volgende dat Google ook aan TN moet betalen omdat ze content aanbieden ?

Ik kan best begrijpen dat ze zelf niet wensen te investeren in nieuwsservers waar over het algemeen illegale content van wordt gedownload, maar gebruikers beletten andere servers te contacteren is pure censuur :!:

TN zakt hierbij ook stevig in m'n achting... ik ben zelfs al gaan kijken naar EDPnet (maar blijk bijna 5km van de centrale te zitten :cry: )

Geplaatst: 05 feb 2006, 00:01
door Silence
Blijkt dat er in de VS nu een hele discussie is rondgebarsten rond het fenomeen om content providers te laten betalen en gaat zelf nog verder ook ecommerce sites. Vooral Bell South een groot ISP ginds blijkt daar grote voorstander van te zijn. Dat zou gaan van diensten gewoon te blokkeren tot een soort van snelheidsdrempel in te gaan bouwen. En terwijl ik zoiets heb van te zot om los te lopen maar... .

Eigenlijk is Telenet altijd vooruitstrevend geweest in zo'n zaken. Als in de VS er een heftige discussie ontstaat rond de broadcast flag dan implementeerd onze innovatief mechels bedrijf dat gewoon in hun idTV. Terwijl in de VS nu een grote discussie ontstaat rond tier internet dan implementeerd Telenet dat gewoon in hun internet aanbod... .

Eigenlijk mag Telenet - met alle respect voor initiatieven zoals pub - van geluk spreken dat het niet moet optornen tegen organisaties zoals een EFF waar er echt een machine achter zit om zelf de gewone gebruiker in te lichten en te mobiliseren.

Geplaatst: 05 feb 2006, 00:28
door NuKeM
Van het eweka forum:

Telenetters,

Heb net zo even nog 30 min met de Telenet-helpdesk aan de lijn
gehangen. Er schijnt enkel een connectie-probleem te zijn met de Eweka-
payserver. Er is dus geen algemene blokkage van payservers bij Telenet
en het heeft ook niets met automatische updates van windows, service
packs of wat ook te maken.
Het schijnt een probleem te zijn van re-routing op het internet tussen
Eweka én Telenet. Ze zijn er blijkbaar aan beide kanten er aan het
werken. Waarschijnlijk de een of andere DNS die verkeerd staat.
Daar het week-end is, is er een lagere bezetting en duurt het blijkbaar
allemaal wat langer om het probleem juist te lokaliseren en op te lossen.
Geduld is het enige wat we nu moeten hebben.
Wordt dus in orde gebracht.

thefox


Deze post staat wel VOOR het berich van de eweka admin zelf zoals het hierboven gepost is.[/quote]

Geplaatst: 05 feb 2006, 00:47
door qless
Als dit waar is...dan moeten de telenet abonees die zo'n Eweka account hebben hun Telenet abonee geld meer terugvragen, hun verbinding wordt kennelijk dan door Eweka betaald...

Leuk van twee walletjes eten...

Kan iemand niet even een kilotje C4 daar in Mechelen binnen schuiven? Mischien dat ze dan door hebben wat wij ervan denken....

Geplaatst: 05 feb 2006, 01:01
door sparcky
bjansens schreef:
DaNi0 schreef:Vuile smeerlappen! :evil:
Wat een geldkloppers zeg, moest hun nieuwsserver in orde zijn zouden we niet eens een payserver hoeven te nemen.

Klopt, maar langs de andere kant heb jij er ook geen flauw benul van wat voor moeite het is en wat voor diskspace/bandbreedte het kost om een nieuwsserver op te zetten.


Evenveel moeite en kosten bij een goede newsserver als bij een slechte. Ik dacht dat de Realrooters toch enigszinds technisch onderlegd waren, ik ken mensen die jullie kennen, zelfs ooit van jullie eerste LNX jasjes gekocht.

Waarom verwar jij een newsservice met een newsfeed ?


PS: 5+ jaar ISP ervaring als sysadm.

Geplaatst: 05 feb 2006, 01:03
door sparcky
NuKeM schreef:Van het eweka forum:

Telenetters,

Heb net zo even nog 30 min met de Telenet-helpdesk aan de lijn
gehangen. Er schijnt enkel een connectie-probleem te zijn met de Eweka-
payserver. Er is dus geen algemene blokkage van payservers bij Telenet
en het heeft ook niets met automatische updates van windows, service
packs of wat ook te maken.
Het schijnt een probleem te zijn van re-routing op het internet tussen
Eweka én Telenet. Ze zijn er blijkbaar aan beide kanten er aan het
werken. Waarschijnlijk de een of andere DNS die verkeerd staat.
Daar het week-end is, is er een lagere bezetting en duurt het blijkbaar
allemaal wat langer om het probleem juist te lokaliseren en op te lossen.
Geduld is het enige wat we nu moeten hebben.
Wordt dus in orde gebracht.

thefox


Deze post staat wel VOOR het berich van de eweka admin zelf zoals het hierboven gepost is.
[/quote]

Waarom wilt telenet dan een NDA als het een peeringprobleem is ? Ik geloof er niks van, ze willen de PR hier redden ja...

PS: Duurt dit een HALF uur om dit te zeggen aan de telefoon ?

Geplaatst: 05 feb 2006, 02:22
door Block
Is eigenlijk enkel eweka geviseerd? of ook andere zoals giganews,pfcorner of tweaknews?

Eén bedrijf aanpakken maakt het nog discriminerender...

Geplaatst: 05 feb 2006, 02:33
door NuKeM
Zoals ik op het pub forum las is Telenet niet de enige (indien het om blokkeren gaat en niet om een connectie probleem) die last heeft van Eweka:
http://www.webwereld.nl/articles/13521
Tiscalie NL wou eweka ook al doen dokken.

Geplaatst: 05 feb 2006, 03:58
door grox
"Telenet opent je wereld"

lol als je het kunt betalen

hopelijk leest telenet crew m'n sig :twisted:

Geplaatst: 05 feb 2006, 09:44
door Sandman
idd, ook een boel Nederlandse providers wilden geld zien van eweka, een tijdje terug al. Dat is toen een rezchtszaak geworden die Eweka in Nederland heeft gewonnen (dacht ik) Maar ik geloof niet dat de leden van die isp's ook maar een moment zonder ehun eweka usenet account hebben gezeten...

Deze iis actie van Telenet is op zn minst abdrupt te noemen...

Geplaatst: 05 feb 2006, 10:38
door spacekiek
En wat met de rest van de usenet diensten ? Newshosting / Astraweb / Usenetserver .... Moeten die ook allemaal betalen ? Zijn die ook blocked?

Geplaatst: 05 feb 2006, 10:40
door pwr
en ook gratis naar de radio luisteren is verleden tijd...

het gebruikte dataverkeer van audiostreaming wordt in rekening gebracht van de telemeter !

juist ne mail gekregen van Telenet :

Films bekijken en muziek beluisteren zonder grenzen

In het verleden werd het internetverkeer, gegenereerd door PCTV aangerekend op de Telemeter. Dit is nu niet meer het geval. PCTV wordt aanzien als gratis dataverbruik. (met uitzondering van de Vlaamse radio's)!

Geplaatst: 05 feb 2006, 10:49
door gouranga
Ik denk niet dat er momenteel andere diensten geblockeerd worden.
Tiscali is overgenomen door Scarlet en nu is er wel een deftige oplossing voor de newsservers.

Ze hebben het nl. uitbesteed aan Giganews.
Dat is een van de weinige diensten die geen probleem ondervinden van de Scarlet perikelen :?

Ik denk dat enkel de bedrijven die veel trafiek genereren gedwongen worden tot een paid peering.
Al het verkeer op de transitlijn naar dat bedrijf is een enorme kost voor TN.

Imo moet er een andere oplossing komen voor dit probleem.
TN moet ten eerste al eerlijk communiceren met zijn klanten en kan niet zo maar ineens een dienst blokkeren.
Veel traffiek = veel klanten en het gaat hier om een betalende contentdienst die TN zelf niet deftig aan zijn klanten kan aanbieden.

En er valt meer te doen op de nieuwsgroepen dan alleen maar illegaal te downloaden.
Maarja..In België is het blijkbaar een prioriteit om klanten met betalende abo's te benadelen omdat er illegaal gedownload kan worden.

Geplaatst: 05 feb 2006, 10:56
door Silence
Maar wat maakt dat in godsnaam uit die grote hoeveelheid traffiek ? Als jantje nu 10 gig aan traffiek gebruikt door gewoon te surfen of door van een betaalde nieuwsserver zaken af te halen wat is er daar zo anders aan dat Telenet opeens geld wilt zien ?

Geplaatst: 05 feb 2006, 10:57
door Mr Pink
Zou je eens kunnen proberen of je met behulp van een onion router (Tor netwerk) nog op Eweka geraakt?
Zie http://tor.eff.org/ voor meer info.
Het zal dan misschien iets trager gaan, maar het zal moeilijk worden om je te blokkeren.


via Tor werkt het wel, maar de snelheden zijn .... sja :?

Geplaatst: 05 feb 2006, 11:03
door Silence
Mr Pink schreef:
Zou je eens kunnen proberen of je met behulp van een onion router (Tor netwerk) nog op Eweka geraakt?
Zie http://tor.eff.org/ voor meer info.
Het zal dan misschien iets trager gaan, maar het zal moeilijk worden om je te blokkeren.


via Tor werkt het wel, maar de snelheden zijn .... sja :?
Wel grappig dat je in vlaanderen een tool moet gaan gebruiken die eigenlijk ontworpen is om mensen die wonen in dictoriale landen waar internetcensuur... .

Nu wat "the outcome" hiervan ook is, Telenet heeft blijk gegeven te hebben om op een onfrisse manier spelletjes te willen spelen op de kap van de consument. Voor mij is de schade al lang gedaan en men mag voor mij een hele reeks oud VRT presentaties laten opdraven om de PR te verzorgen, dat zal daar weinig aan veranderen.

Geplaatst: 05 feb 2006, 11:53
door Mr Pink
Er is een mail onderweg naar de ombudsdienst voor telecommunicatie ... .
Het is genoeg geweest met telenet z'n praktijken.

Kgeef hen 1 week, anders zullen ze mij (en wellicht nog meer) expressnet turbo abonnees vaarwel mogen zeggen.

Spijtig genoeg is VDSL in de regio nog niet mogelijk .... alternatieven? :?

Geplaatst: 05 feb 2006, 13:15
door FST
Aha, een argumentje meer op m'n lijst om antireclame te maken :)
Blij dat dien vuilen brol hier buite ligt nu...

Geplaatst: 05 feb 2006, 14:20
door ubremoved_539
Mr Pink schreef:Spijtig genoeg is VDSL in de regio nog niet mogelijk .... alternatieven? :?


EDPnet is momenteel het beste (alternatief) op gebied van internet in Belgie. Redelijk stabiel netwerk, hoge snelheden (lijnprofile van 6.6 Mbits) en lage prijzen (vanaf 29,95 euro voor 20 GB). Tevens beloven zij tegen eind dit jaar een dekking van 75% voor ADSL2+ wat snelheden tot 24 Mbps mogelijk maakt.

Mij lijkt 2006 een beloftevol jaar voor internet... als de alternatieve providers nu ook nog hun gezond verstand gebruiken (en dus niet zoals RealDSL) kan het haast niet meer stuk.

Geplaatst: 05 feb 2006, 14:47
door Praetorian
ik vraag me af of telenet dit gewoon kan?

straks gaan ze di.fm en andere online (al dan niet betalende) services blokkeren, laat staan itunes....

kortom: bedrijven laten betalen om internet aan te bieden.. compleet uit de lucht gegrepen

en er hangt heir toch oo kwel een geurtje van censuur in de lucht

Geplaatst: 05 feb 2006, 14:53
door Ofloo
Dat onbeperkt internet van hun lijkt ineens weer niet meer zo onbeperkt.

Geplaatst: 05 feb 2006, 15:03
door brooklyn
Telenet sluit je wereld
Dat in nu weer een extra reden om telenet af te raden.

Oplossing ?

Geplaatst: 05 feb 2006, 16:43
door DaCode
Iemand enig idee HOE Telenet blokkeert ? Er lijken weinig opties open te zijn : ze hebben zelf newsservers, dus zomaar poorten afblokken gaat niet.

Voor NTP ga je niet via een proxy, dus daar kunnen ze ook niet blokken...

De enige optie is volgens mij via DNS. Als Telenet de news-entries voor Eweka.nl uit z'n DNS verwijdert kunnen telenet-gebruikers idd. niet meer aan die servers want DNS adressen worden meegestuurd via DHCP.
Maar 4.2.2.1, 4.2.2.2, ... 4.2.2.6 zijn allemaal publieke DNS servers waar ALLE entries inzitten. Voer deze gewoon in je router in, of in je instellingen van je netwerkverbinding... klaar.

Ik ben geen eweka user, dus ik kan het niet testen.

Geplaatst: 05 feb 2006, 16:46
door ---cockstar---
dit is werkelijk schandalig!!!
als het zo zit, dan ben ik snel by adsl hoor!!!

Re: Oplossing ?

Geplaatst: 05 feb 2006, 16:53
door ubremoved_539
DaCode schreef:Voor NTP ga je niet via een proxy, dus daar kunnen ze ook niet blokken...


Blijkbaar nog nooit van een firewall gehoord ?

Geplaatst: 05 feb 2006, 16:54
door brooklyn
zou het niet werken door rechtreeks het ip te gebruiken ipv dns?

Pingen naar newsreader1.eweka.nl [81.171.88.253]
Pingen naar newsreader2.eweka.nl [81.171.88.252]
........
Pingen naar newsreader30.eweka.nl [81.171.88.219]

Re: Oplossing ?

Geplaatst: 05 feb 2006, 16:59
door DaCode
r2504 schreef:
DaCode schreef:Voor NTP ga je niet via een proxy, dus daar kunnen ze ook niet blokken...


Blijkbaar nog nooit van een firewall gehoord ?


Constructief zeg, die elite hier....

Geplaatst: 05 feb 2006, 17:05
door ubremoved_2964
BTW : lees de voorwaarden :

2.3. Telenet verbindt zich ertoe zijn vakkundigheid en zorg aan te wenden om u een ononderbroken Internetdienst van de best mogelijke kwaliteit te verstrekken. Ingeval de verbinding ongewild verloren gaat, het onmogelijk is om (opnieuw) aan te sluiten of er zich ernstig transmissie-kwaliteitsverlies voordoet, verzoeken we u Telenet zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Telenet zal zich naar best vermogen inspannen om het probleem op te lossen.
Niettegenstaande het voorgaande heeft u het recht bij voortdurende onderbreking of storing of ernstig transmissie-kwaliteitsverlies de Overeenkomst kosteloos te beëindigen, tenzij deze problemen te wijten zijn aan overmacht zoals vermeld in artikel 10.2. Van uw kant verbindt u zich ertoe om de werking van de Internetdienst en het Telenet Netwerk niet te storen of te belemmeren.

Als TN de boel bewust blokkeert dan is dit geen overmacht. Wettelijk kunnen we ze dan ook in gebreke stellen. Uiteindelijk hoeft de klant niks te weten van de peering politiek van TN ... voor end-users moet het gewoon werken.