Pagina 1 van 1

managementvennootschap

Geplaatst: 02 sep 2024, 15:52
door pfuhu
Geen idee of er hier mensen zijn die werken via een managementvennootschap. Mijn werkgever biedt de mogelijkheid aan omdat het fiscaal grote voordelen heeft (maar uiteraard ook belangrijke nadelen, begrijp ik perfect). Maar alvorens mss concrete vragen te stellen, wil ik eerst al eens weten of er iemand op het forum op die manier werkt.

Zou dan gaan om via managementvennootschap voor een (derde) bedrijf te werken, niet voor je eigen bedrijf ...

Boekhouder heeft al veel nuttige info gegeven, internet ook, maar wil ook graag wat retour uit te praktijk ...

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 02 sep 2024, 16:47
door Dizzy
Ik dacht dat deze constructie één van de punten is waar de volgende regering in wou ingrijpen. Let dus wat op voor je begint met iets dat snel andere voorwaarden kan krijgen.

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 02 sep 2024, 19:05
door Goztow
Zoek ook even op google schijnzelfstandigheid op.

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 02 sep 2024, 19:07
door mgo72
Je kan je indekken door contract van X jaar met je werkgever af te sluiten.

Zorg ook dat hij je ontslaat. Dan heb je nog sociale rechten.

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 02 sep 2024, 19:21
door pfuhu
Goztow schreef: 02 sep 2024, 19:05 Zoek ook even op google schijnzelfstandigheid op.
Ik begrijp de reactie, maar is geen issue in dit geval.

Juridische dienst heeft het afgetoetst en er is meer dan voldoende zelfstandigheid om dit naar de fiscus te kunnen verdedigen.

Bovendien probeert de werkgever ook niet zijn eigen kosten te reduceren en mijn sociale zekerheden te laten afnemen, maar is het de bedoeling om de fiscale druk op mijn inkomen te verminderen zonder dat de werkgever er persé een voordeel uithaalt ...

Toegevoegd na 1 minuut 31 seconden:
mgo72 schreef: 02 sep 2024, 19:07 Je kan je indekken door contract van X jaar met je werkgever af te sluiten.

Zorg ook dat hij je ontslaat. Dan heb je nog sociale rechten.
Er zou gewerkt worden met een contract met vaste (voldoende) opzegtermijn. Een berekening in het contract plaatsen dat verwijst naar de algemene opzegregels in dienstverband is echter voor de fiscus niet verdedigbaar. Maar daar kan ik me dus in vinden ...

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 02 sep 2024, 20:35
door lithion
pfuhu schreef: 02 sep 2024, 19:22 Juridische dienst heeft het afgetoetst en er is meer dan voldoende zelfstandigheid om dit naar de fiscus te kunnen verdedigen.
Opletten met clausules die eventuele gevolgen van een herkwalificatie (door overheid) van je statuut afwentelen op jezelf. Schijnzelfstandigheid moeten ze niet naar de fiscus (FOD financiën) verdedigen, maar naar de FOD sociale zekerheid die daarover oordeelt.

Zie ook https://www.vlaanderen.be/economie-en-o ... tandigheid

Sowieso haalt je werkgever daar voordelen uit. Als ze je enkel nog het brutoloon doorstorten betalen ze geen patronale bijdragen meer.

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 02 sep 2024, 20:48
door R2D2
En plots is er een bedrijf bijgekomen en beleidsmensen kunnen later zeggen dat het goed met de economie gaat want er zijn meer en meer starters…
Dat men ondertussen de sociale zekerheid aan het ondergraven is, dat is maar detail en zorgen voor morgen.
Uiteraard is je werkgever de grote winnaar in verband met de vermelde patronale bijdragen en het verdwijnen van sociaal passief.

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 02 sep 2024, 20:57
door SpecialK
Of je werkgever grote winnaar is hangt af van je dagprijs he; bruto jaarloon *1.5/220 lijkt me zo wel ongeveer de norm.
Het enige risco lijkt me dat je de job vroeger als loontrekkende deed en nu als zelfstandige; je moet al goed kunnen uitleggen waarom dat plots niet meer als loontrekkende kan.

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 02 sep 2024, 21:59
door pfuhu
Werkgever zou effectief de volledige kost laten doorfactureren. Dus ook RSZ, 13-14de maand, premies, vakantiegeld, etc. Echt de volledige kost.

Schijnzelfstandigheid is het risico voor de werkgever. Veel minder voor mij als werknemer/zelfstandige. Als het geherkwalificeerd zou worden, hebben zij meer een probleem dan mij ...

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 03 sep 2024, 07:51
door misterjo
Je zal wel vanaf dan een deel extra administratie hebben. Afspreken met de boekhouder of zelf boekhouden, factureren, betalen en opvolgen belastingen, BTW doorstorten, aanpassingen in wetgeving opvolgen,...
Op zich zal dat voor een management vennootschap wel meevallen na een jaar bijleren.
Je zal ook waarschijnlijk een auto moeten regelen, dat is in het eerste jaar misschien wel een risico.

Verder zal je misschien wel fiscaal kunnen optimaliseren maar dat is niet zo evident als je zou vermoeden. De meeste in jouw situatie deden dat door liquidatiereserves of vvpr-bis te gebruiken. In die systemen moet je 4-5 jaar wachten om fiscaal vriendelijk geld uit de vennootschap te halen.
(De inflatie gaf dan extra zorgen de laatste tijd, weer iets uit te zoeken)
Ondertussen moet je overleven op een relatief laag loon waarbij je dan zelf best nog nadenkt over de impact op jouw pensioen en verzekering tegen ziekte, gewaarborgd inkomen,...
Vergeet in veel gevallen ook geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
En budget voor je eigen trainingen etc te voorzien, of hierover afspraken te maken. Zoals je wel merkt sta je nu zelf voor alles in. Je moet het dus ook bespreken met de klanten :) bijvoorbeeld indexering van jouw tarieven.

Zoals hierboven al gezegd viseren ze nu die systemen, dus fiscaal gaat dat met zekerheid net wat minder interessant worden.

Ik ben zelf ook begonnen in een gelijkaardige situatie, al was dat niet aangegeven door mijn ex-werkgever. Zij hebben mij wel blijven inhuren, waar ik ondertussen na lange tijd nog altijd opdrachten voor uitvoer. Wel is mijn klantenbestand ondertussen gegroeid.

De relatie is toch ook wat anders als je geen "werknemer" meer bent.

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 03 sep 2024, 08:47
door pfuhu
goede reactie misterjo.

Fiscaal is het vooral te bedoeling het op langere termijn te optimaliseren. Ik besef dat, als je het geld zo rap mogelijk weer netto uit de managementvennootschap wilt halen, het minder/niet interessant is.
In mijn specifieke geval hebben we vroeger de juiste keuzes gemaakt (niet veel geleend voor de woning, de juiste energieëfficiënte investeringen gedaan, ...) waardoor we betrekkelijk zuinig leven. In combinatie met het eveneens goede inkomen van mijn echtgenote maakt dit dat we bijna de helft van ons gemeenschappelijke inkomen op jaarbasis aan de kant kunnen plaatsen. Het zou dus inderdaad de bedoeling zijn om een heel pak minder loon uit te keren en de vennootschap te gebruiken om op langere termijn te optimaliseren (goed beseffende dat de overheid dit altijd naar willekeur kan aanpassen).

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 03 sep 2024, 08:58
door misterjo
Beslissen is ondernemen, dat kan opbrengen of niet :).

Wel te duiden dat jullie gemeenschappelijke inkomen op jaarbasis dan natuurlijk geen gegeven meer is.

In de praktijk zijn de meeste contracten, thans in mijn sector, op projectbasis of jaarbasis. Opzegperiode wordt meestal op 1 maand gezet.

Vanuit mijn positie moet ik voor mijn klanten vaak ook andere "freelancers" inhuren, zowel in België als daarbuiten. Je kan wel gokken welke we eerst wegsnijden in moeilijke tijden.

Je koopt als het ware een deel verzekering af die je dan zelf moet inregelen. Voor welke partij dit een goede zaak is hangt af van de voorwaarden en de positionering van jouw dienstverlening in de markt.
En natuurlijk hoe je in staat bent jouw vermogen op langere termijn te matchen met jouw verwachtingen. Maar dat is ook zo als werknemer, thans iets complexer.

Denk je dat je snel een nieuwe klant hebt in het geval dat de samenwerking stopt?

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 03 sep 2024, 09:57
door mgo72
Die laatste vraag is niet relevant.

Je vraagt toch ook niet aan een persoon die een job aanvaardt. Denk je dat je makkelijk werk vindt als je ontslagen wordt?

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 03 sep 2024, 10:44
door misterjo
Lijkt mij wel relevant als je kosten maakt.

Stel dat zijn opdrachtgever na een maand afscheid wil nemen.

Dan zit je daar mooi met je nieuwe leasingcar en een opgestarte vennootschap met aan horigheden. Ben je waarschijnlijk een paar K euro's kwijt, heb je beperkte sociale rechten en kan je terug gaan werk zoeken. Dat noem ik nu niet succesvol fiscale optimalisatie. Als werknemer heb je dat veel minder en heb je volwaardige sociale rechten bij ontslag door de werkgever.

Na een paar jaar maakt dat natuurlijk minder uit indien de voorwaarden goed zijn en je buffer hebt opgebouwd. Maar heb je misschien wel je carrière deels verwoest door het missen van interne groeikansen.

Nu ja dat is allemaal heel specifiek te bekijken.
Maar als je niet zeker bent dat je nieuwe klanten kan vinden blijf je beter werknemer naar mijn mening.
T staat iedereen verder vrij om te doen wat ze willen, ieders risicoappetijt.

TS vraagt naar ervaring, de ondernemer dat ik ben, geef ik die, waarschijnlijk te goedkoop :')

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 03 sep 2024, 10:52
door pfuhu
misterjo schreef: 03 sep 2024, 10:44

Dan zit je daar mooi met je nieuwe leasingcar en een opgestarte vennootschap met aan horigheden. Ben je waarschijnlijk een paar K euro's kwijt, heb je beperkte sociale rechten en kan je terug gaan werk zoeken. Dat noem ik nu niet succesvol fiscale optimalisatie. Als werknemer heb je dat veel minder en heb je volwaardige sociale rechten.

Na een paar jaar maakt dat natuurlijk minder uit indien de voorwaarden goed zijn en je buffer hebt opgebouwd. Maar heb je misschien wel je carrière deels verwoest door het missen van interne groeikansen.

Dat is voor mij momenteel de belangrijkste (mss wel enigste) rem om het niet te doen. De contractuele opzegperiode gaat geen probleem vormen om ondertussen ander werk te vinden. Maar niet persé een andere klant. Ik bedoel: Het gaat dan mss niet persé opnieuw via managementvennootschap zijn (maar terug in loondienst) en dan zit je met een volledige constructie die nutteloos is, geld kost en een hoop verplichtingen heeft die geld kosten of gekost hebben (auto is allicht de belangrijkste ervan).

Hoe bedoel je: 'het missen van interne groeikansen'?

Risico is eerder beperkt (samenwerking al meer dan 10 jaar, dus we kennen elkaar zeer goed), maar de impact in geval van stopzetting is niet onbelangrijk dan.

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 03 sep 2024, 10:54
door misterjo
mgo72 schreef: 02 sep 2024, 19:07 Je kan je indekken door contract van X jaar met je werkgever af te sluiten.

Zorg ook dat hij je ontslaat. Dan heb je nog sociale rechten.
Wat raad je aan als reden tot ontslag op de C4?

Toegevoegd na 6 minuten 11 seconden:
pfuhu schreef: 03 sep 2024, 10:52 Hoe bedoel je: 'het missen van interne groeikansen'?
Belangrijke posities binnen een organisatie zijn vaak voorbehouden voor medewerkers.
Maar dat hangt af van het werk, sector, ...

In mijn sector wordt je meestal als specialist ingehuurd en minder in dus kaderfuncties.

Vaak zijn dat medewerkers die doorgroeien.
Ga je ergens nieuw werken, kan je zo'n functie wel landen als je jezelf goed kan verkopen en het bewijs leveren. Anders zal je je intern terug moeten bewijzen.

Weeral kan specifiek gerust anders zijn bij jou, is gewoon mijn generieke observatie.

Wat betreft auto kan je natuurlijk beginnen met privé een goedkope tweedehands te kopen en km vergoeding uit te keren.

Al dit soort zaken moeten mee in de berekening of het voor jou interessant is als opportuniteit.

Wat ik wel kan zeggen is dat ik voor "dezelfde kost" aan de werkgever, niet zou beginnen als freelancer tenzij uw loon belachelijk hoog zou zijn. En dan zijn er vaak andere spelregels.

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 03 sep 2024, 11:21
door pfuhu
Minder een probleem voor mij. Ik zit al bovenaan (directie - kan niet meer hogerop, tenzij als CEO (wat ik nooit zal willen/doen)).

Re: managementvennootschap

Geplaatst: 03 sep 2024, 11:27
door misterjo
pfuhu schreef: 03 sep 2024, 11:21 Minder een probleem voor mij. Ik zit al bovenaan (directie - kan niet meer hogerop, tenzij als CEO (wat ik nooit zal willen/doen)).
Paar assumptions langs mijn kant maar als je al hoog in de boom zit (bij een iets wat organisatie ) en de verloning al een tijdje navenant. En indien je tijdelijk kan leven met een goedkopere tweedehands zou ik het risico durven nemen.

Die 10-20k euro voor een vennootschap te starten en sluiten zouden dan toch ook niet het risico mogen zijn.