Pagina 1 van 1

mijn pc-klok loop steeds achter

Geplaatst: 02 jun 2003, 15:53
door archibabe
Ik moet constant mijn klok juist zetten omdat ze achterloopt, nu loopt ze alweer 20 min achter. Op zich niet echt erg, maar wel irritant, want ik kijk altijd op die klok en daardoor ben ik vaak te laat...
Hoe komt dit? en nee ik heb niet opeens iets gedaan, is al zo sinds ik geformatteerd heb...

Geplaatst: 02 jun 2003, 16:10
door meon
Je klok wordt aangedreven door een lithium-batterijtje op je moederbord (zo'n platte knopscel). Ik dacht een CR2525 maat.

In elk geval: het beestje is op zijn laatste krachten en smeekt om vervanging ;-)

Geplaatst: 02 jun 2003, 16:20
door The Oddity
Meest logische verklaring is inderdaad dat je lit.batterij versleten, defect of gewoon aan vervanging toe is.

Nu, indien je pc minder dan een jaar oud is, dan zou dit héél onwaarschijnlijk zijn dat dit aan het batterijtje ligt.

Om dit te checken, kijk je best eens of de systeemtijd die je kan opvragen door eventjes in de bios binnen te gaan (bij opstarten op DEL klikken ofwel tab+del) en te controleren of de tijd ook daar fout loopt.

Indien de tijd ook foutloopt in het BIOS, dan is het 99% dat het batterijtje idd aan vervanging toe is, zoals meon zegt.

Indien de tijd daar geen problemen kent, dan is er een proggie in windows die beu doet. Als ik mij niet bedrieg bestaat er hier op het forum daarover al een topic. Sommige spyware knoeit met de systeem klok. Een scan met ad-aware kan op zijn plaats zijn. Indien dat niks oplevert, kan je best eens controleren wat er zo allemaal opstart samen met windows.

Geplaatst: 02 jun 2003, 16:36
door Weetgraag
Ik heb ook zoiets voor, alleen is het mijn klok niet alleen.
Bij mijn 2e pc, als ik hem van de netstroom haal voor een uurtje
zet hij mijn Biosdefaults in. Dus dit word zeker een nieuwe batterij.

Greetz
Weetgraag :wink:

Geplaatst: 02 jun 2003, 16:59
door The Oddity
Yep weetgraag,

bij sommige biossen, hebben die zo een ingebouwd "veiligheidssysteem" dat als er iets misgaat bij de het opstarten, dat de defaults geladen worden... om toch zeker goed te kunnen booten.

Als uw pc al tijdje oud is, dan zal dat een nieuw lithium batterijtje worden ;)

btw die setting van defaults laden, is meestal wel regelbaar via een instelling in het bios (kunt dat uitzetten: enable-disable-default ofzo) kan ook zijn, dat ge het dat enkel kunt uitzetten via jumpersetting op mobo.

Dan gaat ge eens naar uwen manual moeten zien, wat jumper het is :p

Geplaatst: 02 jun 2003, 17:03
door Weetgraag
2 jaar oud, maar dat beestje heeft al heel wat meegemaakt.
Dus een nieuwe batterij word het, morgen eens kijken op het werk.

Greetz
Weetgraag :wink:

Geplaatst: 02 jun 2003, 17:08
door The Oddity
Mja, 2j dat zou eigenlijk nog niet echt mogen, maar indien je zelf al zegt dat hij al redelijk wat heeft meegemaakt :) dan kan dat wel eens lukken :p

Bij mij heb ik hier enen staan van 5j, nog steeds zelfde batt en ze loopt perfect just. Hout vasthouden dat ze morge de geest niet geeft :-)

Geplaatst: 02 jun 2003, 17:37
door Pi R²
Bij mij loopt ze soms ook tot 20 minuten achter : oplossing : zet een deftige klok op u scherm :P (nu loopt ze weer perfect, amai amai).

Het is eerder als mijn systeem overbelast is ofzo dat soms ook het klokje enkele seconden wordt opgehouden. En als dat met mijne win 98 veel gebeurt, dan loopt ge ferm achter. Mijn bolleke is van '99, en die wordt wel intensief gebruikt.

Geplaatst: 02 jun 2003, 17:43
door meon
Met de komst van Windows XP kan je je klok automatisch terug laten juist zetten (via tijdservers op het Internet, bvb ntp://time.belnet.be ). Dat is natuurlijk geen oplossing, maar om de week of zo staat je tijd weer even juist ;-)

Geplaatst: 02 jun 2003, 18:41
door archibabe
Pi R² schreef:Het is eerder als mijn systeem overbelast is ofzo dat soms ook het klokje enkele seconden wordt opgehouden. En als dat met mijne win 98 veel gebeurt, dan loopt ge ferm achter. Mijn bolleke is van '99, en die wordt wel intensief gebruikt.


mijn pc is nu precies 3j, maar toen ik dat bericht postte en alle vorige keren toen het mij opviel dat mijn klok (soms wel tot 40min) achterliep, draaide mijn pc ook wel supertraag, dus misschien zit er wel iets in in die uitleg van pi.
Nu draait hij ff terug normaal, dus hopelijk niks aan de hand met het batterijtje...

Geplaatst: 02 jun 2003, 18:59
door Pi R²
Meon, dat is eigenlijk toch wel een goeie oplossing met die tijdservers denk ik. Als het maar een paar minuten (1 a 2) per dag scheelt, en ja laat die elke avond aanpassen, loopt die toch perfect gelijk voor niet-militair gebruik :wink:

Geplaatst: 02 jun 2003, 21:26
door The Oddity
Hmm, overbelasting, dat heb ik nu nog niet meegemaakt met de mijnen, en die duw ik hier ook wel op zijnen staart ;-)

Maybe toch eens overwegen een scan te doen op van die beue beestjes...
Wat bedoel jij met supertraag? Was je iets aant renderen met photoshop en ondertussen nog iets power intensief aan het doen? Want indien je nix echt intensief aan het doen was, is het niet normaal dat je pc ineens zo traag is en je klok dan achterloopt.

Ik zou zeggen, kijk toch maar eens na wat er in de background loopt ;-)

PiR²,

dat is idd geen slecht alternatief, zeker doordat die functie in winxp ingebouwd is. Bij andere os'en, moet je wel weer een tooltje in de background laten lopen, die ook weer wat geheugen neemt :-)

Nuja, als het echt je batterij is, dan zal het beginnen met je klok, maar kunnen er bij bepaalde biosen ook settings verloren gaan dacht ik, dus een defecte batterij is toch beter aan vervanging toe ;)

Geplaatst: 04 jun 2003, 11:30
door archibabe
oh nee, zou het dan toch de batterij zijn...
meestal draait hij traag als ik ofwel met tekenprogrammas bezig ben (logisch) ofwel of veel verschillende sites tegelijk zit... wat toch wel eigenaardig is... ik krijg ook soms explorer foutmelding (iets van ongeldige bewerking) en dan worden al mijn vensters gesloten...
och ik kan er wel mee leven en kijk wel op een andere klok...

Radiografische DFC-tijd

Geplaatst: 04 jun 2003, 13:28
door Blue-Sky
Hallo, aan niet WindowsXP gebruikers met een PC waarbij de tijd iets te veel afwijkt. Hier een Link > > www.conrad.nl
Op die pagina vul je Links boven bij Product zoeken in: 967602-44 dan GO of Return.
Echter niet bruikbaar als je tijd om de haverklap niet juist staat, wegens defecte back-up batterij.
(Tijd en datum worden bij herstart automatisch aangepast door de DCF-77 zender)
Ook eerst zien of de aansluiting beschikbaar is op uw PC, kan wel aangesloten worden tussen uw PC en uw parallel printer.
(naar ik schat wel bruikbaar voor archibabe)

Geplaatst: 04 jun 2003, 14:38
door Pi R²
met overbelasting bedoel ik:
windows98 momenten waarbij je scherm blokeerd, je 30 keer ctrl alt del duwt, 20 keer op zwart schermke en blauw schermke springt, en vervolgens gehandicapt moogt verderwerken.

Geplaatst: 04 jun 2003, 14:54
door archibabe
ik wil nu niet betweterig doen, maar volgens mij is het toch iets anders, want als ik heropstart, nadat eerst alles blokkeerde en zelfs ctrl-alt-del niet werkte, staat mijn klok terug juist en draait hij terug naar behoren snelheid...

Geplaatst: 04 jun 2003, 16:12
door The Oddity
archibabe, heb je nu ondertussen al eens grondig naar de bios system time gekeken of die achterloopt? Indien bij BIOS niks achterloopt of misgaat, wees er dan maar zeker van dat het een windowsinstelling of backgroundprogram is die beu doet....

heb je al spy-ware scan gedaan?
al eens gechecked wat in de background allemaal meedraait?

PiR²,

de overbelasting die gij nu zegt is dat em in feite crashed.. de vraag is waardoor crashed hij? wat is hij op dat moment aant doen? met welke programma's ben je bezig?

Geplaatst: 04 jun 2003, 16:18
door archibabe
in mijn bios staat hij juist, geen spyware...
tja wat in de achtergrond draait, weet ik veel wat daar hoort en wat niet...

Geplaatst: 04 jun 2003, 16:41
door Pi R²
Och, das nie zo speciaal, er staat wat spyblocker op, wat internetsecurity, een beetje antivirus, bij momenten nog nen msn, wa programmas die windows laten draaien, dan nog wat IE, outlook express, en bij momenten open ik adobe photoshop en andere zware tekenprogrammatjes en dan durft hij ies crashen. In de meeste gevallen is het even blijven aperen, juist niet crashen, en dan staat dat klokje wat stil.

Geplaatst: 04 jun 2003, 16:41
door The Oddity
Hmm welke windows gebruik je eigenlijk?

Ik vond hem niet direct terug in je topic.
Hmm als de bios zelf niet achterloopt dan is het een software matig prob en heeft je batt er niks mee te zien.

hoe bekijk je wat er in je background loopt?
Hmm kan je ongeveer timen of zeggen bij welke proces of welk program je uitvoert je tijd eigenlijk fout loopt? (nee zeker, is nogal moeilijk eh.. bedenk dat zelf just ook :p)
Win98 -> start > run > msconfig
WinXp zelfste..

bij tabblad startup kan zien wat er allemaal mee-opstart kijk daar eens naar wat er allemaal meekomt...en bij twijfel gevallen gooi je de entry eens door google .. dat ding weet veel :p (of je vraagt het hier eh)

PiR²,
wat zijn je cpu-ram waarden?
En welke teken programma's zijn dat?
Want als je dat op CAD en PhotoShop hebt en nog wat van die memoryvreters en dat op 98 op een ouder pc toestel.. mja.. dan is het ergens wel normaal denk ik :p

Trouwens zijn jullie windowsen up-to-date?
http://windowsupdate.microsoft.com
af en toe is er een bug fix, voor van die beue problemen :p

Geplaatst: 04 jun 2003, 16:44
door Pi R²
amai, da wist ik niet dat da derin zat da msconfig. Vree da nu pas weet

128 ram - pentium II 350 mhz.

Ik weet natuurlijk ook dat mijne pc wa oud is. Ik mishandel da beestje eigenlijk zowa, maar kom.

PS : binnen een klein half jaar valt de support van windows 98 weg, dus die bugfixes da zal ook niet lang meer duren. Ben er al een 3 maanden mee gestopt en kmoen zeggen : veullllll beter